En helt vanlig lördag..
Jag sitter hemma och putsar grejer.. Vad gör man inte liksom?! Vet inte om det var jag eller Goodie som duschade mest idag så jag fick ta med mig och putsa allting hemma, blev lite småfrusen med alla blöta kläder.. ;)
Min häst var såå mjuk och fin idag! Hoppas det håller i sig även imorgon! Har fått ganska sena starttider..16.01 och 18.38.. Helt okej.. Många fina ekipage med så ska åka dit lite tidigare och sätta mig och kika. Alltid roligt!
 
Fonzie fick komma ut och springa idag med... Medan matte stod och blunda.. fy vad hängig han är nu. Men man kan ändå ana en viss potential så ni ska få kika på ett litet klipp sedan lovar jag :) Han är mysig iaf, övergosig när jag står och borstar. Han älskar det! 
 Anonym

Hej, jag har en liten häst på ca 1,55 cm. Jag vill jätte gärna kunna komma upp i klasserna och tävla med honom i dressyren men just nu är han bara 6 år. Jag undrar först och främst hur man kan få mer kadens (?) traven, han har väldigt fina steg men man skulle ju helst vilja att han skulle ta benen upp lite mer. Och när jag fattar galopp så slänger han alltid upp dit huvud och blir väldigt stark, det går ju över efter någon sekund eller så men ute på dressyrbanorna kanske det inte är så kul.
Jag blir ju lite orolig när jag ser andra ryttare på deras 1,70 hästar i dom klasserna jag ska rida. Vet du om en liten häst skulle kunna klara sig mot dom större motståndarna?

Tacksam för svar.

Svar: Hej.Självklart kan en mindre häst klara sig upp i klasserna! Idag får faktiskt många hästar poäng just för att dom är lydiga och gör det dom ska - där dom ska göra det! Oavsett hur stor en häst är så är den lydig kan den absolut komma upp i klasserna..
Jag vet inte vad din häst kan nu och hur den ligger till utbidlningsmässigt, men mycket övergångar och tempoväxlingar som gör den start i traven kan ju hjälpa mycket! Kanske kan du ta hjälp av lite bommar?
Du kan också träna hästen på att korta upp sig och tänka några steg passage (passagen är toppen när man vill lära hästen att röra sig med mer kadens) och sedan rida fram igen.
En annan bra övning är att samla upp och rida en väldigt samlad öppna och därifrån öka hästen - i öppnan. Då får många hästar mer svävmoment (oftast) i steget.

Det med fattningarna hade jag börjat att hålla honom ganska ställd in i fattningen för att se om det hjälper. Man kan även testa att fatta galopp från lite öppna.. Dock är det ju ett tecken på att han egentligen är lite svag i just den övergången så rid helt enkelt mycket fattningar och stärk upp honom där.. Alla övergångar där man byter gångart är ju egentligen väldigt styrkekrävande för hästen så :)

Lycka till!
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >