Frågor och svar.
Postat av: Linda

Hej Jenny, jag rider en häst som för det mesta har dragit vagn förut. Hon har utvecklats otroligt mycket på kort tid vad gäller ridningen. Hon har blivit riden ytterst lite förut. Saken är att jag har fått henne att börja "gå på tygeln" men hon böjer gärna ner sitt huvud för mycket och nosen pekar för mycket inåt. Jag undrar om du har något tips på hur jag lär henne att få huvudet högre upp och så att jag får nosen mer i en "rak linje" istället för en sned. Svårt att förklara men hoppas du förstår vad jag menar, tack iallafall för en riktigt bra blogg. Har tagit efter många tips, och du har en riktigt fin häst. 
Tack på förhand!

 


Hej Linda, tack själv för din supergoa kommentar! Som vanligt blir jag oerhört glad av att få läsa sådant!

Det är inte helt lätt att skola om en häst som gått mycket framför vagn tidigare, som kanske många tror. Det skiljer ju sig väldigt mycket på sättet att använda deras kropp när det gäller att dra en vagn och att bära upp en ryttare. Men kul att det går så mycket frammåt, roligt att kunna göra båda!

Jag antar att du menar att hon blir för djup? Alltså inte att hon går ställd inåt utan att att nosen är bakom såkallade lodplan, mot bringan och frambenen?

Detta är ju jätte vanligt problem och har att göra med att trots att hon böjer på nacken så jobbar hon inte riktigt med bakkärran så att säga :) Jag skulle vilja tips dig om att få igång bakbenen mer så hon bär upp sig rätt, då kommer även nosen att komma fram och upp litegrann.

Hur gör man då det?

Jag återkommer till det som jag skrivit lite om innan, om du tänker dig en gungbräda. Nu går den ner i marken i framdelen (huvud/hals/bog och frambenen) och sen lättar eller går upp i luften i baken. Tyngden ligger alltså mestadels på hästens framdel. Kanske tillochmed att hon känns lite stark och liksom framtung?

Vippa över dendär gungbrädan, tyngden ska ligga på bakbenen. Alltså gungbrädan ska vara i botten där bak, och framtill ska det kännas lätt.

Detta är ingeting du tränar upp på någon vecka, utan det är långsiktigt stärkande. Sedan är juu hästar inga dumma djur, så kanske det är så att hon bara väntar på att du ska "be" henne att lägga över vikten så kanske hon trots allt klarar det. Men tro mig, elitryttare tränar på detta dagligen så det är inget fel egentligen. Bara lite nötande! :)

 

Tänk dig nu då att du sitter och rider, när du känner att din häst går till denna position, eller bakom lodplan som det heter så gör du en halvhalt och tänker lite uppåt med händerna. Alltså du gör halvhalten uppåt. Du visar då att hästen kan komma upp med huvudet, samtidigt som du gör hästen uppmärksam, vilket då ska göra att hästen sätter under sina bakbenen mer och vippar över dendär gungbrädan helt enkelt! I början kan det vara bra att rida ganska mycket frammåt också i detta, så hon verkligen får igång bakbenen och orkar sätta dom inunder sig. Varje gång du känner att hon går tillbaka till dendär positionen, tänk först lite uppåt, halvhalt och frammåt! Allt ska ske exakt på din hjälp så det gäller att ha henne uppmärksam.

 

Att tänka på när du kommit såhär långt är att förmodligen kommer hon "går ur" form ibland, inte gå på tygeln. Alltså hon blir lite ostadig igen, men det gör ingenting. Det kommer, för varje steg hon tar i rätt form, bli lite lättare att ta flera steg i rätt form. Förstår du hur jag menar? Massvis med tålamod och beröm när hon gör rätt.

Lite extra beröm till dig också om du genom en text lyckas ta åt dig och utföra det jag skriver, för det är inte alltid helt lätt! Fråga gärna mer om du inte förstår eller om jag missuppfatta hur hon går med huvudet. Prova vad du tycker och skriv gärna igen om du vill ha mer tips :) det finns givetvis fler saker man kan göra, och också utveckla!

Lycka till!

 

 
Bakom lodplan                                           I lod
 
 

 

 
Linda

Ja det var precis det jag menade, tack så jätte mycket ska genast börja arbeta med henne och se. Hon är otroligt smart och duktig så det ska nog gå med lite arbete och övning:) Tack så mycket igen Jenny, ha en bra kväll!:)

Svar: Vad kul, hör av dig om det är något! :)
JennyM Dressyr


Liselotte

http://www.brokenhorses.se

Åh tack för det tipset ! :)
Hade lite sammaproblem DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >