JMDressyr - august 2014

Gissa paket?!
Vad kan det vara som gömmer sig i detta fina paket som jag var och hämta för några dagar sedan? :)
 


Godmorgon.
Jag har blivit sämre igen så hostar snart ihjäl mig.. Jobbigt att hosta så mycket att man inte får någon luft. Dessutom har jag fått feber igen, men den går iaf ner när jag tar ipren. ..
 
Jag måste bara kolla vad ni tycker om terrängen igår på VM?  Några invändningar? Har ni sett det ens? :)
 
 


Är det inte det ena så är det, de andra..
Jag har blivit så himla förkyld! Jag blir verkligen aldrig det, men senaste året har jag blivit förkyld var och varannan vecka tycker jag! Jag började med feber, frossa och illamående i tisdags och nu har det gått över till hosta och allmänt hängig. Men det finns något positivt i allt, hade jag haft hostan i onsdags när jag var så extremt öm i kroppen, då hade jag faktiskt åkt till sjukhuset och bett dom söva ner mig eller något.. Hosta när varenda muskel i överkroppen värker.. usch! Men det slapp jag ju hyffsat undan!
Jag har såklart ridit idag, vilket gick fint.. Han var lite seg att få igång men sista 10 minutrarna var han tipp-topp! Har lite idéer om hur jag ska börja utveckla hans piruetter mer nu så jag får full kontroll på dom istället för Goodie. Men när vi får koll på det så kan det nog vara dags faktiskt?!! MSVA och PSG here we come!
Vi ska bara träna upp några småå detaljer först, haha!
Hade några träningar efter jag ridit som gick fint, en häst var lite busig bara.. Men det är en fin häst som bara behöver massa mer styrka! Det behöver alla hästar, jämt tycker jag! Det är nästan alltid styrkan som det brister.. Kondition tycker iaf jag är betydligt lättare att träna upp.. och har man en bra grund så är det så mycket lättare att hitta tillbaka. Muskler däremot kan försvinna på några dagar..
Vilket fall, roliga träningar med positiva ryttare, det gillar jag!
Eftersom jag är såg seg i kroppen så gör jag allt i hastighet 0,0001km/h så allting tar så himla lång tid.. Men samtidigt har ju inte jag särskilt bråttom så :)
 


VM
VM i dressyr av avgjort och ryttarna som deltagit har bjudit oss tittare på en hel del fina ritter, härligt samspel och även gett (iaf mig) en hel del motivation! Jag tänker inte nämna alla mina favoriter just nu, då flera faktiskt har platsat i toppen i mina ögon med sina fina och harmoniska ridstilar. Dock är jag lite svag för Charlotte Dujardin och Carl Hester då jag själv tycker att dom verkar ha ett väldigt sunt hästtänk, det är roligt att det kan belönas även på tävlingsbanan tycker jag! Det visar också att det finns flera vägar till framgång..
Sedan finns det en del ekipage som iallafall jag reagerat på som ser betydligt mindre harmoniska ut.. dom kan vara superduktiga, missförstå mig inte! Men vissa saker hade jag nästan räknat med att fler människor skulle reagera på faktiskt.. Sedan finns det alltid två sidor av allting och likaså två sätt att se på saker och ting och jag själv vill gärna se att det finns en förklaring till det mesta, men vissa saker tänker iallafall inte jag ta efter i min egen ridning.. Det är ju det som är tur också, jag kan ju faktiskt välja själv, jag behöver inte göra som VM-ryttarna för jag kommer heller förmodligen aldrig rida VM. Men det känns skönt att veta att jag kan göra ett val här och inspireras av de ryttare som jag anser är riktigt skickliga. Med det menar jag att jag vill att det ska se lätt och samspelt ut, det är i mina ögon dressyr! Turligt nog var de flesta i toppen en fröjd att titta på, men ett extra grattis till Charlotte som fortsätter att leverera ta mig tusan varenda gång hon och Valegro går innnanför dedär dressyrstaketen, fantastiskt ekipage!
 


Något nere..
Det är svårt att beskriva hur man känner sig när man till viss del känner sig nöjd, men ändå så himla ledsen.. Det var verkligen inte det roligaste ögonblicket i mitt liv igår när jag stod och funderade på hur tusan jag skulle kunna stänga lastbilen och gå ifrån den för att kanske aldrig få se Dino igen.. Detdär aldrig vet man ju inte, men det är riktigt tufft.. Speciellt när man haft hästen sedan han var litet föl, vi har verkligen vuxit ihop jag och Dino!
Även om jag är så glad och tacksam inför Carl, då han gjort att jag fått ett positivt avslut på det hela.. Han har gjort ett helt fantastiskt jobb verkligen och jag är otroligt tacksam!
Men det är ju fortfarande jag som tagit beslutet om att sälja och jag vet att det är ett bra beslut, men jag saknar redan dendär hästen så det gör ont ungefär.. Då har han trots allt knappt varit hemma det senaste halvåret! Men nu är han verkligen inte min längre.. det känns tomt..
 
Jag skulle rida Goodie igår, men jag hade ingen ork kvar till det.. Dock var jag där och pysslade med honom, tröstade mig lite och inbillade att jag tröstade Goodie med massa morötter. Jag är dock säker på att Goodie är toppennöjd över att vara the one and only! Nu kommer jag lägga fokus på honom ett tag, men visst finns det planer om att skaffa något nytt.. Det är nog det enda som håller mitt mod uppe lite just nu att leta upp ett nytt stjärnämne.. 
Usch vad jobbigt dethär är.. När jag sålde Goodie för flera år sedan var det absolut jobbigt, men då hade jag liksom inget val! Dessutom visste jag ju vart han skulle hamna och jag visste redan att han avgudade sin nya ägare.. Här beskyller jag mig själv mycket mer, om jag bara vore lite större, för allting annat är sådant som jag gillar hos en häst.. Han är en liten fighter min Dino och det är en egenskap hästar kommer långt på tycker jag! Sedan kan jag erkänna att jag ibland har velat slita mitt hår för dendär hästen, men sedan har jag fått känna på ett ridpass som gör att det känns som att man aldrig vill sluta och då är allting bortblåst.. Det är frustrerande att känna att man har en vilja och ett hjärta som håller kvar i hästen, men en kropp som säger nej.. Tyvärr måste ju min kropp i mitt fall vinna..
Det är mycket Dino nu, och jag återgår hela tiden till honom.. Men så ser det ut för mig just nu, hur jag än gör och hur jag än tänker så bollar jag mellan ganska nöjd och ändå skitledsen..
Det är tur att jag har min Goodie alltså, han lär få stå ut med en matte som är full av extrema humörssväningar just nu.. Men han brukar vara förstående min gamleman ;)
 


Dino är såld..
Min fina, älskade lilla häst är numera inte min.. Han är just nu påväg till Borås så jag ska få säga hejdå till min lilla pärla.. Det känns väldigt tufft faktiskt,  jag trodde faktiskt att det skulle kännas lättare när det väl var klart men just nu är det riktigt ledsamt... Men jag tror han kommer få det toppen, jag vet att han älskar att jobba och ge 110% och nu kommer han få göra det plus att han lär utvecklas hur mycket som helst!
Nej fy, dethär är inte alls roligt.. Jag får återkomma när jag smält allting..
 


Nya stövlar!!
Ja, nu är det faktiskt så att anledningen att jag var inne på MyOne häromdagen, var för att jag skulle beställa nya stövlar.. äntligen!
Det blir ett par Cavallo piaffe plus denhär gången, men jag har ett litet problem.. Lack eller utan lack? Jag kan inte riktigt bestämma mig när det kommer till den biten, så vad tycker ni? Jag tycker lack kan se lite plastigt och lite "mycket" ut, men det beror också lite på... Vad har ni? och vad tycker ni är snyggast?
 
 


Idag är en stor dag..
.. fredag och förhoppningsvis kanske jag ska lyckas kravla mig upp på hästryggen igen!
Det är mycket som händer idag, men mer om det under dagen..
Tack snälla snälla Carro och Sofia för att ni hjälp mig med Goodie! Eventuellt behöver jag säkert hjälp idag också.. Vi får se när jag inser det själv bara.. haha. Me alltså jag är såå ridsugen! Jag saknar att sitta på min fina Goodies rygg och bli allmänt glad.. Det är en häst man verkligen kan längta att få rida på, trots att man bara varit ifrån det några timmar.
 


Snart tillbaka..
Nu ikväll har det faktiskt börjat kännas som om jag är påväg åt rätt håll igen.. Kanske kan jag rida imorgon igen?! Önsketänkande förmodligen, men jag ska iaf försöka tror jag..
Igår var Carro snäll och red Goodie och idag fick Sofia rida.. Jag har lite fina kort från både igår och idag som jag tänkte lägga upp, men det kommer idag eller imorgon.
Goodie har sett väldigt fin ut iaf! :)
 


aj..
Jag ligger hemma i min säng och kan knappt röra mig.. Åkte hem imorses "på egen risk" men alltså jag orkar verkligen inte läggas in på sjukhus, och jag skulle ju inte direkt dö av mina skador heller..
Jag gick ganska många timmar innan jag ens ringde, men då började jag må så himla illa, förmodligen för att det svullnade upp så i bakhuvudet och nacken..
Jag hade vad jag förstått det som en liten blödning i magen då det var huvudet och magen jag landade på, jag har röntgat hela överkroppen så inga frakturer alls - vilket iaf inte jag trodde från början. Det som var lite sådär var när jag började må illa, plus att min vänster arm inte riktigt hänger med så som jag vill.. Jag kan röra den, men det är bara annorlunda.
Jag ska åka tillbaka och kolla upp dendär armen litemer har jag lovat då det kan vara en nerv som kommit kläm, men det ska heller inte vara något farligt eller så?!
Men det absolut värsta med alltihop var dendär båren dom spände fast mig på i 6 timmar, man får ju nästan panik av att ligga så still så länge och dessutom är det så obekvämt så det tillslut gör ont.
Mitt knä var i fullständigt strejk efter ca 2 timmar så inte nog med att kroppen värkte för att man låg så obekvämt, det ska kännas som att någon sticker en kniv i min knäled i ca 4 timmar. Ni förstår kanske varför jag ville därifrån fort..?!
Jag tror faktiskt jag är betydligt sämre idag bara för att jag fick ligga så stilla på dendär båren i så många timmar, hade jag däremot brutit något så hade det ju kunnat rädda mycket för mig.. Så jag förstår absolut varför, men muskler som får sig en smäll på detta vis mår bättre av att röra sig lite..
 
Jag känner mig helt överkörd och sjukligt besviken på min kropp.. När jag var liten hade jag ställt mig upp och borstat av mig och inte tänkt mer på det.. Samtidigt att det är bra att veta att man inte är oövervinnerlig, jag borde ju någonstans ha lärt mig att man kan faktiskt bli riktigt skadad för livet... Som jag brukar säga, man ska aldrig tappa respekten för dessa djur för det är då olyckan gärna är framme. Nu är det ju absolut ingen fara med mig, förutom möjligtvis mitt sargade självförtroende..
 
Jag ska iaf föröka ta mig till stallet sedan, jag behöver mjuka upp min kropp.. Men ingen ridning! Idag skulle ändå Carro rida Goodie, men imorgon får jag hitta någonannan som kan hålla igång honom, eventuellt fredag också.. Dom varnade mig för att jag förmdoligen kommer känns mig sämre och sämre i några dagar, men jag brukar tycka att det är som värst dagen efter faktiskt.. Vi får se, tar det som det kommer.. Det kunde verkligen varit värre känner jag!
 


Besviken
Ja, vad ska man säga.. Jag tuggade bokstavligen grus igår och efter några timmar blev jag sämre så jag fick tillslut åka in till sjukhuset och varit där hela natten..
Det är dock inget jätteallvarligt vilket jag inte trodde heller, men trots detta har jag legat fastspänd i nästan 6 timmar, vilket har gjort att jag har mer ont än innan såklart... ömma muskler vill röra på sig!
Jaja, jag berättar mer sedan.. Men jag mår iaf bra förutom att jag är så sjukligt jäkla ledsen och besviken att detta skulle hända just lagom till Kvalitén av alla jäkla dagar, det är ju detta vi har tränat för i flera månader.. Det känns skit faktiskt.. :(


Transporttips?!
Nu när jag letar efter en ny trailer så får ni gärna tipsa mig om vad ni gillar/ogillar?! Vad har ni för släp idag? För och nackdelar? Något ni absolut skulle vilja köpa?
 

 


Nyhet från Pikeur.
Denhär superfina tröjan/jackan fick jag med mig hem från Myone och jag älskar den redan! Det är fleece, men inte alls så allt fastnar i.. Väldigt mysig och dessutom riktigt snygg!
Min är i en mer grå melerad färg, men tyvärr hittar jag bara en bild på denna mörkblå. Ni får helt enkelt gå in och kika istället i butikerna tills jag får tag på eller tar en egen bild ;)
 


Dino kan han!
Jag lånade denhär från Carls Instagram.. Men man måste ju älska denhär hästen som går hela ridpassen och laddar inför de ökade gångarterna! ;)
Förutom att Dino gillar att springa i ökad trav, så gör Carl ett toppenjobb med honom! Det är lika kul att se framstegen för varje gång!
 


Tävling i Frillesås..
Dagens som började så fantastiskt... eller inte!
Goodie är en extremt jobbig häst när han vet att han ska på tävling! Han laddar ända ut i hovspetsarna och i söndags var verkligen inget undantag..
Vanligtvis tar det ca 20 minuter för mig att knoppa, men just då tog det lite över 1 timma! Men Goodie gör hemskt fin piaff på stallgången..
Så väldigt försenad lastar jag en häst som springer rakt på som alltid och packar in hund och mig själv och åker iväg.
Väl framme var jag ju såklart väldigt försenad, men eftersom jag trots allt hade noll förväntningar så kände jag att det inte spelade någon större roll, det går som det går..
Goodie var mjuk och fin från början, hann inte känna igenom några skolor nästan alls men förhppningsvis sitter ju det mesta ändå hyffsat.
Inne på banan kändes han super! Lagom laddad, väldigt glad, mjuk och med mig.. Vi fick missar i skolorna (såklart!! fy på mig!), ryggningen, och en jätte larvig miss i ett enkelt byte.. et blev lite katasrof tyckte jag, eller jag fick världens sämsta känsla! Men jag tar på mig precis alla missar, som vanligt haha!
Jag var superglad över alla byten såklart då det var det jag skulle lägga fokus på! Vilket vi också fick betalt för, 7, 7.5, 7.5 och 8!! Det var ren lycka kan jag meddela! Att vi dessutm fick nytt personbästa 69,6% och en vinst bland alla de fina hästar som var där - ja helt otroligt! Protokollet gjorde mig dessutom extra glad, så fina ord och allt som vi har övat på seaste veckan har verkligen gett resultat!
 
Nästa klass bestämde jag mig för att spara lite på mig själv, då jag vet att Goodie är mjuk som smör efter en klass. Det tog ungfär 5 minuter av lite mer riktig ridning innan jag var redo att gå in, tyvärr började serierna krångla lite precis innan och detdär satte sig lite i mig tyvärr..
När jag vände upp mot domaren fick jag en fantastisk känsla, så jag satt mest och skratta hela programmet! Varje gång det kunde tänkas komma en diagonal så laddade min häst för att något roligt skulle hända! Finaste killen.
Mina öppnor var ganska pinsamt slarviga faktiskt, där red jag riktigt dåligt! Slutorna var okej däremot.. Skritten var bättre i denna klassen och vi satte alla byte utom ett singel-byte och såklart serien! Det står att jag fick räknefel, men tyvär fik jag inte Goodie att byta direkt på hjälpen... Även detta tar jag dock på mig.. Jag vet att jag behöver vara extra tydlig med den skänkeln, så det var bara klantigt.
Sista ökningen på diagonalen och sista bytet i hörnt efter fick jag dock en riktig wow-känsla på! Ökningen var den bästa Goodie gjort och man märkte att han hade gått ett helt program och laddat för den.. 
Så ingen kunde vara gladare än jag när jag red upp mot domaren! Ja, Goodie verkade också ganska nöjd iochförsig..
Poängen i denhär klassen, alltså jag vet inte.. Jag kände mig lite bortskämd nästan! Det var fantastisk kritik och hon drog ner precis där jag tyckte hon skulle och såklart det som kändes bra fick jag bra betalt för.. Sedan poängen och kritiken "där nere" var ju bara så roligt att läsa! Att jag sedan blev tvåa i det motståndet.. Jag var minst sagt överlycklig!
Det måste man iallafall kalla en lyckad tävlingsdag! :D
 


Godmorgon.
Håller på att fila på ett inlägg om tävlingen, vet att det brukar vara uppskattat att läsa.. Det kommer upp om några timmar!
 
Ja, igår då? Jag hade inte tänkt att rida eftersom mitt knä var inne i sin strejk, men jag kunde inte låta bli! Det var både lite ris och ros faktiskt.. Det är inte ofta det är ris när man sitter på Goodies rygg! Kan nog räkna de passen på en hand! Men han var fin till en början, började ganska fort med de lite svårare rörelserna, även om jag int krävde max utav honom direkt. Det brukar vara bra, för blir han för trött så blir han extremt frustrerad och det var det som hände i slutet.. Han blev bara hetare och hetare och tillslut kunde Goodie inte ens trava normalt. Han blir visserligen extremt elektrisk när han blir så, men det känns inte alls harmoniskt.. Det är bara en spänning i hela hästen..
Så jag backade lite, la in flera skrittpauser och byggde sakta upp passet för att sedan kunna göra ett bytena utan en häst som galopperar i mer ökad galopp genom precis allt.. Han vart lite pigg om sagt..
Bytena han gjord vart iallafall väldigt luftiga och vi gjorde flera fina serier, men plötsligt kokade det liksom över och jag hade ben, huvud och bakdel överallt där det inte skulle vara! Jaja, det blev bättre tillslut och då jäklar galopperade han alltså! Tillslut insåg han att jag faktiskt inte ville att benen skulle vara i nosen och vända, så då coolade han ner sig igen och blev sitt vanliga ja.. Självklart slutade vi då..
 
Idag ska Goodie antingen få vila eller bara skrittas ut, men eftersom vädret är så uruselt så får vi hoppas på att det kan hålla upp lite så vi kan komma ut! Det behöver både han och jag!
Algot ska iallafall gå ett sista pass inför morgondagens kvalité, får hoppas han håller sig lite lugnare än Goodie gjorde igår iaf! ;)
 


Jag kommer bryta ett löfte..
För ett tag sedan skrev jag här att jag ville lägga ner precis allt, jag var redo att göra mig av med båda mina hästar och bara sluta med allt som hade med ridning att göra! Jag skämdes, jag skämdes över hur folk i denhär sporten behandlar varandra och när jag själv blev drabbad kände jag att jag aldrig någonsin ville gynna något som fått mig att må så dåligt..
Jag släppte båda hästarna på bete för att slippa bli påmind och ta nya tag.. Jag trodde det var enda sättet för mig att rycka upp mig själv och inse att det finns också så himla mycket mer i ridsporten, runt hästarna och även människorna som utövar sporten, som gör att det också är just den fantastiska sport som jag - en dag för många år sedan, kärade ner mig i totalt!
 
.. jag har lovade er ett inlägg som förklarade allt... Anledningen att jag inte skrivit något är för att jag ville komma över det värsta stadiet av hur extremt sviken och arg jag vart, men jag är hemskt ledsen - det blir nog aldrig bättre.. Med anledning av detta väljer jag att hålla detta för mig själv och för dom som behöver få veta..
I 99% av alla fall så är jag extremt medveten om att det finns två sidor av precis allt, och jag är sällan en perfekt människa.. Men vad som än sägs om detta, så har jag verkligen inte gjort något överhuvudtaget som kan ens uppfattas dumt, eller något annat och det känns faktiskt otroligt befriande på något sätt. I detta fallet är jag så oskyldig man faktiskt kan bli! För jag har verkligen funderat på alla fel jag har gjort och som man kan ha upplevt som ens ett snedsteg, men enda felet jag kan komma på är att jag varit alldeles för snäll och naiv.. Det har också gjort mig riktigt förbannad på mig själv, jag förstår inte hur jag tänkte!
Nu har jag iallafall också bestämt mig för jag inte tänker ödsla mer energi på detta här, för det är verkligen inte värt det längre! Få personer under mitt 26åriga liv, har gått från att vara så stora och fantastiska - till att bli så små...
Detta är verkligen inte värt hur ledsen och besviken jag varit, så från och med nu, släpper jag detta iaf på bloggen och ni får tycka vad ni vill faktiskt.. Jag struntar i vilket, men för en gångsskull i mitt liv så kommer jag aldrig förlåta, däremot tänker jag glömma och enda gången jag kommer påminnas är när jag inser vilken tråkig, men nyttig läxa jag lärt mig för resten av livet..


Glad tjej!
Jag har varit på Myone och kikat lite, fick med mig lite fina saker hem!
Dessutom har jag beställt något som jag velat ha länge.. Någon som kan gissa? :)
 


Ny vecka!
Vilken härlig natt jag haft! Mitt knä har sagt ajaj...
Men men, vad gör det? Jag kommer kunna leva länge på gårdagens tävling!
 
Började också dagen med något mindre kul.. Såg att ett företag tagit en bild från bloggen och använde på både Instagram och Facebook i försäljningssyfte, vilket jag fått reda på är ett riktigt grovt brott..
Detta är så himla tråkigt, och jag hade inte brytt mig alls lika mycket om dom frågat eller iaf länkat mig eller till hon som fotat (även om det inte egentligen räcker heller) men det känns inte så roligt att bilder cirkulerar på sidor som jag inte ens känner till! Så tack Carolina för att du var uppmärksam!
Ni får gärna låna bilder av mig och använda i ett positivt syfte för eran egen del som privatpersoner, men då vill jag att ni länkar hit. Alternativt att jag godkänt att ni använt bilderna.. Företag däremot får enbart använda de bilder jag personligen skickat dom eftersom jag har kontrakt att följa så måste jag se vilka sponsorer och liknande har rätt till innan osv..
Sedan finns det ibland bilder som jag själv fotat, vilket jag inte alls haft samma problem med.. än.. Men om man vill ha en bild och inte känner mig, så ber jag er att kontakta mig först. Det har tillochmed mina vänner gjort! Tillochmed tidningen ridsport kontaktade mig personligen när dom ville använda några bilder jag fotat och då hade redan personen på bilderna bett om tillåtelse. . Det tycker jag var riktigt bra! :) Så ni kommer få se några av mina bilder i tidningen ridsport nu i höst, jättekul!
Men åter till att låna andras bilder, kontakta mig direkt istället! Jag lovar att jag är allt annat än omöjlig!  :)
kram
 


Man får inte bli för glad..
Men det tänker jag vara ändå! 69,6% och personbästa i MSVB4 och debut i MSVB5 på 69,2%.. Kunde jag fått en bättre tävlingsdag? Jag som hade tänkt stryka mig.. Tur att jag inte gjorde det!
Jag kan inte med ord ens beskriva vad den hästen betyder för mig, oavsett vad vi får för reslutat så kommer jag sällan ut från banan och känner att han inte gett 110% av sig själv.. Jag tror det har hänt en gång och då hade han tävlat flera dagar i rad, så förmodligen var det hans sätt att säga att matte skulle lugna sig lite ;)
Nej, men det känns otroligt kul att jag nog faktiskt kan säga att vi är på rätt väg igen.. Helt hundra är vi ju absolut inte, men med lite mer träning så! En fin första och andra plats idag, fantastiskt! Dessutom är protokollen något jag borde rama in.. Så fina ord! Blir alltid extra glad när man får positiv kritik om sin sits, för det är något jag verkligen kämpar med jämt och jag har verkligen fått börja om från noll med den igen efter olyckan och allt. Sitsen handlar ju också om inverkan på hästen och man vill ju ge sin häst det bästa, som alltid.. Att då få så fin kritik på den värmer såklart extra mycket! Så jag inte sumpar precis allt för Goodie hela tiden iaf... 
 
Men nu till dagens negativa då.. Jag kände redan i andra klassen att något var lite annorlunda, men först när jag kom hem och tog av mig ridbyxor och strumpor såg jag att mitt knä inte var alls lika glatt över mina ritter idag som jag.. Knät är blå/lila och jätte svullet! Det har dock gått ner lite tror jag medans jag masserat lite.. Men det går hela vägen ner även i foten, inte konstigt jag kände mig lite stel! Man ser nästan aldrig något alls på mitt knä ens när jag är som värst så detta är lite ovant.. Men det blir väl till att vila nu så får jag hoppas det gått ner tills imorgon!
 
Vi glömmer knät och foten nu och så ska jag trots allt fortsätta vara helt överlycklig över att jag fick möjligheten att köpa tillbaka Goodie för lite över ett år sedan igen.. Tack vare hans dåvarande ägare Jenny! Han är ren och skär lycka i ett par järnskor, min lilla knas!
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >