Slutor, slutor och ännumera slutor!
Min största svaghet när jag rider Goodie i dessa svårare klasser är travslutor, det gör oftast så förbaskat ont att rida dom.. Jag har testat i snart två år nu, olika metoder hur jag ska träna dessa och äntligen har jag kommit på det!
Goodie är ju såklart inte heller så stark i slutorna där jag inte rider dom helt korrekt och tyvärr undviker att träna dom när jag har en dålig dag, vilket ger mig ganska få dagar på året då jag kan "offra" mig. Men några dagar nu så har jag gjort så i slutet av passet när jag ska lägga ner honom - då är alltid Goodie sådär extremt frammåt och springer tillochmed gärna ifrån mig lite - då gör jag slutorna!
Jag kan börja med lättridning och bara få in ställning och tvärningen, när detta känns bra så kan jag sätta mig ner och eftersom Goodie då jobbat igenom eventuella spänningar i sidorna så formar han ju sig betydligt bättre utan att jag behöver jobba lika mycket för det! Här kan jag tillochmed börja rida lite tempoväxlingar i själva slutan - det har verkligen aldrig gått annars! I det läget känns det ungefär som någon sticker in en kniv i min knäled och vrider om och jag överdriver inte då..
Nu är det långt kvar innan han har samma lätthet genom hela slutan som i den "vanliga" traven, men det är på god väg!
 
Det jag tar med mig från detta och tänkte dela med mig av till er - har ni något ni har extra svårt för?! Försök komma på ett sätt att göra rörelsen när hästen automatiskt går väldigt mycket fram.. Styrkekrävande rörelser som tex öppnor och slutor har en liten bromsande effekt så man slår nästan två flugor i en smäll! Dessutom är det nyttigt ibland att sänka kraven lite, som tex i mitt fall - när jag travar av.. Goodie tror att han är klar och jag gör helt enkelt en liten check att han fortfarande är mjuk och med mig, när jag har så fint flyt i rörelsen så kan jag plocka upp honom lite i formen och träna några minuter till och plötsligt blir inte rörelsen lika krävande för någon av oss då vi egentligen "var klara"..
När jag gör på detta sättet så har det räckt att jag sluter om skänkeln bara istället för att sitta och ge en drivande hjälp hela vägen, vilket alltså inte jag klarar.. Sedan är det ju faktiskt så att man jobbar mot att det ska kännas lätt hela tiden och att hästen ska vilja göra det man ber om, går inte allt som man tänkt sig så är det väldigt nyttigt att bara backa av helt såhär och försöka hitta ett grundproblem.. Det finns alltid där någonstans!
 
I detta fallet var det att Goodie inte riktigt har hittat den ärliga bjudningen i slutan, nu när jag lägger ner honom och tar bort pressen från honom i slutan så har han hittat bjudningen och sedan formningen (vilket varit vårat nästa bekymmer eftersom han då alltid blir för rak när jag inteorkar kämpa varje steg) och när det sedan fungerar så börjar ju det uppbyggande jobbet, det för att få honom att med lätt framdel gå åt sidan med tyngden på sina fina bakben. Det har blivit sååå mycket bättre bara på några dagar!
Sed är det ju inte säkert att vi numera kommer få 8or på slutorna bara för det, men vi är iallafall påväg till dedär 8orna! Sedan är det såklart även 9or och 10or vi har i siktet, men det får vi kanske se som ett mer långsiktigt mål då ;)
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >