Tips till uppvärmningen..
Jag har en rörelse som jag älskar att rida, framförallt när jag värmer upp hästar (givetvis beror detta på vilken häst jag sitter på) och det är förvänd galopp!
Förvänd galopp är något av det absolut bästa som finns i mina ögon! Det stärker galoppen, man märker direkt hur och om hästen bär sig bra, den får träna balansen och dessutom tycker jag de flesta blir väldigt lösgjorda och fina av det.
Jag rider då oftast den förvända galoppen i en låg form i början, vilket är faktiskt ganska svårt för en häst. Har man en yngre så ska man börja i en mer vanlig form då den inte får lära sig att "dyka".. Eller om man har en som gärna lägger sig lite på bogarna, då bör man också plocka upp den i formen.
Men har du en häst som balanserat och "självbärigt" kan gå i en låg form i förvänd galopp - grattis!
När jag känner att jag börjar få kontroll på den förvända så leker jag alltid lite med ställningen, kanske flyttar hästen lite fram och tillbaka också. Men detta är som sagt när det är mer befäst.. Hästen ska absolut inte gå ställd åt höger i vänstergalopp- även om det är höger varv, på tävling och det kan vara viktigt att veta om! Att "leker" man med ställningen hemma så måste man vara medveten om hur och varför, men också vad som sedan gäller på tävling. På tävling ska hästen alltså alltid vara ställd åt det hållet den har galoppen - utåt väggen! Domaren ska nämligen ge rejält med minuspoäng om den går ställd åt fel håll..
 
Men till er som vill förbättra galoppkvalitén på er häst - rid massvis med förvänd galopp! Det är oerhört stärkande för hästen! Men anpassa det efter hur din häst ser ut, hur den rör sig och också hur gammal den är såklart. Man behöver inte börja med några långa sträckor och sitta varv på varv, man kan börja med att sitta på fyrkanten och vända in som om du ska göra en början till snett igenom (man kan göra en mjukare båge) och sedan vända tillbaka ut mot spåret igen.. Det blir några steg, men hellre göra flera sådanna och få några steg flera gånger än att sitta och nöta flera varv på en häst som slutade bära sig och jobba rätt efter ett hörn..
Som vanligt - massa beröm när hästen gör rätt! Kom ihåg att förvänd galopp är väldigt onaturligt för hästen egentligen :)
 
 Angelica

http://angelchanelle.blogg.se

Superbra tips! :D


Matilda

http://skogsrusset.se

Nu får du förklara lite extra för en efterbliven liten travmänniska, vad är förvänd galopp? :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >