Tips vid inridning.
Vad är egentligen den största saken för hästen, förutom dagen då tar klivet upp och sätter dig på ryggen?
Jo, gjorden.. Dendär förbaskade saken som ska spännas runt magen. Helt onaturligt och för dom fruktansvärt onödigt.
För att göra det så enkelt och naturligt för hästen som möjligt har jag några små tips. Detta förutsätter dock att man haft hästen ett tag innan själva insittningen börjar. Har man ingen möjlighet till detta, tillexpempel när man som vi, tog in hästar för inridning, då blir detta en del som man helt enkelt får hoppa över... Det får bära eller brista!
Men har man tid och vill lägga ner energi på sin häst så tänkte jag iallafall dela med mig av vad jag tycker funkar, och hur jag gör..
Så tidigt som möjligt börjar jag med en vanlig elastisk täckesgjord, helst i boxen då detta är deras trygghet. Lägg öven den och ta lite på magen, som att varna att det strax kommer något som ska ligga där. Spänn den sedan försiktigt och låt hästen stå med denna i boxen. Gärna medans den äter och så.
Detta kan man göra redan som fölunge tycker jag, det är absolut inget som belastar eller som kan skada hästen, bara själva rutinen att få någoting spännt om magen är bra.
När det funkar i boxen så provar man på gången, och sedan ut och led. Jag hade på gjorden flera ggr i veckan när jag var ute och gick med Dino.
När han var ca ett år fick han på sig en vanlig lorngeringsgjord för första gången, han sneglade då lite på den men ställde sig sen och åt.. Han tyckte att det var ju detta vi gjort så många gånger innan och därför gjorde det inget att denna faktiskt vägde lite och satt åt lite mer "obekvämt" även om jag inte spände den mer än att den skulle sitta. Absolut inte för löst, men heller inte för hårt. Den ska inte ge känslan av att hästen blir trängd eller för den delen att den sitter så löst att den kan glida runt! Samma dag kunde jag ta han några varv på volten med denna på utan att han ens höjde ett ögonbryn åt den...
När han var nästan två år la jag på sadeln för första gången. Dock inte i boxen, sadel i boxen utgör en stor risk då dom kan fastna, och eftersom han ändå var såpass van vid gjord/täcke/jag som la mig över ryggen och sådant så kändes det ganska mycket tryggare på gången. Men gärna inte fastknäppt såklart..
Det mesta av dessa saker har jag kunnat göra själv, alla förberedelser.. Dino har alltid litat väldigt mycket på mig och jag har verkligen lärt mig hur han tänker.. Jag ser direkt när han känns ens lite osäker på någonting. Däremot om man inte känner hästen såpass så tycker jag man ska ta hjälp, så man är iallafall två om något händer. Det kan man göra ändå, men det finns inte alltid människor som kan ställa upp för att träna på att lägga på en sadel två minuter ;)
Jaja, vilket fall.. Dino fick stå med sadel på gången flertalet gånger. Bara stå och känna in, innan jag tog ut och började longera honom med den. Vilket heller aldrig har varit ett problem! Andra dagen av våran "inridning" travade jag på Dino. Jag satt på honom dag ett. Känns som om det säger ganska mycket om hur trygg han var med gjord, något på ryggen och även lite tyngd. Ändå hade jag inte hängt på honom mer än ett par gånger. Stod ibland på en pall när han var liten och la mig över honom, inte med tyngden utan mer för att ha något som rör sig däruppe.
Det finns himla mycket man kan göra redan innan själva inridningen! Personligen förstår jag att inte alla har möjlighet att hålla på med sådanthär, så jag säger inte att mitt sätt är varken mer rätt eller fel, utan har man tid, vill och orkar så är detta ett tips från mig :)
Fruktansvärt snygg Dino som sadeltränas på gången ;)

 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >