Hur jag tänker när jag täckar mina hästar...
Tack för alla intressanta kommentarer jag fick från er igår, det är så kul att läsa oavsett om vi gör på samma sätt eller inte! Personligen anser jag att det aldrig kan finnas något rätt eller fel i detta fall så :)
 
Jag själv har haft lite extra mycket problem med Goodie och täcke just nu, eftersom han rör sig lite och alltid varit en väldigt frusen individ. Tyvärr skulle jag nog inte ha klippt honom riktigt än, men samtidigt rör han sig knappt mer eller mindre än de andra hästarna i stallet som går i stor hage heller eftersom underlaget varit så dåligt. 
Vanligtvis är ju Goodie klippt året runt nu så då får man tänka lite extra på detta med täcke osv.
 
Enda anledningen till att jag upplever detta svårt är att alla hästar är olika, och trots att jag känner Goodie otroligt bra så känner jag honom tydligen inte tillräckligt bra eftersom han kommit in med en (vad jag tror och upplever) spänd rygg pga kylan och framförallt blåsten som var här häromdagen. 
Han går med, i mitt tycke - alldeles för mycket täcken nu faktiskt, men verkar ändå inte helt nöjd, där fortsätter jag att expremintera lite och har istället ökat hömängden i hagen och minskat till kvällen för att se om det kan hjälpa till lite.
 
Sheeba är också lite svår, henne har jag ju inte haft så länge och hon är absolut inte jättefrusen men jag upplever att hon blir lite spänd om hon blir kall, vilket jag inte tycker om alls. Hon är enbart klippt fram vid bogen och halsen och går med ett 200g täcke och ibland ett fleece extra under. Jag har aldrig sett att hon fryser, men man känner det på hennes sätt att vara tycker jag om hon ändå har gjort det.
 
Fonzie står ju just nu helt utan täcke då han står på box, det är dock nästan lika kallt i hans stalldel som utomhus där minus att det inte blåser såklart. Han har ju gott om päls, men absolut inget att ta av så även han har fått ett vintertäcke för de kallare/blåsigare/regniga dagarna. Han behöver varenda litet gram på sin kropp så jag vill inte att han lägger energi på att hålla värmen. Innan operationen hade han ett vanligt regntäcke, nu är det lite tjockare som väntar framöver på ca 200g.
 
Sedan är det också väldigt svårt då mina hästar går ut kanske mellan 5-6 på morgonen vissa dagar, och då kan vädret vara väldigt annorlunda mot vad det är några timmar senare! Både med kyla men också nederbörd...
Jag tycker det är jättelurigt och gillar inte alls att sitta upp på en häst som är kall om sin rygg, det måste ju vara fruktansvärt obehagligt? 
Det är inte helt lätt detdär, men man får ju försöka gå på en viss känsla över hur hästarna verkar ta kylan helt enkelt. Men Goodie började jag nu med lite tunnare täcken tills jag insåg att han behöver tjockare - det gäller helt enkelt att testa sig fram antar jag...
 
Om Goodie själv får välja:      och givetvis med det tjockaste vintertäcket hans matte kan hitta ihop med detta ;)
 
 
 Cicci

Hästar som arbetar hårdare har mer muskler som hjälper dem hålla värmen. Så generaliserat behöver tävlingshästar som är klippta ändå mindre täcke än skogsmulle-ponnyn som är halvklippt och går på halvfart. Sen är allt självklart beroende på individ. Jag har en som klarar sig bra med 100 gram nu när det är ned till ca 5 minus medan den andra har 300 gram. Jag brukar som någon annan känns under täcket. Det ska vara varmt men inte mycket varmare än en normaltempererad hand, för då är det för varmt. Tacka vet jag Horseware med liner system, jag klarar mig med ett yttertäcke och byter bara liner, sparar mycket pengar för mig :)


Helena Gustafsson

http://gossegosen.blogg.se/

Det finns flera relevanta aspekter runt täckning och frusna hästar som är relevant här runt det du upplever är svårt .
När man helklipper hästen tar man bort exakt ALL dess naturliga förmåga att reglera sin värme själv i fråga om att hålla värmen. Just rygg, länd och kors är de primära delarna på hästen där värmereglaget verkar. Utifrån det så finns det inte "aldeles för mycket täcken" - för fryser hästen så gör den det och då måste man täcka på .
Utöver det så en häst i lägre muskulatur och kondition som står stilla mycket pga konvalescens, fryser ännu mer/har ännu sämre förutsättning att reglera värme . Utifrån det brukar man rekommendera att absolut inte helklippa sådana hästar eftersom det försvårar för dem och dessutom öht inte finns någon anledning att de ska vara just helklippta.

Ang Din unghäst som du vill behålla hull på osv så ska du täcka den i det syftet så gör det inte med ett ofodrat regntäcke eftersom det inte erbjuder någon isolering utan bara trycker ner pälsen som den har och hindrar pälsen att resa sig och bilda ett isolerings luft lager mot kroppen. Lägg på ett lätt fodrat istället OM du ska täcka den, annars klarar den sig bättre utan med sin egna päls .

Din unghäst som rids : fleece isolerar väldigt dåligt och dubbla täcken när ett fleece är det ena är sämre isoleringsmässigt . Lägg på ngt annat än just fleece och hellre ett enda lite varmare täcke om den verkar frusen/spänd . Är de känsliga och spänner sig kan dubbla täcken bli ngt som gör dem mer spända eftersom de aldrig ligger lika rörelsefritt som ett enkelt täcke gör. Fleece dessutom har en tendens att "haka i" hårstråna i pälsen på både oklippt och klippt häst vilket för gör att täcket nyper fast och "drar" .


Pia

Jag tycker att backontrack ryggtäcke fungerar bra för min häst som blir lätt spänd i ryggen. Samtidigt är han inte frusen av sig så kan inte ha för tjocka täcken på för då svettas han.

Svar: Ja, Backontrack är toppen! Har ett täcke som han brukar ha på sig under de andra, dock inte varje dag, men i perioder :)
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >