Tips på övning - skänkelvikning!
Jag får ofta frågor om jag kan tipsa om en övning där man kan lösgöra hästen, och gärna lättare övningar då hästen/hästarna inte kan några sidvärtsrörelser än.. Men då jag personligen tycker att det är det bästa sättet att lösgöra en häst, även unghästar på (då får man bara anspassa tvärningen lite efter ålder och utbildning såklart!) så tänkte jag att jag helt enkelt kan tipsa er om en ganska enkel övning där ni kan lära hästen att flytta för skänkeln..
Denna övning är även bra för en mer rutinerad häst också, jag använder mig mycket av den på Goodie - framförallt vid uppvärmningen då jag tycker att det gör hästen uppmärksam på mina ytterhjälper.
 
Man börjar med att rida hästen på fyrkantsspåret, till en början kan man helt enkelt träna på att bara ställa hästen utåt väggen. Då ska den alltså gå kvar och spåra på precis samma sätt som innan och bara ställa sig.. Detta är viktigt att man kollar av ibland så att hästen inte automatiskt av bara ställningen börjar trycka ut bakdelen, då är det bättre att bara fokusera på att bara ställa först och inte flytta fören man har hästen mellan hand och skänkel.
När man tycker att man behärskar detta kan man alltså med hjälp av ytterskänkeln - be hästen flytta in rumpan och helt enkelt påbörja en tvärning eller skänkelviknin undan ytterskänkel. Här får man hjälp av vägen för att hästen inte bara ska kunna "ge sig iväg" och springa ur tvärningen som en del kanske gör, samtidigt som det är oerhört viktigt att man inte använder väggen som någon form av bromskloss.. Den är mer en hjälp för att få hästen att lära sig korsa sina ben och helt enkelt kunna ta hjälpen från skänkeln att den ska flytta sig/gå undan för den och alltså inte springa fortare - samtidigt som dom inte får bromsa upp och tappa tempot! Då har man begärt lite för mycket mot vad hästen klarar av..
Såhär ska hästen gå, här kan man variera lite ställning eller om man vill att den ska vara mer rak beroende lite på hur mycket tränad hästen är på detta. I början rider jag hästen mer ställ in mot väggen för att den enklare ska kunna "skjuta ut" innerbogen lite och helt enkelt låta den visa vägen lite. När hästen sedan börjat förstå så rätar jag ut dom lite och begär helt enkelt mer tvärning fast med en rakare kropp.
Det viktiga här är att hästen korsar sina ben, både fram och bakbenen ska korsas. Har hästen en väldigt kort kropp, vilket många av dagens sporthästar har - så kan dom ha jobbigt med att korsa sina bakben. Detta tycker jag är en väldigt bra övning att lära dom hur man gör och den brukar vara ganska odramatisk för hästarna..
Endel kanske inte fungerar alls med denna övning, men det får man känna mer själv tycker jag!
Men det viktigaste av allt är - använd inte väggen som bromskloss, ni ska inte styra in i den och klättra på väggen! Bara få lite extra hjälp och vägledning!
Väggen får inte heller bli en stoppkloss för hästen så den automatiskt börjar bromsa och slutar att bjuda i tvärningen, rid ur och gör om isåfall tills den förstår att den ska gå frammåt fast med mindre tvärning kanske..
 
Man kan också utveckla denna övning om man sedan tycker att den känns lätt, det finns många sätt att göra det på, men en favorit för min egen del är att helt enkelt gå över till en sluta.. Jag ställer helt enkelt om helt åt andra hållet, hästen flyttar fortfarande undan för samma skänkel men rundar sig runt innerskänkeln. Här kan jag byta ställning och tvärningen gärna flera gånger på samma långsida! Dock mjukt, man "kastar" inte runt huvudet utan man ställer mjukt över hästen och ber om att den ska runda sig runt inneskänkeln..
Såhär ser tvärningen och ställningen ut i vänster varv (samma som ovan) i en sluta:
Nästa sak för att göra det hela lite svårare är att variera hästen i skänkelvikningen eller slutan (eller kanske både två om man bemästrar det, vad vet jag?! ;)) då kan man välja att variera tvärningen, formen, böjning och också tempot! Ja, i stort sett allt! Detta kan du göra en nya sak varje långsida eller kanske flera olika moment i själva rörelsen i sig, det är upp till var och en - bara man har en liten plan med vad man ska göra och ungefär när och hur. Att tex rida lite ökad - samlad trav i själva skänkelvikningen är både väldigt lösgörande, men också otroligt stärkande! Dock mycket styrketräning så glöm inte av att låta hästen vila emellan och kanske inte hålla på för länge till en början :)
 
Hoppas ni förstår vad jag menar med allt, och att någon kanske får lite användning av detta! :)
 Vanessa

http://calleoville.blogg.se

Åh jag gör alltid skänkelvikningar i uppvärmningarna. Så lösgörande och enkelt! Jag brukar göra som skänkelvikningar på långsidorna när jag ställer han åt vänster och flyttar vänster tre steg, sräller höger och flyttar höger tre steg om och om igen på en hel långsida. Perfekt för en mjuk häst :)


Erika

http://www.torrang.se

Grymt bra tips! Ska testas på fröken så fort som möjligt! ;) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >