Svar på fråga.
Nu blev jag nyfiken! Har själv inte mycket erfarenhet av föl eller unghästar men varför ger man dom kraft? Jag tänker att ett föl gör väl inte så mycket mer än att gå i hagen och lär sig bli hanteras, behövs kraft då?
 

Denhär frågan fick jag igår och jag kände att jag gärna ville svara på den så alla ser.. På såsett kan jag få reda på hur ni tänker också! :)
 
Det är givetvis upp till var och en hur man väljer att göra här! Men jag har läst så otroligt mycket om detta och utgår också från mig själv.. När i livet är det viktigast att man äter rätt för att kunna ge kroppen de bästa förutsättningarna? - När man är liten och kroppen växer! Det är då kroppen behöver som mest och det är grunden till vilka problem man kan få eller inte längre fram i livet..
Sedan finns det självklart genetiska aspekter som spelar in också, precis som med hästarna! Men för att kunna ge kroppen den bästa förutsättning så bör man ge kroppen det den behöver, och tyvärr är det få grovfoder idag som klarar sig inom dessa gränser när det kommer till en växande fölunge. Dessutom är dom ju svåra att få i så stora mängder som en fullvuxen häst så det spelar också såklart in..
Givetvis ger man inte flera kilo krafft utan just nu handlar det om några få deciliter! Lite också för att lära hästen att äta just krafft..
Sedan är det såhär faktiskt att kroppen behöver mycket protein och energi för att kunna växa, en fölunge eller unghäst växer otroligt mycket varje månad och då kan det behövas lite extra utöver grovfodret. Jag har valt ett foder med låg stärkelse, hög proteininnehåll och också extra energi.. Men som sagt, det är små mängder vi pratar om :) En fölunge är också i stort behov av rätt mängd selen.. Detta är svårt tycker jag då man varken får ge för mycket eller för lite, så egentligen krävs det för att vara på den säkra sidan en grovfoderanalys.. Även om man ska "fodra med ögat" så är det mycket inte ögat kan se som är extra viktigt när dom växer så mycket som dom faktiskt gör..
 
Sedan är det faktiskt som så att många veterinärer har "forskat" kring just dethär med foder och många riktigt duktiga veterinärer menar att osteochondros, alltså lösa benbitar, inte bara uppkommer pga ärftlighet utan också en dålig och enformig foderstat när hästarna växer som mest. Det finns en del annat som spelar roll också såklart, men det är värt att tänka på tycker jag iallafall :) 
Givetvis är det alltid viktigt med rätt forderstat både för hästar och människor, men är det någongång det är "dumt" att göra fel så är det de första åren..
 
Som sagt, här gör man precis som man vill såklart! Men det kan ju också bli som en form av belöning eller kanske "muta" för den unga hästen med lite kraftfoder, det finns alltså en hel del fördelar!
 
Jag förstår såklart hur man tänker här, för givetvis ger man inte samma som en tävlingshäst som ska prestera max på tävlingsbanan, varken när det kommer till fodersort eller mängd. Man får ju som sagt inte glömma att dom får i sig betydligt mindre mängd grovfoder och då är det viktigt att inte ge för mycket kraft i förhållande till detta..
Man kan tycka det är lite "överkurs" med kraft till en såpass liten häst, men detta är iallafall min "ursäkt".. Sedan tror jag inte det finns något direkt rätt och fel här, det viktigaste är bara att varken ge för mycket eller för lite grovfoder(grovfoder är dock betydligt nog väldigt svårt att ge för mycket av!) och kraftfoder.. ;)
 
Ni andra som har erfarenhet av föltiden får gärna säga hur ni brukar göra också! :)
 MalinKalin

http://malinkalin.blogg.se

Jag har ingen erfarenhet av föl men det låter klokt det du skriver :)


Louise

Jag håller med. Hade hellre gett lite för mycket än för lite av viktiga näringsämnen :)

Svar: Det mesta är ju faktiskt okej att ge för mycket för det kommer ändå bara ut igen.. vissa saker får man dock vara mer försiktig med men :)
JennyM Dressyr


Katarina

http://saganomensaga.blogg.se

Du tänker helt rätt! En balanserad foderstat är grunden för ett långt och friskt liv :) hade jag haft föl/växande unghäst hade jag gjort en ordentlig grovfoderanalys komplett med mineralanalys och sedan kompletterat utifrån det. Och det är inget svårt att hitta superbra grovfoder, odlas ju till varenda mjölkko. men man ska ofta själv veta vad det är man vill ha :)


Linn Johansen

Vi har oxå alltid gett kraft till våra, gav kraft redan så tidigt som när fölen diade under sommaren. Kommer inte ihåg vad de hette nu men de var från pavo ett foder för just såna småttingar.
Vi hämtade nyss hem vårt lilla föl som iofs inte ska bli rn bråkdel så stor som din men uppfödarn hade börjat introducera kraft till de så fort de blev avvanda o hos oss äter han lite kraft för att få i sig viktiga mineraler o vitaminer!
Så håller helt med i de du skrev!
Våra egna uppfödningar som vuxit upp verkar ännu iaf ganska hela o friska o tåliga :)

Svar: Antar att ni köpte den hos brundin också eller? :)Jag såg det Linn, vilken sötnos! :D
Ja, men jag tror det är bra att komplettera.. givetvis med grovfoder som största givan, men som du skrev - för att få i dom viktiga mineraler och vitaminer sedan så behöver dom även lite kraft! :)
JennyM Dressyr


MandaStillnert - Häst - Foto - Vardag

http://www.mandastillnert.se

Våra har alltid få lite kraftfoder när de vuxit, men mesta dels bra hö men självklart ska de ha kraft och mineraler och sånt :) Var på en intressant föreläsning för några år sedan om just unghästar & kraftfoder! :)

Svar: Åh kan du inte berätta lite om den? Vad sa dom där? :) Ja självklart är prio ett att få i så mycket grovfoder som möjligt först såklart! :)
JennyM Dressyr


Josefine

Jag har jobbat i ett avelstall inriktning trav och du tänker helt rätt enligt det jag har "vuxit upp med". Det är när de är små det är som viktigast att de får en välavvägd foderstat. Våra småttingar går på stora lösdrifter med fri tillgång på hösilage med bra värden och halm av god kvalitet. De får kraftfoder 2 gånger om dagen, nu snackar vi ju inga mängder men tillräckligt för att få i dem tillräckligt med mineraler och protein för att växa. Har haft mycket få osteochondros hästar och får ofta beröm för hur välutvecklade och fina de är :D

Svar: Fantastiskt att ha möjligheten att ha dom små på detta sätt! :)Vad härligt! Känns både roligt och tryggt att jag inte är ensam om att fodra med kraft till den lilla.. :) Vi har dessutom lite svårt att runtomkring få tag på riktigt bra hö (även om vårat är bra så finns det andra som är mer optimala för ett litet föl eller så..) och då blir ju lite extra kraft nästan ett måste! :)
JennyM Dressyr


Helena

jag har aldrig fått ngn riktig kläm på, när du skriver om foder och vad du fodrar med osv, huruvida du använder dig av analys på grovfoder? Du nämner att analyser är viktiga emellanåt osv, men om du använder det själv framgår inte riktigt? Vore intressant att veta. Med föl är det ju utöver ett riktigt bra grovfoder viktigt att komplettera med annat i högsta grad, av en del anledningar du motiverar här, men grovfoder värdena är ju grunden som alltid i sak, så blir lite nyfiken som sagt då det för mig framstått som luddigt om du verkligen använder analyserat grovfoder eller inte?

Svar: Ja det är analyserat grovfoder som vi ger till våra hästar ja..
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >