Trav - taktmässig?!
Eftersom du är så himla duktig skulle jag vilja höra dina tankar kring det här med att många dressyrhästar har oren takt i framförallt traven. Att de lyfter bak före fram i piaff, passage & ökad trav. Det är ju så viktigt med en ren takt sägs det, och det är första steget i utbildningsskalan, så jag undrar liksom hur det kan komma sig att så många hästar i världseliten går med oren takt och ändå får riktigt höga poäng? Man blir så förvirrad...
 

Tack snälla du för det första! :)
Dethär har jag funderat på otroligt mycket och jag har länge haft ett inlägg liggandes om detta, men jag har inte riktigt kommit på hur jag ska formullera mig för att folk inte ska missuppfatta..
Men jag har tänkt på detta mycket och läst en hel del och hur mycket jag än analyserar så kommer jag ändå fram till att takten mer och mer ändå blir okej om den är lite "oren". Egentligen inte och ni får inte bli helt tokiga på mig nu.. Jag strävar alltid efter en ren takt, men jag strävar också efter en häst som bär sig korrekt i uppförsbacke. Här börjar man se skillnaden tycker jag på vad som i mina ögon ändå kan vara okej och vad jag absolut inte tycker är okej, för att bakbenen sätts ner någon millisekund före frambenen är ju mer och mer accepterat. Jag vet att många tillochmed ser det som något positivt då hästarna verkligen visar att de bär sig på bakbenen. Detta har ju kommit mer och mer sedan aveln och rörelsermönstret i alla hästar förändrats och detta kanske kan vara en sak som måste accepteras lite pga det?! Jag vet inte faktiskt, jag mest spekulerar i det nu, men jag ser ofta hästar idag som rör sig otroligt trevligt men kan få någon liten millisekund bakbenen i marken före fram och flera gånger upplever jag att det är hästar som rör sig stort och vackert i fin bärighet..
Men, det finns ett väldigt stort men, jag är dock inte ett endaste dugg imponerad över när traven istället skapar släpande bakben och spektakulära framben.. Där ser man ofta samma sak, en oren takt och benparen rör sig inte i samma linje - det är åtminstone inte något jag eftersträvar alls! Jag vill ha lika mycket framben som bakben, och där tycker jag personligen att Charlotte och Valegro är ett perfekt exempel - helt jämna genom i stortsett hela programmen! Taktmässigt och harmoniskt!
Men sedan kan jag hålla med om att dendär millisekunden jag pratar om som jag kan tycka är okej - den kan bli lite väl lång och mycket kan göra att det inte alls är okej. Det ska ju egentligen knappt gå att uppfattas av ögat utan isåfall snarare när man tittar på en ögonblicksbild..
 
Sedan tänker jag alltid såhär - bara för att de är GP-ryttare så är varken häst eller ryttare helt fulllärda/färdigutvecklade! Det blir man som ryttare - aldrig! Hästarna har alltid svagheter och styrkor precis som oss, och på många ekipage kan man faktiskt se att det handlar mycket om styrka. De rör sig lite för bra och lite för lätt för sitt eget bästa, och därför får man ju inte dendär taktmässiga och harmoniska känslan som tex Charlotte och Valegro.
Det har pratats mycket om detta och jag skulle absolut kunna ge exempel på ryttare som jag kanske inte är lika imponerade över just pga detta med takt och sådär.. Men jag tycker att det jag helst vill se är att benparen rör sig i en jämn linje, alltså bakbenets vinkel ska vara lika mycket som frambenets och ser man en häst som uppenbarligen inte rör sig på detta vis - ja, den kommer tyvärr inte vinna EM just nu. Men vem vet vad lite träning kan göra?!
 
Jag tycker faktiskt att de flesta domare trotsallt är ganska uppmärksamma på detta, man glömmer så lätt att skalan de dömmer ifrån är 10 mässig och har dom fått en 7,5a så är det kanske för att passagen i sig är bra men att de upplever en störning i takten, oftast kanske pga att hästen inte är stark nog. Det är trotsallt inte fullfjädrade maskiner vi sitter på som bara gör och bara går, oavsett vilken nivå de tävlar. 
 
Det är bra att det kommer upp på tapeten, men jag tycker det är svårt att säga ordentligt vad som är helt rätt och fel och vem som gör rätt eller fel.. Det finns alltid så många faktorer som man behöver ta hänsyn till och jag känner som så att jag helt enkelt får välja själv att inspireras av ett ekipage som i mina ögon är fulländade istället för de som kanske imponerar mindre.
 
Ingen är perfekt, inte heller jag och tittar man på ögonblicksbilder kan man ju analysera och vrida och vända på precis allt.. Låter man sedan 100 personer titta på samma bild och be dom hitta något fel, så lär de med all säkerhet formullera fram 100 olika fel.. och missförstå mig inte nu, men just bilder säger ju absolut ingenting. Däremot filmer kan man ju absolut få en lite bättre översikt från, även om det sällan är hela "sanningen" heller tyvärr.
Eftersom jag som sagt inte vill skriva ut massa onödiga namn eller hänga ut någon så väljer jag en bild på mig och Goodie, här är Goodie nästan exakt i linje med benen - traven ser tvåtaktig ut! Men man kan ändå ana liiiitegrann att bakbenen kommer vara lite före framdelen, det är lite skillnad med den finns ändå där!
(Bara så ni vet så jämför inte jag mig med Charlotte och Valegro nu utan jag vill enbart visa! ;) ) Här ser vi lite samma sak, bakbenet är ytterst, pyttelite före och har redan lämnat marken (vänster bak) men det har inte höger fram gjort riktigt än. Alltså är bak något före framdelen även här, men det är fortfarande ingenting i mina ögon som "stör"..
 
 
Här ser man både en bild hur takten är litemer oren och en där takten fortfarande kan vara ren, men benen rör sig inte alls i samma linje..
 
Men i det stora hela så är detta till viss del en konsekvens tycker jag av allt i dressyren och/eller en ren styrkefråga för hästarna. 
Detta är dock en otroligt intressant fråga tycker jag, och den är väldigt svår! 
Men som ett kort svar på frågan så har jag tänkt och upplevt precis samma sak och jag tilltalas mer av hur tex Valegro ser ut som egentligen inte har detdär "bensprattlet" på samma sätt som en del andra hästar. Det är mycket att man vill rida fram enorma framben som tyvärr gör att resten rubbas och det låter jag själv helt enkelt bli att inspireras av i min egen träning :)
 
Ni andra får gärna skriva vad ni tycker?!Ja du beskriver dig som väldigt "grå" i denna diskussion. Men jag håller faktiskt med! Jag menar, det är antagligen inte med mening som man rider hästen i "oren" takt, jag som har en häst som när jag driver bara lyfter knäna högre och högre får ju jobba varje dag med att bakbenen ska vara snabba och frambenen långsamma, och lägre haha. Molle blir ju gärna paddlig bak och sprättig fram, när vi vill få det tvärtom ungefär haha, men det vet jag ju är en svaghet. Jag skulle inte medvetet rida fram stora framben och noll bak.
Sen har jag hört om en metod många använder för att höja frambenen, genom kedjor runt hästens hals. Det låter ju helt befängt, dagens hästar kan ju lära sig utveckla gången mera genom att ridas dit. Som Valegro, som är lösgjord så det bubblar i hela kroppen. Han vinner på det, att det rör sig genom hela kroppen och inte bara i benen. :)


Anonym

Jag älskar Valegro just för att det ser så enkelt och flytande ut, Totilas hade en del av det innan skadorna, men hade enligt mig för dåliga bakben (lyfte för lågt) så det såg inte harmoniskt ut med så höga framben. Valegro hade jag önskat lite mera snabbhet i, men i övrigt är han så nära perfekt man kan komma enligt mig :-)


Jennifer

http://www.jenniferdressage.se

Tack för ditt svar! Väldigt bra beskrivet och jag tänker nog väldigt likt dig i den här frågan ändå. Sen vill jag bara påpeka att jag inte heller tror någon rider hästarna i otakt med flit så, men tycker det är lite konstigt att de kan få 7-8 och ibland ännu högre trots att takten är oren och de springer klart på bogarna.. Men det är ju en fråga bara domarna kan svara på. :) För det är just det som du också skriver att bara de har bakbenen med sig och har en bra form i uppförsbacke känns det absolut mer okej med en något oren takt.
Jag har tänkt väldigt mycket på detta ett bra tag nu, haha. Men reflekterade över en sak när vi var på trav jag och sambon förra veckan. Travhästarna har ju också en framhov kvar i backen när de släppt det parallella bakbenet från marken för länge sen, och jag tänker att det kanske blir lite samma sak som att galoppen blir till fyrsprång när det går riktigt fort?
Tycker det är mycket värre när det blir otakt i piaff och passage och ser det som ett mycket större problem i bedömningarna på tävling! Främst hos proffsen då tänker jag, har sett vid ett flertal tillfällen ekipage som får höga poäng på t ex en piaff där takten är klart och tydligt oren och det är tråkigt.
Men återigen, tack för ditt utförliga svar, nu är jag lite mindre förvirrad. :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >