JMDressyr - february 2013

Bra debut!
Om ni bara visste hur jag funderat efter igår om jag verkligen skulle åka med Dino idag, han var riktigt blockerad igår. Jag vill ju inte behöva rida in på gramanen på han, för då blir det ju inte riktigt så som det är på tävling. Men jag satte på den när jag ledde in han och satt upp, och Dino bestämde sig för att låta sig skrittas på lång tygel så då tog jag av den direkt. Han skötte sig toppen hela tiden, tills egentligen när jag trava av honom. Då fick han ett spel men det var aldrig någon fara, vi löste det riktigt bra och det gjorde nästan hela passet. Riktigt skönt!
 
Men nu ska ni få höra på virrig matte...
Jag rider fram inne på banan för den innan mig var struken, titta på staket eller bokstäver (som dom duktigt nog hade gjort som en riktig tävling, creed till BFK) det finns ju inte. Han förstod dock inte riktigt hur han ska göra, ska han ta det som cavaletti eller ska han inte gå över. Haha men detdär kommer med lite rutin.
När jag bestämde mig för att börja så kommer jag på mig själv, men Jenny... du har aldrig tränat trav - halt - trav på honom, inga volter utan att inte bara rida rakt fram efter, galoppökningar?! Knappt travökningar ju.. och ökad skritt.. kan han det? Galoppfattningar efter hörnet? hahah och volt direkt efter på det, ja jösses..
Jag log ett brett leende när han lite snopet stannade vid X, vänta snällt på matte och sedan direkt trav igen - Duktiga Dino. Men det är ju så, vem nöter programdelar med en fyraåring? Det är ju inte direkt lätt...
Därför vi dock var och tränade idag, jag trodde han skulle behöva några varv på en stor volt ibland och så. Men nejdå, han gjorde allt precis där han skulle. Sedan hade vi ju såklart massvis med små missar men inte en enda stor! Vi fick liksom många 6or för att han blev lite vinglig och inte kom ut i hörnen eller att övergångarna blev lite sisådär. Som en fyraåring ska vara då! Men vi red hela programmet utan en enda riktig miss! Åh så stolt jag är, så glad min häst gör mig. Att vi sedan fick hela 70% var bara plus, men jag var så glad att han bara fokuserade på mig och gjorde sitt bästa trots att det blev väldigt mycket för honom på en och samma gång. Hade gjorde fina längningar och bra halter, men övergångarna här blir han lite vinglig och ibland går han ur form lite. Men ändå?!
 
Domaren tyckte inte ens jag skulle rida igenom några delar, och jag tyckte också det räckte. felen som blev var brist styrka och rutin och det är helt okej för en häst som Dino. Sedan ville hon att jag skulle dämpa han lite till, hon ville inte ha dessa flashiga gångarter. Jag tyckte jag dämpade han jättemycket, och jag tyckte trots allt han tog det toppenbra. Men men, jag förstår vad hon menar, hon tänker framtiden och det gör ju jag med så det är helt okej.
Men åh vad jag ångrar att jag inte trots allt försökte lära mamma kameran, men alltså jag trodde verkligen Dino skulle vara helt hopplös.. Jag är väldigt stolt över min häst idag, så stolt att han ska bli riktigt bortskämd även imorgon! :)


Duktig Dino!!


Håll tummarna!
Jag hoppas nu att jag är inne i ridhuset och sitter och värmer upp, men man vet aldrig ;)
Jag har med mig min snälla mamma, som förmodligen sitter och undrar vad hon gett sig in i. Men det ska nog gå bra, ska se om jag kan lära henne lite fort hur kameran kan funka, så kanske jag åtminstone kan bjuda på en liten film eller så. 
Vi får hoppas det iallafall. Håll tummarna för oss klockan 12.00! Mest för att vi håller oss inne på banan, och komma ut helskinnade.. Ingen sjövild häst liksom, då är jag en nöjd matte! Om inte så lär ni ju få ett sådär kul inlägg ikväll eller så ;)
Dino lever farligt nära gränsen just nu, så han lär få ta sig i kragen han med!


Frågor och svar.
Hej! 
Min fråga till dig; hur handskas du med en unghäst (4-5år) som börjat få för sig att försöka bråka vid ridning då dom märker att dom helt plötsligt fått mer muskler och kondition? (Bocka/sparka bakut/stegra) 
Tack för en toppenblogg! 
Mvh Lisa
 

Tusen tack för din kommentar! :)
Till din fråga, detta är ju ett ganska vanligt problem i denna åldern. Helt plötsligt så undrar hästarna varför dom faktiskt måste göra så som piloten säger?! Dom orkar ju faktiskt säga ifrån här..
 
Det är ju lite svårt att säga dock vad man ska göra då jag inte vet i vilka siutationer hästen gör det. Eller om det är alltid, men jag skulle iallafall försöka avleda hästen. Gör en rörelse där den inte klarar av att bocka eller stegra samtidigt.
 
Det handlar alltså om att ta balansen från hästen och styra in den i en annan bana. Givetvis kan du inte ta balansen när hästen stegrar för högt, det är givetvis mycket svårare och farligt! Men jag förutsätter att detta är mer studsa och visa att hästen hemskt gärna bara vill säga emot lite?
 
Vilket fall, hur tar man då en hästs balans? Oftast biter dom tag och tar en eller kanske båda tyglarna från dig, då är alltså det lättaste sättet att rubba hästen att styra den åt det hållet den inte har tänkt att gå. Blir hästen stark i vänster sidan när den bockar så tar jag i vänster tygeln och styr in den på en volt, som en avledning. Plus att det brukar bli för jobbigt för dom att bocka när dom inte är i balans. Speciellt när dom är 4-5 år bara.. Stegra är ju värre med tanke på att man inte får ta balansen när dom går för högt, då kan det ju gå riktigt illa. Det får man ju lära sig att känna av. Studsar den mest så kan man ju styra in den på en volt. Viktigt är att man är kvar på den volten, som kan vara riktigt liten, tills hästen accepterat dig igen..
 
Sedan finns det även ett annat sätt, och det är att rida på fram, bara fram! Eftersom hästar inte är helt ärliga i sin framåtbjudning när dom gör sådant, så släpp efter på handen och låt hästen bara gå fram. Det skall alltid vara den bästa utvägen ur allting som är jobbigt, att tänka frammåt! Om det sen blir en långsida i full galopp istället för bock och stegring så ska den ha en klapp och beröm. I dessa fall tycker jag form och allt "fint" är helt oviktigt. När du rider på hästen fram såhär, är det lite samma tänk, du bryter det hästen tänkt att göra. Även här tar du alltså balansen från hästen och förhoppningsvis klarar den då inte av att bocka eller stegra.
 
Stegra är dock mycket värre än att bocka enligt mig. Eftersom det menas att dom verkligen inte är ärliga och mer ett ofog. Bocka kan dom ju göra också för att dom faktiskt är glada, och det tycker jag faktiskt är helt okej. Sedan finns det såklart alltid gränser ;)
 
Hoppas det kan tänkas hjälpa dig något, du får såklart hemskt gärna utveckla om du inte är nöjd med svaret. Annars säger jag som jag brukar gör, ta hjälp om du är osäker eller det börjar kännas läskigt. Dom är så snabba på att snappa upp såntdär våra "små" busar! :)


Programridning.
Ja imorgon ska jag alltså in till ridhuset igen och träna på att tävla, himla bra upplägg. Har fortfarande inte ridit igenom programmet men vi tar det som det kommer. Jag har ridit det en gång i somras och så, så det blir nog bra. Vi tar det som det kommer litegrann, det är ju inte tanken att vi ska ut och prestera och få 85% direkt. Ett tag nu är det mest att få komma ut och känna på det och då är ju programridningar toppen :) Eller som nästa vecka när vi ska vara med på en dommarkurs, himla roligt! Tar tillvara på alla tillfällen nu..
 


Hemma..
Blev alldeles för många timmar i stallet för mig idag av olika anledningar. Jag red Dino en stund iallafall och sedan fick Sofia hoppa upp och känna på honom..
Det gick väldigt bra men han var lite loj idag, dock såg man att han trots allt blev lite glad när han fick se på hindrena. Hör och häpna, idag gick han helt utan graman. Vi får passa på när vi vet att vi är helt ensamma. Det var faktiskt ingen skillnad...
Han gick dessutom och skritta fram idag och efter bara något varv i trav gick han med på en lägre form. Så något har förmodligen trillat ner där.
Vi höjde upp ett av hindrena lite idag och det slutade på hela 98cm (jag blev tvungen att mäta med tumstocken ;)) och han fick ett fint hopp men avstampet började bli lite slappt så han fick avsluta efter det. Inte riktigt samma tryck i honom just nu. Jag ber en liten bön att han ska bli lite trött i kroppen och gå med på någon veckas vila snart, men det lär bli en vila snart ändå, varken han vill eller inte...
 
Tyvärr blev det inga kort idag, det är så mörkt i vårat ridhus och det var redan mörkt ute så dom blev jätte dåliga allihopa. Så jag fick snällt ge med mig..


Gårdagens träning.
Ja ni vet ju redan en del av det som hände igår på träningspasset.. Men jag tänkte berätta om själva träningen nu istället.
 
Förövrigt måste jag berömma min häst! Jag lastar min snart 4 år gamla unghingst helt själv och lastar av. Det tycker jag är duktigt. Dock har jag gjort en egen grej med lina så när jag går ur transporten där fram för att stänga bakom honom så har jag en lång lina. Skulle han backa och få panik så har jag linan som kan löpa ut en bit för att sedan få tag på den från andra hållet om man säger. Dock backar han inte innan jag säger att han får det så han är såå duktig! Faktiskt stolt över honom :)
 
Han var väldigt spänd när vi kom till ridhuset igår, extremt laddad. Sedan han kom hem från Danmark går det inte att skritta fram han från ryggen, det håller vi på att träna nu. Dom skrittar ju fram för hand och sedan är det full fart, och det har jag full förståelse för, men nu måste Dino vänja sig vid mitt sätt bara, igen.. Men han gav med sig tillslut, och travade ganska avslappnat en stund. Men sedan blev det älgtraven igen och han är jättefin och flashig då, men det är inget man sitter och rider på. Det är mest bensprattel.. Sedan är det ju bra att han kan det, men nu ska vi komma dit genom att han är avslappnad istället för spänd. Jag behöver också vänja mig vid allt detta. Peter tycker dock väldigt mycket om han, coh han pratade om kommande piruetter och passage och sådär... Lite tidigt men det är bra med höga mål ;)
Jag gillar verkligen Peter, han är så precis.. Det ska vara perfekt och han ser direkt när det är bra eller dåligt. Man kan nästan tro att det är han som sitter på istället för jag. Sedan är han oerhört kunnig och erfaren, det är verkligen så himla kul att träna för honom.
 
Som sagt tränade vi mest på att få han avspänd och dämpa hans rörlighet nästan, lite så jag försökt rida han hemma, men med inslag av det fina flashiga. Nu ska jag ta båda delarna av det jag lärt mig och göra något bra mittemellan, och jag är ganska nöjd över hur jag lyckats lösa det. Jag tycker Emma är en av de duktigaste ryttarna och tränarna jag sett, och så även Peter. Dom är dock olika men jag tycker om det! Jag är verkligen för att träna för olika tränare, sedan kan man ju ha någon som man rider mer för eller så. I mitt fall blir det ju Peter.
 
Han gjorde fina fattningar igår och precis på min hjälp, det blir jag glad över. Sedan tycker han att det är förbaskat tråkigt att skritta just nu, haha men tillslut gjorde han även det..
 
Nej han är allt en liten pärla min lilla buse!


Hoppning på schemat
Idag är det alltså hoppdags! Så lycklig min pålle kommer vara :)
Jag ska börja rida lite, visa Sofia hur jag rider han nu och ge lite tips. Plus att jag ska försöka rida lite ur programmet kanske. Jag har trots allt aldrig ridit igenom det med Dino. 
Men självklart blir det mest fokus på att hoppa och busa lite, ett avbrott från denna träningsvecka. Det förtjänar han!
 
Kameran följer med ;)


Veckans planering.
Måndag: Vila, Equiterapeuten kommer och behandlar
Tisdag: Träning Peter Härnstam i Borås ridhus
Onsdag: Hoppning med Sofia
Torsdag: Programridning i Borås ridhus LB:2
Fredag: Vila!
Lördag: Kick off träning för Kajsa Boström i Borås ridhus
Söndag: Vila
 
Någon dag försent, men detta är Dinos veckoplanering. Tufft för en fyraåring kanske, men det kommer bli ganska kravlösa pass trots allt. Plus att han får "leka" lite imorgon, då blir han så glad så :)


Usch..
Jag känner mig faktiskt lite illa till mods när jag tänker på människan som satt och filma oss idag...Inte för att dom filma bara utan för själva händelsen.
 
Jag satt och red och Dino hade börjat gå riktigt bra, eller ja.. Han hade börjat slappna av lite och inte älga iväg som han gärna gör nuförtiden. Fick han i en lägre form och han kändes allmänt trevlig!
Peter frågade mig om jag kände mannen som satt och filma mig från cafeterian, och jag kikade såklart upp och insåg att nej jag har aldrig sett människan..
Han bad mig då gå upp och prata med honom efter vi ridit färdigt för han sa att sådär gör man inte, jag höll med men tänka väl inte så på det. Dessutom försökte han smyga undan den när han såg att vi tittade på honom. Framförallt Peter som mest blängde..
 
Hann väl ett varv innan jag såg att kameran var uppe igen och sa till Peter som blev riktigt sur och gav sig upp mot cafeterian, varpå mannen fick väldigt bråttom och smått sprang ut därfirån. Jag sa till Peter att han inte kommer hinna så han tog en annan väg och dök upp lite oväntat framför mannen som försökte trots allt komma undan.
Men tillslut fick han väl stanna och Peter frågade vad han skulle med filmen till och det fanns inget direkt svar på. Då sa Peter att man inte får filma någon sådär utan att fråga, och det är inte okej, och även varför.. Heller inget riktigt svar.. Det kom också ut en kvinna då som verkade höra i hans sällskap eller så, och frågade om Dino. Peter sa väl mest att det inte är okej att filma och absolut inte att använda filmerna mot oss sedan..
 
I cafeterian hade dom också reagerat på dessa människor då dom varken sett dom innan eller att dom inte suttit tillsammans ens. Även att han hade filmat då...
 
Alltså jag vet inte, jag har inget att dölja så jag är inte så orolig. Men jag tänker steget längre, om det skulle vara något riktigt lurigt. Jag har ju trots allt fått en del bud på min häst, något sådant som spridit sig? Varför liksom?
Kunde han inte bara svarat att "oj, förlåt jag visste inte, jag tyckte bara han var så fin" då hade det varit en helt annan grej! Nu känner jag mig inte alls särskilt bekväm..
 
Sedan vet jag ju att ögonblicksbilder är det värsta som kan hända en ryttare, fast idag var jag dock väldigt nöjd över att jag kunde låta gramanen hänga så löst som den gjorde. Jag kände inte att jag behövde ta till den, förutom en gång när det kom in en häst och vi skulle galoppera lite. Det var smått sken runt manegen för att han skulle visa upp sig, han skötte sig men han ville så gärna visa upp sig för det fina stoet som kom in. När jag skulle få ner han till trav där hade jag nog inte fått ner han i trav utan att antingen slita i honom eller ta till gramanen. Men slita i han är inget alternativ så då var gramanen bra. Annars använde jag den inte på hela passet.. Just denna delen på passet missade dessutom dom som filmade så alltså jag vet inte, förstår ingenting. är säkert inget märkvärdigt men då borde dom kunna ge bättre svar. Peter tyckte också det kändes väldigt olustigt..
 
Jaja, Dino säger att han är hellre ökänd än okänd iallafall!


sjukt...
Hände en små konstig grej idag på träning, någon verkade sitta och smygfilma... Så min tränare sa till mig men gick tillslut och pratade med honom, då drog han?! 
Lite lurigt faktiskt, Peter var inte glad kan jag säga..
Läser du här som filma kan du väl maila mig, eller bara fråga nästa gång?!


Träningsdags.
Äntligen ska jag få träna igen, senast var ju dock när jag var i Danmark. Men för Peter Härnstam var det i oktober tror jag... Himla kul ska det bli, jag är jätte taggad!
Fick bytt tid för att jag skulle kunna få med mig någon, inte många som kan innan klockan tolv en tisdag. Men det ser ut som jag får åka själv tyvärr. Men vi får lösa det, för det är ju inte så kul att betala för en träning jag inte kan vara med på pga en sådan sak.
 
Jaja, så är det. Dino lär ha hunnit gå ut någon timma innan iallafall och det är ju alltid lite positivt iallafall ;)  Ska prata med Peter vad han tycker om att anmäla sig till programridningen med...
 
 


Frågor och svar.
Här kommer några frågor från både inlägg och min lilla frågestund som är enkla att svara på, dom andra kommer jag svara på i egna inlägg :)
 
Vad har du för märke på din sadel?

Både hopp och dressyr är av märket Bates
 
Favoritmärke ridutrustning/ridkläder?
 

Hmm, oj vad svårt.. HV polo och Kingsland
 
När tänker du svara på om det är johan badh du är tillsammans med? ;)
 
Haha, alltså är det så intressant? Jag har själv lite svårt för när folk blandar in massa annat i sin blogg, när det trots allt finns en väldigt tydlig inriktning. Men självklart kan jag svara på den frågan med.. ;) Det kan ju vara så att det är du som frågat innan men det är inte första gången jag fått denna fråga.. Ja, Johan är min pojkvän.. För dom flesta som inte förstår någonting så var han DJ och gjorde låtar för ett antal år sedan. Han kallar det skämtlåtar och jag... fjortislåtar, döda mig inte älskling! Haha..
 
Hur gammal är din häst? Hög?
 
Dino är 4 år i maj och jag vet faktiskt inte hur hög han är just nu... 166 på treårstestet, skulle tippa på 168 kanske.
 


Programridning.
Måste bara tipsa om att på torsdag är det programridning på Borås fältrittklubb. Så bra sätt att träna på sitt program som man ska rida om några veckor eller kanske redan i helgen.
 
Om ni mot all förmodan inte vet vad det är så innebär det; att man väljer ett program man vill rida, i detta fallet på lång bana. Man rider det som om det hade varit tävling, en domare bedömmer precis som dom brukar men efteråt så diskuterar ni ihop er om vad som behöver tränas på och vad man kan tänka på. Sedan får man alltså rida delar ur programmet. Totalt får man ca 20 minuter per ekipage, dock är jag lite osäker på vad det kostar. Innan har det legat på 100kr...
 
Jag funderar på att åka dit faktiskt och rida LB.2an.. Det är ju det program jag lär tävla själv. Dock är det samma problem som alltid, jag vill helst inte åka själv. Men funderar faktiskt på att göra det ändå, det är ju värt det! Världens bästa sätt att träna på att tävla!
 
Anmälan gör ni förövrigt via tävlingsdatabasen!
 


Bad day?
Uruselt uppvaknande hade jag idag iallafall.. Min mobil har uppdaterat till nya anroid och jag har lyckats utforska en bugg på min mobil efter det, nämligen att när jag ställer klockan, ringer den alla dagar utom dagen efter. Alltså är alarmet jag ställde igår, inställt på alla veckans dagar klockan 8.00 utom såklart måndagar! Åh så arg jag var imorse, och det retar mig att jag är så beroende av en liten skit mobil!
 
Jaja, till det positiva, jag sov faktiskt.. Jag trodde inte jag skulle lyckas somna men det gjorde jag, att klockan var 7 på morgonen när jag väl somnade är en helt annan sak. Men 2,5 timma är bättre än inget väl?
Nu försöker jag iallafall få tag på dom på ortopeden, men det är måndag och (håll i er) runt löning, så nu har folk råd att både ringa och vara sjuka.. Hemskt, men det är alltid såhär runt de dagarna när folk får lön faktiskt. Hopplöst att komma fram tillochmed på sjukhusen. Så jag får inte ens ställa mig i kö..
Dock ingen panik, jag lär få vänta ett par veckor ändå så.. Åh nu känner jag en viss arg känsla gentemot min dumma mobil som ligger här jämte igen...
 
Jaja jag han ju vakna tills Dino skulle behandlas iallafall och det gick toppen. Två minuter tog det så hade han pekat på precis allt som jag själv känt och mycket riktigt var den första nackkotan väldigt stram eller vad man ska säga. Några minuter senare var han helt jämn på båda sidorna och Daniel visade precis vad jag ska kika på, hur det blev före och efter. Sådant gillar jag, passa på att lära oss hästägare någonting. Då lär vi ju också bli mer uppmärksamma och känna felen innan dom dyker upp och alltså ringa ut dom igen. Jag var nöjd än så länge iallafall! Han hittade en liten snedhet i bäckenet också och tyckte det var mer trötta muskler som var lite stela än skadade. Inte konstigt och inga problem, men fortsätter man rida på det i några år till kommer det säkerligen bli en hälta eller så.
Precis som jag känt lite så tippar han lite fram där och det rätade Daniel ut. Häftigt ändå för jag sa inget speciellt om hur och vart utan han hittade direkt dom problemen som jag känt och det är ju ett kvitto att både han och jag har rätt.
Dino fick akupunktur som han tycker är väldigt mysigt, dock träffade han nog väldigt bra för Dino tyckte nog det pirrade lite i musklerna. Han blev hysteriskt "kliig" nämligen, och han försökte visa alla vart dom skulle klia men ja.. Han fick snällt stå och vänta tills Daniel var klar.
Efter att ha tryckt och pressat loss honom lite så började Dino gäspa och näsan rinna, alltså helt galet mycket. Som ni vet när man är ute och motionerar när det är kallt ute?! Häftigt iallafall, det visar ju att kroppen kommit igång och börjat jobba - även om han stod helt stilla.
 
Daniel trodde jag skulle känna en väldig skillnad redan imorgon så vi får se. Upp till bevis nu då ;) Nej men än så länge är jag väldigt nöjd och vi börjar ju lite mjukt imorgon med en Peter träning, haha!
 
Han såg iallafall inte halt ut och såret var redan, förvånandsvärt fint! Han läker ofta sår väldigt fort, men vet ni vad det absolut bästa receptet är för att få "vanliga" sår att läka? Himla biligt, bra och väldigt lätt! Bomull och ljummet vatten, möjligvis en spruta så du kan spruta rent såret med vatten i lite tryck. Första dagen tvättade jag med väldigt lite jodopax då jag inte vet vad han skadat sig på. Men sedan ska det helst bara vara, inte massa salvor och sådan skit. Jag lär mig av en som jobbar med stora sår dagarna i ända ;) Dessutom läser jag gärna alla studier om just sådanthär och vatten är enligt alla det bästa, då stör man inte kroppen egna läkningsprocess, men man håller det ändå rent.
OM nu inte hästen har ett väldigt speciellt sår, såklart.. Det finns ju sår som kommer innifrån och även blir av något, kanske en tagg som värker ut eller bakterier eller vad det nu kan vara. Jag menar en vanlig liten sårskada nu som Dino fick. Eller ja, den var ju ganska djup men väldigt fint, rent och ett tydligt skärsår...
 


Fölträning.
Jag har fått en hel del frågor angående hur man tränar sin unghäst, eller vad jag gjort med Dino och så. Det måste jag verkligen bli bättre på att skriva om, för jag har gjort massvis och en hel del saker har jag verkligen varit så glad över att jag tränat på nu i efterhand. Som jag förmodligen knappt tänker på egentligen..
 
men jag tänkte börja att skriva ett tips om föltiden, då räknar jag från det att jag fick han tills att han var ungefär ett år. Några av grejorna iallafall.
 
Jag började nästan direkt när han kom till mig, alltså strax över att han var 6 månader, med att vänja honom vid alla dessa vardagliga saker som jag visste att jag skulle göra mycket av när han blir äldre. Sådant jag ogillar när mina hästar inte accepterat helt, trots att dom är gamla och vana. Nu menar jag inte bara att stå uppbunden och ledas i grimma och så, för det förutsätter jag att dom lärt sig vid den tidpunkten att man anser dom mogna för att vänjas av.
 
Några exempel, lägga på täcke, sätta på en elastisk täckesgjord (som jag förövrigt gör varje gång jag börjar sadelvänja en häst), linda benen, sätta på och ta av skydd, lyfta hovar o.s.v.
 
När det innefattar saker som ska tas på och dom ska vänjas vid är jag väldigt noga med att alltid göra det när jag är i närheten. Jag skulle tillexempel inte våga släppa ut min 6 månader gamla fölis i hagen, med ett täcke som den har på sig för första gången. Det kanske går jättebra till en början, men sedan kommer det en situation där den inte är bekväm och då sitter detta äckliga, prasselskiten kvar på ryggen! Enda stället där hästarna är riktigt sårbara, är ju trots allt på ryggen.
 
Jag började alltid vänja Dino i gången eller i boxen, och när det kändes bra så fick täcket hänga med ut på promenaderna. Då gjorde jag det också till en vana att ta av och på grejerna före och efter. Han fick lära sig att så still och acceptera även den biten alltså, det var en helt vanlig dag för honom. Så även idag.
 
Nu förutsätter ju detta att man har tid för allt detta, och jag har full förståelse för att inte alla har denna tiden att lägga på sina föl/unghästar och det rör mig inte i ryggen om ni gjort precis tvärt emot mig! Funkar det så är ju det toppen! Jag hade all tid i världen, nyopererad, jätteskadad, sjukskriven och allmänt uttråkad (dessutom hoppade jag fortfarande egentligen på kryckor så fråga mig inte hur jag löste detdär, för det gjorde jag knappt..) men som sagt så har jag full respekt för att alla inte har tid och orken att lägga på alla sina unghästar. Men för er som har det så kan det ju vara något att fundera på iallafall :)
 
Sedan kommer vi till skydd, även detta satte jag på iallafall på frambenen i stort sett varje dag vi tog en promenad. Dino fick vänja sig att jag satt vid benen och grejade, han fick lära sig att stå still är enda utvägen och det var helt enkelt bara att gilla läget. Visst kunde skydden vara lite små läskiga i början, men gissa vem som står stilla när matte lindar och grejar runt benen idag?! Gissa vem som vet att man har en något sur matte, om man mot all förmodan skulle råka glömma av sig?!
Det är skönt på något sätt, när han var så liten så behövdes så lite för att säga ifrån. Det var nästan ett pekfinger oftast och vårat egna lilla språk. I dessa lägen idag räcker det med att jag höjer rösten, just bara för att han vet! Vi har gjort detta till en vardag från dag ett och då behöver jag inte egentligen knappt säga till han i vissa lägen. Ibland räcker det nästan att jag vänder mig och blänger på honom... Men som alltid, så slappnar jag aldrig av helt, det ska man aldrig göra med någon häst! Hur snäll eller van den än är!
 
Täckesgjorden, den började jag ha i boxen på honom. När han åt hö fick han känna på den första gången. Sedan kunde även den vara en vardag för honom, på och av med den. Den har han dock aldrig brytt sig om det minsta. Men Dino har heller aldrig brytt sig om när jag satte på varken tömkröningsgjord eller la på en sadel och spände den. Jag är övertygad om att det har att göra med att jag trots allt varit ute i god tid och tragglat även det som har varit helt okomplicerat. Han lärde sig att allt jag gör är faktiskt okej, så länge jag säger det. Det bara är en del av vardagen.
 
Hästar lär sig bäst genom att upprepa saker, på samma sätt, flera gånger. Så funkar dom.. Sedan måste man givetvis tillåta dom ibland att reagera. Jag har varit belönad med en häst som har ett väldigt bra huvud överlag. Han är pigg och nervig, absolut, men att introducera nya saker - piece of cake!
Det har ju definitivt gynnat mig, men fortfarande finns det ingen anledning att i denna åldern skynda eller bara strunta i det. Han fick sina perioder med vila, mycket vila! Men när jag väl gjorde något, såg jag till att det gjordes mycket och bra, men hela tiden med ett enda syfte - han skall lära sig att lita på allt som matte gör och introducerar.
En vanlig dag för Dino, på kortet är han dock något äldre ;)


Håll tummarna!
Idag ska jag få min dom, känns det som iallafall...
 
Jag ska till ortopeden och få reda på vad som ska göras nu... Jag hoppas ju såklart på en remiss ner till Lund eller Malmö (där David, som opererat mig är mestadels nu..)men jag är ganska tveksam till att jag kommer få en. men vi får se, är jag inte nöjd så vet jag att en viss sjukhusdirektör kommer få en ganska upprört samtal imorgon.
 
Direkt efter detta ska jag till stallet då equiterapeuten och kiropraktorn Daniel Kleen kommer till Dino. Ska bli spännande, haft en tjej innan men det kan ju vara bra att testa något nytt ibland. Han kanske är jättebra, då lär det bli han som får besöka Dino på hans halvårskontroller som han brukar få. Mest i förebyggande syfte och som en liten check. Jag har dock en förhoppning om att han ska hitta något imorgon, har en punkt jag inte riktigt får igenom i ridningen som jag vill se om jag ska fortsätta pressa han på eller om han helt enkelt behöver en liten push.
 
Efter han varit där blir det lugn tömkörning om han är hältfri, annars får han vila och jag får glatt avboka alla träningar denna veckan. Mja, glad kommer jag inte vara men jag skulle aldrig försöka pressa han, även om det "bara" är ett sår. Han var dock knappt svullen igår, så misstänker att det som ömmat försvunnit ut nu, hoppas hoppas!
Ni lär ju få massa roliga träningsinlägg, filmer och bilder om han är bra, denna veckan isåfall :)
 


Gina tricot Grand prix final
Var och kikade finalerna innan inne i ridhuset. Så kul att se, och personligen tyckte jag det var riktigt häftigt med alla svartvita Gina hinder!
Ingen lätt bana dock, men Lisen tog tillslut hem det med sin Matrix. Kul!
Dessutom blev Borås utnämnda till årets bästa hopptävling (utav ryttarna själva då..), det blir man ju lite stolt över.
 
Idag ska jag sätta fart i min blogg och svara på alla mina kommentarer och så lovar jag. Deanna veckan som kommer, kommer bli händelserik! Med start imorgon :)


145


Det gäller att planera..
Åh jag är såå trött!
Men nu är det dags att gå upp för att åka och mata hästarna, sedan skall jag till ett annat ställe och ha träningar. För att sedan åka tillbaka till stallet och släppa ut hästarna och fixa hos Dino. Ingen ridning denna helgen då Dino fått världens sår på sitt ena bakben. Helt hopplöst, inte en enda dag klarar han utan skydd! Hade nog behövt sys, men man ska absolut inte göra det när man inte vet när det gjordes. Har det gått för många timmar stänger man bara in eventuellt "dumma" bakterier. Åh, bara inte benet svullnar upp så mycket att jag inte kan vara med på träningen för Peter på tisdag, jag har väntat så länge på den! Plus att det är kick off på lördag för Kajsa Boström. Blir en dyr vecka om han inte är bra tills dess. Samtidigt så är det ju viktigaste att han mår bra såklart, men det är så himla onödigt bara!
 
Efter att jag släppt ut hästarna igen ska jag in och kika på finalerna i Gina tricot grand prix, ska bli så kul! Ni som ska dit kommer få se något ni sent kommer glömma iallafall, tror det blir riktigt häftigt! Eller jag har hört att det är riktigt häftigt, dom har något alldeles särskilt inför finalen nämligen. Vill inte avslöjja något här dock..
 
Någon som skall dit? Vem hejjar ni på? ;)
 

Förutom de vanliga är jag så extremt förtjust i Malins Tornesch, han är så oerhört snygg och titta på, rör sig trevligt och hoppar som en gud. Inställningen verkar det inte heller vara något fel på så...


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >