Godmorgon.
Lite piggare och ännu gladare!
Igår trillade verkligen en polett ner för mig och Goodie på ridpasset! Eller faktiskt flera..! Men återkommer till det, ska försöka skriva i rätt ordning här så jag slipper göra alla som vill läsa - helt förvirrade..
Vi började ju iaf med att skritta ut en sväng med hundarna, jag är lite hundvakt nu så jag hade två stycken med mig ut. Det var inte riktigt Goodie med på så han hann faktiskt med att bli vettskrämd av den ena vovven en gång och jag var påväg ner i backen - haha. Denna gången tog fakiskt inte knät den värsta smällen som tur var, då hade jag åkt hem och bäddat ner mig i sängen i ett par dagar. Har haft mer ont än vanligt för flera veckor framöver..
Jaja, vilket fall så småsprang Goodie in i ridhuset när vi vände hemmåt. Tror han försökte tala om att han har funderat på en del grejer och kommit på hur man ska göra.. Eller så tycker han faktiskt att det helt enkelt är ganska roligt att jobba, vad vet jag ;)
Vi travade igång väldigt lugnt, eller jag bad om lugnt men Goodie förstod inte riktigt. Efter ett par övergångar började han tagga ner lite, tycker serpentiner med skrittövergångar är en fantastisk övning att värma upp i (eller rida resten av passet också, väldigt lösgörande..) och här någonstans satt jag och fundera på en sak när jag red, men ska skriva mer i det i ett eget inlägg! Vilket fall så jobbar jag på att bli kvickare och mer konsekvent som ryttare, för att så tydligt som möjligt kunna visa Goodie med små hjälper vart han gör rätt eller då fel. När han nu började slappna av så kom helt plöstligt reaktionen för skänkeln lite långsammare än vad jag ville, och en enda gång behövde jag bryta hans mönster och då var han med mig igen - resten av passet! Här handlar det dock inte om att klå upp en häst som säkert någon vill misstolka detta till, naturligtvis inte! Här räcker det med att jag ger frammåtdrivande hjälpen i ett nytt mönster, alltså vill jag att han ska reagera snabbare så ger jag helt enkelt hjälpen i en snabbare takt kan man säga. Vill jag att han tar i mer i samma moment som han är i, då är jag kvar och "puschar" på med den frammåtdrivande hjälpen. För här vill jag ju inte bryta mönstret, tex i en längning där jag vill ha längre steg men helst i samma takt..
Detta kollar jag av nästan alltid direkt i uppvärmningen att han är med på, och igår fick jag "bryta" mönstret lite för att få honom att vara uppmärksam på mig - efter det var han magiskt fin! Vi har verkligen börjat hitta den ärliga ON-knappen nu igen, den var lite på rymmen när jag inte var lika konsekvent i min ridning där ett tag men nu så!
Vi jobbade nästan hela passet med tempoväxlingar, här tog jag ett spö till hjälp och försökte komma åt på rumpan precis när jag bad om mer samling. Vissa gånger blev det piruettgalopp och vissa gånger bara samlad, däremellan var det både arbets,mellan och ökad galopp! Efter några gånger när jag tikade till på baken i takt med att jag bad om väldigt mycket samling så gick det verkligen upp för Goodie hur han skulle sätta sig, och vilken skillnad det blev! Oerhört styrkekrävande detta så sitter inte i det mer än i några steg..
Förövrigt red jag detta i mycket svag öppna samtidigt, nackdelen med att träna piruettgalopp med tagen bakdel, vilket egentligen är helt omvänt mot vad en piruett ska vara?! Men nu tryckte han ju ut rumpan varje gång jag samlade, så svag öppna för att räta ut honom och som sagt - wow! I detta arbete fick han flera långa skrittpauser också såklart..
Samma sak i traven - fantastiskt fin! Han hade en jämna och fin bjudning hela vägen här också, vilket han tyvärr tappat lite sedan vi börjat träna passagen mer, men även där har han nu börjat förstå vad det handlar om!
Vi gjorde en övergång passage-piaff-passage och det var det bästa han gjort någonsin med mig på. Han är verkligen på G att fatta detdär.. Dock ville jag inte träna detta så mycket då det inte var passets fokus, det är mer nu bara för att han håller på att lära sig som vi checkar av det.
Avslutningsvis skulle vi träna på galopp - halt, som vanligt gjorde han superfina uppställningar.. Men men, bara berömma och fortsätta helt enkelt.
Eftersom jag hade jobbat med piruettgaloppen så red jag in och gjorde en piruett som den är i Inter I, superfin! Skulle vända över och göra samma sak åt andra hållet för att sedan förhoppningsvis avsluta, vände in på diagonalen och han precis tänka "kanske vi skulle prova några byten i varje?!" och då var det redan försent - Goodie var redan i full gång! Kändes som han hade laddat för att visa mig detta hela passet.. Haha, jag satt med världens största smile och rörde inte en fena, lär han hålla på tills han var klar och jag räknade iaf till 9 stycken.. Tror ni Goodie var stolt efter?! ;) Han är så himla härlig.. Även om inte jag hade bett om detta så kände han säkerligen på mig hur jag förberedde mig och då förstod han vad som var pågång. Goodie förstod ju detta med byten i varje för ett par månader sedan tyckte jag, men så hände något när han fick vila några dagar efter en spark och sedan var det inte riktigt samma sak. Jag vet inte om det berodde på vilan eller vad det var som gjorde det men det kändes som att han glömde bort lite hur han skulle göra.. Jag vet att han har haft kämpigt med detta i många år, då han helt enkelt inte fattat, men nu har nog poletten trillat ner lite.. igen ;)
 
Gick in och gjorde dendär sista piruetten efter ett par varv med massa klapp och beröm (jag vet, man kanske inte ska berömma när han gör något själv sådär, men det struntade jag faktiskt i.. jag blev bara så himla glad!) och även den satt som en smäck - total j*kla lycka alltså! Jag älskar den hästen!
 
Nu har jag suttit här och skrivit en halv roman om ett enda ridpass.. Men jag vet att det finns en del av er som gillar det, ni andra behöver såklart inte läsa hela om ni inte vill! :)
 
Idag ska vi ta det lite extra lugnt och jogga hela passet, inga krumelurer alls! Idag måste jag också bestämma mig om jag ska åka på lördag och tävla.. Efter gårdagens pass så känns det ju inte helt avlägset ändå..
 
 Vilket härligt pass, förstår känslan!
Kan du inte skriva om hur de jobbat med piruetterna? Vårat problem är att min häst blir hastig och sätter sig inte riktigt eller så tappar vi galoppkvaliten i piruetten.


Äsch, att någon gång belöna ett eget intitiativ kan ju inte vara så farligt! Man måste ju få ha kul både som häst och som ryttare. :) Det gäller väl bara att se till att det är en engångsföreteelse. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >