Mina bröder.
 
 
Jag vill fortsätta skriva och uppdatera er om min familjesituation, och också kanske fortsätta lära er något kanske tillochmed, vad vet jag?!
 
Men vi börjar med mina bröder, dom är gravt utvecklingsstörda, handikappade och autistiska. Dom har en diagnos som heter något med 70 11 siffror och bokstäver som ingen ändå förstår.
Vilket fall, just denhär diagnosen är ganska nyupptäckt och därför utreder man nu om det finns fler människor med detta som man inte har uppmärksammat än. Men än sålänge är mamma och pappa ensamma om att ha fått två barn med denna "sjukdom" eller vad man nu ska kalla det för? Jag tycker det är svårt att hitta riktiga ord på vad dom är, någon sa till mig att man kan säga mindre smart, men där har jag ett stort problem. Det var just det som jag ville låta er läsa om idag..
Vad jämför vi med när vi säger att dom är mindre smarta mina bröder? Jo med oss själva.. Är vi smartast är ju då frågan? Ja det tycker nog många.. Men hur kommer det sig då, att alla som är smartare än iallafall min storebror har ett sinne mindre, antingen bara mindre utvecklat eller så existerar inte just detta sinne alls.
 
En sak min storebror är extremt häftig med, är när han är runt människor. Både okända och kända för honom.. Möter du honom som person, och är lite rädd, osäker och vill inte riktigt känna sig bekväm runt honom (och ja det händer ofta) ni behöver inte oroa er, han ser inte dessa personer. I hans värld är dessa människor luft, jag har aldrig ens sett honom slänga ett öga på en sådan person.
Däremot, när vi möter en person som känner igen sig och ser att det kanske kan vara en riktigt trevlig kille detdär, ja då har du snart min storebror hängandes kring halsen.
Jag vet såå många gånger jag tänkt att han är påväg fram till en gammal tant som kommer bli livrädd för honom och undra vad tusan som händer, men det har aldrig slagit fel... Varje gång Joakim väljer ut en person att gå fram till så är dom övertrevliga mot honom. Om ni bara visste vad det värmer i mitt hjärta, och det borde värma i era hjärtan (som han väljer ut), för han väljer verkligen med omsorg den mannen! Det är så oerhört häftigt, flera gånger har jag sett mina föräldrar få lite småpanik och tänkt att den Joakim siktat in sig på kommer bli fullständigt vettskrämd eller arg (våran första anblick säger det, uppenbarligen ser joakim något annat) och varenda gång vänder dom och blir super gulliga och goa mot honom. Försöker verkligen prata och förstå. Jag blir alldeles varm när jag tänker på det, det är så skönt att känna att man hela tiden måste hålla undan dom bara för att dom är barn som inte tänker på samma sätt som oss, på gott och ont tycker jag. Det finns två sätt att se det hela på!
 
Jag har här i bloggen fått kommentarer från en tjej som jobbar med min storebror ibland, då han bor på ett gruppboende inne i stan. Han är hemma mycket också, men mamma och pappa försöker ha honom där ibland iallafall. Vilket fall, denhär tjejen som jobbar med honom har jag hört talas om innan, i våran familj förstår vi ganska fort på Joakim om det är någon speciell han tycker om eller inte. Vi kan ju numera läsa av hans sätt och tänka ganskla bra så. Denhär tjejen har sedan kommenterat så gulliga kommentarer om min bror här, så ni förstår inte. Eftersom jag inte träffat henne utan bara hört hemifrån och från Joakim själv så blev jag så glad över att få bekräftat att hon tycker om honom lika mycket tillbaka. Han har verkligen funnit henne, och hon honom, jag som själv jobbat med brukare vet att denhär typen av band går inte få med precis alla, men även jag hade en brukare jag verkligen avgudade och det är jag säker på att han kände när han gick runt med mitt kort varje dag så att det säkert var jag som skulle komma in jobba med honom..
Jag är så tacksam att Joakim har fått träffa en sådan på sitt gruppboende, det gör mig så otroligt glad! Min bror är en otroligt glad och fin människa, han är stark som person och tycker han om någon så gör han verkligen det av hela sitt hjärta.. När man sitter och tänker på dethär.. vem är det egentligen det är "fel" på?
 
För jag kan känna att vissa människor med olika utvecklingsstörningar eller sjukdommar har eller utvecklar andra förmågor än vad vi gör. Förmågor som vi inte tar åt oss av överhuvudtaget..
Sedan tänker jag på nästa grej, vad gör mina bröder för ont mot samället? Ja dom behöver passning, absolut! Men i deras huvud existerar inte hat, egosim, avundsjuka eller något annat som faktiskt är grunden till mycket ont som händer i världen. Därför kan jag känna att det faktiskt är oss det är fel på, hade vi från början anpassat ett samhälle efter dessa människor så hade det kunnat se väldigt annorlunda ut. Oftast är det vi som gör dom mer utvecklingsstörda än vad dom egentligen är, för vi kan inte se deras förmågor... Eller vi kanske kan se dom, men har vi dom inte själva så kan vi heller inte hjälpa till att utveckla dom, ellerhur?!
Det rör sig mycket inom mina bröders huvuden, mer än jag någonsin kommer kunna förstå, men en sak som jag kan förstå är att när dom älskar någon så gör dom det av hela sitt hjärta - det tycker jag är en väldigt fin egenskap!
 
 Charlotte Ståhl

http://Csdressage.dinstudio.se

Vilka härliga familjebilder. Ni ser lyckliga ut:) jag tror inte alls dina bröder är mindre smarta, däremot tror jag precis som du skriver att de visar mer äkta kärlek än "normala" människor. Och det är bara så härligt med människor som visar äkta känslor. Det får en att bli gråtfärdig:)


Elise

Hej tack för dom fina orden jag blir alldeles gråtfärdig men det är jag det blödig. Får ofta frågan vad jag har gjort för att han tycker om mej så. Då svara jag - Jag har inte gjort någonting mer än sett honom o mött honom för den han är. Jag skulle baka med honom i hans lägenhet när jag inte jobbat så länge där. Fick då höra att det går inte o lycka till!! Tog in alla ingredienser till lägenheten o han var överlycklig. Han fick provsmaka på smeten med jämna mellanrum. Hällde upp sockerkakan i formen o tänkte då kan han äta upp resten som var kvar. Han tog sleven o bunken o satte sej i soffan o mumsade. Sedan hoppade han upp o snurrade ett varv i luften o sa mumsfilibaba! O var så glad så han satt framför ugnen o tittade medans den gräddades färdig sedan tog vi varsin bit o fikade på. Så man skall inte säga att det inte går förrän man provat! ;) o går det inte så vet man ju det! Så imorgon är det dags att jobba igen o då hittar vi nog på någonting om inte annat så är det ju lördag o det innebär godis, cola/öl o lite ölkorv. Alltid lika uppskattat. Elise

Svar: Nej det är precis som jag skrev, när Joakim tycker om någon som han tycker om dig så gör han det för att han känner av att du bryr dig om honom, påriktigt! Han är sådan människokännare! Du anar inte hur glad jag blir av att veta att han har en sådan person som jobbar med honom :)
Men åh, han älskar ju att baka.. Den lilla gottegrisen ;)
Ja lördgar med godis och ölkorv, det är väldigt uppskattat.. Gärna hamburgare också ;) Tack för att du är så go mot honom Elise!
JennyM Dressyr


Rebba

http://absolutrebba.blogg.se

Jag blir så rörd av det här inlägget, någon som verkligen bryr sig om personer med handikapp. jag är själv döv och får bemöta otroligt dåligt beteende, attityd nästan varje dag, folk som frågar något så jag försöker hjälpa så vänder de ryggen istället. det är som att de inte tror att jag kan hjälpa till något alls. listan kan göras milslång. Glad att du och din familj tar så väl hand om killarna, som så min familj tar hand om mig! :)


Fint skrivet och mycket kärlek som lyser igenom. Och tack för din fina kommentar på min blogg. Jag lovar att kämpa på, för upp på hästryggen igen, det bara ska jag!


Anonym

Bra skrivet o Elise är en pärla :-)En liten förklaring det finn ytterligare 15 personer med detta syndrom i världen. Förmodligen fler som inte fått diagnosen. Om vi är de enda med 2 barn vet jag faktiskt inte Jenny ;-). Kram o grattis till plac i går

Svar: Tack mamma :)
JennyM Dressyr


Mamma

Skulle förstås skriva vem det var i från i den förra kommentaren DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >