Bett-fråga!
Har en fråga till er!
Jag såg en diskussion angående vilka bett man ska ha och hurvida de ska vara för långa eller korta (givetvis strävar alla efter lagom, men vad är egentligen lagom?!) och vad anser ni? Vad trivs ni med att rida på? Raka? Fasta? Lite långa så dom inte "nyper" och blir lättare att röra? Korta som inte rör sig alls? Tredelat? Tvådelat?
 
Det ser väldigt olika ut beroende på vad man frågar för typ av ryttare kan jag säga! Men berätta gärna hur ni resonerar :)
 Anonym

Aldrig ett för långt bett! Precis lagom långa, sen varierar mundel och bettringar, har tredelade och raka :) Gillar bland annat tredelat sötmalmsbett, jag tycker många hästar verkar trivas med det, men har en bestämd herre som kräver variation av bett, annars spottar han ut dom ;)


caroline gustafsson

Jag har en uppsjö av bett men de jag alltid faller tillbaka på är Sprenger 3-delade KK / dynamic. Sånt du har bild på, den i mitten är ett populärt bett annars vanliga bridonger. Jag vill ha dem så de ligger perfekt i munnen och med det menar jag att hästens mun i avslappnat läge fyller ut hela bettet utan att trängas in mellan bettringarna. Helst har jag rörliga ringar. Har några D- eller eggbett men trivs inte i det och har aldrig ridit en häst som går bättre på det. Såfall har de hellre haft tredelat fast med micklemtränset. Provade sånt som inte ska nypa, den översta, men mina hästar fick inte ihop munnen :-( Haha, de är såna pyttepållar.
/Caroline


Det lika många bett som det finns rätt och fel men det enda rätta är att fråga hästen själv :)


Molly Bergh

http://www.nouw.com/mollybergh

Har alltid ridit mina hästar på tredelade med rörliga ringar och det tycker jag de har gått bra på. Om jag måste välja mellan ett för långt bett eller för kort så skulle jag välja ett för långt så det inte nyper i mungipan, det måste ju vara det värsta som finns om det går runt och smånyper i munnen, men självklart satsar jag efter ett "lagom" bett. Ser fram emot att läsa tipsen som rullar in här så jag kan variera bett lite :)


Dressyrteamet

http://dressyrteamet.se

lagom långt, bar att fortsätta leta efter rätt storlek om man har för kort eller för långt, finns ju bett med helstorlekar också. Helst 3 delat men funkar hästen bäst på rakt eller tvådelat så är det ju så.


Malin

http://doohs.blogg.se

Hellre lite långt än för kort, mest för att det känns obehagligt om de skulle bli nypta i sidorna, men jag har också läst och sett alla nackdelar med för långt. Jag varierar mellan tredelat fasta ringar , odelat med rörliga (tömkör alltid på detta bett efter tips från Anders Eriksson), vanliga tvådelade med rörliga osv. Och så hackamore. När jag är igång så har jag nästan alltid hack vid uteritt och om jag skulle få för mig att "hoppa" eller rider teknik i WE, och varierer mellan två bett på markpassen.


Katarina

http://saganomensaga.blogg.se/

Murre ligger typ mitt emellan två storlekar så varierar mellan de två och sen rakt med lösa ringar, tvådelat med fasta och tredelat med fasta eller lösa :p plus ett bettlöst då ;) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >