JMDressyr - october 2013

Bästa Goodie!
Dagen slutar betydligt bättre än vad den börja..
Det blev en hel del gjort idag, Alfons har vi numera hängt på i skritt så himla duktig! Algot skötte sig bra han med, dock var det dressyrträningar samtidigt med hästar från ett annat stall så han var extremt spänd. Vi tog honom bara på lina med mig på. Vilket gick super i slutet det också!
Gjorde iordning Dino lite och även Goodie så kom Sofia och red Dino åt migmedans jag faktiskt var med på träningen med Goodie - så j*kla kul! Jag saknar att träna! Detta passade dock bra då jag är var i stallet redan och hade liksom ingen speciell tid att passa. Johanna Näshammar som dömmer väldigt mycket runtomkring var det som hade träningarna, och hon är verkligen superduktig! Att få dethär programridningstänket är extremt lärorikt och så himla roligt!
Ska skriva mer om träningen imorgon, för jag behöver verkligen få sova lite nu! Ska för första gången på flera veckor ta lite medicin som iaf hjälper mig att somna.. Men med träningen i bakhuvudet så är jag så himla nöjd och glad! Nu börjar den roliga ridningen påriktigt, finslipningen som jag älskar.Goodie var även han på hugget idag, och jag älskar att sitta på den hästen när man känner hur han bara vill,vill och vill. Sofia och Dino såg också fina ut, speciellt i slutet! Han är en häst vemsomhelst hade kunnat sätta sig på, men absolut inte rida påriktigt! I dessa lägen är han extremt svår, men det är ju det jag håller på att jobba bort. Såg dock en hel del förbättringar när Sofia red honom så vi är nog på rätt väg! Och ja, han har ju gått fantastiskt nästan en vecka nu.. Tänk vad lite svullna knän kan göra.. ;)
 
 


Ovisade bilder..
Rensar bland alla mina bilder just nu och har hittat lite bilder på Dino som jag inte tror att jag har visat er :)
 


Tävlingskavajernas djungel
Visst är det svårt att välja vilken kavaj man ska ha och tävla i?! Det finns en hel hög med fina kavajer, men också sådanna som kanske är mindre fina.. Sedan har vi ju även alla dessa färger, som tyvärr inte är lika "upptäckt" i dressyrvärlden än.
Men sedan har vi ju också en hel hög med olika modeller på kavajer, blandannat denhär fracklikande modellen.. Jag kan inte bestämma mig riktigt om jag tycker om den eller ej.
Vad tycker ni?
Animo
 
Kingsland
 


Sofia & Goodie
 
 


Godmorgon..
Torsdag, och jag är just nu sådär lagom uppåt.. Ibland är det bättre att ha mitt dåliga minne och råka glömma bort jobbiga saker, men samtidigt behöver jag få dethär ur världen så.
Eftersom det är visning på vår lägenhet, igen, så åker jag direkt till stallet efter läkarbesöket. Får se hur det blir med hästarna, men hoppas på att kunna rida ut någon av dom och den andra ska få skutta lite.
Även Algot och Alfons ska grejas med idag, så jag misstänker att min dag kommer sluta mycket bättre än den börja! Men nu ska jag sova någon timma för sedan måste jag åka, vi hörs under dagen!
Kram
 


Godkväll..
Sent det blev här då.. 
Idag blev det lite spontant till Hööks för att kika in deras utförsäljning, vilket var nästan lite för jobbigt att vara på då det var så extremt mycket folk!
Det blev lite smågrejer som jag ska visa er någon dag..
 
Efter detta var det stallet som gällde, började med Algot som gick riktigt bra idag. Sedan fick Dino komma ner och gå på lina en stund, och det såg riktigt bra ut efter en stund. I slutet gick han toppen tillochmed :)
Efter Dino blev det denhär nya 2,5 åringen som jag skrev om för några dagar sedan - Alfons. Han fick lära sig att stå still medans jag hoppade och hängde och klappade och "klev" upp i sadeln. Jätteduktig var han, hängde fint i slutet utan att han ens viftade på öronen! Fantastisk unghingst detdär, genomsnäll verkligen!
Imorgon tror jag att jag kan hänga på honom och gå lite, nu stod vi bara still..
 
Efter Alfons fick nästa häst sig en omgång han med, Goodie såklart. Men han hade tagit semester tror jag, för det tog några varv innan han kom på att det var ju fortfarande jag som sa vad han skulle göra eller inte göra. I slutet var han dock lika fantastisk som han brukar och lite bättre tillochmed! Han var mycketmer liksidig idag, förmodligen satt det alltså i dendär vassa kanten i munnen. Skönt!
 
Imorgon blir det en lång och halvrolig dag för mig, dagen börjar med sjukhusbesök iaf.. Som jag förövrigt kom på ikväll att det var antingen idag eller imorgon.. Som tur var hade jag inte missat det, för jag behöver verkligen få detdär besöket ur världen nu..
Vi hörs imorgon, jag ska försöka sova lite. Kram
 


Träningar
Jag får emellanåt frågor om ekipagen och träningarna jag har emellanåt, om jag inte kan skriva mer om det och sådär..
Givetvis kan jag göra det, men av respekt mot ryttarna som rider för mig så gör jag inte det. Jag kan nämna att det går bra eller tillochmed lite extra bra och det är nog det jag känner att jag kan gå in på som mest. Tror ni förstår varför :)
Däremot tänkte jag skriva lite om mitt tänk och vad jag strävar efter när jag hjälper andra.
 
Ni ska veta nu att jag gör detta enbart för att jag tycker det är kul och det utvecklar mig själv som person och ryttare. Lite som att rida många olika typer av hästar så ser jag också hur många olika ryttare gör och inte gör. Som sagt, det är superroligt! Det värsta är att jag har svårt att hinna åka ut till andra just nu, så vill man komma dit jag står och tränar så är man väldigt välkommen.. :)
 
Men vilket fall så har jag en sak som jag själv lever efter och det har med denhär ärliga framåtbjudningen att göra.. Vi i Sverige lever lite kvar i den gamla skolan, det syns väldigt tydligt när man direkt kommer utanför Sveriges gränser så är det alltid väldigt stor skillnad. Jag gillar det "utlänska" tänket med att alltid vara ärligt fram, både när det kommer till en häst som tänker mycket bakåt eller är lite små-lat, men också de hästar som väljer att springa fram och slipper jobb genom föör mycket fram istället. Där ser man ofta en stor skillnad också!
Framåtbjudningen är A och O anser jag, och varje gång någon vill ha hjälp för mig och jag ser att det inte fungerar så säger jag alltid att man ska strunta i precis allt annat och bara få hästen att bjuda fram.
Då kommer svårigheten nummer två, att inte klämma på hästen! Finns det något jobbigare? Jag har varit precis i samma situation själv, så jag är absolut inte bättre! Min ponny fick jag alltid klämma på och det är jobbigt och väldigt tråkigt. När jag däremot fick en tränare som sa till mig att bli kvick och begära en reaktion med en gång istället för om 4 steg, och sedan åka på det sålänge man kan - då släppte precis allting annat också! Jag tänker det som en sparkcykel..
Detta strävar jag mycket efter när jag hjälper andra och även när jag rider själv! Vi vill så himla mycket oftast att vi glömmer att hela grejen med ridning ska innebära att man någon gång får sitta och njuta av all jobb man lagt ner på sin häst.
Men viktigast i mina ögon är då inte att ryttaren sitter perfekt stilla i sadeln och har en jämna kontakt med en häst som kröker fint på nacken, för det är ändå inte 100% ärligt och riktigt arbete om den inte bjuder fram. När den gör det så kommer hela kroppen automatiskt på plats och sedan är rörelser och trixiga väger hur simpelt som helst.. Okej, inte hur simpelt som helst, men det blir betydligt lättare iaf!
 
Hur kommer man då dit kanske någon undrar? Jo man rider tusen övergångar och tempoväxlingar och är konsekvent mot både sig själv och sin häst! Man är noga med att bara be en gång och sedan ska det hända, och när det gör det så är en del av belöningen att du låter hästen vara i det du precis ridit fram. Som att du ställer dig på sparkcykeln och glider några meter, tills du måste ta ny fart igen.
En annan sak som jag själv brukar tänka på mer och mer, är dethär att vi gärna skänklar hästen i takt som den redan går. Tänk på det nästa gång ni rider!
Genom att skänkla i takt förändrar du ju ingeting, du ger inte hästen någon ny uppgift att fundera på egentligen. Men om du däremot, bryter takten med din hjälp så kommer hästen reagera med att "oj, vad ska jag göra nu?" och det är precis så vi vill ha våra hästar. Dom ska vilja jobba på fram, men samtidigt vänta på att dom ska få hitta på något såfort vi ber om det. Vill du däremot att hästen bara ska ta i lite mer, så tycker jag man kan hjälpa den att hålla takten, men ska den bara fram så måste man betya metod och mönster, för våra djur lär sig väldigt fort att det händer ändå ingeting nytt.
 
Om ni tycker dessa typer av träningsinlägg är roligt också så kan jag absolut skriva fler av dessa istället för att skriva om exakt vad vi gjort och inte :)
 


Goodies svans..
Jag vet att Goodie svans är ett hett samtalsämne, men jag tror ni flesta vet att jag aldrig skulle klippa min hästs svans så kort..
Men sedan får jag ju nya läsare hela tiden så tänkte svara på denhär frågan så alla ser igen, då det var ett tag sedan sist..
 
Varför har du klippt svansen så kort på honom ? :/
 
Som sagt, jag skulle aldrig klippa av min hästs svans om jag inte hade blivit tvungen av någon konstig anledning.. Men Goodies svans tyckte någonannan att den borde klippas iaf, och gjorde det.. Enligt ägaren jag köpte honom från (första gången) sa att dom hade klippt av flera svansar på hennes fina tävlingshästar så förmodligen någon som var avundsjuk eller något.. Jag vet inte, men jag har också försökt få dispens och sätta i förlängning just vid somaren.. Men som ni vet är det inte tillåtet att tävla med här i Sverige tråkigt nog.. Svansen växer och har växt en hel del då den var till svansroten när jag fick honom, men det går långsamt och han lyckas ofta med att göra något så man får klippa lite ändå tråkigt nog. Men ja, han ser iaf inte ut så med vilje! :)
 
 
 


Emma träning.
Det är snart dags för Emma-träning igen, 16-17 November för att vara exakt. I tosseryd, strax utanför Borås. Om det är någon mer som vill rida för Emma får ni gärna höra av er till mig!
 
jmdressyr@hotmail.se
 


Godnatt...
Vissa dagar har man verkligen ingen ork i kroppen.. Kändes inte alls kul att gå in i stallet och att det saknas en häst idag, även om det inte är min häst så är det enda jag tänker på hur jag själv hade känt mig om det hände någon av mina.. Man blir ju ganska rädd då, det känns som är så himla sårbar när man är djurägare. För någon gång måste man ju ta dethär jobbiga beslutet..
 
Jag hade en träning idag dock som gick väldigt bra i slutet, superskoj!
 
Sedan var jag nere i ridhuset och promenerade båda hästarna bara, jag kände mig inte riktigt upplagd för att sätta mig upp på hästryggen. Men båda verkade ganska nöjda med det, Goodie har ju haft några lugna dagar och han var verkligen taggad! Ska bli kul att rida honom imorgon..
Nu ska jag försöka sova igen, lite sent nu ;) Eller tidigt, beror på hur man ser det..
 


Film!
Väldigt stolt hästägare kan jag lova! ;)
 


Lite nya filmer kanske?
Vad säger ni? En film från när Sofia tävlade Goodie kanske? Jag vet att några av er ville kika lite, men ändå ;)
 


Tisdag..
Det är ingen rolig dag idag alls, det är en av hästarna i stallet som ska tas bort och det känns verkligen så himla tråkigt! Slöseri med fina, unga hästar! Men det finns inget att göra för honom mer, dom har verkligen försökt precis allt! Tror få personer hade hållt på som dom har gjort med honom när ha sin "dom".. Trots det har dom gett honom fler chanser efter det också..
Ja, nej inget roligt alls! Jag lider verkligen med dom för jag vet hur mycket deras hästar betyder för dom! Så ägnar en kram och en extra tanke åt mina goa stallägare idag!
 
Gårdagen blev inte riktigt som jag hade planerat.. Jag har ju lite tur att jag kom upp till stallet lagom tills att stallägarna hade ute en hästtandtekninker hos sina hästar. Jag är ju väldigt skeptisk mot sådanna efter jag haft Benny, men jag tänkte ganska fort att dom måste gått någon liknande skola för dom var så himla lika i sättet att jobba och i sitt tänk. Givetvis var Benny hennes mentor och dom jobbade precis på samma sätt, även om han säkert ser en massa fler hästar än vad hon gör. Men eftersom Benny då alltid har så långa köer och svårt att få tag på någon plats frågade jag om hon kunde kika på Goodie också. Vilket hon snällt nog gjorde, precis som jag misstänkte så var jag lika nöjd med henne som med Benny. Det enda är väl att hon då inte har någon veterinär ute så dom får ju inget lugnande, men samtidigt så var Goodie himla duktig så jag var nöjd! Hon var himla noggrann och höll på en bra stund, trots att det inte var så mycket. Men en liten vass tand just på den sidan jag även misstänkt och hans överbett... Ja det får vi dock lösa någon annan gång för det krävde lite andra maskiner, någon speciell slip..
Martina Petersson hette hon iaf, och vill ni veta mer om vart hon håller till eller få kontakt med henne så sa hon att man gärna fick gå in och skriva på hennes facebook sida som ni hittar HÄR. Hon verkar åka en hel del och vet ni? För en gångsskull kändes priset faktiskt okej också, det är inte ofta!! Haha nej, men supergo och noggrann verka hon vara och jag är toppennöjd! Känns skönt att ha kollat mina gamle pojk också..
 
Dino reds en stund igår, men var lite matt.. Förmodligen träningsvärk.. Men han går så himla mycket bättre nu! Han är mer avspänd från första början och äntligen kan jag lämna gramanen i stallet. Ska inte säga för mycket, för snart kanske dendär testperioden kommer igen och då lär den åka på igen för jösses.. Han blir ganska stor för lilla mig då.. Men, ja.. Jag är så himla nöjd med honom just nu! Min fina "lilla" kille!
 


Godkväll/godnatt?
Vilken dag.. Fick förövrigt bära Lucky från bilen in till lägenheten för hon gr alltid lös och hon höll på att följa med vinden.. Säger ju att hon kommer kunna flyga med sina stora öron!
 
Jaja, Dino var superfin idag igen, lite matt så kändes som att det var lite träningsvärk från igår kanske.. Goodie fick dock vila, det blev sent och sedan fick han sina tänder kollade.. Lite sådär spontant på kvällskvisten, ska berätta mer imorgon. Jag ska göra ett försök att somna nu tänkte jag.
 
Förövrigt är jag och Goodie anmäld den 9 november till programridning i Alingsås för Elisabeth Werme, ska bli super roligt! MSVB4 ska vi rida också..
 


Tävlingsbilder..
Goodie och Sofia i Tranemo! :)
 ..och folk blir förvånade att det händer olyckor i hästvärlden?
Man blir bara förbannad, men jag förstår verkligen inte hur folk fungerar ibland?!
 
 
Jag vet att några videos är lite dålig kvalité på, men men ni får läsa och lyssna om inte annat.. Är det konstigt att folk tycker hästar är farliga när vi behandlar dom såhär respektlöst? Hästar blir farliga djur när man tror att dom är som små lammungar som aldrig skulle kunna göra någonting, det är flyktdjur som är oehört försvarslösa (inga klor, vassa tänder eller horn) dom har "bara" sin mun och sina ben att ta till..
Vissa folk har bara ingen som helst kunskap, medans andra bara är extremt korkade.. Det är ju dock deras problem, men det är hemskt att se hur många ggr djuren far illa av just vår okunskap och dumhet..


Som sagt, händer mycket kul nu!
Jag har en hel del spännande saker pågång just nu... Men kan berätta om en av sakerna och det är att jag frånochmed idag ska hjälpa till med inridningen av en superfin 2,5åring - Alfons. Han är hingst fortfarande, men supersnäll och väldigt vacker kille! Ska bli toppenkul, jag tycker ju dethär med inridning är fantastiskt roligt. Speciellt när det handlar om så fina hästar som Algot och Alfons, enorm kapacitet båda två! Gör ju heller inget att dom står i mitt stall så det är himla smidigt att jobba med dom då. Jag kommer ner till till ridhuset och där står det färdigvärmda hästar.. Inte extremt mycket jobb direkt ;)
Ska bli superkul att få följa Alfons, iaf till en början, också!
 
Förutom att dessa två ska grejas med idag så ska jag försöka hinna med båda mina också, och jag hoppas kunna jobba lite likadant med Dino idag som igår. Goodie ska dock få ett joggingpass bara, komma igång lite igen bara.
 


Ny vecka.
Jag är så himla laddad inför denna veckan, hade jag fått sova lite så jag hade kommit upp lite tidigare på dagarna hade jag kunnat se förbi ganska mycket värk och "glömma bort" det ett tag också. Men allt kan ju inte alltid vara perfekt, då hade man ju aldrig längtat efter dom perfekta stunderna :)
 
Det har kliat lite i fingrarna men jag har faktiskt låtit Goodie vila i 3 dagar! Han gick så himla bra sista passet och tyckte han förtjänade lite lugna uteritter istället. Men vädret har varit allt annat än bra så han har fått vila helt. Men idag ska jag rida! Dino vilade dock bara i lördags och igår red jag ju honom, och ni vet ju kanske redan hur det gick.. Han var bäst igår, jag var gråtfärdig när jag satt av bara för att jag är så glad att han är tillbaka igen. Jag älskar att känna när han bara kämpar och kämpar. Plus att jag är övertygad om att han springer runt och tycker han är löjligt snygg, och det är när han blir sådan som han blir så himla häftig.
 
Vi började passet med trav i lättridning, och jag satt mest och åkte häst för att få honom att koppla av och trava bara eftergivet och utan allt detta tryck som han gärna vill ta till. Han blir mest stark då om han inte kommer igenom innan. Men det släppte på bara något varv redan och han kändes extremt mjuk och fin. Red mycket programdelar och jag kände faktiskt att jag mer än gärna hade gått in och visat upp han på en tävlingsbana igår redan i början! Vi galopperade också åt båda håll innan det blev skritt och en extremt taggad häst! Åh, lycklig matte!
Sedan tog jag tyglarna och fortsatte fokusera på programlinjer, både ur LB och LA programen. Det mesta gick verkligen toppen, sedan kan det absolut bli någon övergång som blir lite okontorllerad än. men det var okej för han låg jämt och fint i handen på mig ändå. Att han inte riktigt orkar och släpper bak och rygg lite är ju mer en träningsfråga...
I slutet av passet satt jag och åkte omkring i en fantastisk trav och galopp med ett lätt stöd i handen och en så himla härlig känsla att han fick världens kram mitt i en galoppvolt. Då hade jag räknat med ett obalanserat avbrott och en något oförstående häst, men Dino sökte sig bara nedåt frammåt och rundade upp sig fint över ryggen och frustade. Jag älskar verkligen den hästen när han ska visa upp sig på denna sidan som han var igår, han har väldigt mycket power då, och man känner sig som en liten fluga som åker omkring däruppe. Men denna gången hade den lilla flugan full kontroll också ;) Det är ju lite kul att känna att man kan rida fram ett tryck i en häst så man ser både knän och framhovar från ryggen och känner hur dom bara växer framför en..
Ja som ni förstår var Dino oersättlig igår, han är definitivt ingen Totilas eller Sezuan, men sådanna dagar är han en häst som jag känner att jag kommer kunna utvecklas enormt mycket ihop med och det är verkligen den bästa känslan man kan få när man håller på med hästar. Jag tycker det iaf..
 
Vad mycket man kan skriva om ett enda ridpass, men jag vet att några av er tycker om det iaf så ;)
 
Goodie fick lite mys igår bara, och jag var som sagt så sugen på att hoppa upp på honom också.. Jag har aldrig varit missnöjd med ett ridpass på hans rygg så det kan nästan inte gå fel, utan bara bli bättre. Men han förtjänade lite ledigt så vi hade en lång mysstund bara och han verkade nöjd med det. Han är annars inte den som håller sig jätte intresserad så länge när man vill gosa lite. Men igår så kände han väl att han hade lite extra konkurrens så.. eller så hoppades han på mer mat kanske ;)
 
 


Vilken dag..
Jag har lovat mig själv att aldrig säga förlåt för min dåliga uppdatering här på bloggen, det är ju trots allt en blogg som jag har för min skull och att det uppdateras när jag kan.. Vilket brukar vara ganska mycket, men jag har saknat den idag! Men alltså, jag har just nu världens sämsta mobil och jag har inte varit hemma sedan igår så att försöka surfa på den gav jag upp.. Jag lovar att jag kommer ge igen imorgon, det är så mycket kul pågång just nu!
 
Dino var en stjärna idag, alltså jag är så himla glad! Tror det är bästa ridpasset vi gjort! Min fina, fina älskade Dino!
 
Jaja, nu ska jag göra ett första försök att sova, kom nämligen precis hem igen. Men vi hörs säkert om några timmar igen, tänkte bara skriva lite bara för jag är så nöjd över Dino. Det är kul när han får vara världsbäst också.. ;)
 


Tävlingar 2013
November  9 - Mark/Alingsås Dino LB2? Goodie MSVB4?
November 9 - Bollebygd? dressyr Goodie/Dino?
November 10 - Nordhalland Goodie MSVB2?/ Dino LB2?
November 17 - Göteborg MSVB4 Goodie
November 24 - Borås hoppning Dino?
 
December 1 - Borås hoppning Goodie? & Dino?
December 1 - Göteborg dressyr Dino LB2?
December 6.- Borås Dressyr Goodie & Dino?
December 8 - Kungsbacka Goodie MSVB4/ Dino LB2?
December 28 - Alingsås hoppning Goodie/Dino?
 
Lite rörig planering, men detta är det jag kunnat hitta. Jag är lite kluven dock, vilken häst jag ska ta till olika tävlingar då jag bara tänker åka med en. Några tävlingar kan jag ev lämna den ena och hinna hämta den andra, men ja vi får se hur allt känns. Göteborg med Goodie är iaf spikat nu och det ska bli grymt roligt! 
 
Hur är det för er? Har ni några tävlingar kvar detta år?
 
 
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >