Effektiv ridning.
Något jag försöker bli väldigt noggrann med när det kommer till mig själv när jag sitter på hästryggen är hur konsekvent jag är mot både mig själv och hästen. Jag kan inte begära att min häst rör sig bra i uppförsbacke om jag inte rider bra. Men jag vill också kunna bestämma just när, hur och var han skall göra det. Ja, hästen ska röra sig i uppförsbacke jämt helst. Men jag tycker om att i mitten av passet flytta stödet framåt och nedåt. Just bara för att se att jag kan, utan att hästen för den delen slutar lyssna. Detta gäller inte den helt nyinridna hästen utan givetvis krävs detta lite träning. Antingen har hästen nämligen lätt att komma upp, eller så har den lättare att gå nedåt. Dino är dock en sådandär gråzonare (haha) han trivs bra mittemellan. Just därför låter jag honom inte jobba där hela tiden, jag måste bestämma hur och vart han skall gå. Varje steg skall det vara jag som har bestämt exakt hur det ska se ut. Sedan ska jag inte behöva visa honom varje steg, utan bara påminna/underhålla och sedan säga till när jag vill ha en förändring.
 
Förändringen då, den jag själv ganska ofta slarvar med. Jag tror dock inte jag är helt ensam.. Reaktionen skall komma exakt när jag ber om den, inte innan och absolut inte efter. Det är absolut inte lätt, och det gäller att som ryttare vara ärlig mot sig själv och fundera på varför hästen inte reagerar när den ska. Nästan alla gånger hänger det nämligen på en själv, man har låtit hästen slappa till sig lite innan och reaktionerna kommer försent. Ett tecken på att man inte har hästen mellan hand och skänkel, den skall vara aktiv och svara fram för skänkeln och samtidigt vara lätt att ta tillbaka. Utan att på något sätt tappa bjudning för det.. Visst låter det väl himla lätt när man skriver såhär? Haha, njae.. Det vet vi alla att så är inte riktigt fallet. Det händer ofta hundra andra saker påvägen dit som man måste "rätta till" under resans gång. Men det försöker jag också tänka på nu, att sluta göra allting så komplicerat. Tar jag tag i problemet direkt, rider effektivt och var konsekvent ja då slipper jag oftast all onödig energi och tid som man lägger på att rida runt och egentligen inte åstadkomma någonting..
Däremot när allt dethär funkar, och man kommer till bra ridning.. Ja då är det verkligen en fantastiskt känsla att sitta där uppe och känna att varje milimeter på hästen är det jag som styr.. Högt, lågt, långsamt, snabbt, elektriskt, kort, långt.. Ja ni förstår.
Ut och träna på effektiviteten i er själva, sitt inte och nöt för mycket på era hästar. Dom ska stärkas, och inte springa jorden runt ;)
Bilder från samma ridpass, bild 1 - Formen Dino helst går i (om han får välja jämt ;)) bild 2 - Högre form där vi jobbar korta sträckor för att stärka hela hästen
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >