Framåtbjudning..
Jag vet att jag skrivit och nästan tjatat om detta förr, men det tåls att säga igen! Framåtbjudning är det absolut viktigaste i en hästs utbildning! Går inte hästen ärligt fram för skänkeln, så finns det ingen anledning att sitta och träna något annat..
 
Varje vecka har jag folk som hittar in till min blogg genom olika sökmotorer där dom letar efter tips på hur man får hästen att gå fram för skänkeln, hur man får en häst att gå fram mer i galoppen etc. Så frågar man mig hur man ska träna detta?! Vad ska man säga? Du lär hästen att det alltid bara finns en enda utväg och det är frammåt, plattan i botten bara!
 
Sedan finns det många hästar som gärna går fram av sig själva, eller som lär sig detta fortare än andra - grattis! Men att tänka på är att ingen häst föds med naturlig framåtbjudning i ridningen. Dom föds inte ens för att vi ska rida på dom egentligen, så därför måste vi lära dom och visa vägen. Desto snabbare och mer okomplicerat du gör det för hästen, desto lättare kommer den också ha för att kunna förstå vad det handlar om.
 
Det finns också hästar som man upplever går lite "med handbromsen i" hela tiden (det gör som sagt alla unghästar i början innan dom lärt sig, men även dom som blivit några år ibland) och där får man helt enkelt varje dag jobba med att "sätta dit" frammåtbjudningen innan du gör någonting annat.
Vad kan man tänka på då? Hästen ska lyssna på dina skänklar i alla lägen, då gäller det att du som ryttare är extremt konsekvent. Ska hästen bli kvick, så måste också du bli väldigt kvick både med hjälpen i sig, eventuell tillrättavisning men också kvick med beröm! Alltid beröm när hästen gör rätt, absolut extra viktigt när den håller på att lära sig dessutom..
 
Det vanligaste felet gör när man känner att hästen inte riktigt bjuder fram är nog att man fokuserar på huvudets position, hästen ska nämligen böja på nacken.. Jag köper det, det är det första som blir inpräntat i våra små huvuden när vi börjar rida, likväl som vi lär oss styra med händerna. Men det är dags att börja lära om nu, för huvudets position är helt oviktig om inte bakdelen är igång och jobbar! När bakbenen kommer igång, så kommer den riktiga formen som ett brev på posten. Även om man då såklart måste tänka på att hästen kanske inte orkar gå där så många steg i början, men jobba alltid med bakbenen och tänk dig att du sitter på bakdelen istället för mitt på hästen, du ska känna hur hästen använder sina bakben. Kan du göra det så är du definitivt en bra bit påväg! :)
 
Jag lärde mig en toppenbra grej en gång, ett tankesätt för hur man kan tänka när man lär både sig själv och hästen att gå fram för skänkeln och inte bli sådär "klämmig" som vi gärna blir.. Det är verkligen jättevanligt med folk som sitter och inverkar i varje steg på hästen, och tillslut stänger dom av. Då gäller det att man tar sig i kragen och utvärderar både sig själv och hästen varför och vad ska jag göra åt det?
Men som sagt, man kan ha i tankarna att man sitter på en sparkcykel - man hoppar av för att ta fart, sedan sätter man sig där uppe, njuter lite, tills farten tar slut, då hoppar man av och tar fart igen! Här får man absolut inte "klämma" lite emellanåt, utan nu gäller det att be om "frammåt" en gång och sedan åker man på detta, tanken är ju sedan att du ska kunna sitta på hästen som att du sitter på en sparkcykel i en nerförsbacke, du behöver inte ta fart alls utan cykeln rullar av sig själv. Sedan ska hästen inte bokstavligen gå i nerförsbacke, men jag tror ni förstår vad jag menar..
 
Det absolut viktigaste av allt är att aldrig bli arg på din häst för att den inte går fram, eller "inte vill gå fram" som också är ett vanligt uttryck - vilket absolut kan stämma i vissa fall.. Men många gånger sitter det i att jag som ryttare inte ber om rätt saker på rätt sätt. En häst kan omöjligt bli kvick och tänka frammåt om inte jag som ryttare gör det!
 
Jag hade en ponny som absolut inte gick fram, speciellt inte innanför dressyrstaketen.. Men tillslut lärde jag mig att rida honom rätt hemma och vara konsekvent mot honom och mig själv, när jag sedan kom till tävlingen tog jag med mig detta och tänka nästan lite som om jag hade bråttom till nästa klass när jag red inne på banan... Nu menar inte jag att alla ska slå hastighetsrekord i dressyrprogrammen här, men innan man tränar eller gör någonting annat så måste hästen lära sig vad en ärlig frammåtbjudning är - det finns bara en enda väg ur precis allting.. Frammåt, aldrig bakåt, inte uppåt och inte ens åt sidan! Fram är och ska alltid vara prio ett!
 
 Katarina

http://saganomensaga.blogg.se/

Precis det här jag jobbar stenhård med på ponnyn jag har på "tillridning". Han KAN egentligen allting men har noll framåtbjudning och då går han ju som en kratta också.. Vi jobbar bara framåt på ridbanan och sen mycket framåt utomhus också :)


Jennifer

http://www.jenniferdressage.se/

Såå viktigt. Har lite problem med detta på min ponny ibland, hon går gärna uppåt istället för framåt emellanåt. (Gärna upp på bakbenen om man ger sig den på att hon ska fram i de lägena)


lina

http://olinao.blogg.%20se

Jättebra och peppande skrivet. Mitt snart 5-åriga sto och jag har inte riktigt fått kläm på det där så vi kämpar på. Gör dock framsteg. Tack för att du delar med dig med bra tankesätt, det hjälper mig mycket ☺ DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >