Den stora täckesfrågan!
Jag har lite problem själv med dethär att täcka hästarna just nu, alla 3 hästar jag har ser ut på helt olika sätt när det kommer till sin päls och kropp..
Så nu är den stora frågan, hur gör ni med täcken, klippa/inte klippa, hur många gram på täcken vid olika grader, gärna vilket märke på täcke som ni föredrar, kanske någon som har sin häst helt utan täcke, ja ge mig tips på hur ni brukar göra och vad som fungerar för er!
 
 Ann

Tycker oxå det är svårt, ute brukar det bli varmast möjliga vid denna tiden men inne känns svårare


Anonym

Det er jo veldig vanskelig, og varierende fra hest til hest. Jeg har en ponni som er barbert på hele kroppen, men som har fått beholde pelsen på hodet og beina da han går ute hele dagen. Han fryser lett, og her regner og blåser det mye. Han går med 300g hvis det er 8-10 grader uten at det blåser eller regner så alt for mye. Under det og ned til rundt 0 går han med 400g,og under 0 grader får han på 500gram. Har alltid hals på, med tykkelse så lik tykkelsen på dekkenet som mulig. Bruker både Horseware og Bucas da jeg føler begge deler ligger veldig bra på han, og regulerer temperaturen veldig bra. De puster så han ikke blir for varm hvis været skifter før jeg rekker å skifte på han, og de varmer bedre enn billigere dekken. Holder også regnet bedre ute. Han går i liten paddock med bare selskap av og til. Hadde nok hatt mindre dekken på i større paddock med mer selskap.


Caroline

Åh vilken passande fråga du ställer. Jag kom precis hem från häst affären med ett nytt täcke efter mycket klämmande och kännande i olika butiker ;) har en 3 åring (fyller 4 nästa år )
Han är inte klippt (för mig ganska självklart på en så ung häst) men han har inte mycket päls trots det. Han går med 4 andra hästar på fri tillgång av hösilage och har ett tak över fodret som dom kan gå under.
Hittills har han bara haft ofodrat regntäcke när det regnat eftersom det inte varit så jättekallt än. Vill ju dock inte riskera att han ska varken frysa eller gå ner i vikt bara för att behålla värmen vilket jag först nu sett att han tunnat ur lite. Så jag åkte och köpte ett 200 gram med avtagbar hals till som jag hoppas ska bli lagom. Han har aldrig visat att han frusit men jag tar det säkra före det osäkra nu om det är dåligt väder. Jag tror dock även att vi överlag täckar våra hästar alldeles för mycket. Så länge det inte blåser mycket eller är nederbörd så vill jag helst ha min häst utan täcke. Dels för att slippa skav och dels för att jag tror dom klarar sig bra utan (såvida dom inte är klippta då) och självklart så länge dom har foder tillgängligt. Vore kul om du kunde skriva ett inlägg om dina tankar kring allt täckande av våra hästar :)


Anonym

Unghästarna åringen, 2åringen de går utan täcke helt o hållet! Tycker de är bättre de sätter päls o de blir starka individer!
Islänningen går utan täcke, oklippt o har päls som en isbjörn! Men har regntäcke på vid regn!
Resten har ett tjockt innetäcke och ett regntäcke över ute som är lätt att ta av när de kommer in i stallet. Ja kör mestadels amigo täcken då ja verkligen gillar kvaliten o passformen! Har nått rambo täcke oxå men gillar inte riktigt att ha tre maggjordar så tycker amigo slår. O dessutom lite billigare:)


Camilla

http://camillajarnedal.blogg.se

Ida är klippt och har bytt mellan sitt 100g och 200g (hals på båda) nu i vinter. Blir det kallare, ner mot -10 så blir det det tjockare täcket, men hittills har hon inte behövt det eftersom det varit som kallast minus 5-7. Visst kan det bli ett tjockare vid varmare grader med (än -10) om det blir snöstorm eller liknande, men som sagt -med vintern vi haft iår så har det räckt.


Jeanette

Jag tycker att det är jätte svårt med täcken denna vinter. När jag dessutom har hästen uppstallad blir det ännu svårare eftersom jag själv inte har möjlighet att t ex ta av eller byta innetäcket om det är varmare ute. Hon har ett Bucas innetäcke som jag tror är ca 150 g och sedan varierar utetäcket beroende på vilken temperatur det är när hästarna släpps ut på morgonen. Hon är helklippt kan jag tillägga och det är nästan ett måste då hon svettas lätt och mycket så att hon torkar fortare.
Men som sagt detta med täcken är jätte svårt och allra helst när hästen inte står hemma.


Jeanette

Jag tycker att det är jätte svårt med täcken denna vinter. När jag dessutom har hästen uppstallad blir det ännu svårare eftersom jag själv inte har möjlighet att t ex ta av eller byta innetäcket om det är varmare ute. Hon har ett Bucas innetäcke som jag tror är ca 150 g och sedan varierar utetäcket beroende på vilken temperatur det är när hästarna släpps ut på morgonen. Hon är helklippt kan jag tillägga och det är nästan ett måste då hon svettas lätt och mycket så att hon torkar fortare.
Men som sagt detta med täcken är jätte svårt och allra helst när hästen inte står hemma.


Jenny

Mina två går på lösdrift (i Norrbotten med snö och ofta minusgrader)!och jag brukar tänka så här:
-Sto halvklippt och som tränas fullt: + 7 till 0 ofodrat regntäcke, 0 till -7


Anonym

Mina två som går på lösdrift i Norrbotten (mkt snö och minusgrader) har följande:
-Sto halvklippt med känslig rygg och som tränas för fullt: + 7 till 0 ofodrat regntäcke, 0 till - 7 200 q utetäcke, -7 till -15 370 g utetäcke, -15 till - 30 420 g utetäcke.

- Sto 1,5 år oklippt: vid snö/regn och +5 till - 10 ofodrat regntäcke, -10 till - 15 200 g utetäcke och vid - 15 till - 30 370 g utetäcke. Hon skulle säkert klara sig utan täcke i högre utsträckning. Vi bor vid kusten och har rätt blåsigt, därför täckar jag ofta även unghästen. Kanske är jag lite mesig :)


Helena Gustafsson

http://gossegosen.blogg.se/

Varför är det svårt utifrån dina hästar ? Förklara gärna då ditt inlägg inte alls tydliggör varför du tycker det är svårt ?
Jag tycker inte det är svårt alls att täcka rätt, om man känner till hur hästarna fungerar och är trygg med hur man bedömer vad som passar dem utifrån det och hur individerna i fråga är/behöver?


Helena Gustafsson

http://gossegosen.blogg.se/

Försökte posta tidigare men tror inte det kom med ?
Vad är det du tycker är svårt ang täcken ? Jag tycker inte det är svårt alls trots olika skillnader i klippning, kondition, individ osv ?

Svar: Nej okej, vad skönt isåfall! Kan du inte dela med dig av dina tips då? :)
JennyM Dressyr


Helena Gustafsson

http://gossegosen.blogg.se/

Såklart jag kan - vad är det som bekymrar dig /du tycker är svårt ?


Anonym

Början på höstrusket: fleecefodrat regntäcke.
Höst: 100g utetäcke
Början på vinter: 100g innetäcke med 100g utetäcke över
Runt 0 grader och neråt: 300g utetäcke med halvhals
Kallare än -10: 400g utetäcke och 200g hals till. Eventuellt med innetäcke under.
Hästen är i träning och klippt under vintern. Utöver detta har hon alltid mat i hagen.


Sandra

Har aldrig X gram vid Y temperatur. Jag brukar känna med handen under täcket hur varm/kall hästen är och täcka efter det. Min har gått med ca 100-150 gram sen hon helklipptes med temperaturer ned till minusgrader utan problem. Nu har jag bytt till ett lite tjockare då det har blåst och temperaturen sjunkit.


Cissi

Jag försöker i regel klippa så lite som möjligt för att sedan kunna täcka så lite som möjligt :) min första häst satte riktig isbjörnspäls (han var vanvårdad när vi köpte honom så beror troligtvis på att han hade fått svälta periodvis) så skulle man kunna rida fick man börja klippa tidigt, men både min förra och nuvarande sätter lite mer lagom ;) just nu har jag en unghäst som jag väljer att inte klippa, han blir sällan svettig och när han väl blir det torkar han fort.

Jag försöker som sagt täcka så lite som möjligt, och det har funkat bra på tidigare hästar, men den här herren är lite knepigare. Jag köpte honom i augusti så vi håller fortfarande på att lära känna varandra. Han behöver varmare täcken än vad jag egentligen hade velat ha, eftersom han annars faller ur (trots fri tillgång på grovfoder) och får muskelspänningar i hela bakpartiet. Så jag har snällt fått anpassa mig och ta fram varmare täcken :)

Faktum är att det just nu hänger tre täcken på boxen, eftersom det kan variera från tio plus till tio minus över en natt. Hopplöst! Så han har allt från ett fleecefodrat regntäcke till ett 300 grams vintertäcke framme nu, så litar jag på att personalen fattar kloka beslut :) egentligen tycker jag att det låter vansinnigt med ett 300 gram när det ändå är så pass varmt som det har varit, men är det vad hästen behöver för att må bra så är det!


Helene

http://minttu.blo.gg/

d-ponnyn har jag aldrig rakat då hon är naken året om. Men hon är inte så frusen av sig så det blir väldigt tunna täcken! :P Men har något tjockt om det blir väldigt kallt.
Våra shettisar får vi raka året om. De går på ridlektioner och körs och då kan de knappast andas under allt fluff. XD. Där har vi rätt så tjocka täcken då de är "vana" vid värmen när de inte tränas. (vintertid då)
Då jag aldrig hittar de perfekt passande täckena till hästarna har jag inget märke att rekommendera.


Hade fram tills nyligen 200 + 100 gr på min äldre häst (19år) Han är också svår och fryser lätt och blir spänd i ryggen så nu när vädret vände och blev mkt kallare har han 370gr+100gr samt halstäcke med 150gr. Låter kanske mkt men han är mkt nöjdare nu.

Min äldre häst (19år) är också frusen och blir lätt spänd i ryggen, får mkt mat. Fram tills nyligen hade han 200gr+100gr och halstäcke. Men nu när det vände och blev mkt kallare har han 370gr+100gr samt 150gr halstäcke. Låter kanske mkt men han är mkt nöjdare nu. Man får lyssna på den individ man har alla är olika. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >