Motionera din unghäst.
Ja, vad kan man egentligen hitta på med sin unga häst, innan själva inridningen?
 
När jag hämta hem Dino som 6 månader gammal fölis, fick jag en plats hos Rebecka att ställa honom. Tur det för där hade jag verkligen jättekul, och det bästa av allt - jag fick nästan alltid sällskap!
Eftersom Rebecka har två inkörda shettisar som hon är ute med tog det bara några dagar innan vi provade för första gången att ha Dino som handhäst bakom vagnen, tillsammans med världens bästa Moa. Moa är en såndär häst som inte reagerar på någonting (om det inte kanske kan gynna henne så att hon skulle slippa jobba en sväng då ;))  det kan dundra förbi både det ena och det andra. Detta gjorde att Dino inte bara fick komma ut och röra på sig, träna upp sin kondition, lära sig vad egen framåtbjudning var, han fick också träna på att se olika ställen och saker som annars är extremt läskiga för många hästar. När han då såg Moa reaktion (ingen alls..) så lärde han sig helt enkelt att det var ganska behagligt att gå utbakom vagnen en tur, inget farligt hände och vi kunde efter några gånger tillochmed trava och galoppera lite.
I början minns jag att vi hade en lång longeringslina och drog med honom, fick snurra den runt något i vagnen för Dino tyckte det var löjligt att han skulle gå om man inte måste. Det tog typ två gånger och sen var det som bortblåst.. 
 
Om man inte då har tillgång till en trygg shettis så kanske man kan ha med dom som handhäst när man rider?! Eller följa med och promenera med någon..
Att tänka på när man ska ha dom som handhäst är ju dock att hästarna funkar väldigt bra ihop, och att den unga hästen inte får vara för busig, dom börjar ju gärna klättra lite på dom och så kanske. Inte helt kul för den som sitter på ;)
 
Jag var dessutom ute mycket och promenerade med Dino själv, vilket också varit lite av en utmaning från början. Men dom är så himla mycket mer lättövertalade när dom är så små, så två tre gånger max så brukade han ha kommit på hur man ska göra och bete sig.
All denhär träning har jag hela tiden gjort med ett enda krav, att han ska ha sin fokus på mig (okej, att han ska gå fram också..) sen kan man lägga till och göra olika öviningar, göra halt, lära dom gångartskomandon och sådant.
Tanken var att Dino skulle lära sig att hålla fokusen på mig, inte gå på mig, stanna när jag gjorde, trava när jag sa till, gå med en armlängds avstånd ungefär för att han inte "ska ta skydd" på mig när det är något som är farligt. Med tanke på att han är hingst så har jag igen detta idag, han testar hemskt gärna gränserna än idag, men när jag blir sur så vet han vad som gäller ;)
 
Jag hittade inga utav alla bilder jag tagit när vi haft Dino bakom vagnen och så, men hittade en så fin bild på Rebeckas blogg som jag "lånade". Detta är dock inte Moa som hon är ute och kör, utan Tappi, men ni som följt med i bloggen känner ju till honom sen innan!
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >