Inridning av unghäst..
Jag satt och skulle skriva ett inlägg om hur jag själv brukar göra när det är dags för inridning och förbereda en häst inför treårstestet.. Men jag insåg själv hur mycket jag poängtera en sak som jag tänkte att jag måste skriva en extra gång om innan jag publicerar det andra inlägget som en läsare ville att jag skulle göra.
 
Jag och många andra rider ju in mina hästar när de är 2,5år, jag vet att detta skiljer sig åt litegrann när man håller på med olika grenar och kanske tillochmed olika raser. Men detta är det "vanligaste" när det kommer till dressyr och hopphästar. Det finns en hel del människor som tycker detta är alldeles för tidigt och till viss del kan jag hålla med, för det är helt klart min uppgift att anpassa och vara en väldigt lyhörd ryttare när jag sitter på en såpass ung häst - det är otroligt viktigt att komma ihåg!
 
En häst kan växa i många år, och vissa tillväxtzoner sluter ju sig faktiskt inte fören hästen är runt 5-6 år och jag kan tycka att hade man börjat rida in hästen vid den tiden så kan det bli motsatt effekt, alltså att man helt enkelt inte vant deras kroppar vid belastningen som det ändå blir av ridning. Detta kan också göra att en del kanske tillochmed blir mer känsliga, trots att man själv kanske tror att man varit "på den säkra sidan"?! Det finns alltid för och nackdelar med allt såklart, men jag tror att är man en lyhörd ryttare som inte har alltför bråttom så går det alldeles utmärkt att rida in en häst vid 2,5 år ålder och ändå få dom att hålla som tävlingshästar i många år.
 
Så - jag själv börjar alltid runt september- oktober när dom är 2,5, efter att dom haft ett långt och härligt sommarlov. Förhoppningsvis har hästen ifråga redan blivit sadelvan (mina egna hästar har varit och kommer förmodligen alltid vara det vid denna ålder, de ska också vara longerade någongång, haft träns och helst lite tömkörda). När jag sedan plockar in hästen från betet så kör jag igång direkt, gärna samma dag eller kanske dagen efter. Jag börjar med att repetera allt vi gjort innan i precis samma ordning, avslutar med longering eller tömkörning och ser hur hästen blir. Förhoppningsvis är dom lite tagna efter en lång sommar och har heller ingen vidare kondition, vilket jag tycker är bra - då kan man inte hålla på för länge! 5-10 minuter är alldeles lagom, och då räknar jag inte med fram och avskrittning..
Är hästen redan första dagen helt lugn med sadel och allt så tar jag extra hjälp redan dag två för att börja hänga lite. Här kan det börja skilja sig lite på vad man har för häst, jag har hjälpt till med några hästar som behövt ta just denna delen lite långsammare och då gör man det. Men mitt mål är att jag så snart som möjligt ska kunna sitta på hästen och trava/galoppera helt själv. Detta sker under kanske några dagar i veckan i ca 2 veckor (helst, det är åtminstone det jag strävar efter).. och när detta fungerar skritt, trav, galopp, lite styrning och såklart broms - då är det klart! Hästens ställs av helt och ingetmer med det..
Under dessa veckor är det pass på absolut max 15 minuter åt gången, med något varv longering innan jag hoppar upp. Men som sagt, i vanliga fall tycker jag 2 veckor brukar räcka för att ha suttit in hästen ordentligt och ändå att man kan kalla det för et ridpass då man kan rida alla gångarter.
 
Nu vilar den unga hästen kanske oktober/november och i början av december börjar vi igen ca 2-3 veckor så rids hästen ca 3 dagar i veckan. Fortfarande lika korta pass som förra gången och börjar allt kännas bra här så vänjer jag gärna såfort som möjligt av dom vid longeringen innan. Oftast är det ingen fara när dom är såpass unga, de flesta hästar i detta skede är ganska lätta att påverka så det är sällan det faktiskt händer något. Känner man däremot att det gör dom osäkra med att ta bort något eller att det går fortare fram så backar man tillbaka direkt och ger dessa hästarna litemer tid helt enkelt.
Men annars för de hästar som tycker det är lugnt så fortsätter jag helt enkelt att rida som första gången, men är mer noga med att be dom om att det ska finnas en egen gas - grunden inför framtiden. Givetvis också att dom alltid ska lyssna på bromsen, men jag håller mig till väldigt basic grejer och gör det alltid på samma sätt för att hästen ska känna igen sig.
Efter ca 2-3 veckor så ställs dom av helt igen. 
Dom vilar denna gången hela Januari/Februari och eventuellt kanske även Mars, beroende på lite hur hästen är och har varit vid de tidigare "träningsperioderna" här har jag iallafall en plan som jag anpassar lite beroende på vilken typ av häst. Men som vanligast börjar jag 4 veckor innan 3årstestet att rida i ca 2 veckor, 3 dagar i veckan max (precis som innan) - totalt alltså max 6 pass max 15 minuter åt gången. Här fokuserar jag lite på samma sak som jag ska visa på treårtestet och när jag har känslan av att "imorgon skulle vi kunna åka och starta" för efter dessa två veckor ställer jag av igen. Sedan sitter jag upp någon dag innan det är dags - för att kolla av en sista gång att allt fungerar samtidigt som hästen förhoppningsvis inte är trött i kroppen utan helst har fått kanske två veckors vila precis innan..
 
Dags för 3 årstest - detta är en lång och kämpig dag för hästarna, givetvis har jag hållit igång löshoppningen under tiden och också visningen för hand. Så förhoppningsvis blir det inte någon jätteskillnad och hästen går ett väl genomfört test helt enkelt.
 
Dagen efter ställs den av igen på ett långt sommarbete, och helst av allt tittar jag inte på dom fören till hösten igen utan bara låter dom gå och skrota ihop med andra hästar och växa ifred.
 
Först vid hösten efter som 3,5 åring börjar jag rida litemer regelbundet. Givetvis med vilor när jag känner att det behövs osv och passen är runt 3 stycken i veckan i kanske 15-20 minuter lite beroende på vad vi gör uteritt kan jag tänka mig att låta dom gå lite längre sålänge det är ett ganska lugnt tempo..
 
Detta kan man säga är det första året av inridning, ett helt år av ridning tror de flesta?! Men börjar ni kika på det så är vi uppe i absolut max 10 veckor, där det är ridning 3 dagar i veckan och resten av de 42 veckorna har dom alltså ändå lekt med kompisar, gått i hagen och skrotat och inte gjort nästan någonting..
 
Detta tycker jag är otroligt viktigt! Vi rider inte in dom så tidigt för att vi ska kunna ha 6-7 månader på oss innan det är dags för treåstestet. Jag tänker istället att jag rider in hästen så tidigt för att den ska hinna få inplanerat så många viloperioder som möjligt fram tills treårstestet. Därav vill jag att hästen som rids in, åtminstone hos mig - ska göra det fort! Det ska gå snabbt och lätt så att den sedan kan återgå till hagen och bara få växa lite till och äta upp sig!
 
Jag ser otroligt ofta människor som vill och försöker vara extra snälla mot sina hästar, där dom ger hästen mycket tid på sig vid inridning. Sitter in och skrittar varv på varv, och då har dom trotsallt longerats redan innan.. Detta kan hålla på i flera veckor och månader tom, och jag tycker inte alls man är speciellt snäll och "tar det lugnt" tvärtom så nöter man onödigt mycket på en ung hästs kropp faktiskt. Om inte annat med tanke på all longering och man ger dom inga längre sammahängande vilor..
Jag försöker såfort som möjligt börja trava hästen när jag sitter upp första eller kanske andra gången, jag tycker det är en större risk att sitta och skritta flera varv då hästen hinner tänka mer och faktiskt hinner hitta på saker. Det kan ju såklart även hända när man travar och galopperar men oftast så är dom inte riktigt med på vad som faktiskt händer och skyndar man då på allting så hinner dom inte ifrågasätta varför. Jag tänker det som om jag introducerar ridningen som att det är världens mest naturliga sak från första början - då är dom trotsallt smarta nog att snappa upp att det förmodligen också är det för dom.
Som sagt, när det är över fort - så kan man ge dom lååånga vilor och det tycker jag är A och O i hela unghästens liv! Framförallt i början, för att verkligen börja vänja hästen succecivt för belastningen som ridningen ger.
Efter 1 år där så börjar jag öka på träningen lite mer, kanske det blir fler veckor och bara 1,5 månads vila?! Men aldrig fler pass än 3 på en 3 åring och aldrig långa träningspass.. Inte mycket ridning helt enkelt, men man håller igång dom effektivt för att sedan kunna ge så mycket återhämtning som möjligt.
 
Värt att tänka på! Detta är något som funkat bäst för mig, det behöver det ju såklart inte göra för andra. Men jag ville bara skriva om hur jag gör och tänker så ni sedan förstår vad jag menar :)
 
 ɑ n n i k ɑ

http://blogofphoto.webblogg.se

Så fin :D


Malin

http://doohs.blogg.se

Vad intressant att läsa. Har själv inte ridit in så unga hästar och även de äldre har haft viloperioder. Men det där med att "skynda" för att de inte ska hinna att hitta på något känns faktiskt riktigt smart.
Dvs om man har rätt fingertippskänsla.
Tack för ett väldigt inspirerande inlägg!


Cornelia

Låter klokt! Vet många som verkligen rider mer ordentliga pass på sina treåringar, för att de ska vara fina och orka gå treårs-testet. Tycker din filosofi verkar sund och riktigt smart!


Emily (emilystighall.blogg.se)

Åh jag bara sitter och ler. Exakt sådär har vi gjort också där jag jobbade. Har sett väldigt många andra metoder och blir mer och mer övertygad om att jag blivit inkörd på "den rätta vägen" Tack för ett bra inlägg!


Frida

Väldigt intressant att läsa! Du är en stor inspiration och jag suger verkligen åt mig av din kunskap. Älskar när hästfolk faktiskt vet vad de håller på med och har en sån här klok förklaring till varför de gör som de gör. Tack för ett riktigt bra inlägg!


Isabella

Jättebra inlägg! Ditt upplägg påminner väldigt mycket med det jag har diskuterat med min tränare om med min åring och tycker också det låter vettigt. Tror aldrig heller det är bra att bara traggla, utan gå vidare direkt när allt funkar istället. Men som sagt superbra inlägg, tummen upp för de du är riktigt duktig :)


Jennifer

http://www.jenniferdressage.se/

Riktigt riktigt bra inlägg! Väldigt bra förklarat och motiverat hur du tänker och säkerligen väldigt lärorikt för de som inte kan. Tyvärr tycker jag man ser för ofta att de unga hästarna inte får tillräckligt med viloperioder vilket är så synd. Har fått lära mig precis så som du beskriver och tycker det är ett väldigt logiskt sätt att lägga upp inridningen. Grymt bra skrivet. :D


Amanda & ridtravaren Lilleman

http://bagheeraomalley.blogg.se

Härligt att läsa! Jag har fått en hel del påhopp som att "varför rider du på en 2 åring?! är det inte för tidigt?!" (nu är han ju 3 år men tidigare..) Men jag känner mig säker på mitt upplägg! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >