JMDressyr - december 2013

Mias rs.
Fick ett önskemål om att skriva om lite webshoppar som jag tycker är bra, så jag tänkte börja med att skriva om vart jag beställer Mias schabraken jag har. Butikenistallet har en lätt webshop för just märket Mias, vilket annars brukar vara lite krångligt om man vill välja färger på sina schabrak. Jag tycker personligen att det är lite roligare att designa själv så därför väljer jag gärna denna sidan då.
Det är heller inget minus att dom ligger bland de billigaste när det kommer till just Mias. Givetvis har dom också andra märken,men här sticker dom ut lite!
 


Vad är det som håller igång er?
Vad är det med våra fyrbenta vänner som håller just er motiverade? Har ni speciella mål, eller är det mer av avslappningen att vara i stallet kanske? Berätta :)
 


Lite coolare..
Nu finns dessa snygga ridbyxor i butik. Är det bara jag som tycker det är konstigt att det inte finns mer detaljer på ridkläder som är av läderimmitation/läder?
Vad tycker ni om dom?
Jag tycker helt klart dom är lite häftiga!
Butiken i stallet säljer dom för 765:-
 


Nyårsafton!
Sista timmarna som vi n¨ågonsin får uppleva 2013.. Det är historiskt ska ni veta ;)
 
Jag har försökt att svara på liiite av era kommentarer inatt, har varit lite dålig på det de senaste.. Men jag är så himla trött just nu! Sover gör jag ju dock inte ändå, men jag gör ingenting. Kollar på lite dåliga filmer och serier som jag egentligen inte är så förtjust i, ett tips om ni vill somna! Dock är jag kanske lite väl skadad med just att jag gärna vill ha ljud omkring mig när jag ska sova. Jag är uppväxt i ett hem där ljud, mycket ljud är vardag. Men jag ser det som något positivt, när jag koncentrerar mig så har det lärt mig hur jag kan stänga ute precis allt! Det existerar ingenting annat alls. En väldigt positiv egenskap i många sammanhang, men framförallt på tävlingar!
 
Vilket fall så hoppas jag ni får en fantastisk nyårsafton! Kika gärna in här ändå för jag har en hel hög med inspiration till att skriva just nu, man får ju passa på! ;)
 


Myone
Ville bara tipsa er om rean Myone har just nu, finns massa fina saker och till bra priser.. Gå in och kika :)
 


Ridsport - svänger lika fort som mode?
Just nu känns det överlag som det är en våg av att människor så mycket som möjligt ska behandla hästen så "naturligt" som möjligt. Med det menar jag att det gärna skall vara mycket jobb med hästen från backen, när det är ridning så ska det helst vara bettlöst/ barbacka och gärna på hästens villkor. Hästar tycker inte det är roligt att springa och böja på nacken och göra konster, inte heller att hoppa över massa hinder..
Ja, ni förstår nog vart jag vill komma?!
 
För ett tag sedan upplevde jag att det var många som ville satsa, men iochmed att bloggar "tog över" och fler och fler hästbloggar dök upp så började folk låta sig påverkas. Det är absolut inte dåligt, snarare tvärtom! Men jag har svårt att se varför det skall vara antingen eller?
Man kan ha en bra kontakt med sin bästa kompis även fast man vill att den ska kröka på nacken och göra krumelurer.. Båda mina hästar älskar att jobba och göra rätt, och jag ser flera hästar varje dag som är väldigt nöjda över sin tillvaro. Sedan behöver man ju absolut inte uttnyttja sin position och sätta på det starkaste betten man kan hitta, eller sätta på stjärnsporrar på fötterna för det. Kan man hantera det så tror jag man är såpass insatt i sig själv att man tycker detär okej.
Jag hade gärna ridit bettlöst på mina hästar, men det fungerar inte då jag inte får tävla på det. Får inte jag träna och tävla så försvinner en del av mig och mina mål med ridningen, hur ska jag motivera mig då?
 
Men vi säger nu då att jag ska gå och bli helt tvärtom och börjar rida med bettlöst, kanjag med gott samvete sitta på Dino eller Goodies rygg då ute i skogen? Nej, jag hade helt klart varit en fara för allmänheten, och då tycker jag att jag som hästägare måste ta ansvar. Det kan faktiskt hända en olycka, och chansa hade jag inte vågat. För det kan ju kanske gå, men jag är inte 110% säker på att hästarna alltid skulle lyssna i alla lägen.. Det är jag ju egentligen inte ändå, men procenten sjunker ju betydligt när jag inte har ett bett att ta till.
Finns det någon häst man kan vara 110% säker på? Jag tror inte det, flykten är alldeles för ingrodd i deras hjärnor att dom handlar bara efter vad den säger till dom, om det händer något..
Sedan är det skillnad på häst och häst... Jag har två dressyrhästar, som är uppfödda till att vara vakna, lite nerviga och explosiva när det behövs.Jag menar, jämför jag dom ihop med min kompis Rebeckas två shettisar så är det som natt och dag.. Eller nej, den ena är också lite mer explosiv av sig, men lilla Moa är tryggheten själv! Givetvis kan det hända något med en sådan häst också, men risken har minskat betydligt!
 
Men för att återgå till det jag vill skriva om, varför, varför, varför kan vi inte bara sluta lägga oss i andra och inse att det finns mellanting?! Det behöver inte vara antingen eller, för precis som vi är olika så är även våra djur. Precis som vi behöver behandlas och bli bemötta olika, så behöver också våra hästar. En bra hästägare är en människa som gör så gott dom kan och lär sig att lyssna och se vad den tycker att ens häst behöver, och någonstans går på sin egen känsla... Inte läsa vad andra skrivit i bloggar och tänker "Jag är dum i huvudet för jag hoppar min häst", vill du hoppa din häst och den verkar tycka det är kul - gör det! Vill din häst inte bli riden, utan helst håller sig till markarbete - gör det! Försök inte förändra alla andra, förändra dig själv och gå din egen väg, den som du tycker själv känns bäst!
Om ett tag kommer det vara inne med något nytt, och då ska folk istället hålla på med det och ifrågasätta alla som inte gör som dom. Visst är det drygt?!
Vad lätt det hadevarit om alla bara kunde enas om att göra det dom själva vill göra med sin häst, visst kan man få tips och råd av andra! Speciellt i bloggvärlde, men man fårinte låta sig påverkas helt och hållet för då finns det inget kvar av det som gör dig eller mig till det vi är och då får vi definitivt väldigt förvirrade hästar!

 
 
 
 


Måndag..
Ja nu är det ny vecka igen och snart blir alla våra djur ett år äldre.. Jag och Dino diskuterade det igår, han blir ju fem nu och jag tycker han bör tänka på att han är ingen ungdom längre..  ;) Dino däremot förstår inte alls vad jag menar, han minns det som igår när han sprang omkring med dom andra fölen och busa, ungefär så ja...
 
Båda hästarna fick sin del igår, Goodie skrittades ut ungefär 40 min (barbacka!!) och Dino tömkördes. Jag kommer åt hanså bra när jag tömlongerar eller tömkör så jag ska försöka göra det lite oftare. Från och med denna veckan så gör vi ett försök till att allt låta Dino gå 5/7 dagar. Han är 5 nu så det ska han kunna klara! Men givetvis kommer det bli kortare vilor och ibland bara något pass i veckan.
Orkar jag inte så är det han som vilar eftersom det inte direkt gör så mycket när han trots allt bara är 5 år. Fullt fokus på tävlingssäsongen 2014 nu med båda hästarna, det ska bli så himla roligt!
 
Vi hörs lite senare vänner. Kram
Såhär behöver man tex inte se ut när man är nästan 5 år... Ni skulle sett magen och bakbenen, uscha! Busen :)
 


Vilken häst?
Sist jag kollade så hade Dino iaf två helvita ben..
 


Vem förtjänar framgång?
Jag har många gånger funderat på vem som egentligen förtjänar framgång inom ridsporten mest..?! Finns det något som avgör det? Jag menar, det är ju inte någons "fel" att man föds in i en familj som har alldeles för mycket pengar som dom vill lägga på sitt barn?! För jag känner själv att det är dom jag tänker på direkt när jag avgör vem som kanske inte förtjänar det med.. Oerhört orättvist tycker jag, när jag funderar en extra gång..
Den som förtjänar det minst i mina ögon är personen som beter sig illa mot människor runt omkring, om det är i stallet, på tävlingar, på klubben eller mot hästen - det spelar ingen roll. Osportsliga människor kan iaf inte jag glädjas åt.
(Men bara så ni vet, osportslig och målinriktad är två helt olika saker!)
 
Men, jag tycker att det finns så otroligt många duktiga ryttare där ute, som kämpar i ur och skur men inte får samma möjligheter som alla andra. Dom har ingen möjlighet att köpa en häst för flera hundra tusen, eller kanske ens flera tusen?! Ridning är en sådan extrem sport, det kräver så otroligt många pusselbitar som måste falla på rätt plats, och med det måste man också ha lite tur och en enorm vilja.
Man ser så ofta människor inom hästvärlden som kämpar med domhär hästarna som de flesta vet inte kommer kunna ta sig hela vägen till SM, få hästar kan det men jag tror ni förstår vad jag menar. Men jag har en enorm respekt för de människor som ändå sitter och tragglar och tränar på sina hästar, trots att dom vet att dom som ryttare hade kanske velat komma längre men dom "nöjer" sig med det dom har. Missförstå mig inte nu! Men jag tycker verkligen det är så häftigt! Det är kärlek till djuret och sporten tycker jag!
Jag själv är väl någonstans emellan allt, jag har inte massa pengar och har aldrig fått allt serverat framför mig (vilket jag är oerhört glad för idag) men jag har ändå två hästar som jag har en väldigt ovis framtid med. Jag vet att Dino kommer kunna komma högre upp än LB och ja, Goodie har jag också högre planer ihop med. Sedan om jag är den som rider dom eller ens äger dom det vet jag inte, men än sålänge ser jag inte begränsnigarna som jag kanske hade gjort med en annan häst.
Travare är ett extremt bra exempel, dom har sämre förutsättningar än vad halvbloden har men det är oerhört bra hästar egentligen. Dom har oftast ett hjärta av guld och vilja så det räcker och blir över. Alla travhästar jag stött på är dessutom väldigt trygga i konstiga situationer, de situationer där dagens dressyrhästar skulle hoppa upp i famnen på sin ryttare..
Jag säger inte att man behöver se begränsingen hos alla hästar som inte är halvblod eller sådär, för jag har sett en hel hög med travare och fullblod som startat, som är extremt fina ridhästar. Med rätt träning och tid så kan dom bli superfina! Det jag menar är att jag tycker det är så roligt att se att folk vågar ge dom en chans och älskar dom för det dom har, och det som är bra med dom.
Mina hästar är definitivt inte bra på allt, dom är ibland urlöjliga, sjåpiga, gjorda av porsnlin (iaf Dino.. han är hopplös!), klumpiga och massa annat. Dino kan ibland vara väldigt jobbig att rida då han har väldigt mycket power, att sitta där uppe och ha en halvbra dag medans hästen drar fram så det yr runt omkring oss, ja det är inte alla dagar man riktigt orkar det. Det blir för mycket ibland.. Goodie kan bli som en gummiboll hela han, han är nog överrörlig i varenda led i hela kroppen, och testa att sitta och trimma en sådan häst när man är trött har ont eller kanske vill ta det lite lugnt bara..
 
Jag tycker man gör sig förtjänt av framgång genom att göra det bästa av det man har, att helt enkelt gilla läget som det är men att man fortfarande gör allt för att ta nästa steg.
Jag ser verkligen upp till er därute som vågar sticka ut med olika typer av hästar, speciellt på dressyrbanan! Var stolt över dig och din häst, och även om allting inte serveras framför dina fötter så finns det ingen anledning att tro att man inte kan servera sig själv istället :)
 


Godmorgon..
Inte mycket sömn för min del som ni kanske förstod, men bättre med någon timma än inget alls!
Idag ska vi göra sista rycket med lägenheten, lister ska upp och det ska borras och och grejas. Sedan är det bara detdär sista med själva inflyttningen kvar... Påminn mig att aldrig mer flytta!
 
Jag kom jättesent till stallet igår, då jag vart helt fast i att montera möbler.. Glömmer tid och rum när jag koncentrerar mig!
Vilket fall verkar Goodie övergått till en vanlig pigg häst, och inte sjövild. Idag ska jag rida, och då hoppas vi att han håller sig i skinnet..
Föresten hade jag med mig kameran upp igår,men det spelar ju ingen större roll när batteriet är helt urladdat.. Haha, jaja ni får bilder och film en annan dag :)
 


Godnatt?
Irriterande när jag kom in här och såg att mina tidsinställda inlägg inte kommit upp.. Jaja, dom lär väl dyka upp imorgon, eller jag, idag då..
Men nu ska jag sova.. eller försöka iaf! :)
 


Nuså!
Nu har jag grejat klart för idag, så ska åka upp till mina pojkar. Ska ta med mig kameran idag, får se om jag kan få några fina bilder kanske :)
 


Godmorgon.
Hoppas ni mår bra denna lördagen?!
Tänkte bara skriva lite om gårdagen..
Båda hästarna var duktiga faktiskt, båda fick bli tömkörda och Dino var faktiskt riktigt fin! Goodie också, men han var fortfarande lite busig, dock inte som i torsdags. Men några explosioner blev det, haha Goodie-gubben!
Det började också snöa igårikväll och givetvis lyckades jag halka när jag skulle tömma skottkärran och att tappa balansen med mitt knä är aldrig kul, så det har straffat mig inatt och än sålänge idag. Det går väl över :)
 


Åh äntligen..
En försenad julklapp, och vet ni vad det bästa av allt är? Nu kan jag äntligen uppdatera här som vanligt igen!
 


Vad hände där?
Igår var jag redo att ge upp helt och hållet.. 
När jag äntligen tog mig i kragen och pallra mig till stallet så hade jag tänkt att tömköra båda hästarna lite snabbt, eftersom dom inte gått på några dagar..
Eftersom Goodie tiggde extremt mycket uppmärksamhet gick jag till honom först och började där. Stod i sadelkammaren och tittade på sadeln en stund och funderade på ett joggingpass, men jag är glad att jag avstod.
 
Vi började lite lätt med lång framskrittning och trav, redan i traven märkte jag att han var annorlunda, Goodie brukar avsky både longering och tömkörning och han var helt okontaktbar och superspänd - inte alls likt Goodie! Tillslut började han fokusera lite och jag bad han galoppera.. Det var som att trycka på en explosion knapp, han kastade sig upp på bakbenen, hoppade fram, standade och skö i luften samtidigt som han vred sig i hela kroppen och han höll på sådär säker 3 varv innan jag fick han att stanna med hjälp av att minska volten. Jag klappade lite, kände igenom kroppen och Goodie stod och blåste sådär som hästar gör när dom eggat upp sig. Fick ingen reaktion förutom på ett ställe på ryggen som tydligen kliade extremt mycket..
Jag provade igen och fick samma reaktion igen, tog in honom och satte linorna annorlunda, provade med inspänning och ja, precis allt. Varje gång han fattade galopp så explodera han! Han har aldrig någonsin gjort i närheten något liknande med mig så jag vart helt knäck.. Jag såg hur hela ryggen förmodligen var ihopväxt och hur ont han hade av att ha något på ryggen.. Ja, man måste alltid måla upp det värsta såklart..
Tillslut fick jag stopp och kastade av grejorna, visste inte om jag vågade prova igen men med endast träns och lina så borde han ju inte göra samma sak så vi testade efter lite trav igen och denna gången började han ännuvärre än innan. Efter ca 5 varv så kunde jag faktiskt inte låta bli att skratta, vilka moves han sitter inne med! Dino, släng dig i väggen liksom..
Ja, jag insåg också att min snart 16 åriga häst hade massvis med överskottenergi.. Men jag har knappt sett den hästen lätta på baken och ännu mindre stå på bakbenen. Jo lätt i baken blev hanju vid olyckan, men det är nog enda gången.
Efter ca 10 min så började han nöja sig med att endast slå med huvudet och ca 5 min till så behagade han att sakta av till trav... Sedan fick han springa tills jag hörde frustarna komma och då gick han sådär vanligt som han brukar göra på lina. Som om ingenting hade hänt?!
Jag är såå glad att jag valde bort ridningen igår, för i de bocksprången hade inte ens catwomen suttit kvar ;)
 
Goodie var så nöjd efteråt, som om han fått visa mig att han minsann inte alls är 16 år, nej nej han har massa år kvar att busa omrking. Men att skrämma sin matte på detta viset så hon tror att han är döende det var inte sådär jättesnällt just nu..
Goodie fick en härlig stund med matte efteråt, med extra massage över ryggen för att få veta att det helt säkert inte satt något ömt där. Jag slutade när nosen var någonstans vid knäna ungefär, så nej,ont hade han förmodligen inte.. Men han lyckades med att chocka sin matte den lilla busen!
 


Godmorgon.
Jag ärhelt slut, så himla trött.. Men men, det blir nog bra sedan. Har så himla mycket att göra idag så måste ta tag i denna dagen.
Ska åka till Mio och hämta ut våra sista möbler och lite sådant.
Sedan hem till mamma och pappa och äta middag med farfar och hans fru. Efter det ska jag hinna med bästa hästarna är tanken, och gärna en uteritt med Goodieom vädret tillåter. Vi får se hur det går efter gårdagens bravader, haha jösses! Berättar mer om det senare!
 
 


Liten film..
Ett litet klipp från när jag rider Angelicas häst, Ravians. Han har varit lite busig det senaste så jag fick hoppa upp och testa. Egentligen är han alldeles för stor för mig, men det gjorde faktiskt inte så mycket när jag väl satt där uppe! Han var riktigt fin :)
 


Bästa uppridningen?!
Ni måste kika in uppridningen på denna videon, väldigt vältajmad häst och ryttare ;)
 


Gina tricot Grand prix
Nu är det snart dag igen, för vår årliga hopptävling. En av nyheterna som en del av er kanske sett är att det också går som SM iår... Inte nog med det nej, skulle det råka vara så att en ryttare vinner både SM och GP:n på samma häst så får man också en liten extra bonus (utöver de 351 000kr man redan vunnit) på 1 miljon kronor!! Sjukt roligt om ni frågar mig att stora företag går in med dessa summor, nu hoppas vi att fler tar efter!
Om det blir någon som vinner bonusen, kommer över 2,5 miljoner delas ut under 12-16 Februari..
Är det nu man kommer på att man borde börja hoppa lite mer också kanske?! ;)
 


Godmorgon..
Jag vet inte vad jag ska skriva just nu, egentligen vill jag inte skriva någonting men jag är riktigt nere just nu. Jag tänker inte gå in exakt på vad som hänt... än iaf.. Men kanske om ett tag, vi får se. Jag känner bara att jag är beredd att ge upp och jag gillar inte den känslan. Men jag vet att jag kommer komma över den biten och låta mig själv bli förbannad istället och stå upp för vad jag tycker är rätt och fel.
Allt kom liksom över mig igår, alla tråkiga brev och besked det senaste.. Även om det också händer mycket skoj just nu så kan jag inte riktigt glädjas med det fören allt är klart.
Ja, nej jag ska inte sitta här och få alla på dåligt humör. Jag är egentligen ganska glad, men jag behöver bara få va lite.. Motivera mig själv för femtioelfte gången ungefär.
Vi hörs senare vänner.
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >