Förtroende när det är som viktigast!
Jag fick för ett tag sedan en kommentar av en läsare som sett att jag varit hos Florian och Cecilia, och jag har faktiskt väntat med att skriva detta inlägg för jag vill absolut inte "hänga ut" denhär läsaren! Jag vet med all säkerhet att hon skrev den i all välmening, och det var väldigt intressant det hon skrev - jag tog det till mig, men jag ville också skriva hur jag tänker! (som sagt, inget mot kommentaren, den var skriven på ett sätt som enbart visade att hon brydde sig så jag blev uppriktigt bara glad - tack! :))
 
Kommentaren handlade om hur personen själv har upplevt det på samma klinik och med samma veterinärer som jag själv använder, och som ni förstår hade hon inte riktigt lika mycket positiva upplevelser som jag har - detta vill jag skriva om!
 
Jag själv har besökt nära på alla kliniker i detta området och jag har under många år haft en rad olika veterinärer som kikat på mina hästar, men jag har under många år känt en saknad av att ha en veterinär som jag kan prata med påriktigt! Med det menar jag bolla idéer och tankar, men också som känner till både mig och mina hästar. Det är oerhört viktigt i mitt tycke att kunna ha en sådan relation till en veterinär när man satsar högt med sina hästar! Veterinärerna är ju "tyvärr" en stor del i själva satsningen!
Från första gången jag kom till Florian och Cecilia har jag kännt ett enormt förtroende för dom och Cecilia har jag under en längre tid också pratat mycket med om när det varit någonting med mina hästar, jag har precis den relationen till henne som jag under så många år verkligen har saknat och jag är så oerhört tacksam för det!
 
Jag har ju själv länge sökt hjälp på tusen olika ställen inom vården, och jag har träffat på så många olika typer av läkare och specialister så jag håller inte ens räkningen. Däremot kan jag räkna på en hand hur många jag fått förtroende för och som jag litar på! Trots att dessa läkare sällan säger precis det jag vill höra, eller nästan aldrig, så tror jag på det dom säger och jag litar på deras ord. Men jag vet också att de har fel ibland, de har vissa områden som de är bättre på eller kanske mindre bra på och dessutom är de "bara" människor så självklart kan de göra fel!
För min del så gör inte det så mycket för har jag gett mitt förtroende till dom så måste jag någonstans bestämma mig för att lita på dom hela vägen, annars blir det inte helt rättvist!
Jag har själv varit med om många och alldeles för stora brister inom vården av både mig själv och mina hästar, inte minst Goodie, och flera gånger har jag förlorat detta förtroende och gått vidare till något annat eller någon annan pga detta och jag tycker inte det är något fel alls. Men när jag sedan hittar någon som jag känner detdär extra för så får man någonstans acceptera att dessa människor kan omöjligt vara bäst på allt, jag kan omöjligt hålla med om precis allt de säger och gör men det är vid det tillfället jag får välja att antingen gå till någonannan eller helt enkelt lita på min egen magkänsla och ha kvar detdär förtroendet som jag ändå fått.
Självklart ska man inte gå med på vad som helst och som sagt, ibland kanske man behöver ta hjälp någonannanstans också. Men ibland kanske det också är bra att ha lite is i magen för allas skull känner jag?
 
Jag har flera veterinärer och kliniker som jag hade kunnat skriva illa saker om här på bloggen, men som jag är säker på att flertalet hästägare är toppennöjd med. Detta är nu absolut ingenting mot er som pratar/skriver dåligt om någon veterinär eller klinik, jag har full förståelse för att ni tappat förtroendet för någon som inte behandlat er ögonsten på rätt sätt, men jag tror att det finns lika mycket behandlingssätt som det finns antal veterinärer här i världen! Det kan också vara med varierande reslutat kanske, men många gånger kan de nog ändå uppnå samma slutmål faktiskt... Litegrann som vi själva behandlar våra hästar på olika sätt, så finns det ju inget direkt som säger att man gör precis så eller det är just dethär som är rätt. Så är det ju också för veterinärers del och det jag nu vill komma till är att man får väga för och nackdelar helt enkelt, ingen kan göra och ha helt rätt jämt - vi är alla bara människor! Men för mig personligen så är det så otroligt viktigt att kunna prata med en veterinär som tror på mig och det jag gör och säger, Cecilia är guld värd i mina ögon och dessutom kompletterar Florian där hon är osäker och jag är så fruktansvärt glad att jag hittat dom båda! De andra i stallet är också hos dom nu när de är iväg med sina hästar och alla jag själv känner pratar bara gott om denna klinik, men självklart vet jag att alla omöjligt kan vara nöjda och det är inget fel på varken hästägare eller veterinärerna i sig anser jag! Båda gör sitt bästa och vill det bästa för hästen :)
 
Samma sak gäller för tex tränare, jag har nog aldrig haft en tränare som har precis allt det jag vill ha och letar efter (jo, en har faktiskt det men denne har jag inte möjlighet att rida för tillräckligt ofta..) men jag har förtroende för några och tror givetvis på det dom säger. Men är det något som saknas så kanske jag kompletterar det med något annat, men jag tror fortfarande helhjärtat på det varje tränare gör - för att jag tycker det är så himla viktigt!
Det blir inte riktigt rättvist för någon annars...
En och samma tränare kan omöjligt vara bra på precis allt, och den har heller inte sett alla typer av problem och löst dom. Men ibland går det bra ändå, för att man just har lite is i magen och en bra kommunikation.
 
Hoppas ni förstår hur jag tänker och som sagt förstår jag er som också tänker på detta sätt jag nämt, alla veterinärer, hovslagare, tränare, equiterapueter etc. är inte bra för alla, och det kanske inte är meningen heller. Men får du förtroende så välj någonstans att tro på det dom gör och säger, och/eller gå annars vidare till något annat som passar er bättre helt enkelt. Men när ni känner att ni hittat rätt - håll hårt i dessa personer för att få den bästa relationen, för som sagt, ibland kan det vara mer värt än någonting annat! :)
 Cissi

Sådär är det ju verkligen, upplevde något liknande häromveckan. Min veterinär förespråkar väldigt mycket sjukgymnastik och läkning genom rörelse (det ska mycket till för att hon ska förespråka boxvila, men om det behövs så är det givetvis vad hon rekommenderar) vilket JAG tror på och även har fått bra resultat av på mina hästar. Jag tänker likadant med mig själv, inte lägger jag mig platt i sängen för att jag har ont i ryggen - då blir det bara värre. En stallkompis till mig var nyligen hos samma veterinär för första gången, och var superupprörd när hon kom hem för att hon hade blivit rekommenderad att hästen skulle joggas medan den åt antiinflammatoriskt. Hon ringde upp en annan veterinär som sa det hon ville höra; nämligen boxvila eller sjukhage och 15 min promenad för hand om dagen, i en månad. I min värld låter det vansinnigt med tanke på vad det var för fel på hästen, men i hennes värld var istället mitt sätt vansinnigt. Medan jag rekommenderar min veterinär till alla jag träffar, kommer hon troligtvis avråda andra från att åka dit. I slutändan gäller det ju att hitta ett koncept man själv tror på, och bygga upp ett team med människor man litar på.


Jag tycker precis som du att Florian och Cecilia är grymma! Jag kanske inte har varit på lika många kliniker som du med mina hästar men jag är ändå absolut mest nöjd med dem och deras bemötande och skulle rekommendera alla att åka dit! Ärliga, trevliga och sympatiska, men bäst av allt; dom lyssnar på vad jag säger och vad jag tror och avfärdar mig inte som en ung och dum flicka (vilket jag tycker att jag blivit på andra ställen)! Jag blev glad när jag insåg vilken klinik du var på och att du, precis som jag, var så nöjd med dom. Det känns bra att man är fler som har den uppfattningen.

Hoppas att det är på väg åt rätt håll med alla dina hästar nu, du har ju tyvärr haft på tok för mycket otur på samma gång.


Exakt så där är det med allt egentligen. Jag har tack O lov inte behövt använt mig av veterinär så många gånger genom åren men just det där med förtroende är otroligt viktigt. Här i Sundsvall har vi två kliniker och en mobil veterinär förutom distriktarna. Jag har provat allihopa varav det ena stället skulle jag inte ens åka till om det så var det sista som fanns kvar, hellre åker jag tio mil till nästa ställe. Jag har totalt tappat förtroende för dom efter att ha både felbedömt och felbehandlat min häst, mina bekantas hästar samt misslyckats totalt med en vanlig veterinärbesiktning. Medans jag aldrig skulle åka tillbaka dit så har jag flera bekanta som är jättenöjda med dom. Jag har istället den andra kliniken nära mitt hjärta där den veterinären är guld värd. Noggrann, lugn, enormt kunnig och framförallt oerhört pedagogisk och klok. Han var en klippa när min förra häst utreddes och han är en veterinär som bryr sig om en på riktigt liksom. Jag skulle rekommendera honom alla dar i veckan medans andra tycker att han är långsam och sprutglad . Så smaken är som baken :) Tycker det här var ett jättebra inlägg , det är bea att lyfta fram sina åsikter och ge lite cred till dom som finns där för en när det krisar med våra "bebisar" .


Sara

Här kommer en kommentar lite i efterhand :)
Jag tycker detta inlägget var extra intressant då jag inte bara är stor dressyr-nörd utan också just nu läser till veterinär... Och jag har också rest land och rike för att hitta den perfekte veterinären med mina hästar x antal gånger... Men jag har insett att det är väldigt komplext och finns många både vetenskapliga och accepterade metoder för att uppnå samma resultat. Det är en tråkig trend inom just ridsporten att döma ut veterinärer och deras kunskap, och sprida det som om det vore fastställd vetenskap, något som själv oroar mig för framtiden. Det är så komplext, och folk som inte tok-pluggat i 5,5 år just detta ämnet och kan se problemet i alla dess nyanser är alltför ofta snabba att döma... Det är inte ovanligt om man misstänker en specifik åkamma, att man börjar att behandla som en del i diagnosen och det kan visa sig att det var "fel" om det inte hjälper, och sedan får man testa en annan behandling för att utesluta nästa grej. Detta betyder inte att veterinären gjort något fel, som många kan tro, utan är en del i planen... Det kan vara för dyrt, komplicerat, inte tillräckligt tillförlitliga svar för att direkt ställa en diagnos direkt, utan det kan vara nödvändigt att testa olika behandlingar just för att ta reda på vad som är felet. Och jag tror alla veterinärer gör sitt yttersta utifrån deras resurser för att hjälpa, så det är tråkigt och onödigt när dåliga rykten sprids... Men du verkar ha en utmärkt relation till dina veterinärer, och det är sånt som gör att man orkar fortsätta :)
Och precis som i human-medicinen är det ofta man kanske inte kan lösa det underliggande problemet, utan att behandla symptomen är det ända som går att göra. Jag har själv haft ont i höften många år, gått hos flera olika läkare som bara kan erbjuda en kortison-spruta trots att jag är bara är 25 år. Innan jag började läsa tyckte jag det var fruktansvärt irriterande att inte göra något åt själva orsaken, men nu förstår jag att gå in och ändra något kirurgiskt är så otroligt riskfyllt att det helt enkelt inte är värt det och detta gäller många olika åkommor. Och kunskapen är inte heller oändlig, däremot tar det öändligt med tid att få en ny medicin/metod på marknaden...
Tycker din blogg är så bra! Kämpa på och stort lycka till med dina fina hästar! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >