Ridövning för att få hästen så liksidig som möjligt!
Många ryttare tror nog att bara för att man rider höga klasser i dressyr eller hoppning så tränar man inte lika mycket "lättare" saker, men det är nog snarare tvärtom tror jag!
Här kommer en av mina favoritövningar på alla hästar, som man också kan utveckla till oändligheten...
 
Denna övning avslöjar hur liksidig/oliksidig hästen eller kanske ryttaren är, det absolut viktigaste att tänka på när man rider serpentinbågar överhuvudtaget är att tänka på hur hästen ställer sig i sidan. Den ska varken ramla innåt på innerskänkeln, sladda ut bakdelen, trycka in bakdelen eller flyta ut och gå emot ryttarens ytterskänkel. Du som ryttare ska placera den precis lagom mellan skänklarna och dyker det då upp problem med att den flyter ut eller ramlar innåt ändå, så vet du att det är något sådant du behöver träna hästen på för att få den mer liksidig. Det du strävar efter är att hästen ska spåra även om du rider två eller fem bågar över ridbanan.
När man nu behärskar att rida en vanlig serpentin så tycker jag om att utveckla den och lägga in tex halter eller som i detta fallet - volter!
Det är lite olika vart jag lägger dom beroende på vad hästen jag sitter på har för typ av problem, hur den är oliksidig eller hur den försöker komma på utvägar... För att ta några exempel, en häst som springer ifrån dig gör jag halt på medellinjen, eller kanske lägger en volt precis i slutet av bågen åt samma håll som vi precis kom från - bågen är i vänster varv, vid medellinjen lägger jag då en volt åt vänster igen för att lära hästen att vänta på att jag ska byta varv och inte hästen själv. Sedan finns det hästar som ramlar in på innerbogen direkt när man ställer om och börjar gena (tänk på att du som ryttare måste planera vägarna och göra bågarna precis som de ska vara, är du inte konsekvent mot dig själv här så blir det svårt att upptäcka problemen hos hästen också!) då lägger jag direkt en volt åt de varv som jag precis ställt om till och fortsätter sedan som vanligt. Det händer också att jag lägger en volt mitt i bågen, alltså precis när jag möter långsidan och det gör jag ifall jag känner att jag inte riktigt fått med mig hästen och kanske inte hinner få den klar de sista 8-10 metrarna tills jag måste ställa om den och påbörja nästa serpentinbåge.
Så volter i serpentinbågarna är bra till mycket och kan vara bra på flera olika sätt! Hitta erat problem och jobba med det båda två, men det absolut viktigaste är att du som ryttare alltid kan bli mer kvicktänkt! Det gäller att ta tag i problemet direkt när det dyker upp, såfort du känner att hästen inte är med, förekommer eller inte lyssnar så måste du rikta uppmärksamheten på rätt ställe och få hästen att göra det den just den sekunden inte gör. Därför gäller det att vi är både snabbtänkta, kvicka med hjälperna och som alltid - konsekventa!
 
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >