Hur länge ska man rida sin unghäst?
Har sett att många haft frågor om hur länge och mycket man bör rida sina unga hästar.. Som vanligt är det också mycket åsikter angående detta!
 
När jag rider en unghäst gör jag det aldrig för att rida dom trötta, det är sällan jag rider någon häst så. Isåfall ger jag mig nog ut i skogen och låter dom få utlopp för sin extra energi genom att hålla ett högt tempo med mindre krav (inte helt utan krav.. bara mindre) sen givetvis är det bra mycket lättare att rida en treåring trött än en häst på tio år i full tävlingskondition.
Men det viktigaste är verkligen aldrig hur länge man rider, det är det inte på något häst! Det är att du har en plan, rider igenom det som ska funka, givetvis anpassar lite för dagsformen och sedan avslutar man när det går bra och man "fått igenom" det man vill.
Emma förklarade det så enkelt i sin blogg tycker jag, det är absolut inte efter klockan man ska rida och precis som bilen ska man inte ha för många kilometer på mätaren. 
Precis som hon skrev så är det ingen bra ridning att ligga varv på varv i samma tempo och gångart! Ha en plan med ridningen, gör det du ska och sedan avsluta! Mycket mer effektivt..
 
Det vi verkligen skulle behöva lära oss är att använda tiden vi rider på ett mer effektivt sätt, jag har själv börjat tänka mer iallafall senaste året på hur jag faktiskt lägger upp ett pass. Ibland rider jag Dino tillexempel 2 min effektiv ridning! Tycker jag då att han gjorde det jag bad om och det som var mitt mål med den dagen, plus grunderna som ska sitta nu så finns det ingen anledning att traggla på samma saker och rida tio varv i vänster galopp bara för att...
 
Det är också i detta läge du har bra effekt av att vara ute i god tid som jag skrivit om innan, då kan du intruducera saker för den unga hästen lite långsamt istället för att ta ett helt pass och köra slut på den när du ska lära den att hålla galoppen även när du byter varv (till exempel). Gör det en gång, lyssnar hästen så gör det inte mer. På så vis kör du inte slut på den, du får inte massa extra onödiga km på mätaren, du ligger steget före i utbildningen, plus att hästen kommer komma ihåg rörelsen som något positivt där den gjorde något rätt en gång och fick en extra kärleksfull matte/ryttare :)
 
 Lisa Brännström - Dressage By Lisa

http://dressagebylisa.blogg.se

Bra skrivet! Håller verkligen med dig. Att göra saker bara för att gör det inte alltid bättre. Kvalité framför kvantité! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >