Frågor och svar
Postat av: Emelie

Du verkar så duktig på att hantera hästar. Därför undrar jag om du har något träningstips på hur jag ska träna bort att min häst alltid drar ut och upp huvudet vid halt? Vi ska snart tävla vår första dressyrtävling och jag vet inte hur jag ska träna bort detta.

 


Tack så hemskt mycket (igen) för din kommentar! :)

Det är jättesvårt att säga vad det beror på att hästen drar upp huvudet i halten. Det kan vara okoncentration eller mest ryttarfel, men jag ger lite olika tips som du kan prova så får du känna efter själv!

Det vanligaste felet vi ryttare gör när det gäller skritt och halter i främst dressyrprogram är att vi slutar rida, vi slappnar av. En halt kräver mer ridning än ibland både trav och galopp! Det kräver ridning hela vägen in i halten... När du ska göra halt så förbered, sätt dig till rätta, börja samla upp traven (eller galoppen/skritten) och tänk kortare steg tills att du ska stanna helt. Detta gör att hästen orkar sätta under sig in i halten och då orkar gå kvar i sin form. Sen håller du om med benen och sätet för att behålla framåtbjudningen även i halten - detta framförallt är väldigt viktigt. Många när dom gör halt sitter bara och gör ingeting, då är det precis som du sitter och åker med i traven - hästen går ur form såklart!

Som sagt, detta är svårt och väldigt vanligt så det kräver en del träning för både dig och din häst! Mycket övergångar, med korta intervaller kan hjälpa dig där. Alltså fram i trav några steg, tillbaka till skritt några steg och fram i trav igen. När ni behärskar det så byt skritten mot halt (jag antar att det är halt från trav i dressyrprogrammet?).

 

Sen har du nästa del (jag skyller sällan på hästarna, men nu kommer jag göra det lite) en häst som förlorar fokus på ryttaren i halten. Min förra Goodie gjorde gärna det! Både jag och min tränare provade allt! Men han ville hemskt gärna se sig om eller allra helst kika sig själv i spegeln vid alla halter, haha självgod kille ;)

I dessa lägen gällde det för mig att verkligen få honom att behålla fokusen på mig, att han bjöd fram i halten. Detta tränade vi genom att bara göra halt någon sekund i början och sedan rida fram, kanske i trav eller gärna galopp direkt efter (då fick han  gärna gå fram ganska mycket i galoppen ;)) bara för att få honom att tänka att halten inte blev vila och tappad fokus utan snart händer det något igen! Detta är ju då inget bra alternativ när man har en häst som sedan inte vill stå still i halten, då skjuter dom gärna iväg när man låter dom gå fram igen..

Känner du trots detta att du inte riktigt får någon kontakt så är det värsta du kan göra att bara hänga fast i tygeln. Egentligen ska du kunna lätta av handen lite och hästen går kvar i form, men detta är ju givetvis svårt och kräver säkerligen mycket träning. Så var istället noga med att inte låta hästen gå ur form i halten, rid in i halten, tänk frammåt även om ni står still - lyssnar din häst inte ändå så lirka ner den aldrig dra och inte såga! Utan lirka ner den lite, såfort den ger efter så lättar du och rider fram igen. Halten ska vara behaglig men ändå ska hästen hålla fokus på dig och vänta på vad som komma skall, förstår du hur jag menar?

Räkna med att detta kommer ta ett tag att rätta till, din häst kommer kanske backa lite och inte förstår vad du menar. Eller inte stanna direkt när du vill o.s.v. Men låt det ta tid, och massvis med beröm när hästen och du gör rätt! Halter är bra mycket svårare att "rida"än vad många tror! Men tro mig det kommer släppa för er, men det krävs mycket av både dig och hästen! Det du ska tänka på när du startar är att aldrig såga ner hästen på tygeln, lirka kan domaren gå med på men såga kommer du få väldigt elaka kommentarer om du gör. Rid in och ta lirkandet som "en sista utväg" iallafall på tävling.

Men för att ge ett tips till, om hästen står rakt och jämnt vid X när du hälsar på domaren så får du i gengäld bättre poäng om den bara går ur form, än om du börjar försöka "rätta till" för mycket och hästen backar eller krånglar för mycket. Går hästen ur form så låtsas som det regnar och lägg till ett leende, det hjälper! Tro mig ;)

Lycka till! Hoppas du fick några tips på hur du kan träna och att det hjälper dig påvägen! :)
Tack så jätte mycket för svaret! Jag ska genast (imorgon) träna på halter och tänka på allt du skrev. Jag förstod hur du menade och det hjälpte verkligen för mig, jag fick en tankeställare ;) Och jag ska tänka på det sista tipset om halten vid X på själva tävlingen! Och åter igen, tusen tack för allt! :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >