Ridsport - svänger lika fort som mode?
Just nu känns det överlag som det är en våg av att människor så mycket som möjligt ska behandla hästen så "naturligt" som möjligt. Med det menar jag att det gärna skall vara mycket jobb med hästen från backen, när det är ridning så ska det helst vara bettlöst/ barbacka och gärna på hästens villkor. Hästar tycker inte det är roligt att springa och böja på nacken och göra konster, inte heller att hoppa över massa hinder..
Ja, ni förstår nog vart jag vill komma?!
 
För ett tag sedan upplevde jag att det var många som ville satsa, men iochmed att bloggar "tog över" och fler och fler hästbloggar dök upp så började folk låta sig påverkas. Det är absolut inte dåligt, snarare tvärtom! Men jag har svårt att se varför det skall vara antingen eller?
Man kan ha en bra kontakt med sin bästa kompis även fast man vill att den ska kröka på nacken och göra krumelurer.. Båda mina hästar älskar att jobba och göra rätt, och jag ser flera hästar varje dag som är väldigt nöjda över sin tillvaro. Sedan behöver man ju absolut inte uttnyttja sin position och sätta på det starkaste betten man kan hitta, eller sätta på stjärnsporrar på fötterna för det. Kan man hantera det så tror jag man är såpass insatt i sig själv att man tycker detär okej.
Jag hade gärna ridit bettlöst på mina hästar, men det fungerar inte då jag inte får tävla på det. Får inte jag träna och tävla så försvinner en del av mig och mina mål med ridningen, hur ska jag motivera mig då?
 
Men vi säger nu då att jag ska gå och bli helt tvärtom och börjar rida med bettlöst, kanjag med gott samvete sitta på Dino eller Goodies rygg då ute i skogen? Nej, jag hade helt klart varit en fara för allmänheten, och då tycker jag att jag som hästägare måste ta ansvar. Det kan faktiskt hända en olycka, och chansa hade jag inte vågat. För det kan ju kanske gå, men jag är inte 110% säker på att hästarna alltid skulle lyssna i alla lägen.. Det är jag ju egentligen inte ändå, men procenten sjunker ju betydligt när jag inte har ett bett att ta till.
Finns det någon häst man kan vara 110% säker på? Jag tror inte det, flykten är alldeles för ingrodd i deras hjärnor att dom handlar bara efter vad den säger till dom, om det händer något..
Sedan är det skillnad på häst och häst... Jag har två dressyrhästar, som är uppfödda till att vara vakna, lite nerviga och explosiva när det behövs.Jag menar, jämför jag dom ihop med min kompis Rebeckas två shettisar så är det som natt och dag.. Eller nej, den ena är också lite mer explosiv av sig, men lilla Moa är tryggheten själv! Givetvis kan det hända något med en sådan häst också, men risken har minskat betydligt!
 
Men för att återgå till det jag vill skriva om, varför, varför, varför kan vi inte bara sluta lägga oss i andra och inse att det finns mellanting?! Det behöver inte vara antingen eller, för precis som vi är olika så är även våra djur. Precis som vi behöver behandlas och bli bemötta olika, så behöver också våra hästar. En bra hästägare är en människa som gör så gott dom kan och lär sig att lyssna och se vad den tycker att ens häst behöver, och någonstans går på sin egen känsla... Inte läsa vad andra skrivit i bloggar och tänker "Jag är dum i huvudet för jag hoppar min häst", vill du hoppa din häst och den verkar tycka det är kul - gör det! Vill din häst inte bli riden, utan helst håller sig till markarbete - gör det! Försök inte förändra alla andra, förändra dig själv och gå din egen väg, den som du tycker själv känns bäst!
Om ett tag kommer det vara inne med något nytt, och då ska folk istället hålla på med det och ifrågasätta alla som inte gör som dom. Visst är det drygt?!
Vad lätt det hadevarit om alla bara kunde enas om att göra det dom själva vill göra med sin häst, visst kan man få tips och råd av andra! Speciellt i bloggvärlde, men man fårinte låta sig påverkas helt och hållet för då finns det inget kvar av det som gör dig eller mig till det vi är och då får vi definitivt väldigt förvirrade hästar!

 
 
 
 Vilket bra inlägg Jenny, känner verkligen igen det du skriver. Det som är lite intressant är att vi dressyr/hopp människor inte brukar vilja ändra på dem, utan vi tycker det är okej att dem sysslar med det dem vill.
Men dem vill allt som oftast ändra på oss;)


Caroline Johansson

du skriver så bra!

jag gillar iochförsig när det uppstår debatt; sitter här bakom min skärm, ler i mjugg och gör precis som jag vill ändå ;) .

Det du skriver om att dina hästar skall jobba på ett visst sätt för att du ska nå dina mål med ridningen är lite kontroversiellt sagt såhär i den heta debatten om naturlig hästhållning, men för det första: man märker väl för sjutton om ens häst är glad, även om man rider den med bett och "tvingar" den att göra krumelurer?

för det andra: jag tror inte att någon häst blir en glad häst av att ha en understimulerad ryttare som inte "får" träna som den vill med sin häst. min erfarenhet är att vår sinnesstämning smittar av sig mycket på hästarna, och är man själv glad och förväntansfull inför ett träningspass tror jag att det skapar mycket bättre förutsättningar för samarbete än om man "tvingas" göra något man tycker är meningslöst.

Sedan ett argument som jag tycker punkterar hela debatten ganska effektivt: Om man nu vill hålla häst "naturligt" ska man nog aldrig ens skaffa en. Hästar är nyfikna, men i grund och botten är det onaturligt för dem att ha ett vänligt umgänge med en predator. Så, folk som predikar naturlig hästhållning behöver nog omdefiniera sin roll och stå för att deras hästar också utsätts för "övergrepp", men att de kanske upplever en närmare kontakt med så lite utrustning som möjligt.

Svar: Tack, vad go du är! :)
Ja, det håller jag med om, debatt är bra.. Men det är dendär pajkastningen jag ogillar ;)

Jag håller med dig, vill man satsa och jobbar för det så kan du inte låta bli att känna om hästen mår bra eller ej.. Dressyrhästar som är duktiga gör det för att dom tycker om att jobba, inget annat :)

Jag håller helt med dig, man borde tänka steget längre innan man påstår att man vill hålla hästen så naturligt som dom vill göra... Mycket av det dom säger är bra också, med utevistelse och flock osv men ska allt vara som "dom" tycker så säger man ju emot sig själv lite känner jag..
JennyM Dressyr


Och jag vill ha någon form av mellanväg.
ingenting med vår hästhållning är naturlig om man ska se till urhästen.
Men jag kan tycka att det är våran skyldighet att
se till att tillgodose deras grundläggande behov.
Stora hagar,tillräckligt med tuggtid osv du fattar :)
Och där tror jag alla gör på sitt vis och vad dom tror är bäst för sin häst.

Sen kan jag bli allergisk mot små hagar,inlindade barbiehästar osv.
En dressyrhäst ska kunna gå i skogen/tåla lite utan att flippa ur, bara för att det är en dressyrhäst.

Jag rider med bett och använder min häst både till krumelurer och hoppa.


Angelica

Bra skrivet! Kan bli så jävla trött när jag läser endels inlägg att det ska vara si och så och alla som inte förstår det är det fel på. Det är ju så att hästar är individer. Min förra häst tex var ett fruset fullblod med ryggproblem, hon behövde tjocka och flera täcken för att må bra. Min nuvarande swb-unghäst har hur mycket päls som helst och dessutom utför hon inget arbete så att jag behöver hålla musklerna varma och smidiga. På henne räcker det med tunnt fodrade täcken ute och inget inne. Det spelar ingen roll vad bloggare x tycker att hästar ska ha för täcken, jag känner väl själv vad mina hästar behöver?!


Åh jösses vad fina bilder du lägger ut! Jag ska deffinitivt följa och läsa din blogg så ofta som möjligt! Jättetrevlig blogg! Kram


Vendela

http://vendelacool.blogg.se

Guud vad fina bilder♥♥Du har en jätte fin häst också♥


Victoria

http://itsvictoria.blogg.se

Åh när jag ser bilder som dom här så ångrar jag stort att jag slutade att rida! jätte fina bilder♥♥


Julia

http://ohjuliet.blogg.se

Mycket bra skrivet! Har också en alert och explosiv häst, vi skulle också vara en fara för allmänheten och oss själva. Sen känns det som att folk glömmer att vi har faktiskt avlat fram hästar till tamdjur och sällskap nu, de är inte urhästar längre. Självklart ska man se till deras naturliga behov för de försvinner inte, men att vi rider på dem idag är naturligt. Som min häst, jsg märker tydligt att hon är född till att hoppa. Hon älskar att hoppa, hon suger sig mot hindrena, brallar och är super-lycklig. Ursäkta om inlägget blev rörigt nu, tidigt på morgonen :p


Julia

http://ohjuliet.blogg.se

Vill tillägga lite! Haha. Sen stör jag mig på att de alltid talar om dressyr- och hoppfolk som att alla är likadana. För det finns ju dem som knappt låter sin häst vara just häst, eller knappt de finns dem som inte låter sin häst vara häst överhuvudtaget. Då är plötsligt vi alla puckon som hoppar eller rider dressyr. De visar bara att de inte är ödmjuka och tänker inte steget längre.

Kom förresten tänka på en bloggare som var helt hatisk mot nosgrimmor. Där skrev jag faktiskt en kommentar om att min häst fungerar definitivt inte utan nosgrimma, men jag täpper inte igen käften bara för det. (Skrev inte riktigt så, Haha men ja-a). Som hästägare har man ett ansvar att se till sin hästs behov som individ. Min häst skulle faktiskt tycka jag var dum i huvudet om jsg hoppade upp helt utan utrustning och skulle rida runt.


Denise Johansson

http://denjo.blogg.se/

Mycket bra skrivet! Jag håller helt med dig. Det är ryttarens ansvar att dels ha en häst som är anpassad för ryttarens ändamål, samt lyssna på sin kompis.
Jag tror knappast att alla hästar i hela världen uppskattar ett liv i bara en stor hage och några uteritter. Samtidigt som det finns hästar som absolut inte trivs med ett liv i träning 7 dagar i veckan.
Man måste helt enkelt lyssna på individen man sitter på och anpassa. Och som du säger, varför ska det ena utesluta det andra? DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >