Fonzie..
Kanske lite tidigt, men hur tänker du lägga upp inridningen med lillkillen? När tänkte du börja, hur ska du göra osv. 
Kommer du börja tömmköra han nu redan som åring och vänja han så eller väntar du och "bara" rider in honom senare?
 

Kul fråga!
Nu är det så att jag är lite osäker på hur jag kommer göra med Fonzie i höst, oavsett vad kommer det bli en hel del tid där han bara kommer få gå och inte göra någonting.. Så jag räknar med att komma igång litemer till våren kanske.
Dock är min tanke att han ska vänjas vid träns och sådant nu när han flyttas hem igen, longering och lite annat har han ju faktiskt redan klarat av bra.. Men det lär ju behöva påminnas lite säkert.
Men till våren sedan är min tanke att börja tömköra när han är 2 år!
Förhoppningsvis går det ändå ganska fort och då hoppas jag kunna timea in ett långt sommarlov precis när han börjat fatta grejen med lite tömkörning och så.. Eventuellt kanske jag har hängt lite på honom också, bara för att avdramatisera det lite. Unghästar är verkligen så himla bra med vilor, då bearbetar dom så mycket. Detta kan man ta tillvara lite extra på innan "det sista sommarlovet" som bara unghäst, alltså i Fonzies fall när han är två - innan han blir unghäst/ridhäst.. Även om det inte är så mycket ridning alls först året ;)
Men som 2,5åring efter sommaren där ska han absolut vara insutten och inriden och har jag gjort denna kommande våren bra - så kommer ju inridningen förhoppningsvis vara väldigt lätt hoppas jag.
 
Det är extra kul med att äga en häst såpass länge som med Fonzie, och även med Dino.. Jag kan bestämma helt själv hur lätt eller svårt jag vill ha det när jag väl rider in den. Sedan finns det ju som sagt alltid undantag med allting, en del hästar kan man ha gjort allting rätt med och ändå bli det fel. Men oftast får man tillbaka väldigt mycket om de har råkat ut för så mycket som möjligt innan dom går på semester. Sedan måste man ju såklart påminna dom när man tar dom från betet, men oftast så brukar det som sagt ha sjunkit in och gjort nytta - så ja, jag komer absolut jobba mer med Fonzie detta året inför inridningen :)
Det ska bli väldigt roligt! Han är en otroligt postiv och snäll individ så jag är ganska säker på att vi kommer kunna bygga ett fantastiskt band på så vis också..
 
När jag satte mig upp på Dino första gången när han skulle ridas in så stannade han, vände på huvudet, kikade upp på mig som om "jaha, så nu sitter du där uppe också.. jaja.." och sedan gick han på som ingenting. Då var Dino trotsallt en 2,5 årig hingst som hade gått över 3 månader med jämngamla kompisar och precis innan jag skulle påbörja inridningen fick han boxvila och sedan sjukhage för ett sår - ganska mycket i huvudet på honom då hade man kunnat tycka, men inte då! Jag har aldrig känt mig så lugn när jag ridit in en häst, på gott och ont kan man kanske tycka?! För självklart ska man ha respekt.. Men eftersom jag kände honom så bra med tanke på allt jobb jag lagt ner innan, så såg jag ju på honom att han var faktiskt nästan helt oberörd. Jag galopperade uppsuttet och lös andra dagen jag satt på honom och det hade jag såklart inte gjort på en häst som jag kände var osäker. Så allt förarbete jag la ner på honom fick jag tillbaka i många år tyckte jag! Men vid just inridningen var det fantastiskt skönt verkligen..
 
Jösses vad jag längtar tills det är dags nu med lille Fonzie igen! Det ska bli så roligt att se vad det blir av honom alltså.. :D
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >