Dessa hönät..
Ja, jag frågade ju er vad ni tyckte om dessa hönät för någon dag sedan.. Jag fick massvis med bra svar, och jag är helt säker på att alla gör det dom tycker är bra för sina hästar!
Men jag själv använder bara hönät vid ett enda tillfälle - transportering.
 
Varför? Jo, för det första så litar inte jag alls på att någon av mina hästar skulle kunna behärska sig och hålla benen i styr, framförallt Dino.. Han hade antingen förstört sig själv, eller en himla massa hönät! Även om det är finmaskiga så hade han hittat vägar att förstöra både sig själv och näten på, jag är helt hundra!
Sedan såg jag faktiskt för ett ganska bra tag sedan (har för mig att jag la upp det här också) att man gjort en studie som visat att hästar som inte äter direkt från backen, sliter sina tänder helt fel och får betydligt mer och större tandproblem i längden. 
Hästarna är gjorda för att äta på marken, och kan man då inte ha nät som antingen ligger på marken eller hänger väldigt lågt så skulle iaf jag låta bli. Dessutom är det många veterinärer, massörer och epuiterapueter som alla säger samma sak - det är en onaturlig rörelse hästen gör när dom drar åt sig höt i luften och detta skapar spänningar i både nacke, manke och egentligen hela ryggen. När hästen är direkt från backen så stretchar dom också den, vilket dom ska göra då ganska många timmar om dagen för att det ska ge den effekten som behövs.
Kan man ändå på något sätt fästa hönäten väldigt lågt då tycker iaf jag att det känns mycket mer okej på något vis, för man kan ju förlänga tuggtiden åt hästen, vilket jag tror är bra. Men för min del så ska hönäten helst hänga i taket för att vara på den säkra sidan, så mina får snällt äta från backen.. Vare sig dom vill eller inte ;)
 
Men visst är det intressant? Det låter så himla logiskt när man pratar med veterinärer och sådant om det, för i det vilda så går dom ju med näsan i backen väldigt många timmar om dygnet. Många hästar har ju iag lite långa ben och korta ryggar dessutom, då tror jag det är extra viktigt att hålla dom mjuka och långa i sina muskler (musklerna blir ju längre när man stretchar dom).
 Åsa

http://hasteriet.blogg.se

Av precis samma anledningar som du nämner håller jag mig också ifrån att fodra med hönät. Det har hänt ibland, av olika anledningar, men jag skulle inte göra det till "standard". Det är för hög skaderisk tycker jag.


Anonym

Jag gör tvärt om. Min ponny fastnade med benet i hönätet i somras när vi reste. Därför använder jag inte hönät längre. Vi fick skära loss honom. :/
Dock använder jag alltid i boxen, hänger högt så de inte kan få in någon hov eller liknande där. Smånätigt också, såklart. :)


Kerstin Falk

http://ksf.blogg.se

P har ett i boxen och är jag i stallet innan intag får ha sitt EM/intags hö i det annars är det marken som gäller. Detta för att de kommer in redan vid 16 och får stå ett tag utan något och göra. Bättre en att tugga sönder boxen ;). Annars är jag med på att det inte är naturligt och jag tror inte att hästar som får alla sina mål i dessa mår bra av det.

Vi har foderautomater istället. Inte bara kan P därför få fler fodertillfällen med mindre mat så att han håller sig sysselsatt under dagen i tex. den mindre grushagen, dessutom slutade han sparka i boxdörren och vara arg på kvällarna pga. att det var nära fordring. Människorna kommer aldrig med maten, den släpps när det är tyst och lugnt exakt samma tid hela tiden de kan äta upp i lugn och ro. På morgonen och man kan själv sova lite längre och slippa sena kvällar då de sköter sig själv utan och bli stressade över att de snart ska ut. Dessutom släpps höt före kraften, vilket är bra för magarna. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >