Träningar
Jag får emellanåt frågor om ekipagen och träningarna jag har emellanåt, om jag inte kan skriva mer om det och sådär..
Givetvis kan jag göra det, men av respekt mot ryttarna som rider för mig så gör jag inte det. Jag kan nämna att det går bra eller tillochmed lite extra bra och det är nog det jag känner att jag kan gå in på som mest. Tror ni förstår varför :)
Däremot tänkte jag skriva lite om mitt tänk och vad jag strävar efter när jag hjälper andra.
 
Ni ska veta nu att jag gör detta enbart för att jag tycker det är kul och det utvecklar mig själv som person och ryttare. Lite som att rida många olika typer av hästar så ser jag också hur många olika ryttare gör och inte gör. Som sagt, det är superroligt! Det värsta är att jag har svårt att hinna åka ut till andra just nu, så vill man komma dit jag står och tränar så är man väldigt välkommen.. :)
 
Men vilket fall så har jag en sak som jag själv lever efter och det har med denhär ärliga framåtbjudningen att göra.. Vi i Sverige lever lite kvar i den gamla skolan, det syns väldigt tydligt när man direkt kommer utanför Sveriges gränser så är det alltid väldigt stor skillnad. Jag gillar det "utlänska" tänket med att alltid vara ärligt fram, både när det kommer till en häst som tänker mycket bakåt eller är lite små-lat, men också de hästar som väljer att springa fram och slipper jobb genom föör mycket fram istället. Där ser man ofta en stor skillnad också!
Framåtbjudningen är A och O anser jag, och varje gång någon vill ha hjälp för mig och jag ser att det inte fungerar så säger jag alltid att man ska strunta i precis allt annat och bara få hästen att bjuda fram.
Då kommer svårigheten nummer två, att inte klämma på hästen! Finns det något jobbigare? Jag har varit precis i samma situation själv, så jag är absolut inte bättre! Min ponny fick jag alltid klämma på och det är jobbigt och väldigt tråkigt. När jag däremot fick en tränare som sa till mig att bli kvick och begära en reaktion med en gång istället för om 4 steg, och sedan åka på det sålänge man kan - då släppte precis allting annat också! Jag tänker det som en sparkcykel..
Detta strävar jag mycket efter när jag hjälper andra och även när jag rider själv! Vi vill så himla mycket oftast att vi glömmer att hela grejen med ridning ska innebära att man någon gång får sitta och njuta av all jobb man lagt ner på sin häst.
Men viktigast i mina ögon är då inte att ryttaren sitter perfekt stilla i sadeln och har en jämna kontakt med en häst som kröker fint på nacken, för det är ändå inte 100% ärligt och riktigt arbete om den inte bjuder fram. När den gör det så kommer hela kroppen automatiskt på plats och sedan är rörelser och trixiga väger hur simpelt som helst.. Okej, inte hur simpelt som helst, men det blir betydligt lättare iaf!
 
Hur kommer man då dit kanske någon undrar? Jo man rider tusen övergångar och tempoväxlingar och är konsekvent mot både sig själv och sin häst! Man är noga med att bara be en gång och sedan ska det hända, och när det gör det så är en del av belöningen att du låter hästen vara i det du precis ridit fram. Som att du ställer dig på sparkcykeln och glider några meter, tills du måste ta ny fart igen.
En annan sak som jag själv brukar tänka på mer och mer, är dethär att vi gärna skänklar hästen i takt som den redan går. Tänk på det nästa gång ni rider!
Genom att skänkla i takt förändrar du ju ingeting, du ger inte hästen någon ny uppgift att fundera på egentligen. Men om du däremot, bryter takten med din hjälp så kommer hästen reagera med att "oj, vad ska jag göra nu?" och det är precis så vi vill ha våra hästar. Dom ska vilja jobba på fram, men samtidigt vänta på att dom ska få hitta på något såfort vi ber om det. Vill du däremot att hästen bara ska ta i lite mer, så tycker jag man kan hjälpa den att hålla takten, men ska den bara fram så måste man betya metod och mönster, för våra djur lär sig väldigt fort att det händer ändå ingeting nytt.
 
Om ni tycker dessa typer av träningsinlägg är roligt också så kan jag absolut skriva fler av dessa istället för att skriva om exakt vad vi gjort och inte :)
 Bra skrivet! precis det där jag behövde läsa! :)


Moa

Skriv gärna mer sådana inlägg. Även om man har har det förut så behöver iallafall jag bli påmind om det.


Charlotte Ståhl

http://csdressage.dinstudio.se

Håller med dig i allt du skrev i detta inlägget. Läser gärna fler sådana;)


Katarina

http://saganomensaga.blogg.se/

Låter som om du rider efter Kyra Kyrklunds principer, hon har med spark-exemplet i sin ridlära :) En annan bra liknelse från henne tycker jag är att det inte är någon idé att skrika till någon som ändå inte förstår utan det är bättre att lära sig kommunicera på andra sätt och skaffa ett gemensamt språk :)


Jättebra inlägg! Haha, jag har båda problemen. En rusar och en latar sig ;) Ne, med Gustav är det inte så farligt, han jobbar på bra! Men Deja kan vara en latis just i paddock och jag jobbar mycket på just framåtbjudningen så det är jättekul att läsa lite tips och såna här inlägg. :)

Sv: Det var kul att se er en liten glimt iaf, men det hade såklart varit ännu roligare att se dem tävla! Jag förstår att du var och är otroligt stolt!! :)

Ha en go dag nu! Kram


Kerstin Falk

http://ksf.blogg.se

Förra året efter att ha ridit i 13 år fick jag äntligen lära mig rida, eller så ser jag det. Gick från en seg tung ny storhäst som jag fick slita med till en normalpgg häst som inte går som en symaskin. Genom att inte rida med handen blev han inte tung i handen, genom att vara snabb och "kickde" på honom när han inte svarade framåt och låta honom vara när han gick där kom han snabbt ur sin sega bubbla. Ny tränare som har mer denna typ av ridning som du pratar om har gjort honom till en helt annan häst, idag 17 år ser han bara finnare och finare ut i kroppen.

Dessutom satte hon mig i princip bara på en volt i flera månader tills hon var nöjd med min sits och tills jag hittat den där nya tekniken. Då menar jag inte att jag hade en usel sits innan men hon krävde en helt ny nivå av mig.


Linn

http://raur.blogg.se

Fint ekipage! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >