Leka med hästar?
 En grej jag har funderat över länge.. Dethär med att "leka" med hästar som en del människor pratar om..
Ja det är jättefint att vi vill komma våra djur nära och lära oss läsa av varandras kroppspråk, men här är enligt mig en typisk film som visar vad större delen av alla människor som beslutar sig för att "leka" med sina hästar, kommer råka ut för.. Det krävs väldigt mycket för att vi som människor ska kunna läsa av en typisk sådanhär händelse, innan den faktiskt händer påriktigt. Det finns säkert folk som kan det, men då pratar vi många år av träning..
 
Jag vill också skapa ett band mellan mig och min häst, men där har jag insett mina begränsningar en aning.. Jag väger x antal 100kg mindre, vi har inte på långa ägar samma typ av kroppsspråk och tyvärr så är lek för oss människor, jämfört med hästar väldigt olika!
Hästar kan faktiskt leka genom att skicka ut en hov, även om i detta fallet såg hästen ifråga mest irriterad ut, men det händer. Där står då vi som har absolut ingenting att säga till om och det är sällan hästen som skadar sig när något liknande händer..
 
Däremot tror jag på ledarskaps övningar! Det köper jag fullt ut, vanliga övningar där man visar hästen vem som bestämmer för att skapa en tillit och trygghet. Jag som människa ska vara ledaren, för är jag en bra sådan så är jag säker på att man får en helt annat typ av band till varandra även från ryggen.
Däremot handlar inte detta i mina ögon dominans, det tycker jag är två olika saker. Att jag dominerar ett djur är för mig mer påtvingat, jag tror på att man kan vinna förtroende och ledarskap genom att vara en tuff men rättvis ledare. Alltså konsekvent men aldrig elak.. Förstår ni skillnaden?
 
Filmen ovan visar varken lek, ledarskap, dominas eller något annat heller.. Det är bara dålig horsemanship och en människa som i mina ögon behöver gå tillbaka och studera sin hästs beteende.. Tyvärr ser man folk som försöker ta efter andra väldigt mycket idag och då kan dessa typer av situationer uppstå, vilket faktiskt kan sluta i ren och skär katastrof.. Vi har faktiskt bara ett liv, och vi är ganska utsatta runt hästar ändå.. utmana inte ödet vänner! Vill man ändå lära sig, så ta hjälp från någon som kan, så ni lär er rätt från grunden!
 
Men vad tycker ni om dethär med att "leka" med sina häst? Brukar ni göra det? eller är det mer olika former av ledarskapsövningar som gäller för er också?
 Malin

http://doohs.blogg.se

Tycker som du att det är jätteviktigt att man vet vad man håller på med när man "leker" med hästar. jag tycker definitivt att man ska vara väldigt medveten om vad man håller på med och känna av både sina egna och hästen begränsningar och faktiskt ha hjälm på sig även på marken när man arbetar på det här viset.

Jag älskar verkligen att arbeta från marken, men allra helst med töm. Men även löst och med miljöträningsövningar, det ger väldigt mycket tillbaka vid tex inridning.


Camilla

http://millas.blogg.se

Jag leker inte på det viset med mina hästar. Jag är ingen "leksak" för hästarna. MEN -man kan självklart ha roligt med sina hästar på många sätt som inte är farliga.
Jag gör lite markövningar ibland och utmaningar, och försöker läsa av om min häst ens är intresserad av vad vi gör -ger det nån positiv stimulans?
Och sedan får de leka av sig lösa, släpper dem i ridhuset och då brukar de bralla loss ordentligt (tex vintertid när det är dåligt underlag ute). Men som hästen på filmen, tycker inte att den ser ut att roas av "leken".


Maria

Det känns lite som att det blivit en trend att göra detta, precis som att det är en trend just nu att rida utan utrustning. Jag skulle aldrig få för mig att leka med min häst på det sättet. Gör inte några direkta ledarskapsövningar med honom heller, jag tycker att har man en väluppfostrad häst så brukar sådana saker komma av sig själv. Jag ser till exempel det som en självklarhet att om jag släpper honom i ridhuset ska han följa efter mig när jag till exempel går runt för att mocka. Dock skulle jag såklart aldrig släppa honom så om det är andra där inne som rider! :)


Jennifer

http://www.jenniferdressage.se/

Ledarskapet först, sen kan jag leka med hästen. Aldrig tvärt om. Sen gäller det att som i allt umgänge med hästar att vara oerhört uppmärksam, oavsett hur väl man känner hästen. Just den där videon tycker jag det syns långt innan att något kommer hända då hästen inte alls ser nöjd och glad ut. Men det är tyvärr många som verkar hoppa över det riktiga ledarskapet och istället gå direkt på lekarna, vilket jag inte tror är det bästa sättet om man ska tänka på säkerheten. Men som sagt leker jag gärna bara jag vet att ledarskapet är befäst sedan tidigare, och checkar då alltid av det samma pass innan jag släpper lös för lek. :) Har läst och tränat massor på att kommunicera med hästarna och tycker det är en oerhört viktig del. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >