JMDressyr - may 2012

Vilken häst..
Hehe sötaste Majja, kolla dom gigantiska öronen ;)
Gick bra att rida idag också. Fick skärma av paddocken så att jag skulle få in känslan av kort bana igen. Det händer så mycket fortare allting när man har en stor häst med stor gång. Det givk bra, hon blev lite fundersam över mellangaloppen dock. Haha söta Majja började göra seriebyten eftersom hon inte viste vilket håll hon skulle åt. Skrittade ut en sväng i skogen efteråt. En nöjd pålle och ryttare gick sen in i stallet..
Dino var trött idag när jag kom, han sprang inte ens mot mig. Magen var nog full ;)
Ska rida en sväng imorgon med, hoppas på bra väder bara!


Fina Majja


Glad Jenny.
Nu har jag dendär känslan igen, jag längtar upp till stallet för att få rida på lilla Majja. Men har bestämt mig för att städa lägenheten först, så är det gjort. Lärde mig dessutom LB:1 inatt när jag inte kunde sova så ska prova att rida igenom det..
Sen blir det givetvis att hälsa på Dino, kolla så han har vatten och ser hel och glad ut. Lite sugen på att rida shettis med så får nog ringa Rebecka drömde att jag red lilla Tappi inatt så måste tyda på att det är dags ;)
Nej nu har jag dragit ut på städningen länge nog.
Vi hörs lite senare.

Helt klart en av dom häftigaste shettisar i Sverige! :)


Hästdag
Har idag varit en såndär lång härlig dag med hästar.
Har dock spenderat mindre tid hos min egen, men men..
Började att åka med ut till ett stall i Marbäck(?) och provade en häst som jag ev ska hjälpa till med lite. Super mysig ägare, och hästen var faktiskt trevlig. En mindre typ av häst med lite "ponnyfasoner" men väldigt charmig! Roligt med en sådan häst att rida faktiskt, tänkte tillbaka på Mistral tiden. "Ne nu ska jag göra något annat.." Haha men den funka inte, satt mest och flina åt honom. Givetvis gav han med sig såfort han märkte att det inte gick för sig. Annars var han riktigt trevlig som sagt, gjorde lite öppnor och flytta för skänkeln för att se så det funkade, annars red jag mestadelen av passet i en lång och låg form och med mycket "lek" av ställningen, för att få loss honom i bogarna.
Mysigt ställe dom hade förövrigt! :)
Sen åkte jag till Majja, fina fina Majja. Hon var så superfin idag, åh jag är helt kär. Skickade ett sms till Jessica och sa att jag skulle behålla henne som dressyrhäst. Hon kändes väldigt mjuk och fin. Så vi ökade på svårighetsgraden lite, red lite slutor i trav och galopp med ganska lite tvärning och lite förvänd galopp då jag vill att hon ska vänta på mig med tanke på att hon precis lärt sig byta (förlåt Jessica) och det vill jag ju inte att hon ska göra i ett LB program. Det blir ju lätt att dom börjar byta i mellangalopperna då...
Alltså vilken häst, precis en sådan häst jag vill ha. Tack igen Jessica för att jag får rida lite, du anar inte hur glad jag är!
Riktigt taggad inför söndagen också, ska bli så roligt!
Efter Majja satte jag mig för att kika till min egna pålle. Han var lagom glad över alla tusen knot som satt på honom. Så åkte till stallet och hämtade knotmedel och ett regntäcke (då det skulle bli kallt och regn hela dagen imorgon, det vet man ju dock aldrig) satte på det i förebyggande syfte iallafall. Försökte även få i honom lite krafftfoder för att se om han får i sig allt han behöver. Då jag fick mata honom med det konstaterade jag att han förmodligen äter alldeles tillräckligt redan i hagen. Han var dessutom väldigt lugn och mysig mot mig, och är han det i hagen.. Ja då vet man att han är ganska nöjd/mätt ;)
Världens mysigaste häst följde med bilen sen när jag körde iväg igen.. Han travade jämte stacketet och när han inte kom längre hörde jag en gnäggning (motsatta sidan där öppningen och vägen åt stallet är) blev alldeles varm, min älskade fina häst!
Lägg märke till hur hög översta tråden är här haha, stackars Dino!


Nöjd kille.


Godmorgon?
Fick sova någon timma nu iaf, somnar oftast tidigt på morgonen så ni kan förstå att jag inte är någon morgonmänniska just nu?! ;) Fick rapport från pappa (via sms, hör och häpna) att Dino verkar ha det bra i sin hage. Känns sköt! Får se hur länge han kan gå där nu..


Alla sömnlösa nätter
Jag är inne i en såndär period igen... riktigt dålig period, med så mycket värk att jag har svårt att sova överhuvudtaget. Dessa perioder kan sträcka sig över veckor och ibland månader. Jag börjar sakta men säkert dra ner på saker att göra i mitt liv (oftast omedvetet) tillochmed att träffa mina fantastiska vänner och familjen kan kännas som en ansträngning. Jag hatar när jag kommer på mig själv att känna så. Det finns dock en sak jag totalt förbjuder mig själv att göra.. Det är att dra ner på tiden i stallet, utan Dino och alla hästar hade jag grävt ner mig för länge sen. Delvis kan man nog säga, trots att det är pga ridningen jag har dethär, så räddade hästarna mig. Dino framförallt. Han är en sådan vän till mig som man bara drömmer om att få.. Visst han svarar inte när jag pratar med honom, ger mig inga goda råd, dra inga roliga skämt, kramar mig inte när jag är ledsen eller extra glad.. Men han får mig alltid att le, inifrån och ut. Jag kan inte beskriva känslan ens när jag ser på honom att han tillochmed lärt sig att känna igen min bil.. Eller när jag ropar hans namn så kommer han i full galopp och gnäggar åt mig. Det finns ingen renare vänskap/kärlek än den som kommer från ett djur. Tycker dom om, så gör dom det för precis den du är.
När jag får den känslan, att hästen jag sitter på eller hanterar eller vad det nu är då vet jag att jag lyckats, det gör mig lycklig!
Jag vet att jag får mer ont ibland av att hålla på i stallet, men jag kan inte fortsätta att begränsa mitt liv pga lite smärta. Jag måste försöka lära mig att ta kontrollen över smärtan och utöka mitt liv igen. Inte till precis samma som jag var innan skadan men domdär vanliga sakerna som alla tar förgivet, sova och umgås är två grejer. Tror dock detdär med att umgås kommer mer när jag får sova mer.. Sömnen är nog det absolut värsta faktiskt...
Men allting går, och dessa nätter som jag ligger vaken eller missar sömnen helt, då hinner jag hinner tänka på hur livet efter smärtrehab ska bli och hur jag ska tillbaka till det som var jag, innan olyckan. Tills dess, vägrar jag ge med mig mer än jag gjort. Längre ner än såhär kommer ingen någonsin kunna få mig. Jag är starkare än så! :)


Sommarbete :)
Idag släpptes Dino på bete, nu ikväll för att vara exakt faktiskt.. Tänkte att det var smart. Då har han inte hunnit tröttna på gräset när det blir mörkt.
Efter som han går själv i en hage där det än så länge inte går några andra hästar runt omkring så får jag åka upp och kika när det blir mörkt hur det går. Ska nog inte vara någon fara..
Funderar dock på hur jag ska göra, vill sätta upp en skylt så folk inte går eller rider för nära hagen. Men samtidigt skulle jag kunna tänka mig att det triggar folk som hakar på trenden med att hoppa upp på hästar i hagen och filma, sen lägga ut på youtube. Skulle dom dock gå in till Dino kan jag inte lova att dom kommer ut helskinnade :P Jaja, det är väl deras bekymmer isåfall.. Han vill ju BARA leka ;)


Tävlingsdags på söndag
Snacka om impuls grej.. Men det ska bli så roligt. Fantastiska Jessica ska låna ut sin hopphäst till mig. Var och provade henne idag litegrann. Ska rida henne resten av veckan nämligen, då Jessica behöver lite ledigt från hästen. Så då passade jag på, så på söndag blir det en liten LB:1a för våran del.
Jag gillar ju dendär hästen med så jag ser verkligen fram emot det. Har dessutom inte tävlat riktigt sen 2008! och det är ju det roligaste jag vet.
Så imorgon ska jag hinna med att rida både fina Maja igen och även en annan häst som en dam vill ha lite hjälp med. Ska prova den för första gången och se vad jag tycker. Ja dethär blir nog bra :)


Äntligen
Åh nu längtar jag tills på söndag :) Berättar mer sen!


Någon likhet?
Damino SD vs. Condamino humlan
Sådan far sådan son?
På nästan alla kort är Damino minst ett år äldre än Dino.
Här kommer några kort på Damino och Andreas, kan man hoppas att Dino blir hälften så bra då iallafall?! :)


Tips vid inridning.
Vad är egentligen den största saken för hästen, förutom dagen då tar klivet upp och sätter dig på ryggen?
Jo, gjorden.. Dendär förbaskade saken som ska spännas runt magen. Helt onaturligt och för dom fruktansvärt onödigt.
För att göra det så enkelt och naturligt för hästen som möjligt har jag några små tips. Detta förutsätter dock att man haft hästen ett tag innan själva insittningen börjar. Har man ingen möjlighet till detta, tillexpempel när man som vi, tog in hästar för inridning, då blir detta en del som man helt enkelt får hoppa över... Det får bära eller brista!
Men har man tid och vill lägga ner energi på sin häst så tänkte jag iallafall dela med mig av vad jag tycker funkar, och hur jag gör..
Så tidigt som möjligt börjar jag med en vanlig elastisk täckesgjord, helst i boxen då detta är deras trygghet. Lägg öven den och ta lite på magen, som att varna att det strax kommer något som ska ligga där. Spänn den sedan försiktigt och låt hästen stå med denna i boxen. Gärna medans den äter och så.
Detta kan man göra redan som fölunge tycker jag, det är absolut inget som belastar eller som kan skada hästen, bara själva rutinen att få någoting spännt om magen är bra.
När det funkar i boxen så provar man på gången, och sedan ut och led. Jag hade på gjorden flera ggr i veckan när jag var ute och gick med Dino.
När han var ca ett år fick han på sig en vanlig lorngeringsgjord för första gången, han sneglade då lite på den men ställde sig sen och åt.. Han tyckte att det var ju detta vi gjort så många gånger innan och därför gjorde det inget att denna faktiskt vägde lite och satt åt lite mer "obekvämt" även om jag inte spände den mer än att den skulle sitta. Absolut inte för löst, men heller inte för hårt. Den ska inte ge känslan av att hästen blir trängd eller för den delen att den sitter så löst att den kan glida runt! Samma dag kunde jag ta han några varv på volten med denna på utan att han ens höjde ett ögonbryn åt den...
När han var nästan två år la jag på sadeln för första gången. Dock inte i boxen, sadel i boxen utgör en stor risk då dom kan fastna, och eftersom han ändå var såpass van vid gjord/täcke/jag som la mig över ryggen och sådant så kändes det ganska mycket tryggare på gången. Men gärna inte fastknäppt såklart..
Det mesta av dessa saker har jag kunnat göra själv, alla förberedelser.. Dino har alltid litat väldigt mycket på mig och jag har verkligen lärt mig hur han tänker.. Jag ser direkt när han känns ens lite osäker på någonting. Däremot om man inte känner hästen såpass så tycker jag man ska ta hjälp, så man är iallafall två om något händer. Det kan man göra ändå, men det finns inte alltid människor som kan ställa upp för att träna på att lägga på en sadel två minuter ;)
Jaja, vilket fall.. Dino fick stå med sadel på gången flertalet gånger. Bara stå och känna in, innan jag tog ut och började longera honom med den. Vilket heller aldrig har varit ett problem! Andra dagen av våran "inridning" travade jag på Dino. Jag satt på honom dag ett. Känns som om det säger ganska mycket om hur trygg han var med gjord, något på ryggen och även lite tyngd. Ändå hade jag inte hängt på honom mer än ett par gånger. Stod ibland på en pall när han var liten och la mig över honom, inte med tyngden utan mer för att ha något som rör sig däruppe.
Det finns himla mycket man kan göra redan innan själva inridningen! Personligen förstår jag att inte alla har möjlighet att hålla på med sådanthär, så jag säger inte att mitt sätt är varken mer rätt eller fel, utan har man tid, vill och orkar så är detta ett tips från mig :)
Fruktansvärt snygg Dino som sadeltränas på gången ;)Vilken vecka som väntar :)
Vilken rolig vecka jag har framför mig.. Ska rida minst två hästar, en av dom är en väns pålle som behöver lite hjälp med. Självklart ställer jag upp och dressyra lite på denna hopphäst (hon borde enligt mig bli bara dressyrhäst ;)) ett sto helt i min smak. Så ska bli roligt. Idag fick jag även en förfrågan att hjälpa en dam med sin häst som hon har lite jobbigt med, hon ville ev även att jag skulle starta den. Såklart jag inte säger nej? Som jag skrivit innan, man ska rida på alla hästar man för möjlighet att rida på. Det lär man sig supermycket på!
Dessutom erbjuder jag ju faktiskt den tjänsten just nu att hjälpa folk, tar inte in hästar just nu men kanske är dags snart igen? Gick ju väldigt bra sist :)
Så träningar och ridas andra hästar är det enda jag gör just nu..
Dessa två som jag ska rida denna veckan är inte unghästar heller vilket är ännu roligare, det är ju i stort sett det enda jag sitter på just nu så.. Men jag klagar inte!
Min fina..


Emelie och wilma idag
Hoppas inte Emelie dödar mig nu men tyckte dom såg så fina ut idag så blev tvungen :)


Wild Wilma
Denna fina lilla ponny har idag gjort sin tävlingsdebut på dressyrbanan, med sin Emelie. Riktigt roligt att se! Hon har verkligen kämpat Emelie här det senaste. Jag brukar hjälpa dom ibland, och det är himla roligt att träna någon som man ser faktiskt anstränger sig även när inte jag är i närheten.
Tyvär missade dom första start vilket alltid är bra att ha en klass som lite framridning. Men dom red LB:2 an iallafall, bland storhästarna och slutade på 53.3% vilket jag tycker är en bra debut. Nu ska dom hem och träna vägar, övergångar och tempoväxlingar tills nästa gång! :)
Riktigt härlig dag att sitta vid sidan om banan och vara hjälpreda, inte avundsjuk på att sitta på hästryggen i en varm kavaj.. Eller jo lite avundsjuk är jag nog ;)


Dressyrtävling
Har varit iväg hela förmiddagen.. Skriver om det sen :)


Fina Lawish
Ridit denna pärlan idag. Var ett tag sen nu sist...
Hon började med att vara riktigt ororolig i munnen, hittade liksom inget bra läge att ta stöd och slog sig fri och gick emot som bare den. Vet att F sagt att hon varit sådan det senaste, därför har hon kollat tänderna och givetvis fanns det en del. Men nu är ju det borta, så förmodligen är det något Lawish nu bara fått för sig att det fortfarande gör ont..
Efter ca 25 minuter så gav hon med sig, och då verkade hon riktigt nöjd, gjorde fina fattningar och hade en stadig form i trav och skritt. Då gav jag med mig. Hon är en väldigt fin häst när man får den känslan jag hade i slutet. Sen att hon är fin att titta på gör ju inget :)


Lawish
Red denna pärlan imorse. Varit i stallet sen åtta nu så dags att röra på sig...


Frågor och svar
Postat av: L-L

Han är så himla fin !! 

Nu kommer jag med en konstig och svår fråga tror jag...
Men då du är rutinerad och erfaren tror jag du har rätt ok koll ;))

En fullblodskorsning, 12 år , utbildad till LB i hopp/dressyr typ.
Snäll ,inte skadad mm .Inga super steg eller sånt som sticker ut men duktig i hopp.
Vad tror du vore ett lämpligt pris vid köp? 
(Har gått på ridskola )

Kram

 

 

Alltid kul med lite frågor :)
Kan börja med att säga, tack! Väldigt mycket tack, blir så glad av alla snälla kommentar till min lilla häst!
Till din fråga, det är ju väldigt svårt att säga när jag inte sett den, vet inte vilket "skick" den är i just nu eller så, avställd, tävlingskonditon.. Ingen aning om hur den hoppar eller hur den rör sig. Om den gjort något innan, tävlad?
Men om man tänker ålder, utbildning och dagens riktigt dåliga marknad så skulle jag uppskatta det till kanske 30.000 - 40.000kr eller mindre. Då förutsätter jag att den är igång och tränings/tävlingsklar (beroende vad du vill ha den till..) över det tycker jag nog inte..
Sen tycker jag över lag att det är väldigt svårt att sätta ett pris på dom, dom är så olika och kan så olika saker. Är detta en häst som tycker livet/ridning är allmänt trist så kanske jag inte tycker den skulle alls vara värd så mycket. Är den däremot en häst som kanske aldrig kommer bli en stjärnhäst men älskar att jobba och göra sitt bästa, ja då kanske den är värd lite mer.
Känslan säger mycket, vilket också gör att olika ryttare nog kan tänka sig betala olika mycket pga just känslan på ryggen.
Jobbigt det är att värdera andras hästar.. eller nej föresten, jag har svårt att värdera min egen med.
Det jag kan säga överlag just nu är iallafall att ska man köpa häst så ska man passa på nu, för nu är hästar billiga. Det finns massvis med hästar och väldigt få köpare...
Vilket fall hoppas jag du fick någorlunda svar, önskar dig iallafall lycka till!
Kram!


Heldag
Efter många om och men kom jag ju äntligen till stallet innan. Så skönt att kunna lägga ifrån sig mobilen lite.. Även fast det fortsatte och ringa, trots att de som ringde nu var folk jag faktiskt ville prata med, handlar fortfarande om sjukskrivningen men det var mer positiva besked om man kan säga så...
Jaja vilket fall, kommer berätta precis allt om detta när jag vet lite mer. Mitt försäkringsbolag framförallt kommer defenitivt skrivas om en hel del. Dom ska veta att Jenny Magnusson trampar man inte på!
Jaja, Dino fick direkt gå bort till sin sommarhage. Som vanligt skulle han visa upp sig lite extra när vi gick bort, för att sen bara dyka ner i en tuva. Jag gick tillbaka till stallet och började fixa med en stor tunna vatten till hagen, haha vad utstår man egentligen för att hästarna ska ha det bra?! Jaja efter många om och men så stod en stor tunna vatten i Dinos hage.
Tog sen tag i dom vanliga stallsysslorna, mat och mockning, passade även på att göra mina stövlar och sadeln lite extra fin. Man glömmer gärna det nu när sakerna bara hänger. Mina stövlar och min sadel är helig så dom tas om hand kan jag säga!
Okej, stövlarna är inte alltid såhär fina, men sadeln är det i stort sett jämt!
När jag var klar hade klockan redan blivit mycket så åkte hem till mamma och pappa för att fixa alla papper som ska kompletteras och pratade även lite med pappa vad som skall göras inför nästa vecka. Har ett ärende nu i förvaltningsrätten dock så det kan jag inte påverka så mycket (som sagt, man trampar inte på Jenny..), funderar starkt på att bli någon form av rådgivare sen. Folk som råkar ut för liknande saker liksom...?!
På hemvägen åkte jag förbi stallet för att flytta över Dino igen... Världens gladaste häst kom i full karriär när han hörde mig ropa, så mysig är han. Dock tog han några varv extra i hagen bara för att visa hur glad och sprallig han egentligen är..
Väl hemma i sin vanliga hage drog han igång igen. Insåg tillslut att han behövde ett bad, då det hängde flugor efter honom. Han var helt sjöblöt...
Så en nöjd Dino fick sig ett bad, och på två minuter en fin sandinpackning.
Trots att jag släppt och hämtat in han flera gånger idag (man tycker ju han borde tröttna) så kommer han lika glatt, gnäggandes varje gång jag ropar. Mitt lilla charmtroll!
En efterbild ;)


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >