Träning för Jenny dag 2.
Detta passet kände jag mig mer säker på Goodie att jag inte skulle behöva värma upp lika länge.. Mycket riktigt var han som han brukar vara när han rör sig som vanligt och litemer lagom tempererad. Då kan man också pusha honom mycket lättare och verkligen få dendär känslan "Jaha, du menar så.. håll i dig då så ska jag visa dig morsan"..
Vad fantastisk Jenny var att rida för, allting blir så himla simpelt när man lär ut på det sättet hon gör! Jag både rider och tränar mycket så själv, men hon fick det på något sätt att verka ännu lättare allting. Även Carl och Emma har ju det tänket, så det var ju inget nytt på det sättet så, men det trillade ner en extra gång bara!
 
Vi började med lite tramp och Jenny berömde Goodie för att hon tycker han trampar väldigt fint, han har dessutom oerhört lätt att trampa precis på stället så det senaste har jag faktiskt medvetet bara försökt få honom att röra sig litemer frammåt i piaffen just för att han aldrig ska få tänka bakåt. Nu fick jag dock tänka lite extra på att han verkligen skulle vara helt rak, ibland tryckte han sig lite mot ena skänkeln och det måste jag vara väldigt konsekvent med. Jag fick en hel del bra tips som jag kommer kunna ha massvis med nytta av hemma sedan!
 
Jag bad sedan om att få träna lite galoppslutor för jag har haft det lite tufft med dom, speciellt åt höger.. Det är samma problem egentligen som jag stött på i piruetterna. Jag fick då rida helt rak kropp på fyrkanten och bara böja Goodie i halsen, tex i höger varv om jag då skulle göra höger sluta så skulle han gå kvar rakt på spåret med kroppen men böja igenom till höger med halsen. När jag sedan bara gav hjälpen för slutan i detta jobbet så flöt han undan hur lätt som helst, alltså löjligt enkelt! En superövning för min häst alltså, och något man kan ha med sig in på banan eftersom man trots allt har ett helt hörn på sig att förbereda! ;)
 
Vi red också piruetterna som vi gjorde igår och nu när han har så mycket lättare att sätta sig fick jag träna på att inte låta han sätta sig för mycket, och att jag verkligen kontrollerade varje galoppsteg. Övningen jag har gjort i skritt har verkligen hjälpt honom här, för just den övningen med tagen bakdel och förminska och förstora volten och sedan låta han samla upp sig som i en piruett, det gick verkligen inte för ett halvår sedan! Alltså påriktigt, han varken förstod, orkade eller gjorde det på rätt sätt. Han har dock förbättrat sin galopp överlag, men ändå.. Min häst har fasen slitit alltså, ja jag också såsett men nu fick vi äntligen vår utdelning båda två! Goodie genom att han blir dö-stolt när han känner att han gör rätt och jag genom att jag glömmer bort och rida och vill ge min häst en stor kram, ja så en fantastisk känsla är väl min belöning då!
Denna övning där vi lekte med storleken och steget ska jag verkligen ta med mig.. Även om jag gjort liknande övningar innan så var det en helt annan aktivitet och kvickhet som krävdes av mig när Jenny guidade mig, vilket passar oss så bra! Där kommer min svaghet fram iallafall.. Det bästa av allt är att när han väl sitter där i piruetten så skulle jag kunna knyta ihop tyglarna och ta en kaffe medans jag väntar, så mycket lättare känns det nu och så lite kräver han av mig numera.. En väldigt härlig känsla!
 
Vi avslutade med byten i varje, två åt gången vilket gick bra! Sedan fick jag göra tre och det fullständigt knyter sig för mig, alltså verkligen totalt! Jag bli passiv och bara spänd.. Men efter några försök fick vi till dom där bytena, rena och faktiskt väldigt raka! Då kan ni gissa om jag vart nöjd?! Jag ska dock träna mer byten i varje hemma nu, för när hon kommer tillbaka så ska vi göra minst 3 utan problem, så det så! :)
 Evelina

http://dressyrwelsh.blogg.se

Vad kul att du har fått så många bra träningar, det är verkligen otroligt kul och inspirerande när man bara känner hur det lossnar och blir lätt :D


Jag hade samma problem förra våren så här kommer träningstips för bytena i varje: Rid två och minska ned antalet språng emellan, så att du till slut bara har ett språng kvar mellan. Så kan man hålla på så ett tag tills det känns riktigt säkert och sen försöka plocka bort språnget emellan. Det funkade mkt bättre för mig än att försöka göra tre eller fler på en gång. Du hittar rytmen mkt lättare. Snart gör ni 15! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >