Frågor och svar.
Hej! 
Min fråga till dig; hur handskas du med en unghäst (4-5år) som börjat få för sig att försöka bråka vid ridning då dom märker att dom helt plötsligt fått mer muskler och kondition? (Bocka/sparka bakut/stegra) 
Tack för en toppenblogg! 
Mvh Lisa
 

Tusen tack för din kommentar! :)
Till din fråga, detta är ju ett ganska vanligt problem i denna åldern. Helt plötsligt så undrar hästarna varför dom faktiskt måste göra så som piloten säger?! Dom orkar ju faktiskt säga ifrån här..
 
Det är ju lite svårt att säga dock vad man ska göra då jag inte vet i vilka siutationer hästen gör det. Eller om det är alltid, men jag skulle iallafall försöka avleda hästen. Gör en rörelse där den inte klarar av att bocka eller stegra samtidigt.
 
Det handlar alltså om att ta balansen från hästen och styra in den i en annan bana. Givetvis kan du inte ta balansen när hästen stegrar för högt, det är givetvis mycket svårare och farligt! Men jag förutsätter att detta är mer studsa och visa att hästen hemskt gärna bara vill säga emot lite?
 
Vilket fall, hur tar man då en hästs balans? Oftast biter dom tag och tar en eller kanske båda tyglarna från dig, då är alltså det lättaste sättet att rubba hästen att styra den åt det hållet den inte har tänkt att gå. Blir hästen stark i vänster sidan när den bockar så tar jag i vänster tygeln och styr in den på en volt, som en avledning. Plus att det brukar bli för jobbigt för dom att bocka när dom inte är i balans. Speciellt när dom är 4-5 år bara.. Stegra är ju värre med tanke på att man inte får ta balansen när dom går för högt, då kan det ju gå riktigt illa. Det får man ju lära sig att känna av. Studsar den mest så kan man ju styra in den på en volt. Viktigt är att man är kvar på den volten, som kan vara riktigt liten, tills hästen accepterat dig igen..
 
Sedan finns det även ett annat sätt, och det är att rida på fram, bara fram! Eftersom hästar inte är helt ärliga i sin framåtbjudning när dom gör sådant, så släpp efter på handen och låt hästen bara gå fram. Det skall alltid vara den bästa utvägen ur allting som är jobbigt, att tänka frammåt! Om det sen blir en långsida i full galopp istället för bock och stegring så ska den ha en klapp och beröm. I dessa fall tycker jag form och allt "fint" är helt oviktigt. När du rider på hästen fram såhär, är det lite samma tänk, du bryter det hästen tänkt att göra. Även här tar du alltså balansen från hästen och förhoppningsvis klarar den då inte av att bocka eller stegra.
 
Stegra är dock mycket värre än att bocka enligt mig. Eftersom det menas att dom verkligen inte är ärliga och mer ett ofog. Bocka kan dom ju göra också för att dom faktiskt är glada, och det tycker jag faktiskt är helt okej. Sedan finns det såklart alltid gränser ;)
 
Hoppas det kan tänkas hjälpa dig något, du får såklart hemskt gärna utveckla om du inte är nöjd med svaret. Annars säger jag som jag brukar gör, ta hjälp om du är osäker eller det börjar kännas läskigt. Dom är så snabba på att snappa upp såntdär våra "små" busar! :)Cathie

http://cathie.se

Gud, jag kommer ihåg när Moses var 5, satan vad han var jobbig en period.. Som tur var går det ju över! :)

Haha du måste väl ha koll på vilken kamera du har :P Jag fotar en del när jag får tid, tycker det är superkul! :)

Haha ja, han är en lite rolig korsning, allt går :P Han är ganska liten, bara 160cm hög, men jag är själv ganska liten så det passar mig väldigt bra. Min gamla tävlingshäst är 170 och vill inte han nått så har jag inget att säga till om haha. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >