Är det så illa?!
Jag har sett flera inlägg på bloggar där man skriver saker i stil som "det är så synd om tävlingshästar som ska prestera till alla pris" "de får inte gå ute" "de har inga hagkompisar" "det är djurplågeri på hög nivå".. bla bla bla känner jag bara!
Jag blir så besviken på en del människor, jag lägger mig inte i hurvida jag tycker att andra sköter sina hästar för jag tror att alla gör sitt absolut bästa faktiskt - jag tror verkligen det!
Häromveckan när jag stod och gjorde iordning Goodie efter ridpasset så slog det mig - jösses vad jag hade velat/behövt denhär behandlingen inför tävling jag också!
Han borstades först, badades, masserades med arnika och sist men inte minst så lindade jag in hela hans kropp i Backontrack-skydd och täcken. Bara detta höll jag säkert på med i 1,5 timma! Goodie stod dessutom och sov sig igenom hela "behandlingen".. Så tänker jag - vart mår min tävlingshäst sämre än en häst som inte tävlar?
För jag menar, när tävlingen är över igen och jag står där på hemmaplan igen med en avlastad häst - så tas han om hand med diverse borstar och gel som masseras in för att sedan gå ut i en stor gräshage ihop med sin lilla flock.. Där kommer han sedan gå tills jag kommer tillbaka och tar in honom nästa gång, förmodligen sent på kvällen eller kanske rentav imorgon (så har iaf han haft det nu i sommar)...
 
Alla hästar behöver verkligen inte lida för att de är tävlingshästar, jag tror inte alls på det! Jag tror heller inte "icke tävlingshästar" lider, för alla anpassar sig.. Dessutom är hästar djur som lever i nuet, vilket gör att dom anpassar sig efter det mesta upplever jag, därför kan det faktiskt vara så att en häst som en gång varit skogshäst och sedan blir en tävlinghäst kan trivas både före och efter, likaså tvärtom finns det hästar som är tävlingshästar som blir skogshästar - som även dom anpassar sig och kan trivas. Givetvis finns det alltid undantag för allt, och alla hästar passar såklart inte till allt - men det blir lite vad man gör de till faktisk..
 
Jag har svårt att känna att det jag gör med min tävlingshäst är något negativt då jag själv önskar att jag var lika noggran mot mig själv, med skador, med vad jag äter, med återhämning, med träning, med behandlingar, med hälsokontroller osv. Hela mitt liv består av att ge detta stora djur allt jag tror att den behöver, och likså allt jag själv hade behövt och det är när jag tänker så som jag blir ganska säker på att de som påstår att alla tävlingshästar har det så dåligt - de har helt enkelt väldigt fel!
 Anonym

Väldigt kloka åsikter! Hade du haft lust att skriva om den senaste snackisen med ridskolor, och dina åsikter om dom? Till exempel med gamla höstar osv, kram 😃


Lizette

Kunde inte sagt det bättre själv!


Emelie

http://emlacarlen.blogg.se

Jag brukar tänka som så att det är folk som inte har någon aning om vad de pratar om. De är inte insatta i från världen över huvudtaget. Tyckte det var så bra att de tog upp det under EM nu att hästarna kontrolleras före och efter. Att minsta tecken på skav från sporrar eller minsta bloddroppe så får man inte fortsätta tävlingen. Jag tror inte utomstående vet att det faktiskt är så det går till, att hästarna tas omhand något otroligt bra.


Fanny

Jag tror inte att det är din typ av hästhållning folk associerar "tävlingshästhållning" med. Åtminstone jag ser då framför mig en häst vars hagvistelse kompenseras med skrittmaskiner och att hästens fysiska välmående (= det som direkt påverkar prestationsförmågan) prioriteras medan man är beredd att kompromissa mycket med det psykiska välbefinnandet (som till exempel social samvaro med andra hästar). Goodie får ju fortfarande gå mycket i hagen, till och med tillsammans med kompisar, så jag tror inte att någon hackar på din hästhållning.
Sedan tycker jag inte att man kan "kompensera" för det man väljer bort (i tävlingshästars fall oftast utevistelse och hagkompisar) genom massage, liniment och så vidare. Därför tycker jag att argumentet att tävlingshästar nog sköts bäst av alla hästar är lite urtvättat, för självklart är det viktigt för tävlingsryttaren att hästen är i så god trim som möjligt fysiskt, men massage och liniment kan ju inte ersätta hästens andra naturliga behov.
Jag är en hobbyryttare som i första hand vill träna, tävlandet är inte så viktigt men jag har inte heller köpt min häst för att bara rida ut och mysa. Jag har stallat upp henne på ett stall med goda träningsmöjligheter trots att utevistelsen är kortare än jag skulle föredra, men väljer att ha en hagkompis åt henne för att göra henne en "gentjänst". Jag pysslar om henne enligt min absolut bästa förmåga, från massage till att kyla benen varje dag. Jag tar ut henne på promenader också på hennes lediga dagar för att hålla igång kroppen. Och allt detta trots att jag inte är intresserad av att prestera på tävlingsbanorna utan är en helt vanlig hobbyryttare som bara vill att min häst ska må så bra som möjligt. Det ena behöver inte utesluta det andra; man kan tillgodose även en tävlingshästs naturliga behov utan att den blir mindre tävlingshäst för det. Det tycker jag att du är ett utmärkt exempel på och jag tror inte att det är något i DIN hästhållning folk avser när de kritiserar hur tävlingshästar behandlas, utan det är hästarna som inte får gå i hagen eller ridas ut för att de kan gå sönder som det talas om.


Petra

Tycker Fanny sammanfattar det hela mycket bra! jag är övertygad om att många tävlingsryttare tar mycket väl han om sina hästar men motsatsen finns definitivt också. Att inte ha sin häst ute i hage är inte god hästhållning för mig. God hästhållning för mig är att se till hästens grundläggande behov och instinkter, dvs social samvaro med andra hästar, mycket utevistelse och mycket grovfoder. Svårare än så behöver det inte vara men man får inte egoistisk som jag upplever att många ryttare är, tävlingen är viktigare än hästens psykiska välbefinnande. Därför blir det ensam platt grushage som gäller istället för att se till hästens bästa.


Emily Stighall

http://emilystighall.blogg.se/

Jag tror det handlar väldigt lite egentligen om det är en tävlingshäst eller en hobbyhäst. Det handlar om kunskap. En tävlingshäst i händerna på en okunnig ryttare mår nog sämre än en "skogshäst" hos en kunnig ryttare och vice versa. Jag har sett en hel del hästar och ponnyer som tävlats av okunniga ryttare som inte haft en aning om hur man tränar hållbart eller hur man låter hästen återhämta sig. Hästen har varit en slags leksak och inte sällan har resan kantats av olyckor, skador och motgångar. Har tyvärr också stor erfarenhet av hobbyhäst som farit illa. Aldrig pga att ägaren varit elak utan för att det handlat om ren och skär okunskap.

Här handlar det också mycket om ödmjukhet. Jag träffade en familj förut där dottern fått en fin tävlingsponny. Dottern var okunnig och föräldrarna kunde absolut ingenting. Men de kom och sa helt ärligt: "Vi vet ingenting om det här, hjälp oss!" Den ponnyn mådde väldigt gott med många duktiga människor omkring sig som kunde lära familjen hur man bäst tog hand om och tränade den.

Många skogshästar far nog illa pga ägarnas attityd. "De där snubbarna på ridklubben ska då inte säga åt mig hur jag ska sköta min häst" osv... Oj, nu blev det en hel roman, men ni kanske fattar poängen med mitt babbel ändå.


Cornelia

Håller med Fanny, jag tror inte tävlingshästarna på "lagom" nivå i Sverige har det dåligt, utan när man pratar om de "stackars tävlingshästarna" så syftar man på proffsryttarnas hästar. De går inte i hage, de har inga kompisar och ibland tror jag också de pressas för hårt. Inte alltid och inte alla, såklart! Men många. Pengarna, prestigen och prestationen går före hästen. Då spelar det ingen roll att kroppen underhålls på bästa sätt, det är inte en lycklig häst... tror jag iaf.


Jenny

Jag håller också med Fanny, tror inte det är din hästhållning folk kritiserar. Snarare är det sådan hästhållning som nästan helt bortser från delar av en hästs grundläggande behov (mycket utevistelse och hästkompisar) och försöker "kompensera" med bla.lindor, täcken, massage och liniment. Detta ska bör ses som komplement i en god hästhållning, inte för att ersätta andra, för hästen, viktigare behov. Sedan finns det vanliga hobbyryttare utan tävlingsambitioner som låter sina hästar gå ensamma i små hagar några få timmar per dag. Är inte enbart tävlingshästar som lever ett sådant liv. Sen menar jag inte att alla tävlingshästar går ute ensamma i några få timmar,det finns många som precis som du låter hästen vara häst också! :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >