Fråga/Tips
Postat av: Emma

jag skulle vilja ha ett tips på hur du skulle rida om du ville ha en mer ärlig bjudning fram till bettet. min sköthäst är nämligen lite svår där och vill gärna inte att man har för mycket stöd, men det vill man ju som ryttare. jag vet att man ska använda mycket ben så att man får fram dem, men finns det någon övning du skulle rekommendera eller så? :) fin häst du har förresten. :)

 


Vill börja med att skriva tack! Nu fick jag inte bara en snäll kommentar utan igen, så fick jag tänka till lite. Tycker det är så kul att dela med mig lite av min erfarenhet och saker jag fått lära mig till andra. Tycke det är precis lika roligt när jag får läsa om folk som varit med om och kan saker jag inte fått uppleva/lära mig än!

Över till din fråga..

Kan skriva att i allmänhet så är det just bjudningen som många har svårt med när det kommer till sina hästar, sköthästar eller vad det nu kan vara. Så det är absolut ingen ovanlig fråga man får! När jag tog in hästar på tillridning var det också det vanligaste felet hos dom, att dom inte bjuder hundra procent fram till bettet och är - mellan hand och skänkel.

Detta är ju A och O i ridningen enligt mig, men det är också sånt jag själv sitter och jobbar med varje dag. Men Dino har jag haft turen att kunna forma själv, så det är det enda jag verkligen jobbat med på honom. En ärlig framåtbjudning!

Förutom att rida ut och variera sin träning mycket (som jag alltid skriver om ;)) så tycker jag att det är väldigt viktigt att få hästen med sig. Med det menar jag att den skall vara uppmärksam på din hjälper. Det är nämligen så att när den inte tar stöd på bettet så är inte bjudningen riktigt där. Men mycket övergångar, olika vägar och olika uppgifter för den så blir den mer uppmärksam och brukar oftast suga tag i bettet och vilja gå fram till det mer självmant. Med övergångar och så menar jag inte skritt hundra meter och sen trav hundra meter, det ska vara små korta övergångar som handlar om några få steg åt gången. Andra övergångar är ju att minska och länga på stegen, det gör hästen också uppmärksam. Likadant där så ska det vara korta och intensiva "faser" som handlar om några steg, och där måste du se till att du får precis så mycket reaktion som du vill ha. Gör inte hästen rätt, gör om igen, och lyssnar den inte på dig så kanske du får "väsa armbågarna" lite som Pether Markne säger ;)

Förutom detta är det ju också viktigt att se till att hästen är helt loss, att den är med i böjning och liknande åt båda håll. Ställ den i fel rikting på volten, och den bästa övningen av alla för att se om hästen är med, loss och balanserad: Om du har en spegel, rid rakt upp på medellinjen, ställ hästen åt ena hållet, halvhalt, rakrikta och ställ sedan åt andra hållet. Hästen ska spåra, gå kvar i samma form och med samma bjudning. Tro mig, många Grand prix hästar hade kuggat här ;) Basic övningar kan ibland vara dom svåraste!

Oj, vad långt det blev, hoppas du/ni orkar läsa igenom och skriv gärna mer eller följdfrågor på detta. Jätte roligt ju! :)

Bara för att jag älskar att sitta på denhär j*kla skimmeln; och saknar henne massvis, så får hon vara med på bild!

 

För att fortsätta skriva en hel uppsats till, så rider jag just nu en häst som har väldigt oärlig framåtbjudning och som inte går fram till bettet. Antingen tar han inte bettet alls eller så biter han tag...

Detta är ju egentligen ett extremfall då han tyvärr råkat ut för väldigt tråkiga metoder vid inridningen vilket garanterat bidragit till att han idag är som han är och ger sin matte ett sjuhelsikes jobb! Han handlar det bara om att få mjuk och följsam med att i stort sett nöta en lång och låg form tills hans godkänner det och släpper igenom självmant. Detta är ju som sagt ett lite mer annorlunda fall kanske.. När han väl sedan släpper igenom och låter sig korrigeras så är han helt fantastisk! Då kommer båda framåtbjudning, suget i handen, alla rörelser och för att inte tala om - hans fantastiska gångarter fram!

Men för att få honom dit så är jag väldigt mjuk i min kontakt, jag vill ALDRIG ha en häst som hänger i bettet och som jag ska bära runt på. Jag är alldeles för liten och svag för att orka bära runt på en 700kg häst.. Jag låter han hitta till en mindre kontakt först för att sen låta honom söka efter kontakten själv, när han har bestämt sig för att det passar! Hemsk ridningen, känner mig som världens nybörjare .. Men oftast är det inte skönridning på träning så jag får försöka tänka så.. Men som sagt, med honom nöter jag bara eftergift och form, just nu på en volt, ända tills han ger sig och bestämmer sig för att han vill jobba! Som sagt, detta kan ju funka på en del mer envisa hästar ;) Min ponny jag hade var precis likadan, när han bestämde sig för att det passade så kunde han vara superfin! När det inte passade då låg jag gärna i sanden och muttrade dumma saker, lovar att om hästar kunde hånskratta så gjorde han det!

Jag och min knäppa ponny! :)
Emelie

http://lindblad.blogg.se

Jättesnygg skimmel! Ja, hade också velat testa i de små klasserna! :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >