Hur man kan tänka med den unga hästen..
Återpublicerar detta inlägget då jag ofta får dessa typer av frågor, tänker precis likadant nu när jag hanterar Fonzie! :)
 
 
Eftersom några gärna ville ha lite inlägg som handlar om den unga hästen så tänkte jag dela med mig lite av mina egna tankar om just detta.
 
Jag förstår absolut att alla inte kan lägga den tid som jag har gjort på Dino när han var mindre, men det finns också dom som kan vara i en liknande situation som mig och gärna vill ha lite tips på vad man kan göra. Men jag vill poängtera att en häst som inte görs något med, kan bli lika bra den också, som den som jobbats med mycket från backen redan innan själva inridningen.
 
Jag gjorde mycket med Dino men väldigt korta stunder (möjligtvis promenaderna som var lite längre då) jag försökte tänka på att vänja honom vid allt det som jag visste han skulle utsättas för som stor häst, fast som sagt, korta stunder och i ett lagom tempo. Eftersom vi hittade på saker ganska mycket så fick Dino ett förtroende för mig, han visste att inget jag gjorde skulle faktiskt ta död på honom och det kan jag säga, hjälpte mig väldigt mycket vid inridningen!
Jag tycker det är viktigt att göra allting med en unghäst/föl lite på lek. Dom ska få nosa, busa lite och jag kan busa med honom/henne för att visa att det också kan vara roligt. När man dessutom kan ta med sig känslan av lek till de grejer som hästen kanske kan reagera på, då blir det plötsligt ganska avdramatiserat.. För visst känner dom väldigt mycket på oss om det är något vi tror kommer bli farligt eller ej. Jag var väldigt noga med mig själv, att intala mig att det vi gör nu är det mest naturliga i hela världen. Vilket Dino också tyckte!
Jag har ju bara erfarenhet av Dino när det kommer till perioden föl-2,5 åring och inridning. Ridit in hästar har jag gjort ganska många ggr nu ändå, men just föl är ju Dino den första.
 
Jag tycker absolut vi fått ett bra band tack vare det och jag känner att han litar på mig, men jag har som sagt lagt en del tid på honom också. 
Däremot som jag skrev så tycker jag man skall vara noga med att det inte blir vare dag som något händer, och bara korta stunder. Om det så var att ha en elastisk gjord runt magen eller lyfta hovar så gör man inte för mycket och med små krav. Vilket kan krävas en del tålamod.. Men det är väl det vi hästmänniskor har mest av tror jag?! ;)
 
Men vad kan man göra då? Jag anser att allt som inte är en belastning för hästen är okej.. Men samtidigt är det viktigt att se till att man inte tråkar ut dom med massa saker, dom måste få vara lite föl och unghäst också..
 Rebecca Tengström - Fotoblogg

http://rebeccatengstrom.blogg.se/

Haha ja det där med tålamod kan jag ju verkligen hålla med om att vi hästmänniskor har en del av. Just nu håller jag på rider in mitt sto -11. Hon är verkligen super trevlig i tempramentet och ser det mesta som "jaha vadå det här va väll inge konstigt" och bara kör på. Så jag måste påminna mig själv om hela tiden att hon faktiskt bara är 2,5 och inte gå för fort fram när hon tar allt som en klackspark, no stress :)


Johanna

http://jtdressyr.blogg.se

Bra inlägg!

Svar: Tusen tack :)
JennyM Dressyr


Anonym

Tack för alla bra tips angående unghäst ☺

Svar: Tack så hemskt mycket själv :D
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >