JMDressyr - october 2014

Kärlek till denhär hästen..
Har massvis med fina bilder på denhär killen idag.. Han är fantastisk! 


Era mål inför 2015?
Det handlar alltid väldigt mycket om mig här.. Men nu när jag själv sitter och planerar inför 2015 års säsong så får ni gärna berätta vad era mål är? Skriv gärna om ni har något "drömmål" också,  nästan dom som är roligast! :)
 


Bästa Emma!
Ni måste gå in och kika på bilderna Emma tog på Fonzie igår! Hon har lagt upp två på hennes blogg.. Det är bara Emma som kan lyckas fota en gänglig fölis och få han att se riktigt fin ut!
Men alltså kolla ögonen på den hästen.. jag måste medge att jag är lite (läs mycket) kär i min lilla prins!
 
 


Fredag..
Hur ser planeringen ut idag tro..?!
Jag ska fixa stallet i min vanliga långsamma takt, vilket är helt okej när man är skadad! ;)
Sedan ska jag ha träningar, pyssla med mina hästar och eventuellt även longera Goodie.. Ska släppa Fonzie i ridhuset och se om det går att fota honom lite också. Kanske får Goodie haka på där och bus lite..
Det är så skönt, för även om inte Goodie är överförtjust i lilleman så är han ingen sådan häst som vänder rumpan och kickar, har sett honom på sin höjd hoppa med rumpan typ eller lyfta en hov.. Men han är som sagt inte riktigt som alla andra heller ;) Vilket är till en fördel nu.. Det är nog den "lugna hagen" där nu med Goodie, Alfons och Fonzie.. Alfons är också sådär oförstående och snäll! Kul att kunna ha hästarna ihop så, Dino tillexempel var inte alls förtjust i att ha sällskap. Skulle han ändå ha någon i hagen så såg han till att styra och ställa, och han kunde vara riktig jäklig alltså.. Men lugnast var han när han gick helt själv! Kan dock hoppas att han växer ifrån detdär.
 
Jaja nog om detta..ingen som känner för att byta knäled för några dagar? Jag är sjukligt ridsugen!
 


Tajt schema!
Min dag idag har varit lite utav en bergochdalbana! Fått flytta runt och ändra lite.. Men har hunnit med att vara lite stöd på ett möte som pappa hade med sitt aktiebolag, där också jag sitter i styrelsen.. Viktig som jag är, haha! Dock fick jag reda på detta imorse så jag hade egentligen ingen tid, tack pappa! ;)
Sedan var Emma snäll nog och kom ut och fotade lite trots att jag velade.. Men jag tog med mig Goodie ut som modell och Fonzie skötter sig nästan bättre än vad Goodie gjorde lustigt nog! Kan gissa att det hade varit värre om jag inte haft med mig honom dock..
Fått pratat med dom på ortopeden i Kungsbacka också, och imorgon måste jag till vårdcentralen igen och ta bort mina fina stygn som sticker ut ur mitt ben.. haha dom får tydligen absolut inte sitta så! (Det är sådanna stygn som kroppen ska absorbera av sig självt inne i kroppen, men det går ju inte om dom är på utsidan..) det skulle blivit fjärde gången jag är där på 5 dagar.. Nytt rekord?! Tur att man har frikort!
Jag får heller inte rida.. eller gå utan min ortos eller kryckorna.. vilket jag redan gjort. Skit också! Annars brukar dom vara så himla snabba på att säga att man kan släppa kryckorna "ju tidigare desto bättre.."  jaja hemma får jag iallafall vara utan!
 
Jag åkte hem tidigt från stallet idag då jag haft så himla ont två dagar.. förmodligen för att temperaturen börjar gå neråt. Det börjar värka med en gång alltså! Eller iallafall mer än vanligt.. Så idag tänkte jag vara lite snäll mot knät, men vi får se. Just nu är det värre än på länge.. Där fick jag!
Carro hade ridit iaf och verkade väldigt nöjd. jag blir så glad! Imorgon hade jag tänkt att skritta ut, men jag vet inte om jag vågar det nu då... Lär få bli longering eller så får han vila.
Fonzie fick agera modell för första gången och sedan blev han borstad och lyfte hovarna, jätteduktig! Borstningen älskar han alla redan! Första hästen jag äger tror jag som verkligen njuter av själva borstningen! Dino njöt alltid av uppmärksamhet med detdär eviga putsandet hade kunnat kvitta. Både Goodie och Mistral tycker/tyckte det kan/kunde kvitta, men går trots allt med på det. Men jag gillar att stå och rykta så jag har gärna en häst som tycker det är lika trevligt som jag!
Imorgon ska jag ta med kameran upp och ta lite bilder på Fonzie tänkte jag.. Fast ni lär få se några fina som Emma fotat sedan också så.. I klass med hennes är inte mina kan jag säga! ;)
 
 
 


Sotis. .
Här ser ni en häst som känner sig något åsidosatt just nu.. ingen mat får han heller! ;) (eftersom matte måste ge all Goodies mat till Fonzie.. speciellt slobbern, måste va därför den tar slut så fort...!)
 


Söker en duktig ryttare!
Jag letar efter en ryttare som kan tänka sig att hjälpa mig med Goodie ca en gång i veckan i några veckor till.. Detta är förmodligen bara under tiden jag är skadad men man vet aldrig, fungerar det bra så kanske jag ber fler gånger om det uppstår något problem för mig :)
Anledningen att jag frågar är för att både Carro och Sofia är fantastiskt duktiga, men ibland går inte livet ihop med jobb och plugg (och så behöver man tydligen något som heter privatliv också.. jag vet inte men ;)) så jag vill att dom inte ska känna sig tvingade utan att jag då kan ha någon att ringa som vill rida på min fina häst någongång sådär :) 
Goodie tränar ju som ni kanske vet alla rörelser tillochmed Grand prix, men är mer befäst med rörelserna tom MSVA/PSG. Han är dessutom en liten stjärna på att hoppa, så vill man göra det så går det också bra!
Jag är gärna med och hjälper till om man är intresserad av det också såklart..
 
Någon som är intresserad? Hör gärna av er till mig! Absolut inget måste att man har meriter och liknande sedan innan, man ska dock vara en känslig ryttare som gillar att utvecklas - då tror jag att man kommer få som mest ut utav att rida på Goodie nämligen!
 
Maila mig jmdressyr@hotmail.se
 
Han står förövrigt i Sandhult påvägen mellan Borås och Alingsås
 
 


Torsdag.
Vad duktig jag var igår! Hann att tvätta nästan hälften av alla grejer jag tagit med hem från stallet, en hel del saker jag tänkt göra mig av med.. Måste dock fota allt! Finns ett par täcken som påminner mig om min lilla marodör jag hade innan.. Han är saknad!
 
Idag skulle Emma kommit hit och fotat Fonzie, men jag har fått skjuta lite på det.. Han är lite väl "förvildad" för att försöka få några fina kort. Jag var trots allt nere i ridhuset igår och gav det hela med själva "ledandet" ett tappert försök.. I ridhuset lärde han sig väldigt fort vad jag menade, men ca 1 meter utanför ridhuset var det som bortblåst! Tur att han inte är så stor än för han blir som en ångvält..
Dock visade han upp några steg av sin fantastiska trav igår!! Den jag föll för när jag såg honom första gången.. han har så otroligt lätt för sig! Alltså det är en pirrig matte som vill att tiden ska gå megafort nu! Eller ja, innan vi börjar rida lär jag behöva träna på att leda så först får det funka innan tiden ska gå fort! ;)
 
Hade träningar igår med och jag måste bara säga att just nu är alla som rider för mig extremt ambitiösa och utvecklas i raketfart! Jag blir alldeles varm när jag ser dom, och jag älskar att se dessa glada miner efter avslutade pass där ryttarna höjjer sina hästar till skyarna! Så ska det vara! Det är då det är roligt och det är då man vet varför man lägger ner alla de timmarna som det går mindre bra också (samma för alla tyvärr..)..
Ni är fantastiskt duktiga iallafall! 
 
Goodie var också fin igår, Carro fick dock guldstjärnan ;) Jag blir inte alls träningssugen när jag ser dom just nu.. absolut inte!
Jag ska faktiskt ringa min läkare och fråga (ja, lite försent egentligen jag vet) om jag inte kan få börja rida lite tidigare än vad som sagts.. Jag känner mig förhållandevis ganska bra i knät! Bäst är jag utan min ortos och kryckor ;)
 
Ska fortsätta umgås med mina prinsar idag, sedan blir det en träning och jag tänkte även underlätta arbetet i stallet för Carro.. Kanske börja klippa en redan väldigt långhårig Goodie ;)
 
Men jösses vad långt detta blev, jag måste bara få meddela att jag älskar verkligen redan min nya lilla stjärna! Jag är helt hundra på att han kommer göra mig fantastiskt lycklig om några år! Tills dess har jag mannen i mitt liv att spendera massa träningstillfällen på, jag hoppas av hela mitt hjärta att Fonzie får åtminstone hälften av Goodies inställning så är även han komplett sedan. Nej men, Goodie.. alltså han är one of a kind!
 


Kingsland winter 2014.
Kingsland brukar ju alltid komma med en uppdatering på sin vinterkollektion och här är några täcken som är den del av denna nya kollektion!
Så himla fina, och jag älskar färgera!
Vad tycker ni? Någon favorit?
 
 


Min skada, idag..
Hur ser framtiden ut med ditt knä nu? Kan operationen göra dig mycket bättre? När kommer du då märka det? :)
 

Jag får mycket frågor om mitt knä, och jag är nästan lika mycket frågetecken som ni är tror jag :)
Men jag ska försöka förklara lite ändå!
Operationen kommer inte göra mig mycket bättre, den kan kanske göra mig någon eller några procent bättre, men det kan likagärna bli tvärtom.. Detta var dock en risk jag ville ta så jag har fått vara med och fatta besultet om denna operationen såklart!
Framtiden?! Jag vet inte.. Bra blir jag aldrig hur jag än gör! Min skada kommer alltid finnas där, mitt knä är fortfarande krossat och den delen går inte att laga.. Frågan är ju hur bra jag kan bli?! Jag har sagt i flera år att jag tror att det är något som är fel som går att "laga" för att jag har flera olika typer av smärtor.. Den värsta tror jag att jag alltid kommer ha för den är så koncenrerad där min led är som mest trasig. Men mycket som är runtomkring tror jag går att göra bättre och det är såklart det jag hoppas dom ska komma på eller "behandla" nu..
Jag kanske kan verka negativt inställd till min skada nu och hurvida jag blir bra eller ej.. Men det har dom gjort väldigt klart för mig tidigt att detta är kroniskt och jag vill inte intala mig själv tt jag blir bra när alla säger att jag inte blir det.. Hellre att jag intalar mig att jag kan bli bättre så blir allting annat en bonus! Tyvärr har jag blivit alltför besviken flera gånger och det har jag lärt mig (äntligen!!) att acceptera nu! :)
 
Om denhär operationen hjälper något är ju såklart min förhoppning! Om jag så bara blir 1% bättre så är det ändå stort i mina ögon.. Dock så lär jag få ge det ett par månader innan jag utvärderar detta.. Min rehabplan ligger ju på ynka 4 månader så jag kan nog räkna med runt det dubbla innan jag ser en förbättring eller tvärtom.
 
Men jag vill att ni ska veta att jag hänger inte läpp för att jag inte kommer bli bra, det är dock sjukligt jobbigt att höra när folk säger att "du kommer säkert bli helt bra sedan ändå", inte för att dom alls menar något illa! Tvärtom! Men det är så himla jobbigt att acceptera själv att man inte blir bra, så ska man ändå hålla masken när folk säger så - eftersom dom menar ju bara väl..
Jag vet att jag kommer bli så bra som jag kan bli.. Jag är alldeles för envis för att inte göra precis allt som går innan jag ger upp och accepterar helt.. Det handlar mer om - när, var, hur... Inget av detta har jag svar på än, men jag har heller inte gett upp riktigt än! :)
Min största och bästa motivation! ♥
 


Svar på fråga.
Nu blev jag nyfiken! Har själv inte mycket erfarenhet av föl eller unghästar men varför ger man dom kraft? Jag tänker att ett föl gör väl inte så mycket mer än att gå i hagen och lär sig bli hanteras, behövs kraft då?
 

Denhär frågan fick jag igår och jag kände att jag gärna ville svara på den så alla ser.. På såsett kan jag få reda på hur ni tänker också! :)
 
Det är givetvis upp till var och en hur man väljer att göra här! Men jag har läst så otroligt mycket om detta och utgår också från mig själv.. När i livet är det viktigast att man äter rätt för att kunna ge kroppen de bästa förutsättningarna? - När man är liten och kroppen växer! Det är då kroppen behöver som mest och det är grunden till vilka problem man kan få eller inte längre fram i livet..
Sedan finns det självklart genetiska aspekter som spelar in också, precis som med hästarna! Men för att kunna ge kroppen den bästa förutsättning så bör man ge kroppen det den behöver, och tyvärr är det få grovfoder idag som klarar sig inom dessa gränser när det kommer till en växande fölunge. Dessutom är dom ju svåra att få i så stora mängder som en fullvuxen häst så det spelar också såklart in..
Givetvis ger man inte flera kilo krafft utan just nu handlar det om några få deciliter! Lite också för att lära hästen att äta just krafft..
Sedan är det såhär faktiskt att kroppen behöver mycket protein och energi för att kunna växa, en fölunge eller unghäst växer otroligt mycket varje månad och då kan det behövas lite extra utöver grovfodret. Jag har valt ett foder med låg stärkelse, hög proteininnehåll och också extra energi.. Men som sagt, det är små mängder vi pratar om :) En fölunge är också i stort behov av rätt mängd selen.. Detta är svårt tycker jag då man varken får ge för mycket eller för lite, så egentligen krävs det för att vara på den säkra sidan en grovfoderanalys.. Även om man ska "fodra med ögat" så är det mycket inte ögat kan se som är extra viktigt när dom växer så mycket som dom faktiskt gör..
 
Sedan är det faktiskt som så att många veterinärer har "forskat" kring just dethär med foder och många riktigt duktiga veterinärer menar att osteochondros, alltså lösa benbitar, inte bara uppkommer pga ärftlighet utan också en dålig och enformig foderstat när hästarna växer som mest. Det finns en del annat som spelar roll också såklart, men det är värt att tänka på tycker jag iallafall :) 
Givetvis är det alltid viktigt med rätt forderstat både för hästar och människor, men är det någongång det är "dumt" att göra fel så är det de första åren..
 
Som sagt, här gör man precis som man vill såklart! Men det kan ju också bli som en form av belöning eller kanske "muta" för den unga hästen med lite kraftfoder, det finns alltså en hel del fördelar!
 
Jag förstår såklart hur man tänker här, för givetvis ger man inte samma som en tävlingshäst som ska prestera max på tävlingsbanan, varken när det kommer till fodersort eller mängd. Man får ju som sagt inte glömma att dom får i sig betydligt mindre mängd grovfoder och då är det viktigt att inte ge för mycket kraft i förhållande till detta..
Man kan tycka det är lite "överkurs" med kraft till en såpass liten häst, men detta är iallafall min "ursäkt".. Sedan tror jag inte det finns något direkt rätt och fel här, det viktigaste är bara att varken ge för mycket eller för lite grovfoder(grovfoder är dock betydligt nog väldigt svårt att ge för mycket av!) och kraftfoder.. ;)
 
Ni andra som har erfarenhet av föltiden får gärna säga hur ni brukar göra också! :)
 


Onsdag.
Idag är det mycket som ska göras! Har flera träningar som är lite utspridda över dagen, och däremellan ska jag hinna med och fixa allt i stallet och pyssla med lilleman.. Får se vad han säger om det idag!
 
Carro ska rida Goodie också som säkert kommer vara lite extra laddad efter att ha fått en lugn dag igår med bara skritt i skogen och på hårt underlag..
Har lite annat jag behöver lösa också, så lär sova en stund nu så jag är pigg om någon timme eller två!
 


Glad matte!
Det var lycka gånger två idag! Möttes av en gnäggande och glad Fonzie i hagen.. stod och gosade med han och en mysig Alfons. Dom delade på lite godis också.. Alfons visade Fonzie att det minsann gick att äta ;)
Sedan skrittade jag ut min bästa Goodie. .. Alltså hur snäll är han inte? Barbacka så att jag skulle kunna ha på mig ortosen... Det gick bra! Han visste nog att matte behövde tas om hand :)
Pysslade sedan med en urmysig Fonzie! Idag verkade han njuta av både borstning och mitt sällskap,  så nöjde mig där! Fick äntligen i honom kraftfoder också... alla mina hästar är som galna i slobbern!  Likaså lilleman! 
 


Dagens utsikt. ..
 


Horsemeup.se
Om ni råkar behöva något speciellt just nu till er eller era fyrbenta vänner, så har Horsemeup.se 15% rabatt på hela sortimentet! :)
Finns en hel del fina grejer!
En outfit från horsemeup.se
 


Tisdag..
Idag har jag ingen riktig koll på vad som ska hända faktiskt med Goodie, antingen så tömkörs han eller så funderar jag på att skritta ut en sväng.. Haha.. kan ju prova om det går barbacka kanske?! Ja, jag är lite sugen på att testa faktiskt.. Gör det för ont så får jag väl hoppa av, men någon gång måste jag ju böra testa och det är faktiskt 5 veckor sedan jag opererade mig nu.
Jag ska ta in och borsta lite på min lilla plutt också! Mysigt! :)
Jag är väldigt tacksam över att jag fick en plats hos Gabbe och Ella även med Fonzie så jag kan umgås med honom varje dag. Det var dåligt med bra lösdrifter i närheten och det fanns ingen som hade föl i samma ålder ändå så med tanke på detta kunde han inte hamna bättre än i detta stall som han står i nu, där jag och Goodie också står.
Hästarna kommer ut tidigt på morgonen och går ute länge på dagarna, beroende lite på vädret såklart.. Jag är väldigt glad att han fick komma in här också iaf! Tur att man står i ett så fanastiskt mysigt stall alltså, kunde inte fått det bättre!
 
Jaja jag ska sova en liten stund till, men vi hörs lite senare igen! :)
 
Måste bara få nämna att jag är så himla glad just nu! Nu är det bara ridningen som saknas så kan det nog inte bli så mycket bättre i mitt liv :)
 


Dagens..
Min tanke idag var att grejja med Fonzie i boxen då han var väldigt skygg och osäker igår, men eftersom han höll på att ta dö på sig själv när han blev själv i boxen (ja, är har jag något jag behöver träna på längre fram..) när jag skulle skölja benen på Goodie så fick han följa med ner till ridhuset också..
Vi borstade och gosade faktiskt tillochmed i slutet, borstningen var Fonzie ett stort fan av kan jag säga, det kliade gott! Efter det tyckte han jag var rätt okej så tillslut fick jag klia i huvudet lite vilket gjorde att någon försökte somna i min famn.. Snacka om att man smälter ;)
Annars märks det att han inte är så van vid människor, men det kommer såklart!
Goodie och Fonzie står jämte varandra i stallet nu och dessutom går dom ihop.. Dessutom har Fonzie fått en yngre kompis också som ni kanske känner igen här sedan innan - Alfons! Han brukar också vara väldigt snäll och okomplicerad vilket är bra såhär i början känner jag.
Goodie är dock inte överförtjust i sin nya boxgranne och hagkompis, han blir väldigt lätt sotis.. Men sådan har han alltid varit, så jag hade inte väntat mig någotannat, han vart glad av att se Carro idag tror jag för henne fick han ha för sig själv! ;)
Jag missade nästan hela deras ridpass, men det jag såg - såg riktigt bra ut och Carro var väldigt nöjd. Tog med Fonzie ner en liten stund så fick han jogga med Goodie. En liten stjärna till min gammleman som snällt rättade sig efter att ha en busig fölis runt sig och ändå fokuserade fint på sin ryttare, han är så himla snäll alltså!
Det är inte rikigt samma häst som jag såg för några veckor sedan, men han rörde sig bättre än vad jag hade förväntat mig i denna åldern. Jag minns hur vi skrattade åt Dino när han var i samma ålder.. Jag undrade många gånger vad jag hade köpt för något, men han blev ju ganska bra ändå. Han såg mest lite halvslapp ut Fonzie, men jag är inte så orolig för det för jag vet vad han har i sig! :)
 
Jag har konstaterat att jag har lite att lära han när det kommer till att leda.. Det är det första vi får börja träna på, vilket såklart är roligt! Får försöka att inte göra för mycket bara.. Men det blir litemer nu i början för att komma in i dethär vanliga "hur man beter sig" eller inte, sedan får han bara gå ett tag och inte göra någonting när han börjar förstå vad jag vill. Egentligen samma som med unghästar och ridning, bara att träningen är kortare och består av "lättare" saker. Det underlättar lite för mig sedan när jag kan lita på mitt ben litemer också, även om jag idag både hade släppt kryckor och ortos (lite överkurs känner jag nu istället) så är jag inte riktigt där jag borde vara än för att kunna hänga med i Fonzies tempo..
 
Jaja, nu ska jag krypa ner en stund.
Vi hörs imorgon!
 
 
 


Cool kille.
Mina pojkar har varit jätteduktiga idag! Skriver mer senare,  ville bara visa er hur cool Fonzie blev i sitt nya täcke ;)
Finns förövrigt ett halvdant filmklipp på Instagram på han och Goodie :)
 


Alternativ ryttarträning?
Någon av er som tränar något utöver ridningen? Vad? Hur? När?
Berätta gärna :)
 


Måndag.
Tillbaka till vardagen.. nästan.. Jag har ju en liten fölis som "väntar" på mig i stallet numera! Helt fantastiskt kul känns det, och jag är så glad över att jag hittade denhär killen!
Det återkallar dock många minnen från Dinos föltid, vilket var fantastiskt roligt och lärorikt.. Men det ska bli minst lika kul och spännande att göra om allting på nytt!
 
Idag ska jag till läkaren först, kolla upp lite småsaker så som stygn som stiicker ut från mina sår/ärr blandannat.. Ser inte så jättefint ut kanske, men inget som är infekterat eller så. Ska dessutom prata lite allmänt om knät och såklart sömnen. Jag har dock förhoppningar att knät ska sluta värka så mycket så jag kan sova snart, men tills dess måste jag göra något.. igen..
 
Ska pyssla lite med båda hästarna idag såklart, Fonzie har en del att ta ikapp och Goodie ska ju få sin vanliga "matte-tid" (läs: bli matad med mat och godis..) dessutom ska Carro rida.
Jag ska dessutom prova att köra idag igen tänkte jag! Kanske borde jag vänta, men det är bra träning för att få igång lårmuskeln så.. går det så går det! Annars får jag väl börja cykla eller något för jag börjar tröttna på att be om skjuts jämt! ;)
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >