Frågor och svar.
Fick en fråga angående träns och bett och vad jag tycker... Tänkte jag skulle skriva lite om det, kan vara ett ganska känsligt ämne har jag insett, haha!
 
Men jag personligen vill kunna rida alla hästar jag har på tredelat eller tvådelat bett, självklart kan även gummitbett eller raka bett vara bra. men som ni förstår vill jag ha ett så milt bett som möjligt som jag fortfarande får tävla på..
Jag försöker att variera lite ibland, men har på Dino mestadels olika former och utföranden på tredelade. Det har funkat bäst för mig och jag trivs att rida på det!
Sedan har jag ibland när jag rider ut eller hoppar, andra bett på mina hästar (dock inte på Dino då han är såpass ung än, så hoppas på att lära honom att klara sig på tredelat) så jag kan tycka det är helt okej med något starkare ute eller vid hoppning om hästen blir mer "på". Men som sagt så undviker jag det gärna om det går..
Något jag däremot har jättesvårt för är när folk börjar rida på kandar, jag tycker att det börjar man med först när man kommit till de klasser där det behövs eller att man är påväg upp i dessa klasser, inte innan! Varför ska man rida en häst som knappt går stadigt på LB nivå med kandar? Det är isåfall om det är en väldigt tungriden häst, alltså den äldre typen av halvblod som detta kanske skulle hjälpa..
Samtidigt så är det ju upp till var och en, men ni gör er själva en otjänst genom att tro att hästen ska bli mer välriden med skarpare bett. För det går att lösa ändå, tro mig!
Jag personligen tycker dessutom att dagens hästar är lättare i typen och anser därför att man borde kunna göra det valfritt att tävla på kandar eller träns hela vägen upp till GP. Jag tycker det hade varit lika häftigt som när man såg GP ryttarna börja använda hjälm, för det är klart att du kan ha fördel av kandaret här... Jag vet några hästar garanterat där ryttarna inte hade bytt, stora välkända namn, men det hade varit kul och se om dom hade vågat chansa ;)
 
Nej som sagt, rid hästen ridbar och reglerbar! Ta extra hjälp om det verkligen, absolut inte - mot all förmodan, inte skulle gå!
 
Vad det kommer till träns så är jag såndär löjlig ryttare, bettet nästan hänger i munnen (nej det gör det inte, men det sitter ganska löst om man jämför..)  och nosgrimma och sådant spänner jag så att det går att få in dessa fingrar emellan (vilket jag också vet att många inte gör..). Jag tänker alltid på hur jag själv hade velat ha det och hur hästarna kan tänkas uppfatta det. Det är ju egentligen så onaturligt att dom ska ha på sig dessa saker och in med skrot i munnen, men jag försöker hitta ett sätt på min häst där jag upplever dom nöjda. Dino trivs med lite kortare sidostycken, Goodie minns jag hade bettet väldigt löst i munnen och gärna någon halv cm för långt. Jag testar och testar och testar lite igen, det är det enda sättet! Sedan testar jag en extra gång igen för att vara på den säkra sidan, men jag vill nog trots allt påstå att man borde känna sin egna häst bäst, så skulle det råka vara så att just din häst trivs på ett kandar bäst, eller ett bett med massa hävstång, nosgrimma som trycker och ja allt vad det nu kan vara och du som ryttare kan motivera varför och hur... Ja men då tycker jag nog det är helt okej, även om jag helst av allt ser milda bett på mina egna hästar!
Jag har dessutom lite svårt att tro att en häst som gått på kandar hela sitt liv helt plötsligt skulle funka på ett vanligt tredelat i ett GP program, men det hade fortfarande varit häftigt att se :)
 
Jag hörde en väldigt dålig förklaring från en ryttare en gång som red på ett extremt ovanligt och skarpt bett (kommer inte ihåg vad det hette, har inte sett det innan och heller inte efter) denne person red på detta bett pga att hästen av förra ryttaren blivit sönderriden på graman (trodde dom) och behövde alltså en med mycket hävstång... Snacka om att inte ta tag i problemet... Men ja, ett exempel på ett dåligt argument för att rida på ett skarpare bett! 
 
Att istället säga att man vill slippa att sitta och dra och slita i sin häst och trots det inte få någon reaktion, det är ett bra mycket bättre argument enligt mig... Förutsatt att man rider med mindre hjälper på det skarpare bettet då ;)rackemarie

http://rackemarie.bloggagratis.se

En av de hästar jag provred var under flera år endast riden med kandar PLUS graman. Jättetrevlig, välutbildad häst, men totalt "stum". Gillade inte känslan alls. Hmmm...kanske skulle testa att sänka bettet något hål. Se om han häver sig mindre på eller inte.


Håller absolut med i vad du säger, man måste lyssna på hästen och försöka hitta ett bett som den passar med.
Jag har ridit en häst som absolut inte behövde ridas på ett rakt tränsbett med fasta ringar på grund utav att han var stark att rida och svår att få kontakt med utan för han tyckte att det var obehagligt med två/tredelat eftersom de rör sig i munnen på ett annat sätt än ett rakt. En annan häst red jag med rakt med fasta ringar för just anledningen att han var så stark. Samma bett kan ha positiva resultat på olika "problem" och det är just därför man måste våga sig på att prova olika och hitta det som funkar bäst :)


Har ett skarpare bett när jag rider ut då Ebba har lite dumheter för sig som att vända på en fem öring tex ;) Annars är det vanligt tredelat i syntet plast och nu ska jag prova ett tre delat full cheek och se om hon vill ta lite mera styrning i galoppen ;) Nej förespråkar att man ska lyssna på hästen och alla hästar funkar inte på samma bett så är det!


anni

http://anniis.blogg.se

Jag rider på tredelat anatomiskt med tungfrihet. Vill dock prova något rakt bett tror jag och se om de funkar ännu bättre. Tänkte höra om du kanske har något tips.. Jag själv har funderat på prova pelham med två tyglar så jag kan ta till andra tygeln bara precis när jag känner att det behövs. Min häst hänger sig väldigt mycket i handen när hon ska arbetas i form, och det handlar om att hon behöver mer styrka helt enkelt och att man på något vis visar henne att hon ska bära sig själv. Men jag får så frunktansvärt ont i ryggen efteråt, så jag tänkte att man kanske kunde använda den andra tygeln och "dra" till lite lätt för att visa henne att man inte ska hänga. Gör jag detta med vanligt bett så blir hon mest bara stum och jag vill ju kunna ge henne en "chock" så hon lixom sätter sig på bakbenen.Har testat att få fram henne mer först för att sedan få tillbaka henne, men då är vi tillbaka i samma visa igen eftersom hon "faller ur" formen. Detta bett ska isf bara användas vid uteritt då hon änsålänge bara jobbas i form vid dom och inte i paddock (har ganska liten paddock så hon orkar inte gå i form mer än i skritt på volt än) jag kan likagärna vara ute och cykla med denna ideen nu, så har du ngt annat tips får du gärna berätta om de! :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >