JMDressyr - october 2012

Såhär laddar man inför besiktning..
Dino påväg till veterinären idag. Besiktningen dansade han sig igenom och nu sitter vi på Delsjömotet och äter. Ska ta ut Dino för lite promenad snart.. Riktig pärla till häst jag har! :)


Dagens schema.
Jag lider lite med Dino idag som kommer vara ganska mör i kroppen på torsdagkväll sådär, när allt har lagt sig..
 
15.00 rullar transporten mot distriktsveterinärerna.
16.00 Framme - besiktning
16.30(?) In i lådan igen
17.30 Förhoppningsvis hemma för att hinna vila en stund
18.30 Equiterapeuten Linda Assegård kommer för att ge Dino lite behandling.
 
Ca 21:30 Är det dags för att klampa på transporten igen, mot Göteborg (några stopp på vägen dock, matte och skötarrelaterat ;))
Ca 23.00 Räknar jag med att vara framme precis innan gbg, för mat och urlastning - promenad!
00.00 Ska vi vara i hamnen 
00.30 Går färjan från Sverige
04.00 I Danmark
Ca 05.30 beräknar vi vara framme i Aalborg eller Vodskov för att vara exakt. Helgstranddressage och Emma.
 
Såhär söt var man för några år sedan..


Idag åker vi!
Godmorgon mina vänner..
 
Idag är dagen då vi åker så jag kommer ha massvis att göra. Jag ska verkligen försöka uppdatera från bloggen då jag vet att många undrar hur det går till med transport av häst på detta vis. Det är ju en del och tänka på främst på färjan!
 
Men först aska det fixas med all packning i stallet. Det är dock inte sådär fruktansvärt mycket.. Täcken, träns, sadel och lite mat och så. Men ja lite annat kommer till med och en del ska vara med på resan och får följa med hem igen. ja vi får se. Vilket fall ska jag försöka ta lite riktiga kort som lär komma upp under torsdag/fredag när vi är hemma igen.
 
Ni kan väl passa på att ställa lite frågor så länge? Behöver inte nödvändigtvis handla om resan såklart?!
 


Eskadron.
Fick några mobilbilder på en lagom nöjd Dino. Min vän Caroline undrade vad det var för insida på täcket. Haha jag insåg att jag inte ens kollat detta när jag köpte det. Mina ögon var bara hjärtformade så dom glömde liksom bort det ;)
Men tänkte skriva här då jag blev glatt överraskad, det är nämligen lite fodrat med en svart glatt tyg invändigt, inte bävernylon riktigt men inget som fleece ehller. Någon som vet vad det kan heta då? Jag får nog fördjupa mig i det lite...
 
Vilket fall är iallafall jag väldigt nöjd!


Waki waki
Idag har jag alldeles för mycket att göra..
Ska sätta mig ner och skriva ner allt, kanske gör det på bloggen så ser ni med.. Dessutom, skriver jag det på en lapp så kommer jag glömma lappen. Mobilen är dock nästan alltid med... nästan!
 
Jag vill helst ha det mesta klart idag då dagen imorgon är fullproppat med annat, måste grejer..
 
Har ett problem, vad fasen ska jag göra utan min fina häst? Blir ju som att lämna ifrån sig sin bästa vän? "Här tar du hand om honom då? Kommer och hämtar han när jag orkar.." Nej fy, det känns lite jobbigt just nu. Har inte varit hästledig såhär länge sen jag fyllde 11 tror jag. Tror att det kommer bli jättebra, men antingen kommer jag klättra på väggarna eller så kommer jag sova bort flera dagar åt gången. Hade kanske inte varit del med det sista, men tror snarare på det första...
 
Jaja, dags att ta sig i kragen..
 


Ny klippmaskin?
Idag är jag och min klippmaskin ovänner istället. Dino och jag har förlåtit varandra, han har verkligen ansträngt sig för att vara duktig idag min lilla häst. Han stod som ett ljus när jag fortsatte klippningen, hade bland annat ett öra kvar och en del på benen och så. Men min maskin börjar bli gammal och blir så varm att jag tillslut inte kan hålla i den..
 
Dino stog dock tålmodigt och väntade medans jag hittade på annat att göra så länge.. Som sagt, ibland är han bäst!
En treåring med det tålamodet, ja vad ska man säga. Dessutom ställde Fia idag ut lawish bara några meter ifrån och gissa vem som stod och sov? Duktig pojke!
 
Ska klippa färdigt det sista imorgon. Nu är det inte alls mycket kvar, så nu får maskinen klara sig. Det är nämligen påväg en ny hem till mig.. Så min maskin ska få komma till någon som inte klipper lika länge och mycket som jag tänkte jag.. En som inte är så dumt noggrann som jag är, helst ska det liksom inte ta 4 (!!) dagar att klippa klart en häst haha
 
Jaja, dags att försöka sova lite, behöver ta igen lite sömn.. Om inte annat för dygnet jag och Anna ska vara uppe ons-torsdag.
 


Eskadron platinum collection
Ett sådanthär kom jag hem med idag.. Visste knappt att dom kommit ut än.. Men jag roffade åt mig ett täcke minsann, i den guldiga färgen. Tyckte dock det var mer brun/beiget...
Kan nog bli snyggt på plutten :)


NM Rambo.
Behöver variera lite ibland, så när det var dags att köpa nytt täcke nu så blev det liknande dessa färger istället för gul/svart/röda.. Kan ju vara kul att ha något som inte alla andra har med, kommer bilder med den mer exakta färgen när dino fått prova! :)
 


Roadtrip..
Idag ska jag och Emelie på utflykt, lyckats få med mig henne iallafall.. Dock vet hon inte än att hon förmodligen kommer få köra bilen för jag kan knappt gå.. Eller jag kan inte det, blir kryckorna några dagar..
 
Vi ska iallafall till Göteborg och Sahlgrenska, jag ska dit och följa upp lite konstiga prover.. Det är genetik avdelningen som gör uppföljning, då dom forskar i Gbg om mina bröder och deras syndrom. Som det verkar som att mamma och pappa är ensamma om i världen att ha fått två.
När dom gick in och kollade mitt DNA så hittade dom ingeting av detta hos mig, men däremot hittade dom lite annat som var ganska ofarligt för min del. Men dom är är så farcinerade av allt så dom fortsätter med sina blodprover... Låt dom hålla på säger jag. Tydligen några forskare USA som är väldigt intresserade av just detta syndrom också och då kan det ju vara intressant för dom att se så inte jag är bärare också, vilket jag nu vet att jag inte är.. Men jaja, jag ska dit iallafall och ta 17 provrör med blod igen.. Underbart, Emelie får hålla mig i handen ;)
 
Jag fick iallafall den genialiska idéen att jag ska ta en sväng förbi Svensk ridsport och Börjes påvägen hem, mindre omväg haha.. Kika lite, får se om jag hittar något skoj, tvivlar på att jag inte hittar något!
 
Passa på att kika efter om dom har någon begagnad hoppsadel, vill ju ha en Bates där med. Vi får se.. Det var därför jag lyckades få med mig Emelie haha hon letar också sadel.


Skitdag..
Ibland får man ha sådanna faktiskt, det känns lite bättre bara man säger det ungefär..
 
Vilket fall så är jag och min häst inga bra vänner idag, han tycker nog om mig lika lite som jag tycker om honom. Men vad gör man? Han ville visa vem som bestämde och inte så lite heller... Inte hans fel faktiskt men mitt i allt detta så vek sig mitt knä och jag trampade ner på min stela fot som redan låg åt sidan bara för att det inte var så lägligt att ramla omkull. Som jag annars brukar göra när knät gör sådär..
 
Förutom att knät säger ajaj så gör min fot det dubbla. Den som är så stel stackarn, helt chockad över hur jag försöker bända loss den haha.
 
Jaja, Dino kom och sa förlåt sedan iallafall och vi pratade igenom det.. Han vill inte flytta längre och jag lovade att ge han en chans till..
Nej, men seriöst.. Han och jag vet båda två vad som gäller, och jag älskar dendär jäkla hästen mer än någonting annat, det vet han... För han utnyttjar det varje dag! ;)
Vi tränade idag på att gå undan för tryck, från marken alltså. Han vet mycket väl vad som gäller, men jag var ändå väldigt tålmodig idag. Han gav med sig tillslut utan att försöka bita mig och då fick han massvis med beröm och följde mig, precis som jag tränat innan, som en liten hund. Det irriterar mig att han verkar tycka det är kul så länge han orkar hålla sig fokuserad, samtidigt som man inte kan lita på en hingst. Jag vänder ju aldrig helt ryggen till honom liksom.. Dessutom är detdär med att släppa honom i ridhuset, jag sätter för speglarna så han inte ska komma åt, men blir en hingst förbannad så finns det inte så mycket att göra.. Det är lite av ett stressmoment för mig, dock va speglarna inget han brydde sig om alls idag vilket var väldigt skönt..
 
Jaja, vi båda är glada nu även fast min fot och knä gör så ont så jag funderar på att ringa någon som kan amputera ett par timmar, så man får slippa skiten, sova ett par timmar..
 
Förövrigt, var alla glada som fick en extra timmes sömn idag? Värsta natten i mitt liv... en extra timme att plågas... fy!
 
Mannen i mitt liv!
 
 
 


Bildminne
Kikade på lite bilder från i somras, insåg att jag saknat detta lilla skimmelsto... Fina Majja!
Hade bara ridit henne några ggr här, och hann med två tävlingar.. Sista vann vi dessutom på 70 och 68% Inte illa för att vara hopphäst! Världens snällaste lilla sto!


Detdär med att hitta på hyss...
När jag stod och klippte Dino igår så ringde telefonen, medans jag gick ut och pratade och maskinen fick vila lite så hade jag både ett öga och öra på honom...
När det blev lite väl tyst efter en stund så gick jag in för att hitta honom lös, och ha vält ner alla hösäckar i hela gången. Givetvis har han smakat lite på dom också..
Lägg märke till att knäppet sitter kvar i grimman, förmodar att han bestämde sig för att gå helt enkelt och då gick grimskaft och och balsnören av, haha han är lite charmig trots allt!
 
Är man hungrig så är man!


Till stallet!
Ännu en gång har jag morgonen så det blir en lång morgon i stallet för min del. Dock fick jag idag hjälp med morgonfordingen så det blev faktiskt lite sovmorgon!
Ska försöka hinna klippa klart Dino idag, sen blir det lite tömkörning också tänkte jag. Ev en uteritt kanske.. Får se hur jag känner sedan.
 


Vad har Dino fått syn på?


Lördag
Idag ska Dino vila, han blev tömkörd igår, i lång och låg form utan några krav alls egentligen. mest för att hålla igång. Men han verkade ganska nöjd med det. 
Har tyckte jag varit så duktig senaste och börjat komma åt Dino lite och lägga upp lite längre pass istället för fler. Han har nämligen väldigt svårt att bli riktigt svettig men nu har han varit det den senaste veckan.
Men insåg idag när jag provkörde klippmaskinen lite att, nej han hade blivit långhårig igen! Eller ja, det beror ju på vad man jämför med. Men med tanke på hur nyss han blev klippt och hur lite päls han brukar sätta så är detta väldigt långhårig i mina ögon!
 
Så ja, jag började väl lite smått. Han med ett framben och så, det tråkigaste av allt att klippa. Som vanligt var han duktig, stod blickstilla tills jag bad han flytta sig lite och glömde då bort att jag satt med huvudet i lagom knähöjd... Givetvis fick jag knät vid tinningen ungefär och jag har tillochmed fårr en bula! Kan knappt tugga ens, haha!
 
Frasse kommer ju bli chockad när hon ser ett rakat ben imorgonbitti, såg väldigt lustigt ut. Men vi bjuder på det. Han ska givetvis klippas (förhoppningsvis) klart idag. Men som sagt vila, pysselm ta in hästar och sen ska jag även ha lite träning med! Alltid skoj! Hoppas ju givetvis Lisen stannar kvar så har jag någon att umgås med i stallet nu när Fia är bortrest.. 
 
Jaa alltså, vad ska man säga? Mannen som älskar att ha något att tugga på... Hela tiden!!


Shopping.
Jag och Lucky var på lite shoppingtur igår faktiskt, var har lite grejer som måste fixas innan onsdag! Men nu är det bara ett problem kvar, jag letar efter ett fleecetäcke med hals! Helt omöjligt att hitta, och hinner inte beställa ett. Var så säker på att det skulle finnas och köpa men nej...
 
Jaja, lite små plock blev det och Lucky fick komma hem med Hööks fina täcke, väldigt nöjd.. Matte alltså, lucky tyckte benen som hon lyckades blinka till sig var dom bästa. Ser inte fram emot den dagen jag ska bli mamma, hon är liksom helt tyst och ser bara allmänt söt ut. Hur blir det då om dom påriktigt säger "snääälllaa mamma" haha tur att det är många år kvar!
 


5 saker ni inte visste om Dino.
1. Han älskar att äta upp det han står på, så som strö, ridhusunderlag bara måste smakas på iallafall. Tillochmed att han kan gå och slicka på stora stenhögar...?! Tydligen finns det vissa hästar som gör så även utan mineralbrister och grejer. Jaja, torv är hans favorit!
 
2. Dino älskar att mysa, och har gärna huvudet långt nere i famnen när man gör det. Men han kan trots detta aldrig låta bli att bita i något samtidigt så knappar,dragkedjor, fickor och ja allt som går att få tag på helt enkelt ligger risigt till.
 
3. När han tycker det kliar någonstans så ställer han upp sig så jag enkelt ska komma åt. Kliar jag fortfarande inte så vänder han sig om för att tydligt visa vart och att "hallååå, det kliar hääär.."
 
4. Dino gäspar varje gång jag ställer honom på gången, minst en gång!
 
5. Han är världens värsta ögonkännare! Så fort jag går undan för att hämta något eller så så hittar han på hyss, direkt när jag är tillbaka släpper han det han fått tag i eller ställer sig blickstilla och tittar fram med sina stora ögon under den långa pannluggen och säger liksom "det där var defenitivt INTE jag!"
 
 
 


Dinos resa till Danmark!
Jag tänkte börja att berätta om Dinos resa.. Det är ju snart dags!
 
Det började ju med att jag insåg att jag förmodligen, äntligen skulle få åka ner till Lund och gå smärtrehab (35 mil enkel väg från där jag bor..) detta är en intensiv rehab. Vilket betyder att jag kommer vara borta en del. Vissa veckor blir det 5 dagar och andra kanske 1-3 dagar.
 
Alla som har häst vet att det första vi hästmänniskor börjar fundera över är vad vi ska göra av våran häst under denna tid, och jag hade planer ska ni veta! Allt från att åka med honom till Sandra och Andreas under tiden och rida på eftermiddagarna när jag är färdig på sjukhuset till att låta han vila helt i 3 månader.
Det första alternativet insåg jag ganska snart var ganska korkat, eller ja okej... väldigt! Ska jag göra dethär så ska jag göra det till 110%, för både min och Dinos skull!
Det andra alternativet var ganska bra, men Jenny allvarligt.. Dino är pigg och busig efter en dags vila, hur blir han då efter 100 dagar?
 
Nae, jag insåg att jag måste hitta någon som kan rida honom, någon jag litar på för annars kommer jag gå runt och oroa mig över honom under hela denna väldigt krävande process!
 
Så var jag inne på Emmas blogg (vilket jag är i stort sett varje dag) och läste att hon faktiskt hade en plats ganska så lägligt tills då jag förväntades att åka ner till Lund. Så jag chansade och hon hörde av sig och sen har det helt enkelt blivit så..
 
Emma var jag nere och jobbade hos den korta tiden när jag var i Tyskland, hon jobbade som beridare i det stallet där jag var och jag hjälpte mestadels hene faktiskt. Fick ett oerhört förtroende för henne väldigt omgående och dessutom var hon redan då väldigt duktig! När jag åkte hem så fortsatte jag givetvis att följa hennes blogg och såg att hon fått jobb hos fantastiska Andreas Helgstrand i Danmark och det enda jag tänkte var att om det var någon som förtjänade detta så var det baske mig hon!
Så nu jobbar hon alltså för Andreas och Thomas och ja vad ska man säga? Hon fick väl en extra skjuts uppåt när denna videon lades ut på youtube på denna fantastiska häst. Jag minns att det första jag tänkte var att " Fy fasen vad duktig hon är" hellre än som alla andra tänker "wow vilken 3åring!" det var det andra jag tänkte. Men tro mig, hur bra han än är så hade inte alla kunnat visa upp honom på detta sätt!
 
 
 
Detta är inte heller den enda fina unghäst hon har om man säger så.. Ja ni förstår ju varför jag älskar att gå in och läsa på hennes blogg kanske?!
 
Jaja vilket fall så kan det ju tyckas märkligt att åka iväg ända till Danmark med en häst när det finns massvis med duktiga människor här i Sverige. Men alltså, Emma hade nog varit ett av mina första val trots om jag hade fått välja vilken ryttare som helst (möjligtvis Edward Gal också.. ;)) för att jag också vet hur hon är som person. jag gillar hennes unghästridning med. För hon är jäkligt duktig med unghästar! Vilket inte alltid är så lätt som många verkar tro...
Jag känner att han kommer få det bra, det är ju inte världens ände direkt heller så jag kan faktiskt hälsa på även om jag ska försöka hålla mig borta haha...
 
Mina förväntningar då?
Alltså, jag skrev till Emma och sa att Dino har liksom ina måsten. jag hade velat visa honom på bruksprovet men jag tvivlar på att han någonsin skulle släppas igenom så det gör mig ingenting att han inte visas. Skulle det mot all förmodan komma någon riktigt duktig och erfaren människa (igen) och säga att han absolut ska visas då kanske vi försöker. Givetvis är min plan och förhoppning att Emma vill och kan visa då men inget jag direkt sagt till henne än så ni förstår hur mycket jag inte tror på det! ;)
 
Jag vill att Dinos ska hållas igång på ett bra sätt, fortsätta sin utveckling i lagom takt. Få massa nya idéer som han sedan får komma hem och smälta lite i takt med att matte sätter igång sin egen ridning igen. En check i utbildningen och extra hjälp på vägen av en riktigt grym ryttare helt enkelt! :)
 
Eller som en del redan sett att vi pratat om, massa nya, coola moves! 
 
 


Fråga till er!
Tur att ni finns och ger mig lite idéer ibland, fått några kommentarer nu om saker ni vill läsa om och det är väldigt uppskattat! Jag inser att jag är alldeles för otydlig ibland, och det som är självklart för mig glömmer jag bort att skriva om.
 
Men nu tänkte jag skriva ner inlägg om Dinos lilla träningsresa och även min rehabresa. Tänkte även berätta i ett inlägg om min skada och vad som hänt och så en gång till. det var länge sen jag skrev om olyckan så känns som det kan vara dags igen faktiskt.
 
Sen har jag även fått lite allmänna frågor och så, så ja allting kommer här såklart. Tycker det är roligare att svara på era frågor och skriva om det ni vill än att hitta på något själv. Blir ju mest som en dagbok då, vilket det ska vara också, men det blir kul när ni kommer med tips med!
 
Något speciellt ni undrar över när vi ändå är igång? :)
 


Tvättning!
Jag har börjat tvätta Dinos grejer som ska med till Danmark. Dessutom började jag och pappa tvätta transporten utvändigt, välbehövligt kan jag säga! Tänkte ta lite bilder, men givetvis hann det bli mörkt.. Men fin blev den! :) (trots att vi inte hann klart..)
Dinos vrålåk!


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >