Att vara den såkallade "friska systern"..
Jag har som några av er vet - två bröder som jag ser upp till något enormt. Tillochmed min lillebror som numera iochförsig är nästan längre än mig, är en större människa och framförallt en bättre sådan än många människor som går i ett par skor.
Jag har lärt mig en sak under mina år som det "friska barnet" som jag så fint kallas, ihop med mina gravt utvecklingsstörda bröder att uppskatta deras fina egenheter. Dom har verkligen så mycket som vi som är såkallade friska - inte har!
 
Jag ser ofta folk som skriver och pratar om sina barn eller syskon som är utvecklingsstörda som om dom vore något helt annat, att det är något som är fel på dom.. Vissa tillochmed skäms.. Vilket oftast tyvärr är syskonen..
Är det något jag reagerat på i många, många år så är det just det - hur kan man skämmas över en person som aldrig skulle gå och snacka skit om någon annan? Visar sin kärlek för dom som hen tycker om? Aldrig skulle komma på tanken att medvetet skada en annan människa? Som aldrig skulle ljuga eller gå bakom ryggen på dig.. Jag förstår inte vad det är som är så skämmigt med att ha en bror/syster eller tillochmed ett barn som inte kan lära sig allt på samma sätt som vi andra kan?! När dom samtidigt aldrig kommer lära sig alla dom egenheter som vi har som gör oss till mindre bra människor..
 
Jag minns en gång när jag gick i låg/mellanstadiet och vissa gånger är det kämpigt att vara i den åldern och tro på något som inte alla andra gör, som dom inte ens vet något om! Jag minns hur mina vänner kom och skrattade en dag över hur dom mött min lillebror mitt på skolgården när mamma varit ute och gått med honom och hunden. Min lillebror som då var snabbare än blixten på att få av sig alla sina kläder, hade sett en stor vattenpöl, kastat av sig allt han hade och hoppat i naken och badat en denna grumliga pöl. Runtomkring var alla mina skolkompisar och spelade fotboll och hade sett hela förloppet. Givetvis kan jag se framför mig hur mamma snabbt hade försökt få tag på honom, men alltså han kan verkligen konsten av att vara snabbare än blixten och har han bestämt sig för något så ska han bara göra det så.. (undra om det är något som går i vår släkt kanske ;))
Dagen efter pratade några av killarna i klassen om detta, givetvis var min första reaktion att det var ganska skämmigt, jag menar han var ingen liten bebis längre och vi var heller inte så gamla. Men jag minns att jag frågade om inte dom hade badat nakna som små någon gång, ja det var väl det min lillebror kände för och göra också, helt enkelt var han ganska häftig som vågade göra det inför alla dessa människor utan att skämmas faktiskt! Killarna höll med, och jag minns att efter där var mina bröder lite coolare än alla andra för dom gjorde faktiskt det dom kände för och vågade göra det trots att andra kanske tyckte att det var konstigt.. Dom bryr sig helt enkelt inte vad andra tycker, och det om något är beundransvärt tycker jag!
Än idag ser mina gamla klasskompisar från den tiden mina bröder som dom coola killarna som var så roliga och vågade göra saker utan att bry sig om vad andra tänkte, för att dom fick lära sig från början att man kan välja en sida.. Antingen tycker man dom är konstiga och ser till allt det dom inte har eller inte kan göra, eller så väljer man helt enkelt att se dom bra sidorna och allt det dom kan göra och på vilket annorlunda sätt dom gör det på - vilket hade kunnat lära oss som ska vara såkallade friska att vissa saker som vi gör är mer som dom.. För tar ni er tid och lär känna en person som kanske inte kommer kunna plugga eller jobba med samma saker som du och jag, så kommer ni inse att dom har minst en sida som ni önskar att ni hade lite mer av i er själva och i många andra människor i er omgivning..
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >