Baksidan med sömnproblem..
Jag kommer inte ens ihåg längre hur det var att sova en hel natt och känna sig... okej utvilad är kanske överdrivet, men att det känns som man sovit och har lite mer ork än vanligt..
 
De flesta här vet väl kanske att mina sömnproblem startade i samband med min ridolycka 2009, och jag har mina smärttoppar på nätterna, oftast. Dom är iaf som mest intensiva då.. Därav har jag haft svårt att somna, men också att jag vaknar väldigt mycket.
Eftersom detta har pågått ett tag så har jag fått väldigt många "biverkningar" av den uteblivna sömnen som jag tänkte skriva om. Inte bara för att ni ska få förstå hur det är och att det inte bara handlar om att man har svårt att sova, utan också för att ni ska se vad mycket våra kroppar faktiskt behöver sömnen.
Jag har lärt mig otroligt mycket om min kropp sedan jag skadade mig, en del saker önskar jag att jag inte hade behövt lära mig kanske.. Samtidigt som jag försöker tänka på att en dag, ja då har jag säkert massa användning av det jag fått lära mig. För det kommer alltid något positivt ur det som känns negativt!
 
 Okej, vart börjar man?
 
- Det börjar ju nästan alltid med denhär oron och stressen, man kan inte somna och man vet att man måste sova för att man snart ska gå upp igen. Denhär stressen och oron avtar aldrig, den blir om möjligt bara värre..
 
- Nästa del är att man när man väl somnar, sover extremt oroligt, just för att man ställer in sig själv på att man är trött och måste sova - den onda cirkeln har börjat.
 
- Man är trött jämt, såfort man sätter sig ner så blir man trött och det känns som att man kan sova vart som helst, utom såklart i sängen.
 
- Det är också nu man börjar avsky sin säng, allt med sängen är förknippat med obehag och en inre stress över att man är så trött men ändå inte kan sova.
 
- Här någonstans började jag exprimentera, sova på soffan, på luftmadrass, i andra sängar, alltid byta lakan, kallt, varmt, med musik i öronen, helt tyst, kika på film, läsa en bok, skriva av mig på datorn, avslappningsskivor, hypnos, akupunktur,mindfullness, inte sova alls - vilket ibland ledde till att man är vaken i flera dygn.. Ja, listan kan göras lång.
 
- Vid denna tidpunkt fick jag hjälp med mediciner som ska hjälpa mig att somna, men alla vet väl kanske att det är ett extremt kortvarigt alternativ,och om ni testat detsjälva någongång så förstår ni nog också varför.
 
- Minnesförlusten smyger sig på, och ja, jag vågar kalla det en form av minnesförlust för i början bara glömde jag saker med nu.. Ja, tänker er en extrem utekväll med flera timmar av minnesluckor, så är det för mig varje dag.
 
- Man vet inte längre vad som är dröm och verklighet, jag har kommitpå mig själv flera gånger prata med folk som jag är helt säker på att dom har sagt eller gjort..Men efter en stund är jag inte lika säker längre..
 
- Hjärnan börjar filtrera, den glömmer viktiga saker.. Dag, tidpunkt, namn - allt! Jag bestämmer inte längre själv vad jag måste komma ihåg, det gör "någon" åt mig..
 
- Skulle man råka somna några timmar så kan jag med all säkerhet lova att jag vaknar av antingen att jag har alldeles för ont, eller så känns det som jag sprungit ett maratonlopp. Dåmenar jag inte att jag är trött i benen, men jag sover gärna med en eller kanske två handukar.
 
- Man känner aldrig riktigt att man sover, kroppen tillåter inte sig själv att slappna av såpass mycket att man kommer in i denhär REM sömnen som är otroligt viktigt.
 
- Jag drömmer antingen helt otroligt konstiga drömmar eller så drömmer jag absolut inte alls..
 
- Man tappar syn och fokus, jag har börjat se dåligt och får ofta väldigt ont i huvudet. Sommaren är betydligt mer jobbig för mig just nu, eller egentligen alla dagar då det är väldigt soligt för min kropp orkar inte riktigt ta in för mycket ljus..
 
- När jag är riktigt trött så börjar hela kroppen skaka
 
- Musklerna slutar fungera, eller gör åtminstone inte som jag vill
 
- Jag har numera jättesvårt att verkligen fokusera, det är otroligt ansträngande för hela min kropp och gör jag det ändå så är jag helt slutkörd i flera dagar.
 
- Man kan lyckas försova sig till allt, det är hemskt och man blir lika ledsen varje gång. Tillslut går det inte somna bara för att man vet att man har en tid att passa dagen efter och då är det helt enkelt bättre att aldrig boka in något för man kommer bara försova sig ändå.. För när klockan väl ringer - då kan man slappna av och vet att det är dags att gå upp- gissa vem som vaknar två timmar senare med ett enormt dåligt samvete..
 
Jag kan fortsätta med ännufler saker, men egentligen vill jag bara förklara för er som har problem med sömnen - ta hjälp i tid! Sömnen är så himla viktig för kroppen och jag är så avundsjuk på er som kan gå och lägga er och somnar när ni lägger huvudet på kudden. Jag skulle ge så himla mycket för att hitta tillbaka dit en gång..
Det gäller att ta hand om sig själv och sin kropp, och dit hör faktiskt inte bara att äta rätt mat.Sömn är minst lika viktig! Dessutom är allt som följer med sömnproblemen enormt frustrerande och ens kropp slutar verkligen att fungera..
Dessutom har jag extremt dåligt samvete varje gång jag sover på dagarna, men hade jag inte fått de timmarna så hade jag inte orkat gå upp ur sängen ens.
 
Men som sagt, har ni problem med detta sök hjälp och stå på er! Det finns hjälp att få,men det blir betydligt mer omständigt desto längre man låter det gå! 
Kram
 Moa

Jag önskar också att jag kunde sova en hel natt oftare. Känner medlidande med dig när jag läser om hur du har det.


Har haft sömnrubbningar sedan tidiga tonåren. Fått massa tabletter utskrivna, vissa har gjort att man blivit en zombie morgon efter andra har gjort att jag blivit hyper stressad. Sista 2åren har jag inte fått nån hjälp alls men nu har äntligen fått träffa en tjej som verkar bra så jag hoppas hon ska kunna hjälpa mig!


Linn Ingvarsson

http://dressyrmupparna.se

Verkligen fruktansvärt att läsa men en bra tankeställare för de som är i början av problemen kan jag tänka mig! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >