JMDressyr - december 2015

Gott nytt år!
Ville bara gå in här snabbt och önska er ett riktigt gott nytt år! 
Så kommer vi alla tillbaka starkare och mer motiverade än någonsin - 2016 :)
Kram till er alla!
 


Hur jag tänker när jag täckar mina hästar...
Tack för alla intressanta kommentarer jag fick från er igår, det är så kul att läsa oavsett om vi gör på samma sätt eller inte! Personligen anser jag att det aldrig kan finnas något rätt eller fel i detta fall så :)
 
Jag själv har haft lite extra mycket problem med Goodie och täcke just nu, eftersom han rör sig lite och alltid varit en väldigt frusen individ. Tyvärr skulle jag nog inte ha klippt honom riktigt än, men samtidigt rör han sig knappt mer eller mindre än de andra hästarna i stallet som går i stor hage heller eftersom underlaget varit så dåligt. 
Vanligtvis är ju Goodie klippt året runt nu så då får man tänka lite extra på detta med täcke osv.
 
Enda anledningen till att jag upplever detta svårt är att alla hästar är olika, och trots att jag känner Goodie otroligt bra så känner jag honom tydligen inte tillräckligt bra eftersom han kommit in med en (vad jag tror och upplever) spänd rygg pga kylan och framförallt blåsten som var här häromdagen. 
Han går med, i mitt tycke - alldeles för mycket täcken nu faktiskt, men verkar ändå inte helt nöjd, där fortsätter jag att expremintera lite och har istället ökat hömängden i hagen och minskat till kvällen för att se om det kan hjälpa till lite.
 
Sheeba är också lite svår, henne har jag ju inte haft så länge och hon är absolut inte jättefrusen men jag upplever att hon blir lite spänd om hon blir kall, vilket jag inte tycker om alls. Hon är enbart klippt fram vid bogen och halsen och går med ett 200g täcke och ibland ett fleece extra under. Jag har aldrig sett att hon fryser, men man känner det på hennes sätt att vara tycker jag om hon ändå har gjort det.
 
Fonzie står ju just nu helt utan täcke då han står på box, det är dock nästan lika kallt i hans stalldel som utomhus där minus att det inte blåser såklart. Han har ju gott om päls, men absolut inget att ta av så även han har fått ett vintertäcke för de kallare/blåsigare/regniga dagarna. Han behöver varenda litet gram på sin kropp så jag vill inte att han lägger energi på att hålla värmen. Innan operationen hade han ett vanligt regntäcke, nu är det lite tjockare som väntar framöver på ca 200g.
 
Sedan är det också väldigt svårt då mina hästar går ut kanske mellan 5-6 på morgonen vissa dagar, och då kan vädret vara väldigt annorlunda mot vad det är några timmar senare! Både med kyla men också nederbörd...
Jag tycker det är jättelurigt och gillar inte alls att sitta upp på en häst som är kall om sin rygg, det måste ju vara fruktansvärt obehagligt? 
Det är inte helt lätt detdär, men man får ju försöka gå på en viss känsla över hur hästarna verkar ta kylan helt enkelt. Men Goodie började jag nu med lite tunnare täcken tills jag insåg att han behöver tjockare - det gäller helt enkelt att testa sig fram antar jag...
 
Om Goodie själv får välja:      och givetvis med det tjockaste vintertäcket hans matte kan hitta ihop med detta ;)
 
 
 


Godmorgon!
Vilken dag det blev för mig igår då, lång.. minst sagt! Men det var ändå en bra dag, bortsett att Fonzie var lite busig då....
Sheeba blev ompysslad och hon var faktiskt väldigt glad! Märktes att hon var nöjd över läget att få extra uppmärksamhet, även om hon fått en hel del av det ändå så... Hon är lite känslig med sina bakben, eller egentligen hela sin bakdel. Man får liksom förtjäna att greja med den ;) Men desto längre tiden går, destomer märks det på henne att hon litar på mig och igår kunde greja på bakdelen precis som jag ville... Hon var bara mysig och jättenöjd, kan ha varit de extra morötterna jag köpt med mig till henne kanske? ;)
Såg att jag fått en fråga angående hur länge hon ska vila, och vi tyckte väl nog allihopa att eftersom hon är lite sent tagen ska hon få sig en längre vila kanske egentligen upp mot 8 veckor iaf. Men jag kommer så smått sedan sätta igång henne med väldigt lätt tömkörning ett tag för att aktivera henne men ändå att hon inte har ryttare på ryggen eller så. Om man tänker sig att hon är i ungefär en 3 årings fas, så kändes detta som ett bra och sunt alternativ faktiskt :)
 
Fonzie, alltså... Jag pysslar lite med honom, sätter på honom en tömkörningsgjord och går ner i ridhuset. Det var helt lugnt en stund och sedan sa han att det helt enkelt sprätte för mycket i kroppen och drog. Jag kom i fel läge och släppte igen, trots att jag hade tagit en lång lina nu och tjocka vantar just för att hålla kvar.
Han kom dock glatt springande efter ett varv och skrittade sedan snällt med en stund, tills han skulle ge det ett försök igen... Men den gången lyckades jag hålla kvar och det var en något snopen Fonzie som sedan gick väldigt snällt med mig i hela 20 minuter till! Fonzie - Matte 1- 1!
 
Goodie var sist ut och en aning på tårna, han är så glad när jag hoppar upp på ryggen istället för går bredvid. Det är två helt olika hästar just nu...
Den han är när jag rider, har jag verkligen saknat!
Vi skrittade ganska länge och sedan blev det trav i intervaller som vi skulle göra, men jag utökade faktiskt 100 meter till 150meter ungefär och kortade istället ner på antalet gånger vi skulle trava till 4. Jag tänkte att eftersom vi imorgon ska börja trava längre stunder i sträck så tar vi en mellandag innan och känner av läget här litegrann :) Det kändes okej, förutom att han då var spänd pga att jag tror han frusit.. Svårt att jobba igenom i skritt och några hundra meter trav, men men. Nu är det som det är!
 
Idag blir det samma schema som igår i stort sett, så det är nog dags att ta tag i denna dagen. Vi ska nämligen bort till nägra kompisar ikväll och det kan ju vara en fördel om jag hunnit duscha och byta kläder iaf! ;)
 
 


Den stora täckesfrågan!
Jag har lite problem själv med dethär att täcka hästarna just nu, alla 3 hästar jag har ser ut på helt olika sätt när det kommer till sin päls och kropp..
Så nu är den stora frågan, hur gör ni med täcken, klippa/inte klippa, hur många gram på täcken vid olika grader, gärna vilket märke på täcke som ni föredrar, kanske någon som har sin häst helt utan täcke, ja ge mig tips på hur ni brukar göra och vad som fungerar för er!
 
 


Godmorgon!
En snabb uppdatering här just nu, jag har nämligen så himla mycket att göra idag, det är flera träningar pågång och sedan ska jag hinna med mina egna hästar - alla 3! Med allt vad detta innebär.
Sakta men säkert börjar jag trots allt skriva fler inlägg här nu ändå, och det känns faktiskt bra.Inte lika kul som innan, men vi får helt enkelt hjälpas åt att hålla min blogg levande nu med massa frågor och tips från er, tack ;)
 
Men vi hörs senare under dagen, jag lovar er lite nya fina bilder då också!
 
 


Något att se fram emot...
... eller kanske vara nervös över, beroende på hur man ser på det... Men jag tänker faktiskt se fram emot det nu!
Den 20 Januari är det återbesök bokat till Goodie, och jag hoppas verkligen på att detta blir det sista! 
Då ska han vara såpass mycket travad att man ska kunna se om senan håller för belastning, vilket den bör göra med tanke på att skadan egentligen inte var särskilt allvarlig från början.
Känner jag mig själv rätt så kommer jag säkerligen göra en liten check längre fram också om jag är minsta osäker, men förhoppningsvis är tillochmed detta återbesöket bara överflödigt. 
På fredag är redan första dagen vi ska börja trava en längre sammanhängande stund, men det känns faktiskt bra... Just nu är jag faktiskt inte så orolig, just för att jag vet att mina veterinärer varit lite extra försiktiga med Goodie. Är det minsta lilla så har han ju också en väldigt "harig" matte så förhoppningsvis märker jag att något är fel om det skulle gå åt det hållet - i tid!
Nej, men nu har jag bestämt mig för att vi ska ha lite medvind här så! Det är med lite skräckblandad förtjusning som jag ändå ser fram emot den 20...
 


Anky Snake style
Anky fortsätter att leverera både stilrena och häftiga schabrak hela tiden, dessa tycker jag var riktigt läckra!
 
De finns blandannat att köpa HÄR för 599kr
 
Vad tycker ni? Någon favoritfärg?


Godmorgon!
Vet ni vad? Jag har tillochmed drömt inatt om hur min fina Fonzie busade till det igår, man skulle filmat min min när han drog iväg - obetalbar gissar jag ;) Om han nu är lika ridbar som han ser ut att kunna vara så är han helt klart min once-in-i-lifetime häst! Jag har alltid trott att Goodie kommer vara den hästen, men Fonzie ser ut att rörelsemässigt bli snäppet bättre och (förlåt Goodie, du kommer ändå alltid vara bäst!) lite snyggare att titta på. Just nu är han mest söt iochförsig, men jag tror han kommer bli en riktig liten snygging. 
Tur för Fonzie att han visar sådannahär stunder som igår, för han ligger inte direkt på plussidan just nu med alla sina små utbrott. Dock är han faktiskt oförskämt skötsam när vi är ute och går på vägarna, jag hoppas det håller i sig. 
Igår var det förövrigt 3 veckor sedan han opererades, tiden har gått fort! Eller nja, både fort och långsamt... När det kommer till mockningen av Fonzies box varje dag så har tiden gått extremt långsamt faktiskt, jag tror man kan höra djupa suckar från hans box när jag står och mockar eller när jag ens bara ser hur den ser ut. Men men, bara 4 veckor kvar.... uppmuntrande!
 
Sheeba vilar ju som sagt men hon blir ompysslad ändå, jag har haft svårt att få henne att äta som hon gjort tidigare. Men så en dag så var det som om hon bestämde sig för att maten var godare än någonsin och nu har jag tillochmed ökat lite! Stråfoder då givetvis, det kan man nästan aldrig ge för mycket av till mina hästar iallafall. De får allihopa nästan så mycket de bara orkar äta, eller ja, Goodie är väl den som får tänka lite på vikten just nu så han går väl kanske på en lättare form av diet... allt är ju relativt dock! ;)
Men jag börjar åtminstone känna igen honom igen, sedan han fick börja trava och blir riden litemer så är han betydligt gladare. Det märks en otrolig skillnad på honom och det gör mig så himla glad! Jag har saknat min lyckliga häst!
 


Denhär hästen...
Jag har ju lite problem att hålla honom på mattan just nu som ni vet, han är snäll tills vi kommer in till ridhuset för där brukar man ju få busa fritt... Just idag lyckades han med konsten att slita sig, eller samtidigt som Fonzie drog så bar inte mitt ben, det var längesedan det gjorde så men jag ramlade och släppte såklart iväg en väldigt glad liten häst... och även om det gör lite ont i magen så kan jag inte låta bli - är detdär verkligen min häst?! Han rör sig heeelt otroligt och med sådan fantastisk lätthet, jag blev allt lite nästan lite "nykär" ;) Han var iallafall nästan förlåten efter några varv i trav och galopp och när jag ropade vände han tvärt och travade in till mig, för att sedan få lite bakläxa med att lyssna på matte...
Jag längtar så otroligt mycket till hösten...
 


Hej på er!
Desto längre dagen gick igår, desto mer glad och motiverad blev jag, och det handlade faktiskt enbart om era fina ord! Att sitta och läsa en kommentar som jag vet en annan människa tagit sig tid att både tänka igenom och skriva till mig och oftast i syfte att göra mig glad - det är stort faktiskt! Då känner jag faktiskt lite saknad av bloggen ändå...
Men jag har trotsallt funderat på detta i flera veckor nu så jag kommer lägga det halvt på is och enbart skriva när jag verkligen känner att jag har något att skriva om. Det blir kanske lite tråkigare här till en början, men förhoppningsvis hittar jag kanske tillslut ändå tillbaka och uppdaterar som vanligt...
Men sedan igår och i lördags är det definitivt ett steg i rätt riktning nu, tack vare er! Det är alltid tack vare er, det är ni som gör det roligt för mig att sitta här och skriva! Sedan tycker jag det är roligt att föra en form av dagbok också, men då hade jag ju inte skrivit flera inlägg om dagen som jag gjort fram tills nu.
 
Jaja, jag fortsätter att ha fullt upp iallafall och hästarna känns bra allihopa! Fonzie sköter sig helt okej och läker fint, Goodie går faktiskt frammåt och hans lilla bula på benet har faktiskt börjat gå ner. Sheeba har en del kvar av sin vintervila, men tycker hon är ganska tydlig med att visa att vila är inget för henne - hon vill jobba ;) Men hon får vänta ett tag till ändå. Det är iallafall på rätt väg med dom alla tre!
 


Ett sent hej!
Godkväll på er allihopa! Det hör inte till vanligheterna att jag inte uppdaterar här på såpass länge som det ändå varit nu, men det är ju trotsallt fortfarande jul så...
 
Jag var inte helt säker på om jag skulle skriva detta innan jag har bestämt mig, men jag inser att ni säkerligen märker av det själva - jag har verkligen tappat suget för bloggen. Det började självklart när allt gick utför med skadade hästar osv, men nu är det ju faktiskt på rätt väg trotsallt... men jag hittar inte riktigt tillbaka till det och jag längtar inte längre att gå in här och uppdatera, däremot längtar jag efter att läsa era kommentarer - det är alltid roligt, bara så ni vet!
Jag har faktiskt funderat på att stänga ner bloggen och fortsätta min satsning litemer för mig själv, men samtidigt ger bloggen mig otroligt mycket, eller nej - Ni ger mig otroligt mycket!
Att lägga den halvt på is några dagar trodde jag skulle räcka för att hitta tillbaka, men tyvärr har det inte alls gått åt det hållet utan snarare tvärtom...
Det låter också otroligt löjligt men när min kamera gick sönder så insåg jag hur otroligt beroende min blogg är av den och för att jag ska kunna ge er något vettigt alls så behöver jag åtminstone kunna ta fina kort som inte är mobilbilder, finns inget värre! Det är ju heller inget man bara kastar ut pengar på när man står med två skadade hästar, mitt i jultider med allt vad det innebär... Nu råkar jag dock veta att det kommer ut en bra kamera på mellandagsrean om några minuter, så jag hoppas jag löser det problemet ganska fort ;)
 
Sedan är det allt runtomkring också, detta med alla promenader av hästar och mitt i början av vintertider har gjort mig fullständigt utmattad faktiskt... Jag sover nästan ingenting, och gör jag det så är jag nästan mer trött än innan pga all värk. Det blir bättre snart igen, men det är otroligt jobbigt! Jag blir också alltid sämre varje gång jag rider mindre, antar att det är min kropps form av rehab faktiskt, på många sätt.
Jag kommer tillbaka och hästarna också, det vet jag! Men bloggen får jag verkligen ta mig en funderare över... 
Så nu stänger jag ner datorn för idag och hälsar er en god fortsättning allihopa, ni är guld! ♥
 


Juldagen!
Det är dags att gå upp för att påbörja dag två av julfirande, och idag är det mer fullt upp än igår...
 
Jag måste ju i vanlig ordning till stallet och greja med hästarna, sedan ska jag till Johans mamma för att fira julen med deras familj. Senare ikväll ska jag faktiskt fira lite med mina vänner ihop med ett par riktigt snygga skor och en glittrig klänning ;) Kontrasterna från hur jag börjar och avslutar dagen är ganska långt ifrån varandra, men det gillar jag! Jag skriver aldrig något jag gör nästan, utöver hästarna, men det kanske börjar bli dags nu?
Nja, jag gillar att största fokus ligger på mina hästar faktiskt!
 
Alla 3 blev bortskämda igår med 3 lika stora godispåsar (såklart) och varsin påse med morötter, Sheeba var den som överraskade och åt upp precis allt. Hon har varit lite svår att muta nu ett tag nämligen ;) 
Annars var hästarna ute och promenerade... ihop med mig givetvis, och det är samma sak som gäller idag tänkte jag!
 
Jag hoppas att alla ni som läser denna bloggen hade en fantastiskt fin julafton igår med nära och kära, förhoppningsvis god mat också. Presenter behöver vi inte ens nämna för det är egentligen inte det som är viktigt med julen och dessutom tänker jag på dom som har det mindre lätt som kanske inte ens har möjlighet att faktiskt köpa julklappar alls... eller ens få smaka på dendär goda julmaten!
Jag ville bara säga att jag hoppades på att ni alla hade en fantastisk dag, min julafton var toppen! Alla människor jag älskar var med och resten av dom hade jag ändå lite kontakt med, tycker inte man kan begära så mycket mer väl? :)
 
God fortsättning så hörs vi snart!
 


God jul på er!
Jag ville bara komma in en sista gång här och önska er alla en riktigt god jul! Vill också passa på att tacka er för alla era fina ord och kommentarer ni lämnar här, jag uppskattar det otroligt mycket ska ni veta!
Ett litet extra tack till mina fantastiska sponsorer också för detta året, det kunde inte ha blivit bättre :)
 
Tack mina nära och kära som sitter här och läser, trots att ni egentligen inte är speciellt intresserade av hästar så läser ni ändå - ni är det bästa som finns! ♥
 
Ha nu en riktigt god jul, och bara passa på att må gott! Det har ni förtjänat allihopa :)
 
Stor kram från mig, Goodie, Fonzie, Sheeba och lilla Lucky!
 


Godmorgon!
Julafton, och visst är det väl konstigt att trots detta så är vi hästmänniskor redan i full gång för att säkert hinna med hästarna innan man ska till nära och kära, med allt vad det innerbär! Jag är iallafall uppe och jag måste hinna greja klart allting i stallet och sedan göra iordning mig så jag är klar till 13.00. Det blir tufft ;)
Jag och Johan ska till mina föräldrar och fira ihop med mina bröder och mormor och morfar... och alla de andra lite mindre fyrfota vännerna! Det ska bli jättemysigt! ♥
 
Igår var jag i stallet sent, eftersom jag är så trött just nu så även om jag går upp tidigt så är jag inte människa (hoppas stallet kan ändå på det idag) fören senare, så kan jag välja fixar jag helst hästarna på eftermiddagen. Jag var helt själv i stallet igår, och det kan väl visserligen vara ganska skönt det också men jag är nog lite för pratglad av mig för att gå där själv. Brukar dock sätta på lite musik och sjunga ihop med hästarna... kanske sjunger hellre än bra, men ändå! ;)
 
Sheeba blev extra omhändertagen igår och fick faktiskt både massage och behandling med Pharmalighten, hon tycker om när jag använder den överallt förutom vid benen, det tycker hon är lite långtråkigt. Men annars är hon aldrig så avslappnad som när jag använder den på henne. Vi gick också en liten promenad, och hon var pigg och glad. Tror hon försöker tala om att hon är döless på att vila och jag försöker tala om för henne att hon är en ungdom, då behöver man återhämta sig ibland ;) Men hon skötte sig iallafall så, ville mest att musklerna skulle vara lite varma innan jag började massera och så. 
Efter henne var det Fonzies tur som har under ca en veckas tid nu fått träna en hel del ledarskapsövningar, och igår tyckte jag faktiskt att han börjat inse att allting som innefattar bus med matte är att gå över gränsen. För igår skötte han sig faktiskt toppen! Tillochmed så bra att vi tränade på att stanna vid pallen och att jag sedan kunde gå upp på den och klappa och greja över ryggen på honom. "Eh, skulle dethär vara svårt eller?" såg det ut som han sa ;) Även han blev behandlad och ompysslad!
Goodie var sist ut och han blev skrittad en stund och sedan gjorde vi våra små trav varv, inte mycket, men Goodie var glad och jag också. Han har fått tillbaka sin pigga blick igen tycker jag, tillochmed så jag blir lite glad om han hittar på bus! 
 
Jaja, det är samma visa för hästarna idag, så det är väl dags att åka ungefär... nu då!
Vi hörs senare alla fina läsare!
Åh vad jag vill ha snö idag!


Att ge beröm när det blir rätt!
Ett inlägg värt att återpubliceras :)
 
Jag läste för länge sedan någonstans om en tränare som frågat sin elev vad klockan är.
Eleven svarar att klockan är 3...
Tränaren frågar vad klockan är.
Eleven svarar att klockan är 15...
Tränaren frågar igen vad klockan är.
Eleven svarar att klockan är 15.07....
 
Eleven kommer fortsätta att ändra sitt svar tills tränaren talar om att det var rätt ellerhur? Eller att tränaren åtminstone på något sätt bekräftar att denne är nöjd med svaret...
 
Såhär fungerar också hästar, och det är vårat ansvar att tala om när hästen helt enkelt gör rätt. Jag kan nog upplevas tjata om att ge hästen en klapp, eller berömma via rösten och jag har tillochmed fått en kommentar en gång om att det ser löjligt ut att jag ser så glad ut och klappar min häst - att det är tillgjort! Ja, då får man väl isåfall tycka det, jag tycker om att säga till mina hästar när dom är duktiga. Jag vill att dom ska veta att dom gör rätt och jag vill att de ska få känna skillnaden när de hittar vad det rätta är och vad jag faktiskt ber om...
Jag tror att detta är en del av att göra hästen glad i att arbeta, och det tjatar jag om varenda dag! Hästen ska vilja göra rätt, men då måste ju vi också lära den hur den ska göra och varför. Fortsätter vi hela tiden på samma sätt, varken säger bu eller bä så vet ju egentligen inte hästen vad den gör som är bra eller dåligt...
Men berömmer man en häst så är den smart nog att snart kunna förknippa ett ord eller en klapp till något positivt och sedan sätta ihop detta med något bra, och detta i sin tur hjälper dig i din utbildning med hästen! Du kan tala om när den gör rätt och båda blir faktiskt mer nöjda och glada!
Man kan aldrig ge för mycket beröm och framförallt inte när man lär hästen nya saker.
 
Men visst är det tänkvärt?
 


Mountain horse jacka!
Kände att jag ville fortsätta tipsa er om saker jag tycker om eller bara tycker är fina. Jag hittade denna jackan som dessutom är nedsatt i pris nu också som kommer bli perfekt nu till våren! För ja, jag tycker om att planera inför den redan nu ;)
Den går just nu att beställa HÄR för 699kr och då är det dessutom fraktfritt!
 
 
Ni får gärna tala om vad ni tycker om dessa typer av tips, om ni vill ha mer elller kanske helst inte alls? Bra eller dåligt?
 


Godmorgon!
Alltså mina hästar igår? Vad får dom all energi ifrån? Eller ja, det vet jag ju egentligen... ;) Inte lätt att vila och gå i små fyrkanter.
Fonzie får ju egentligen gå ut nu igen, men det finns inga torra hagar så han får nog fortsätta att skrittas för hand bara. Han får inte släppas ihop med sina kompisar fören om ca 5 veckor till så ja, jag vet vad som väntar mig helt klart....
Jag tog ut Goodie och Fonzie ihop igår och skrittade för hand i ridhuset och jösses... 
Nu blir det inga mer promenader ihop med dom på ett tag, men måste ändå ge lite cred till Goodie som faktiskt ändå tog det ganska bra tycker jag, han stod vid mig efter en stund och liksom "Naae matte, men titta hur han beter sig?! Alltså får han verkligen göra sådär? Suck, dagens ungdom!"
Ingen av hästarna verkade ha mer ont efteråt iallafall, men de fick kylas lite och sådär för säkerhetsskull. För första gången på flera dagar så gick Fonzie raka vägen in i boxen och ställde sig och sov en stund innan maten serverades. Jag hoppas han fick göra av med någon form av energi iaf, för han tar en hel del av mig just nu kan jag säga! Därför har Goodie varit ett bra sällskap för han har haft en lite lugnande effekt på Fonzie.... oftast...
Jaja, så är det! Det är dock kul att se hur ögonen på dom båda två lyser igen när de får busa, speciellt Goodie. Jag börjar känna igen honom lite nu :)
 
Idag blir det ridning av Goodie och sedan promenader och pyssel med de andra. Dessutom ska jag eventuellt åka förbi och provrida en häst åt tjej som är intresserad av att köpa den, blir kul att känna lite på den och se vad det är för något!
Vi hörs lite senare.
 
 


Billig...
Någon som vill ha en 1,5 åring kanske? Jag vet en som är ganska billig just nu....
 


Tips på pälsglans!
Jag har lite olika typer av pälsglans vid olika tillfällen och sådär, men denna är en av mina favoriter som jag använder mig mest av hemma. Har en annan favorit som jag nu använder innan tävling också, men detta är alltså "hemma-glanssprayen". 
Jag tror ni alla vet att Goodie har en väldigt kort svans väl? Den har faktiskt vuxit rejält nu sedan jag började använda denna spray mer regelbundet! Så lång som den är nu har den inte varit på länge faktiskt...
Jag sprayar en gång var tredje dag kanske, de andra dagarna räcker att jag borstar ut svansen med fingrarna och den är fortfarande lika len som om jag precis sprayat svansen full med glansmedlet.
Jag använder samma spray på alla hästarna och det är verkligen toppen!
Dessutom luktar det gott också ;)
TIB glansspray finns att köpa HÄR för 199kr


Tips på kamera?
Nu vänder jag mig till er, min älskade systemkamera har ju gått sönder tragiskt nog! Den har varit en kär ägodel hos mig de senaste åren, men det är väl helt enkelt dags att skaffa sig en ny nu... Så har ni några tips på vad jag bör tänka på? Mycket har ju med objektiven att göra visserligen, men dela gärna med er av allt ni vet när det kommer till hur man på bästa sätt filmar och fotar hästar, vad man då ska tänka på med inställningar, kamerahus och objektiv.
Vilket kamerahus tror ni jag hade blivit nöjd med? (som inte kostar en halv förmögenhet då såklart! ;))
 
Mitt krav är dock att det är en Canon, så jag förhoppningsvis kan använda min andra objetkiv som jag har hemma...
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >