JMDressyr - december 2012

Gott nytt år!
Hoppas ni får en toppen kväll/natt och även ett superbra 2013. Jag själv ska ha ett bättre år än 2012, och jag ska börja att förverkliga några utav mina drömmar. Mer om det om några veckor!
 
Men det kommer bli ett år fullt av dessa fyrbenta fantastiska varelserna (frukter, kalla det vad ni vill ;)) och jag ska släppa allting som varit dåligt med 2012 och kommer minnas det som varit bra :)
Jag har dock inga nyråslöften då jag tycker att man ska lova sig bra saker hela året, alltså sådanna där vanliga löften som börja träna, sluta röka och sådant kan man sluta med vilken dag som helst. Dock beundrar jag verkligen de som klarar av att hålla sådanna löften (nu röker inte jag själv, och tränar gör jag ju redan) för det är tufft att bara ta sig i kragen på en natt och göra det. Men som sagt, vill jag bli bättre på något så blir jag lite för ivrig och börjar med det med en gång istället för att vänta tills det blir nyår! Haha..
 
Har ni några nyårslöften?
Jag har ett löfte iallafall, jag kommer aldrig sluta älska dessa ögon... Snacka om att alltid kunna göra någon glad!
 


Uppdatering
Jag insåg själv när jag läste igenom vad jag skrivit om våra mål för 2013 så är det nog lätt att missuppfatta den sista biten med att det beror lite på (vilan) om han är valack eller hingst..
Givetvis menar jag bara att Dino behöver vila vilket som, såklart, men för att han aldrig ska hinna bli sådär riktigt jobbig hingst (vilket han brukar bli när han vilar) så får han isåfall gå promenader i skogen. Han kommer bli vild även som valack men förmodligen visar det sig inte på ett lika hingstigt vis om ni förstår vad jag menar?! Det är bara för hans egen skull jag tänker så.. Han blir jätte less när han får vila, tillochmed när han varit sådär unghästtrött! Jag vill inte att han ska börja få ut överskottsenergin på fel sätt bara. Som sagt mest för hans egen skull, jag själv vill ha en pigg och nervig häst just för att jag har nytta av det högre upp i klasserna. Men allt handlar om att hästen ska må bra och ja, på så vis.
 
Ingen har ifrågasatt detta än men jag såg själv att det såg lite löjligt ut när jag läste det. Så en lite bättre förklaring bara :)


Mål 2013
Jag har planerat under en längre tid vad som står på Dinos schema inför detta år, och det känns faktiskt inte mer än rätt att jag ska skriva det här med. Jag pratar ju alltid om att sätta upp mål, delmål och långsiktiga mål. Men också att man har en bra planering. Än så länge är det bara en grundplan, den kan jag ändra på lite allt eftersom. Har lite plan B och plan C men vi tar det som känns mest troligt att det kommer se ut.
 
Först och främst ska Dino komma hem från Danmark, och jag ska lära mig förvalta allt det som Emma nu befäst på honom, genom våran träningsvecka. Drömmen hade ju varit att åka dit och träna sedan igen, men det är som sagt mest en dröm. Vi ska iallafall komma igång och träna för Peter Härnstam sedan. Dino kanske får en eller två veckors ledig direkt när han kommer hem först.. Eftersom han nästan inte haft någon vintervila. Jag vill dock känna att jag kan rida honom på detta sätt som Emma rider honom, innan han ställs av. Annars känns hennes träning ganska meningslös, och det kostar ju ändå en del att ha iväg dom såhär..
 
Efter detta ska han sättas igång, förhoppningsvis en hel del i skogen för att bygga upp lite mer kondis på honom. Om han inte beter sig alltför jobbigt då, äsch vi får vänja han för han ska minsann kunna gå ute. Problemet är våran stora väg som man alltid måste förbi först.. Jaja det ska bara gå som sagt!
 
Sedan är planen LC/LB i maj på hemma klubben, eventuellt Laholm i juni/juli?, beroende på hur han känns. Under denna tiden ska han också ut och hoppas och tränas med Sofia på ryggen. Lite småklasser sådär för att bygga upp ett självförtroende, eventuellt med sikte på Champion of the youngsters (beroende på när detta infaller detta året.. finns ingen info om det än, så lite svårt att planera, men hopptävlas/tränas ska han iaf :))
Sedan är ju mitt "dröm" eller målet att han ska tillbaka till Emma, om hon kan och vill, och stå i träning någon/några veckor inför 4års kvalet i Alingås i Augusti tror jag och ev Mjölby beroende på hur det går. Kvaliten kommer jag förmodligen inte ställa upp i då alla pratar så dåligt om det, plus att jag var så missnöjd med treårstestet.
Där hoppas vi givetvis på ett kval till Breeders!
 
Om han inte kvalar kommer han få minst en månads vila, kvalar han så blir det 1-2 veckor kanske och sedan får jag helt enkelt ta ställning till hur jag ska göra med visningen där. Helst ser jag att Emma visar honom även här (om han ens kvalar..) men som sagt, detta har jag tänkt prata med Emma mer om så jag vet inte ens om hon kan eller vill. Annars visar jag själv. Detta är i oktober 2013 så efter detta har han defenitivt gjort sig förtjänt av en längre vila, dock börjar han bli stor då så jag räknar med någon veckas vila helt och sedan skritt i skogen i några veckor till.. Beroende lite på, kan tänka mig att om han har blivit valack så kanske han kan vila längre, men som han är nu när han vilar så blir det promenadridning i skogen haha.
 
Ja Dino har fullt upp som nybliven fyråring, men ni behöver inte oroa er, vila kommer han få göra emellan. Det blir alltid en tappsko hit, eller ett svullet ben dit som gör att oplanerade vilor smyger sig in. Annars kommer vi köra mycket på känsla, unghästar säger tydligt ifrån när dom behöver en paus allt man behöver göra är att lyssna :)
 


Kingsland waffel schabrak
 
 
 
Den uppdaterade versionen av Kingsland waffle, så himla fint! Ligger nu och väntar på att få användas av mig och Dino!
 
 


Charlies
Igår åktr jag och Rebecka till Jönköping och Charlies. Aldrig varit i butiken innan men jag fick en ny favoritaffär! Rebecka med tror jag haha!
Får visa vad jag fynda.. och jag har massvis med andra fynd jag inte visat än.. Kanske börjar bli uttjatat?! ;)
Mest nöjd med att jag hittade det anatomiska sprengerbettet i 11,5.. Inte helt lätt kan jag tala om! Men vilket fall, vilken toppenbutik! Först det med internetbeställningen och sedan toppentrevliga i butiken! Så söta :) Berättade om att jag pratat med en supertrevlig tjej efter att jag beställt hos dom och dom blev så glada att jag talade om detta. Jag tycker om att berätta när jag är nöjd, man har en tendens av att bara prata om.det dåliga annars och det drar ner en själv tycker jag! Jaja som sagt, mysigt att komma iväg, har alltid trevligt med R (som fick offra sig i sista stund ;)) och en ny favoritbutik! Kul dag :)


Systemkamera
Jag behöver tips!
Jag ska skaffa mig en systemkamera (helst innan vi åker till Danmark så jag kan försöka få några kort iallafall!) men jag är helt nollställd när det gäller kameror!
Jag funderar på en Canon EOS 650D eller något liknande, vet ni någon bra kamera som tar fina rörliga bilder och gärna ganska enkelt att använda även för den mest ointresserade haha..
 
Tips?!


Zonik till Edward Gal
Såg att fantastiska hingsten Zonik är såld till Edward Gals sponsor Hans peter Minderhoud, ännu en fantastisk häst till Edward. Inget mig emot dock.. Men jag hoppades att jag skulle hinna få se en skymt av denna fantastiska hingst när vi hälsar på Dino hos Helgstrand, eftersom det är Andreas själv som rider denna häst. Såg han faktiskt i boxen när vi var där, men ja.. Med tanke på hur många fina hästar dom har så reagerar man lite på samma sätt varje gång man ser dessa hästar haha. Om jag inte minns helt fel så var det väl Emmas häst från början, eller ja en som hon red men Andreas tog väl över den sen, haha  jag förstår han på sättochvis....


....
Åh vad jobbigt det är med Mistral just nu, känns inte alls kul. Egentligen vill jag ta hem honom och låna ut honom bara men jag vet att jag inte kan hålla på och ha hästar bara för att jag tycker så mycket om dom. Det är tyvärr ohållbart när man är sjukskriven och inte vet när man kan börja jobba. Jag funderar trots allt på att ta hem och ha honom hos mig tills det dyker upp någon bra, eller perfekt snarare. Jag saknar han så himla mycket! Ännumer bara för att jag vet att han kan hamna hos någon där inte längre jag har kontrollen... Ja vi får se, jag har pratat med världens bästa Rebecka och han kan få stå hos henne isåfall. Det hade ju varit skoj (mamma och pappa, döda mig inte!) med tanke på hur bra jag trivs i hennes stall och med allt som har med Rebecka att göra så.. Då hade vi kunnat ta långa härliga turer ihop dessutom.
Ja, vi får se. Det tar mycket tid med två hästar, speciellt med två på olika ställen. Men Mistral skulle absolut vara värd det!
 
Något som gör mig otroligt glad dock är att jag vet att Danmark närmar sig. Både att hälsa på och sedan våran träningsvecka. Det kommer bli så himla skoj! Jag längtar bara att få vara i den atmosfären och leva lite dressyr. För det var så oerhört lärorikt bara de få timmar vi var där sist. Det är helt klart något av världens bästa ställen för en dressyrryttare, utan tvekan! Jaja, dagarna räknas ner kan man ju säga...


Bett
Det finns ju många diskussioner inom hästvärlden som man kan prata om i all evighet och fortfarande inte komma fram till något egentligen vettigt. Men det är alltid roligt att höra vad andra tycker ändå, ibland lite roande tillochmed.. (om man får skriva så.. )
 
Så vad har ni för bett på era hästar? och varför?
 
Själv byter jag mellan olika tjocklekar och utförandanden på tredelade, dom funkar bäst på de flesta hästar tycker jag. Dessutom pratade jag med Benny Lindström, som är så oerhört duktig på allt när det kommer till mun och tänder (han är en av få utbildade tandterapueter i sverige) och han sa att det egentligen är väldigt individuellt, men ett tredelat som är så tjockt som möjligt där bettet är ledat ansåg han vara det bästa..


New in.. ;)
Schabrack och lindor måste ju vara det roligaste som finns att köpa.. Tyvärr måste man ju göra sig av med några ibland med.. Känns som jag skickar grejer var och varannan dag nu.. Men detta Hv polo schabraket ska jag nog behålla ett tag iallafall ;)


Vi kan gå tillsammans, trots att vi vill åt olika håll..
Hur tänker vi?
Hästmänniskor är verkligen en klass för sig, det vet vi alla vi detta laget. Men jag har så svårt att förstå varför folk inte kan acceptera att vi trots vårat gemensamma intresse kan tycka och tänka olika?!

Jag får många kommentarer när jag säger att jag inte har Dino för att jag vill ha en mysig häst, jag har honom för att han ska bli min framtida tävlingshäst då det är det som jag vill satsa på! Jag älskar givetvis stunderna vi kan mysa och umgås på backen, men jag värderar inte det lika högt som ridningen. Vad är konstigt med det? Det finns ju ingen som kan komma till mig att säga att jag inte älskar min häst pga detta? För tro mig när jag säger att Dino betyder mer för mig än vad han egentligen kanske borde göra. Jag älskar den skitungen mer än något.. Men bara för att min satsning ligger i ridningen, så kan jag inte älska han för att då kan man inte bara sälja dom?
Den dagen jag säljer Dino, kommer jag ångra varje dag i resten av mitt liv.. Precis som jag ångrar att jag sålde Goodie (det kommer jag alltid göra, trots att han har det toppen nu!) men det är en del av det jag måste lära mig att hantera om jag vill satsa påriktigt. Det är bara så det är!
En människa som håller på med NH eller mycket träning på backen skulle förmodligen aldrig ha kvar en häst som hatade tricks, göra som matte säger, komma vid inkallning eller vad som. Men bara för att jag använder  min häst till att träna och tävla så är jag elak och älskar inte min häst? Det är bara så fel.. Kan inte min häst utföra det jag vill och inte mår bra av mina mål då måste jag släppa taget, vilken del eller gren jag än håller på med, hur lite eller mycket jag än älskar min häst så måste jag! Hade jag varitgjord av pengar hade jag haft kvar alla hästar bara för att pussa på ibland men det fungerar inte riktigt så. Det handlar om att vara sann och rättvis mot sig själv och sin häst!
 
Sedan är det så, Dino kommer vara till salu under hela tiden jag har honom. Det menas inte att han kommer va ute på annons, men rätt pris och rätt köpare så säljer jag honom.
Nu ska ni också veta att jag har tackat nej till bud som man egentligen inte ska tacka nej till på en knappt inriden treåring, så som sagt, det är inte första bästa som får köpa honom av mig!
Däremot kommer jag sälja honom på studs om jag märker att vi vill olika i livet. Han kanske tröttnar på dressyr och hellre vill bli hoppehäst? Då är jag rentav elak om jag behåller honom anser jag, ingen av oss skulle bli glada. Det måste ju trots allt vara det det handlar om? Att göra varandra lyckliga, och så länge han är fantastisk (enligt mig) att sitta på så kommer han vara min så länge som jag bara kan ha kvar honom. Jag känner Dino utan och innan, och han känner mig precis lika bra, och ändå slutar jag aldrig förvånas över vilken fin häst jag faktiskt uppfostrat. Han är i stort sett allt det jag letat efter.
Som sagt, att ifrågasätta hurvida en människa kan älska sin häst när den säljer den, är lika korkat som att behålla en häst som du inte funkar ihop med. Vissa måste, för dom har andra ambitioner än vad kanske du har just nu. Likväl som jag har full förståelse för personer som köper sina hästar för att ha en livslång vän och harva i skogen med, borde dessa personer ha förståelse för mig, som faktiskt har höga mål och älskar träningen och tävlingarna. Vi är olika på alla sätt, vi vill olika och så kommer det alltid vara! Men ingen behöver ha rätt eller fel, det går att vara på den ena sidan eller den andra, men också någonstans i mitten... Gör det bästa av era egna situationer istället och låt er inspireras av de människor som vill samma som dig, dom andra kan du inspireras av bara för att dom vill "annorlunda" istället...   


Favorit(er) i repris
Så fina!


Fynd
Ett fynd gjorde jag faktiskt igår, dock på Myone.. Jag har spanat in denhär tävlingstoppen jätte länge. Även provat Hööks kopia, men den är inte alls lika behaglig att ha på sig..
Men när det kommer till sådanna här saker så blir jag lite mer ekonomisk, haha! Över 1000kr är inte riktigt vad jag hade tänkt mig för en tävlingstopp, den syns ju knappt!
Men idag fanns den, en enda kvar i min storlek för 499kr. Så ett fynd gjorde jag allt!
Nöjd Jenny!


12 dagar kvar..


Äntligen...
Mellandagsrean är avklarad och det var inte på långa vägar så illa som jag trott.. Däremot när jag åkte igenom knalleland påvägen hem, då var jag glad att jag hade kikat klart kan jag säga!
Hittade lite smågrejer på Myone och på Hööks blev det ett nytt träns. Till kommande hoppträningar och sådant.. Blev himla snyggt faktiskt, så får hoppas Dino känner sig riktigt stilig i detta!
Förövrigt måste Hööks mellandagsrea varit den sämsta på länge? En valfri vara 30%? Jaja, jag fick ett grymt fint pannband till ett något bättre pris så jag är nöjd!
Blev träns, nya tyglar, bett och ett pannband då..


Allvarligt?!
 
 
Alltså jag blir bara arg när jag ser dethär! Ska det vara roligt eller? jag förstår inte...
Denhär människan ska ju inte hantera någon häst, så väljer dom en ouppfostrad hingst! Ja jo visst dom är säkert onyktra men då har man inget i stallet att göra...
 


Stanford 4
Jag läste artikeln på Hippsons hemsida om clinicen för Minna Telde i november. Jag kände igen hästen på bilden dom använde och läste sedan att det var Stanford.
Det går ett litet rus i kroppen när jag ser honom! Han och Gregor (Greetings) var mina favoriter när jag var hos Sandra och Andreas och jobbade/tränade. 
Stanford var verkligen supermysig i stallet och greja med och tände till sådär härligt när någon satt på ryggen. Jag minns att han var en av få hästar där som jag faktiskt tyckte om att morgonmocka hos. Det gjorde vi oftast med hästarna i boxen och både han och Gregor ville alltid ha lite extra kärlek. Sedan att Stanford röde sig som en gud och va otroligt vacker att titta på det gjorde ju inte mig mindre kär direkt. Jag minns att jag frågade mamma och pappa om dom inte kände sig manade att köpa en till häst till mig! Men ja, Johan bestämde tydligen att skicka honom till Minna.. Säker på att han hade fått det bättre hos mig.. Eller?! ;)
 


Att sätta upp mål.
Jag vågar nog påstå att alla människor borde sätta upp och ha mål när det gäller i stort sett allting..
När man har häst så får man nog lära sig att man oftast måste ha det, iallafall om man vill träna. Vi lägger ner så mycket tid och energi på våra djur så det hade varit dumt att inte ha det..
 
Det som är bra med att sätta upp mål är att man kan sätta det precis hur lågt eller högt man vill! Jag personligen tycker om att ha ett långtidsmål, alltså ett högt uppsattmål och sedan delmål påvägen. När jag då klarar dessa mål så belönar jag mig själv. Detta har jag även blivit bättre på att göra i allt vad som är i mitt liv, alltså har jag lärt mig detta via hästarna. Där har det alltid varit så tydligt för mig att "det är klart man måste ha ett mål med sin ridning och träning" men det är inte alls lika självklart i vardagen.
Men nu har jag lärt mig iallafall delvis att föra över detta på vardagssaker med. Nu menar jag inte att bara för att jag diskar så måste jag ha något för det och belöna mig själv för minsta lilla. Men bråket med försäkringskassan och föräskringsbolaget var definitivt något sådant. Den dagen jag får igenom min månadsersättning så lovade jag mig själv att jag skulle få köpa de hästsaker jag ville ha, några saker hade jag kikat in långt i förväg och längtat efter - moroten och några saker köpte jag mer för saken skull.
Det behöver ju nödvändigtvis inte vara något man måste köpa till sig själv heller, det kan vara något man kan göra, äta ja det finns massvis med saker. Det viktigaste är att hitta ett sätt så att man kan göra att målet känns möjligt och att tävla i OS är kanske inte uppnåligt just precis nu... Då sätter man dessa delmål för att klara hela vägen. Jag lovar att man bli väldigt mycket mer motiverad när man känner att man klarat en del av denna trappa, som leder hela vägen till slutmålet...
 
Är man då lite mer försiktig av sig och sätter ett mål som att komma ut och tävla (eller bara en träning, eller ta vilket exempel som passar dig..) så är det viktigt att man inte nöjer sig när man har nått sitt mål. Då måste du för din egen skull sätta upp nya.
Har du bara som avsikt att rida ut i skogen på din häst så finns det ju ändå en anledning till att du bara vill göra det? Det tycker det är härligt?! Du kanske tycker det är ett bra sätt att hålla din häst pigg och glad? Du vill ha tiden i skogen som en avkoppling för vardagen? Du kan fortfarande sätta upp ett mål med även detta, att lära sig att koppla av mer? Att göra övningar du ska klara ute i skogen som håller din häst pigg och alert bara för att det händer något, eller varför inte bara träna på vissa saker för att förhoppningsvis få en smidig och fin häst som håller i många år?
 
Ja målen man sätter upp ska vara väldigt individuella, anpassade efter varje person och individ. Det är detta som jag tycker är roligt med att sätta upp mål, du kan anpassa helt själv. Vågar du satsa på ett högre mål så tycker jag man ska göra det. Personligen tycker jag det är det absolut mest inspirerande som finns när en människa har höga mål som den kämpar för!
Här är mitt mål för ca 3 år sedan...


Julafton nr 2
Idag är det dags för min julafton nummer 2, så det är fullt upp som ni förstår! Imorgon är det dags för mellandagsrean också. Jag har dock aldrig varit på en mellandagsrea, jag avskyr när folk trängs och stressar på detta sätt. När jag själv jobbade i butik minns jag att jag en gång såg en äldre tant dra en en nedsatt pryl ur en liten unges hand - det var den sista som fanns kvar nämligen!
Jag minns också hur dom stormade butiken när vi slog upp portarna (var med när Media markt öppnade i Borås, och också första juldagen... Lider lite med min pojkvän som står där idag..)
Så ja, som ni förstår känns mellandagsrean ganska långt borta men iår ska jag ändå en sväng till Myone och hööks. Känns inte som det borde vara riktigt lika hysteriskt! Haha, kanske har jag jättefel, jag vet inte.. Det är inget speciellt jag letar efter direkt heller så vi får väl se ;)
Fick ju lite presentkort i julklapp och jag misstänker att jag får fler när jag fyller år.. Det enda jag önskat mig är nämligen presentkort på myone så.. Jobbigt att börja bli så stor så man inte vet vad man vill ha i julklapp längre haha! Lite jobbigt också att jag fyller 25 om någon vecka.. Eller två veckor är det väl ungefär?!


Hv polo lurex
Ja men äntligen!
Vet ni hur mycket jag har letat efter detta schabrak? Ingen säljer dom längre, och jag fullkomligt älskar mitt silvriga! Så mycket att jag köpt det i Ivory också. Men jag har letat halvt ihjäl mig efter det bruna! Ja, det svarta också dör den delen, men tror det heter sussex istället för lurex då? Ja vilket fall har jag hittat det bruna, och det svarta hittade jag på Ebay. Hoppas den shoppen skickar till Sverige bara, men annars så blir jag förhoppningsvis med ett brunt Hv polo lurex schabrak snart!
Är dock van vid att dom ringer och berättar att det egentligen redan är slutsåld, det har hänt två ggr med samma schabrak så jag förväntar mig inte för mycket!
 
Nu råkar jag misstänka att om en viss Sofia läser detta så kommer hon sitta och flina nu, för hon vet hur mycket jag har tjatat om dethär jäkla schabraket haha!


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >