Min familj.
Nu kommer ni snart kunna läsa lite mer om mig, och få lära känna mig som person lite mer. Ni kommer inte få några onödiga inlägg om mode eller vad jag äter eller olika dieter. Det kommer aldrig höra till denhär bloggen, den kommer alltid handla mer om hästar. men någon gång ibland tänker jag dela med mig av min något annorlunda uppväxt.. Den med två gravt utvecklingsstörda bröder, och världens bästa föräldrar. Jag hittade ett inlägg i min gamla blogg som jag tänkte börja med att publicera där jag tar upp dom vanligaste frågetecken som brukar komma upp hos er som är helt ovetande om vad detta innebär... Ni får gärna fråga om ni undrar något, ingen fråga är dum eller konstig! Nyfikenhet är något jag tycker är enbart positivt och det menar också att man är människa nog att erkänna att man vill lära sig. Men som sagt, ett utdrag från min gamla blogg:

"Nu har ju ni ingen aning om vad jag snackar om en del av er, men det är nämligen såhär, jag har två st gravt utvecklingsstörda oxh autistiska bröder. Vilket jag kommer förklara mer för er vad det innebär längre fram, ni kommer också få läsa er till det en del själva här på bloggen om ni kikar in igen..
Mina bröder heter Joakim och Tobias, jag är då mittenbarnet och enda tjejen.
Det första jag möts av när jag berättar om mina bröder (för det gör jag mer än gärna, jag vill att folk ska få veta att jag inte skäms över dom.. snarare tvärtom, dom är mina största idoler, efter mamma och pappa då..) det är tanken som slår dom flesta: 

Varför blev inte du Jenny som dina bröder? 
En del säger det direkt, en del ser man på dom bara tänker det. Vet ni vad? Det värsta ni kan göra om ni undrar något är att inte våga fråga. Vad det än gäller i livet, jag blir så himla glad när folk vågar fråga. Det visar att man är intresserad och faktiskt vill lära sig något bara. Inget annat!

Anledningen till att jag inte blivit som mina bröder är väl egentligen att detta syndrom dom har enbart drabbar killar. Hade min storebror blivit tjej hade han inte fått något heller. Konstigt får oss som är sådär vanliga dödliga och inte snackar läkarspråk men det är så bara.

Vilken otur för dom/onej stackarna..
Är en andra kommentar man ofta möter... Jag tycker synd om mina bröder för att jag anser att dom särbehandlas här i sverige och att dom inte förtjänar det. Dom förtjänar heller inte att folk går och skrattar åt dom istället för med dom när dom gör något tokigt. Men samtidigt brukar jag tänka på folk som gör sådanna saker, är det faktiskt mer synd om dom. Snacka om osäkra och bortkomna människor, jag vill hellre skratta åt er. För det är faktiskt er det är synd om!

Joakim och Tobias (och alla andra med liknande problem) är starka människor. Dom kanske inte gör allt precis som du och jag, men det är inget skitsnack, dom startar inga slagsmål, dom startar inga krig, dom är lyckliga för små saker som vi kan tycka är simlpa. Ja men är det inte då dom som är lyckligt lottade egentligen?

Hur är det som syster att leva med dom?
Denna fråga dyker upp för jämnan också.. Jag vet att det är många syskon där ute som skämms över sina syskon pga deras så kallas olikheter/brister eller vad du nu vill kalla det. Jag själv kan inte komma på något vettigt ord faktiskt..

Jag tycker så synd om alla syskon som inte kan se det positiva med att ha syskon med handikapp eller vad det ni kan va. Det absolut bästa av allt jag lärt mig av mina bröder är att uppskatta livet! Uppskatta alla små saker som vi för var dag tar för givet. Att kunna borsta tänderna själv, att laga mat när vi blir hungriga, att umgås med kompisar när vi känner för det.. ALLT! Dom där småsakerna har jag lärt mig att tänka på ibland, inte jämt.. Men emellanåt! Jag har också lärt mig att alla människor kan älska någon, dom visar det bara på sitt sätt. Min storebror visar det genom att komma ihåg ens namn och prata om personen. Min lillebror som kanske kan tyckas älska många med tanke på att han älskar att pussa och kramas. men jag tror faktiskt att han helt enkelt tycker om dom flesta och han vill visa det. Inget att skämmas för?
Det är många som lever så som jag gör, dock inte så många eller ganska få som lever med två. Men vilka stunder och vilka minnen vi haft ihop..

Om du hade fått bestämma hade du hellre velat att dina bröder hade blivit "friska"?
Om det hade gjort att dom blev behandlade mer rättvist vad det gäller hur vi här i sverige ser på människo värde, hur mycket tillochmed dom allra högst uppsatta personerna i sverige (inga namn) verkar helt enkelt inte bry sig om att dessa barn/ungdommar/vuxna behandlas med värdighet, så ja. men bara för den sakens skull, men samtidigt får ju jag något att kanske kämpa för i framtiden..

Men för min egen skull?
NEEEJ! Jag älskar dom precis som dom är, alla ljusa sidor och alla brister. Jag älskar allt med dom över allt annat så hade jag fått välja så vet jag att utan dom hade jag inte varit den jag är idag, jag hade heller inte haft det jag har idag och jag hade inte lärt mig det som jag lärt mig tills idag. Dom är bäst mina bröder och enligt mig värd mycket mer än mig själv, hade gjort vad som helst för mina bröder.. Just exakt precis så som dom är idag!"
 
Jag blir glad när jag läser detta, det betyder att jag än i dag står för mina åsikter angående detta. Man kan alltid vinkla det på flera sätt, sådanthär kan jag skriva tusen inlägg om! Jag har så mycket jag hade velat säga/skriva/ dela till er om just detta att leva med mina bröder. Men även att ha föräldrar som håller ihop, trots extrema förhållanden.. Ni förstår kanske att jag inte kan förstå att folk skiljer sig för att "dom har problem" när jag har vuxit upp med föräldrar som inte bara jobbar som alla andra, dom gör också någonannans jobb hemma hos oss då båda mina bröder kräver passning 24 timmar om dygnet! Jag vet, ni tycker då att det såklart är deras barn osv, men jag lovar att ni inte skulle klara av en timma hemma hos mina föräldrar! Med all säkerhet!
Sedan finns det ju nästa sak också, hur det är att växa upp i en familj där syskonen kräver extremt mycket uppmärksamhet och där jag helt enkelt fått lära mig att klara mig själv. Jag har aldrig sett det som något negativt dock, då jag alltid har vetat att mina föräldrar alltid kommer finnas där om det behövs. Men ändå.. Jag är stolt över min familj, och jag är stolt över personen jag blivit, tack vare den!
 
 Så bra skrivet, det är helt klart vår familj som formar oss till de människor vi blir. ❤


Camilla

http://millas.blogg.se

Väldigt fint skrivet. Det är grymt svårt för en utomstående att förstå både hur jobbigt det ofta är att leva tätt intill någon som är gravt handikappad, men även vilka glädjeämnen som finns. Jag kan tänka mig att det finns saker som kanske till synes är små men för er familj ger otrolig glädje. Fortsätt vara stolt över dina bröder och hela familjen! :)


Väldigt fin skrivet! :) Min familj De nog inte lätt när jag växte upp men de är lättare när man förstår saker. Aspergers syndrom går under autism och vet man ingenting om de är de nog inte lätt st leva med en sådan människa. Men idag är jag ju vuxen förstår varför de blir Knas ibland och har en sambo som
Jobbar med psykiskt sjuka människor men som även jobbat med barn och vuxna som har autism :)


Jag är imponerad över dig och din familj! Fortsätt vara stolt och vara den du är!


Dagge

<3 .


Jessica

Jag som träffat hela familjen i verkligheten kan verkligen bara intyga att detta är en helt grym familj. Även om de ibland
Säker är väldigt jobbigt och inte en lugn stund.
Så är det alltid glada miner. Och vilka underbara historier dom bjuder på. Massa credd till Lars och Marie som fått tre så
Fantastiska barn. Mer tejp till Tobbe ;-)

Svar: Åh du är ju bara helt fantastisk!
JennyM Dressyr


Så välskrivet och bra! Starkt och modigt att stå upp för dina bröder :) Visste dina förläldrar att de var en "störning" som bara drabbade killar med första brodern eller efter andra? Fascinerade ändå även om jag kan förstå att de varit/är mycket jobb..


Fia

Håller med Jessica. Känner familjen sen flera år.Jenny har stått i mitt stall iflera år,till helt nyligen. J o T har en stor plats i hennes hjärta, det vet jag.Hennes föräldrar är varma o goa människor.Så mer korv o glass till J, förutom mer tejp till T, en egen tvättmaskin o massor av gamla kläder. Så han kan tvätta för glatta livet.!!!!

Svar: Hihi, taack Fia! Stor kram!
JennyM Dressyr


Elise

Åh så fint skrivet o så rätt du har. Jobbar med J o att mötas av honom när man kommer o se glädjen när han tar en i handen o säger att man skall sätt på morfar musik (dansband)el Caola ;) så mycket glädje o skratt som han tillför gör mitt jobb så roligt o man känner sej uppskattad om omtyckt! Elise

Svar: Men åh vad glad jag blir av att läsa dethär :) Ja jag har världens goaste storebror, när han visar att han tycker om någon så gör han verkligen det så ta åt dig :)
JennyM Dressyr


Elise

Hej ikväll blir det att åka o jobba med Jocke. Har varit ledig i 1 o halv vecka, men sist jag var på jobbet hade han pussat sönder mitt kort så det var bara halva ansiktet kvar ;) måste berätta en historia som hände för ngr månader sedan. vi var o hämtade hans skor på ortopedtekniska o sedan gick vi o tog en glass på cafet på sjukhuset. Vi satt där o åt o pratade som vanligt om maträtter, läggdags, hemresa,familjemedlemmar o musik. Det satt en äldre man lite längre bort o jag såg att han satt o tittade på oss. När vi gjorde oss färdiga för att gå kom han fram till oss o sa - Vilket fantastiskt jobb du gör o vilken person kemi ni har tillsammans! Jag har aldrig under mina 25 år som jag jobbat med människor ha fått en sådan fin komplimang. Så ha en bra kväll för det kommer jag ha med Joakim / Elise

Svar: Ja jag har minsann hört hur mycket han tycker om dig, och som jag skrev sist han visar och säger verkligen inte det om han inte menar det!
Du anar inte hur glad jag blir av att läsa och höra om dig, jag har själv jobbat med autistiska och tänkt att alla brukare förtjänar att få folk som verkligen vill förstå dom. Det känns så tryggt att veta att Joakim har minst en sådan i person iaf. Jag vet inte så mycket om dom andra, men dig har jag som sagt hört mycket om så :)
Blir så otroligt glad ska du veta av att läsa detta, och jag vet att du gör Joakim otroligt glad!
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >