Tips för hörnpasseringar.
Alla vet väl vid detta laget att man kan plocka oerhört mycket poäng på en tävling genom att rida fina och välplanerade vägar. Men trots detta finns det en sak många faktiskt glömmer - hörnpasseringarna. 
Hörnpasseringarna borde vara det alla lägger mest fokus på. Dom är så himla viktiga och det är genom hörnen man kan skilja på dom riktigt duktiga ryttarna och dom lite under dom.
De duktiga ryttarna använder verkligen hörnet för att förbereda och få igenom sin häst så att den är klar inför nästa uppgift, vilket gör att dom inte behöver anstränga sig lika mycket på "transportsträckorna".
 
Det finns en hel hög med olika tips om hur man kan rida dessa och jag kan absolut sätta mig ner och skriva ner några. Men först tänkte jag dela med mig av en övning som vem som helst kan utföra, och gärna ni som upplever att oavsett vad ni gör så får ni inte ut hästen i hörnet. Det fungerar på en del och andra säkert inte alls, men det blir att man måste fokusera på dessa hörnpasseringar.
 
Jag brukar tömlongera mina hästar, hellre än vanlig longering. I detta fallet tycker jag tömkörningen är det bästa alternativet då du fortfarande kan få in känslan i handen och hästens mun.
Jag ställer mig vid ett hörn och ber hästen gå på en volt runt mig. Sedan flyttar jag mig mot hörnet något steg för att hästen ska komma mer mot väggen och just hörnet.
Detta gör att volten inte längre blir en hel volt utan varje varv ska hästen göra en hörnpassering. Dettagäller såklart att hästen är uppmärksam och går bort från dig och man håller linorna eller tömmarna sträckta. Jag låter hästen känna lite på vad den ska göra, sedan lägger jag upp tempot och gör precis som jag hade gjort från ryggen, fram innan hörnet, samla upp igenom och fram igen efter. Men i detta fallet låter jag hästen balansera upp sig mer själv, just för att den ska lära sig hur man kommer ut i hörnen och att det är inte så jobbigt som man tror.
Det är lite trixigt i början, men tillslut lär man sig.Dino fungerar super med denna övning, då han nu lärt sig att korta upp sig själv genom hörnet och verkligen jobba hela vägen igenom. Det är lättare att rida ut i hörnet även för mig då, och vi ramlar inte igenom somvi kunde göra innan ;)
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >