Sverige i ett nötskal..
För er som inte redan sett detta så måste jag ju bara dela med mig. Ni får gärna skriva om vad ni tycker!
 
Hingsten Bretton Woods är numera godkänd för svensk avel trots att han visar tydliga röntgenförändringar sk. osteochondros i bakknä och hasled. Detta innebär för att förklara lite snabbt, att tillväxten i bakknä och hasled är påverkat om med all sannorlikhet kommer att ge hingsten problem i framtiden. Detta är dessutom väldigt ärftligt... 
I sverige är vi "tyvärr" (både på gott och ont jag vet) väldigt nogranna med att inte släppa igenom dessa hingstar som har just röntgen förändringar. Det är också anledningen till att Sezuan inte blivit godkänd i Sverige, av alltså exakt samma anledning. Båda två är fantastiska hingstar, men jag kan inte förstå varför vi inte låter båda dessa hingstar verka i aveln här?! Eller jo, jag tror faktiskt jag vet vad det beror på.... Men ändå?!
Jag hoppas på att vi har i tankarna att vänta för att se någon årgång efter Sezuan, och se om det är onormalt många föl som också fått detta. För annars går vi helt klart miste om ännu en fantastisk hingst!
Ja visst det är bra att vi är försiktiga, men isåfall borde vi vara lika försiktiga med vad vi väljer för sto att lägga hingstarna på och det är vi riktigt dåliga på i detta avlånga land tyvärr...MandaS - Häst / Foto

http://mandasliv.wordpress.com

Jag skulle aldrig avla på en hingst eller sto för den delen som jag vet har ett medfött fel som dessutom är ärftligt. Det går mig i mot. Ena stot hemma som är avelsmärr numera är röntgad efter att ha dragit på sig en skada som ung i ett fram knä. Vi var noga med att ta reda på om det var ärftligt även om vi visste att hon hade orsakat det själv i hagen. Jag tycker de avlas på för "mkt" skit ursäkta ordvalet men kom inte på nått bättre. Jag tycker man ska vara väldigt försiktig.


Katarina

http://saganomensaga.blogg.se/

Jag och en vän reagerade också på att den ena var godkänd men inte den andra, har man nu satt den regeln så borde den följas för alla..


Jennie

http://zprallbarn.blogg.se

Åh, där sa du något väldigt tänkvärt! Alltid bryr sig folk om vem som är far till hästen och alltför sällan läggs någon vikt vid att stoet ska vara "hållbart".
Förstår inte hur man tänker om man har ett sto med ärftligt fel och tycker att "man kan ju avla på henne i alla fall" då risken kan vara ganska stor att någon blir fel med avkomman - även om man väljer den bästa hingsten.
Lite konstigt att den ena är godkänd men inte den andra..? :S


Marika

Men hur ska man få reda på hur många som får osteochondros när man inte har för vana att friröntga ettåriga halvblod ? Vet många travhingstar som har dessa problem men inte ger mer lösa benbitar en fria hingstar, det finns ju faktiskt hingstar som inte har osteochondros men som ger det till sina avkommor. Jag tycker att det är viktigare att ta bort lösabenbitar försäkringen på halvblod så folk opererar sina hästar innan dessa benbitar har gjort skador som inte går att reparera ! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >