Unghästchampionaten.
Jag har suttit som klistrad framför datorn och kikat på alla fina unghästar nere i Flyinge, de flesta är verkligen fantastiskt fina och lovande tävlingshästar!
Man blir så himla inspirerad, framförallt över att se så himla skickliga ryttare! Hästarna är ju fina oavsett, men att få fram alla deras finaste kvalitéer är verkligen en konst..
Just nu måste jag säga att jag saknar "unghästridningen" lite, eller ganska mycket faktiskt! Det var himla roligt att ha både Goodie och Dino ihop och få båda delarna.. Men om några år är jag ju förhoppningsvis där igen, och jag längtar faktiskt halvt ihjäl mig! Det ska bli jätteroligt och se vart Fonzie hamnar för jag tror så otroligt mycket på den hästen.. än sålänge iaf! 
 
Men hur är mina tankar då kring allt dethär med championaten, Breeders och Falsterbo? Hur viktigt är det?
 
Jag kan säga redan nu att min dröm och mina mål med Fonzie kommer ligga just där, championaten och Falsterbo. Däremot är det aldrig till vilket pris som helst, så har det aldrig varit och kommer heller aldrig att bli! Är en unghäst jag rider inte redo för att gå där, då gör dom heller inte det! Jag har hundra gånger om, hellre en häst som håller många år och högt upp i dressyrklasserna, än en som pressats lite för mycket och bara presterar bra i unghästklasserna..
Jag vet hur det fungerar och jag förstår att många som jobbar med hästar har helt andra krav på sig när det kommer till placeringar på dessa tävlingar, dom förväntas prestera pga att folk betalar dyra pengar för att ha dom hos dom i träning. Det har ju även jag själv gjort! Men det har aldrig varit på bekostnad av min häst mående, för så viktigt kommer det aldrig vara i mina ögon..
Jag har själv sett hur unghästar rids långa och många pass inför kommande stora tävlingar och de som klarar det bäst är de med dessa fantastiska arbetshuvuden som man gärna villa ha på den blivande GP-hästen. Tyvärr har alla hästar en gräns, och en del kommer över den och det är sällan dom vi ser mer efter championaten..
Det känns himla trist att det är så tycker jag, även om jag måste säga att jag tycker det känns bra att domarna idag har börjat uppmärksamma detta och numera bromsar upp detta genom att säga ifrån.. Jag såg för några år sedan en 4åring som gjorde fina galopppiruetter som ett exempel.. Där fick dock ryttaren tillsägelse med en gång och det tycker jag inte är mer än rätt! Detta ska inte belönas, även om man kan ligga i framkant med träningen så är galopppiruetter något man gör betydligt längre fram i utbildningen. Givetvis finns det undantag där hästar bara ibland kan göra något lite av sig självt, men det är en stor skillnad på att hästen har lätt för något gentemot att den tränar rörelsen ifråga. Du tränar inte galopppiruetter på en 4åring... inte enligt mig iaf!
 
Det jag har sett iår är dock bättre än för några år sedan, men jag vet att det alltid kommer finnas där.. För tyvärr handlar denna typen av tävlingar ofta om mycket pengar.. Fin placering - dyr häst, så är det!
Nu menar jag inte att alla toppplaceringar iår är hästar som rids för mycket, det vet jag inget om! Däremot vet jag att det finns.. och där har jag själv en stenhård gräns för vad som är okej och inte. Vad andra sedan gör är ju inte min ensak, men jag har rätt att tycka att det är onödigt på dessa fina och arbetsvilliga djur!
Jag har faktiskt inte direkt något speciellt "fall" just detta året, men jag vet att jag har reagerat många gånger förr.. Senast nere i Falsterbo.. Men det är ju ofta också en sak att stå på en framridning, eller i ett ridhus på någons hemmaplan, mot att stå inne på en tävlingsbana.. Sedan finns det såklart folk som åker på dessa tävlingar helt utan krav och bara rider för att få vara där och rida och göra en så bra prestation som möjligt bara, dom vill jag tillhöra om jag någongång lyckas ta mig dit! :)
 
Vilket fall, fantastiskt fina hästar och helt otroligt många skickliga ryttare har vi därute! Jag hoppas jag en dag kan få möjligheten att komma ner och slåss om åtminstone de sista platserna i Flyinge och Falsterbo, med Fonzie.. Går det inte så är det dock helt oviktigt såklart, det är mest en kul grej och dessutom fantastiskt bra att ha mål att jobba mot! Mål bör man ha, men när det kommer till unga hästar får man inte glömma att dom är just unga.. :)
Min fina Dino och Carl i Falsterbo i somras, älskade häst vad jag saknar dig! Fantastisk upplevelse att få vara med och bara vara ägare här.. Jag var supernöjd med både Dino och Carls arbete med honom! 
 
 Fredrika Källström

http://fkdressyr.blogg.se/

Tänkvärt inlägg!

Tråkigt att läsa om en fyraåring som tränas i så hög samling som piruetter.. Tråkigt också att så många talanger säljs i samband med Breeders och Falsterbo och går ifrån duktiga unghästryttare till nån amatör utomlands och sedan aldrig syns mer.

Dock roligt att se att vi har så många DUKTIGA ryttare här i landet som verkligen plockar fram det bästa i unghästarna på ett mjukt och följsamt sätt! Det var roligt att höra kommentatorn på clipmyhorse, han lät verkligen impad av svensk ridning - kul för sporten tycker jag! :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >