Tips på ridövning..
Tänka dela med mig av en av mina favoritövningar. En övning som är bra till ganska mycket faktiskt.. Den är lösgörande, kräver att hästen sätter sig på sina bakben plus att du lär dig hålla koll på bogarna.
 
Jag rider den både i skritt, trav och galopp, men på en ung/oerfaren häst gör jag givetvis med lite mindre krav. Inte lika mycket tvärning och inte så långa sträckor..
 
Det viktigaste om jag själv får säga vad jag tycker, är att hästen behåller sin framåtbjudning. Alla hästar gör tyvärr inte det i sidvärtsrörelser och det är A och O för allt.. Tappar den bjudning rider jag hellre ur övningingen några steg för att försöka igen..
 
Man vänder snett igenom och börjar med en skänkelvikning, tvärningen kan man ju som sagt variera själv och även gångart och hur mycket "tryck" man vill ha i dom. Det är upp till en själv.. Men.. våga utmana dig och hästen lite :)
Du rider några steg i skänkelvikning för att sedan ställa om och göra det till en sluta, för att sedan ställa om igen och forsätta i skänkelvikning. Hur många gånger man vill göra det är ju även det upp till en själv, men gör det hellre bra en gång än dåligt flera gånger. Man strävar ju såklart efter att hästen ska gå jämt - på bett och i tvärningen trots att man byter rörelse. Framförallt får man den rund och lösgjord om man kan hålla kontroll på bogar, bjudning, tvärning, ställning och att hästen är igenom och jämnt på tygeln.. Enkelt va?! ;)
 
En superbra övning som man kan lägga in när som helst i passet! Jag värmer även upp i denna övning ibland i en låg form och med svag tvärning, för att se att hästen är med mig. 
 
Vill man utveckla övningen ännu lite till så kan man göra detta ihop med lite tempoväxlingar - bodypump för hästar! 
Glöm dock inte att pausa dom ibland, för detta är verkligen styrkekrävande för dom!
Att komma ihåg är också att ni anpassar allting efter individen, så som ålder och utbidlning. Som sagt, hellre göra några steg med mindre tvärning tex som är bra, än massa tvärning som hästen inte klarar/orkar.. Så tränar man endast kortsiktigt och får inte igen alls lika mycket längre fram..
Lycka till!
 
 Elin

Ska prova imorgon :)

Svar: Du får gärna säga vad du tyckte sedan :)
JennyM Dressyr


Ha ha min favvo övning också riktigt bra att göra för att få dom mellan hjälperna. Nu har jag börjat med öppna sluta öppna sluta istället så bra för att få kvalite i slutan och verkligen få dom på ytter och framåtbjud för innerskänkeln!
Bra blogg du har!! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >