Hur ofta bör man rida?
När jag går in och kikar på hur en del hittar hit så är det i stortsett varje vecka folk som söker på hur ofta man bör rida sin häst, främst unghästar. Men även lite hur upplägget är på själva passen...
Så jag tänkte skriva hur jag personligen tänker :) 
Det är väldigt simpelt tycker jag:
 
3år : Snitt 3 dagar i veckan, korta effektiva pass en treåring behöver inte ha någon överdriven kondition. Ska man börja utöka passn tycker jag personligen att uteritter är bästa sättet att "förlänga" passet på..
 
4 år : Snitt 4 dagar i veckan, nu kan man börja bygga på passen något. Däremot tror jag mest på att rida korta pass som håller hästen motiverad och fräsch. Dom är fortfarande inte så gamla, men givetvis räknar man med något mer ork mot när dom är 3 år.
 
5 år: Snitt 5 dagar i veckan, som 5åring börjar dom komma till sin rätt mer i sin kropp oftast (läs: oftast!) så då blir både kondition och styrka behöver byggas upp snäppet mer. Fortfarande är det bättre med litemer intesiva pass tycker jag där hästen inte varje gång behöver bli "helt slut" det är fortfarande unghästar vi pratar om :)
 
6 år: Här någonstans börjar litegrann den magiska gränsen, en del rider alla sina hästar max 6 pass i veckan oavsett ålder... Men här börjar jag kunna se mer att man lägger upp et litemer som man vill, givetvis fortfarande vilodagar emellanåt! Men här krävs det att dom rör på sig en del då målet med en 6åring är MSVB och det krävs både styrka och kondition så..
 
Under alla år som unghäst är det viktigaste dock med perioder av vila, desto yngre dom är, desto längre och fler perioder blir det såklart. Exemplen ovan är alltså bara de veckor när de rids såklart.. En treåring vilar nog fler veckor än den rids ofta, vilket iochförsig är väldigt individuellt.. Där får man som ryttare/ägare helt enkelt vara uppmärksam anser jag själv :)
 
Men såhär vet jag ganska många som lägger upp det, och som sagt - jag tycker det känns som ett ganska schyst upplägg iallafall.
Vad tycker ni?
 
 Emelie

http://emlacarlen.blogg.se

Underbart att läsa detta. Nu blev det lättare att planera :)

Svar: Härligt Emelie :D
JennyM Dressyr


så lägger jag med upp det.

Svar: Känns som många gör så, tycker det känns som ett bar upplägg på de flesta hästar! :)
JennyM Dressyr


Malin

http://doohs.blogg.se

Jag har även hört tumregeln att ett pass ska vara 10min /år tills de är 6 år. Dvs 30min pass för en treåring. Det tycker jag med är en bra vägvisare just för intensiteten på ett pass.

Även om detta kan variera och vara väldigt individuellt beroende på hur hårda krav man ställer osv.


Emma

http://islycka.blogg.se

Låter som en bra plan. Brukar hålla på med unghästar ca 3-4 dagar i veckan. Men det behöver inte vara ridning varje gång då. Utan kan vara longering och annat arbete.


Zandra

http://zidressage.se

Eller så sitter man med en 6 åring som är inriden vid 5,5 ;) Då gäller det verkligen att bita sig i läppen, färdig i kroppen men som en 3 åring i huvudet. Vi kör 3 dagars jobb, en vila, 3 dagars jobb vila igen osv. beroende på intensitet och typ av arbete är det 20-50 minuters pass.Funkar helt super! =)

Svar: Ja, detdär är ju väldigt svårt att bedömma hur man ska göra faktiskt! Finns alltid lite undantag.. Men tycker det är bra att det finns människor som du som förstår att hästen faktiskt bara är 3år i huvudet även om den är 6 i kroppen.. Det är viktigt att allt ska hänga med liksom :) Det viktigaste är att ha glad och arbetsvilliga hästar och det får man garanterat av att anpassa passen efter individ, ålder och givetvis hur dom är kroppsmässigt :)
JennyM Dressyr


Line

http://linerm.wordpress.com

Hei! Jeg har en fireårig spranghest som er stor- runt 1,70 i mankhøyd og bred og kraftig bygd. Regner med han kommer til å vokse litt mer også. Han er ukomplisert og vi har veldig god kjemi! Men jeg har så dårlig samvete for at jeg ikke alltid rekker å ri ham som planlagt pga.mitt jobb, der jeg både arbeider dag, kveld og natt i 100% stilling.
Om jeg skal ri i ridhus må jeg ri 15min langs trafikkert veg, og det tør jeg ikke ensam. Så det kan være vanskelig å få selskap opp til ridhuset hver gang jeg har tid til å ri (står på en stall med tre andre ryttere). Rir jeg ut ensam kan han være rett busig og bocka og løpa litt iveg. Noe jeg ikke blir redd av, men jeg er såklart redd det skal skje noe om jeg faller av.

Han manglar kondisjon og styrke, som merks når vi skal ri treninger og litt mer intensive pass. Så vet jeg jo at han bør rids mer for å bli bedre på det, men så går det ikke alltid opp. I de verste periodene kan han ha fri i fire-fem dager på rad. Og da sitter jeg med verdens verste samvete :( Noen ganger kan jeg tenke at han fortjener å være hos noen som har tid til ham hver dag. Det er rett demotiverende når man skal ha kul med det her og planere året som kommer.

Har du noen åsikter/tips? Så setter jeg stor pris på det. Og forlåt for språket :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >