JMDressyr - june 2015

Taggad!
 


Tips på sommarrea!
Myone har just nu sin stora sommarrea i både butiker och på nätet, jag tänkte tipsa er om några personliga favoriter!
 
Väldigt snygg tävlingsskjorta från Kingsland, som jag också använt till vardagsridning!
 
Fleecetäcken kan man aldrig få för många av eller? Detta gråa täcket är från Horseguard och ligger på ynka
 
Denna bruna ryktväska är bra till mycket, har en liknande själv som man kan förvara mycket i! Speciellt på tävling...
 
Detta vita schabrak från Hansbo har en fin rand med glitter på den bakredelen  av schabraket, väldigt fint!


Tisdag.
Igår, äntligen fick jag mig ett litet ridpass igen! Det var väldigt lätt och kort, men oj så roligt! Jag trodde faktiskt jag skulle känna av någon liten stelhet eller så, men inte då.. Jag hade nog kunnat rida både piruetter och piaff på samma sätt som när vilan började för två veckor sedan! Dock blev det såklart inget sådant förutom ett par försök till piruetter från Goodies sida, när jag skulle göra övergångar från galopp ner till trav, då passade Goodie på att samla upp sig för att kunna gå in i piruett.. Han gjorde det faktiskt riktigt bra dessutom! Men det var väl egentligen det enda svåra vi gjorde eller rättare sagt Goodie gjorde.. Annars red vi bara massa övergångar/tempoväxlingar och sidvärtsrörelser som gick väldigt bra! Lätt arbete och formen var lång och låg hela passet. Det uttnyttjade dock Goodie 2 gånger med försök till att göra små glädjeskutt i galoppen - så söt! Någon har längtat efter att få komma igång igen iallafall - och det är inte bara jag.. ;)
 
Idag blir det ännu ett joggingpass, lugnt och stillsamt bara för att hålla igång litegrann..
 
Förövrigt, är det någon som vet en riktigt duktig kiropraktor som är runt i Boråsområdet? Daniel vet jag redan, men någonannan?
 
 
 


vem tycker inte om rosa?! ;)
Goodie är lite skeptisk mot mattes alla utspökande bandage.. Idag slog vi till rejält med väldigt färgglatt! Såret ser fint ut, ingen hälta och ingen temp - så på rätt väg! :D
 


Vem vill ni rida?
Om ni får välja en häst ni skulle vilja rida i "hästbloggvärlden" vilken skulle det då vara? Även mindre bloggar såklart :) Ni får givetvis skriva flera! Men motivera gärna varför och kanske om det är något speciellt ni skulle vilja prova när man ändå sitter däruppe..?!
Jag har faktiskt haft förmånen att prova en av mina favoriter iallafall :D Vem älskar inte talangfulla och arbetsvilliga unghästar?!
 
 


Tävlingsdags!
På onsdag är det dags, då kommer jag köra igång en (vad jag tycker är väldigt rolig!) tävling här på bloggen i sammarbete med MyOne. Jag tror många av er kommer tycka om den faktiskt! 
Ni får hålla utkik!
 
ps.. En liten ledtråd är att man kan vinna någonting som finns på denna bilden... ;) ds.
 
 
 


Måndag!
Ny vecka, och idag är det förhoppningsvis dags om jag och Goodie får bestämma.. Ett riktigt ridpass! Eller ja, med riktigt menar jag då ett pass i alla gångarter ungefär. Givetvis måste han få några dagar på sig att jogga igång kroppen.. Ska lägga om sår och maila iväg bilder till veterinären, hon är förövrigt helt otroligt bra! Haft mailkontakt med henne och det märks hur mycket hon bryr sig om alla dessa djur som kommer till henne, helt otroligt härlig människa! Har aldrig trivts så bra och haft ett sådant förtroende för någon veterinär innan som jag har på hästklinik Florian L!
Vilket fall, har Goodies ben fortsatt i samma ritning som de övriga dagarna så blir det äntligen ett lätt pass idag, för att hålla honom lite glad. Han vill helt strypa mig av alla promenader de senaste två veckorna. Men det håller ju igång kroppen iaf, så det krävs ju ingen direkt igångsättning mer än några dagar med lätt jobb..
Jag längtar halvt ihjäl mig faktiskt till att hoppa upp och trimma igen, det finns ingen häst i hela världen jag hellre skulle spendera varje dag på.. Goodie kommer alltid vara min nummer ett faktiskt, även om jag har höga förhoppningar på nästkommande stjärna såklart! ;)
 
Men nu ska jag piggna till här och göra iordning en hel hög med grejer här hemma, sedan blir det gymmet och plåga min ömma kropp en stund innan jag åker till stallet!
 
Vi hörs senare!
 
 


Glad pålle!
Goodie är ute med sina kompisar i den stora gräshagen igen, efter ett kort ridpass! Blev skritt i paddocken och några varv på volten i trav - då vart det fart på min häst! Idag kändes han som min vanliga Goodie igen, tur!
Imorgon ska han ev få litemer trav och galopp om han är okej, plus att jag ska lägga om såret igen. Hoppas det är lika torrt och fint som igår!


Hv polo 2015
Hv polo kom ganska nyligen ut med dessa schabrak i väldigt fina, somriga färger med lite glittriga detaljer (paljetter).
Vad tycker ni? Någon favoritfärg?
Jag blev väldigt förtjust i flera, men den översta (peach) älskar jag!
Har bara hittat en svensk webshop som hunnit få upp dom än och där ligger de på 699kr.


Godmorgon.
Hoppas ni mår bra idag mina vänner?!
Jag har det lite smått kämpigt faktiskt, var ute och red igår och trots att jag faktiskt för en gångsskull tagit lite hjälp mot smärtan så hade jag ont av att bara ens skritta - då är det riktigt illa tyvärr.
Men men, jag tycker fortfarande det var värt detta bakslaget, jag står fast vi det! ;)
 
Det blev iallafall en låång skritttur igår, tur att jag satt på ryggen istället för att gå bredvid iaf. Fick sällskap av Rebecka och lilla/stora Tappi, Goodie var riktigt less på allting.. Kändes mindre kul och sitta däruppe och be honom ens att gå på i skritt.. Däremot fick han trava en liten kort sträcka och efter det började jag känna igen min häst igen - då vart han glad! :)
Jag var lite feg när jag bytte bandaget i fredags så när jag kom hem från ridturen igår satt bandaget lite väl långt ner så jag blev tvungen att klippa upp och byta igen. Tur var väl det för alla kompresser hade lossnat så bandaget gjorde ingen nytta mer att skydda..
Tvättade, klippte, torkade och sedan gjorde jag ett fint paket igen. Det ser bättre och bättre ut för varje dag.. Nu är det en sista liten bit som ska släppa i såret bara så kommer det kunna bildas ny och fin hud under och då är det ingen fara sedan. Hoppas nu det håller i sig detta! Jag har lite träningsabstinens nu!
 
 
 
 


Varierad träning eller varierat underlag?
Man pratar otroligt mycket om att variera träning och underlag när man rider idag, och jag personligen försöker komma på vad jag ska lägga fokus på mest för att få en så hållbar häst som möjligt..
 
Jag tycker om människor som tänker och planerar, som har tydliga mål och försöker göra det absolut bästa för sin häst - jag respekterar sådanna människor väldigt mycket! Oavsett nivå eller gren..
Men däremot har jag svårt att se när folk skriver om att man rider på 7 olika typer av underlag i veckan, för det stärker hästens kropp och sliter inte på samma sätt.. Enda gången du kan stärka hästens kropp med att variera underlaget egentligen - är när den är ung! Egentligen mest fram tills de är 4-6 år, det är såklart bra att variera underlag på dom när dom blir äldre också men tex Goodie som är 17 år, gör det varken till eller från att jag byter underlag flera dagar i veckan. Han senor och ligament stärks inte upp på det sättet längre, utan nu får jag fokusera på att hålla honom välmusklad och bra tränad för allt helt enkelt hålla honom stark runt om alla leder och liknande..
Här kommer nästa del in för mig som jag personligen lägger stort fokus på - varierad träning!
För många innebär detta att jag ska göra olika saker varje dag, såsom uteritt i skogen, kanske hoppning, dressyrträning en dag osv.. Det är nog få högpresterande hästar idag som skulle klara av att gå ett eller max två pass i veckan där man rider det man ska träna och tävla (åtminstone i dressyren), för mig är varierad träning något helt annat!
Medans jag ser många hästmänniskor som lägger upp sina träningspass/dressyrpass på nästan samma sätt varje gång - man värmer upp på ett visst sätt, man fokuserar sedan på samma sak som man alltid gör och ligger gärna varv, på varv och nöter samma grej.. Istället varier jag min träning i själva dressyrarbetet, enda dagen rider jag en lång och låg form hela passet och fokuserar kanske enbart på lösgjordhet, andra dagen så jobbar jag med galopparbetet som är Goodies svaga gångart - då gör jag det tills jag känner att jag är nöjd, nästa dag kanske jag knappt galopperar och gör jag det så står jag kanske i lätt sits och låter han sträcka ut i galoppen som lite stretching.. Ett annat pass kan bestå av endast programridning.. Du kan ändra på precis allt form, steg, intensitet, rörelser, belastning, tempo osv.. DET är det absolut viktigaste i mina ögon, och något jag tänker på varje gång jag sätter mig på hästryggen, jag gör sällan precis samma sak i samma ordning. Uppvärmningen ser väldigt liknande ut, men det är det enda. Ibland rider jag också ett helt pass som är som en lång uppvärmning bara.
Nu vill inte jag ta ifrån folk att det är bra att dom varierar underlag, för såklart är det bra att inte rida 7 dagar i veckan på samma ställe, men det som är viktigast enlig mig är att istället aldrig rida på samma sätt! Det som sliter på senor och sådant är när du får den överansträngd och sedan fortsätter belasta på samma sätt, vilket det gör om du rider galoppen på precis samma sätt varje dag, med samma belastning, samma form, samma intensitet, samma typ av rörelse osv.
 
Nu är det inte så att jag inte rider ut och jag tycker absolut aldrig det är dåligt att rida ut, snarare tvärtom såklart! Tyvärr har ju jag personligen en skada som gör att jag gärna undviker uteritter om det är kallt eller regnar och det gör det ju en hel del i detta landet så då får jag hitta på något annat helt enkelt!
Jag rider ju såklart ut, promenerar, longerar, tömkör, tränar cavaletti och tillochmed hoppar ibland (jag älskar att hoppas, speciellt med Goodie!) också och även jag skrittar kanske fram eller av på hårt underlag bara för att. Men fokus för mig ligger som sagt alltid på att lägga upp Goodies träning med fokus på olika saker varje pass, även om jag nu skulle rida på samma ställe..
Jag tänker det som om när jag är på gymmet, det vet många att man ska fokusera på en del av kroppen - alltså några musklegrupper. Så tänker jag också med hästen, även om benen alltid blir mer eller mindre belastade så kan jag belasta dom på olika sätt genom att variera alla dessa saker jag skrev om.
 
Ännu en gång, det är inte fel att vilja variera underlaget men det är däremot fel att tänka att du inte kan variera ridningen bara för att du rider på samma ställe tex i paddocken. Det finns massvis med alternativ! :)
Det är heller aldrig fel att rida ut mycket, och en hel del kan man träna utomhus också - vilket såklart även jag gör! Men du kan aldrig träna programridningen ute tex och det är ju trots allt den största biten i själva tävlingsmomentet och också den svåraste...
Goodie i en frammåt galopp, med fokus på frammåt nedåt med nacken för att verkligen få upp ryggen, här står jag också i lätt sits för att göra variartionen extra stor så han får plats ännu lite till. Såhär rider jag förövrigt nästan alla hästar en bit efter att jag har tränat på något väldigt styrkekrävande, i Goodies fall piruetter. Då blir detta både belöningen och stretching och han belastas på ett annat sätt än i den krävande rörelsen..


Fruktansvärt..
Jag tänkte sätta mig här och skriva ett inlägg, men för ett tag sedan läste jag det som säkerligen många av er redan sett - Dödsolycka på svensk hopptävling
Vad kan man ens skriva om efter att ha läst detta? Fruktansvärt tragiskt såklart.. Mina tankar går iallafall till familj och vänner..
 
Nu står det ju egentligen inte så mycket mer än att olyckan hände i Björbäck och att ryttaren avlidit av sina allvarliga skador, efter en omkullridning på framhoppningen, först på sjukhuset..
Men då tänker ju jag personligen att på tävlingar är ändå säkerheten oftast ganska hög, och man måste ha tex hjälm osv. Det kanske har hänt något med den, vad vet jag?! Men uppenbarligen kan man inte skydda sig mot allt.. Det är stora djur med mycket kraft och det kan definitivt orsaka stora skador, vilket jag tycker är viktigt att vi påminner oss själva om.
Detta är definitivt en väldigt farlig sport, och trots att man är noggrann och skyddar sig med olika medel så kan ändå olyckan vara framme och även om det nu inte slutar så tragiskt som i detta fallet så kan vi få men för livet..
Hur duktig man än är så är det svårt att skydda sig mot allt..
Var rädda om er däruppe!


Godmorgon..
Jösses vilken dag det blev för mig igår, men det var upp som en sol och ner som en.. ja.. mitt knä har århundradets värsta baksmälla kan man säga - lite föör roligt på lite för kort tid! ;) Men det var allt några glädjetårar när jag var på gymmet igår, gjorde alla övningar som jag inte klarat av att göra på 6 år och visst gjorde det ont men det var klart överkomligt! Jag tillochmed ställde mig på löpbandet, men mest för att jag bara.. jag vet inte, vill bevisa för mig själv att allt går?! Sedan var det mycket flängande i bilen, spring i trappor och promenader med både en groggy hund och såklart Goodie - ja men klart jag har retat upp mitt knä! Så igårkväll började bedövningen släppa och ja, det känns ju helt klart.. Förj*kla mycket tillochmed.. Men det var värt varenda sekund! Ett helt dygn har jag svävat som på rosa moln faktiskt!
 
Goodies sår igår var som sagt fint, en del som fortfarande spricker upp men det är inte infekterat eller något och han är som sagt hältfri och har ingen feber heller så det är på rätt väg iaf!
Dock är Goodie enormt uttråkad på dessa promenader, jag går och släpar med mig honom och sådan är ju inte riktigt han annars. Dom går ju iochförsig ute också från kanske 6-7 på morgonen till 10 på kvällen och äter bara massa gräs, kan ju ha med det att göra kanske?! ;) Liten del.. Men det är ju toppen att han kan göra det, när det blir tävlingar längre fram så kommer jag dock åka och ta in honom tidigare så han får vila lite längre. Men nu är det ju perfekt att låta honom röra på sig såhär mycket med tanke på benet och den uteblivna ridningen..
 
Men idag ska jag faktiskt rida! Jag tror han kommer bli lite gladare då, även om vi bara ska skritta.. Jag tänkte ge mig ut på en längre tur och kanske bara röra på honom en gång idag. Dom kan väl visserligen inte skrittas för mycket.. Jag får se lite hur jag lägger upp det, men jag ska iallafall sätta mig på det stället jag trivs bäst på i hela världen - Goodies rygg! Bara det gör ju min dag bättre!
 
Men vi hörs lite senare vänner!
 
 


ATM
Sista promenaden för idag.. Hältfri och uttråkad kille dom säger att semester är trist.. Däremot gräset som erbjudits samtidigt som vilan är poppis såklart ;)
 


Mycket bättre!
Lycka att komma till stallet idag och se att svullnaden i Goodies ben är såå mycket bättre! Såret har blivit större men är torrt, rent och nu även fint! Han har fått som en gång under så den huden håller på att släppa, hjälte till lite med att klippa bort det som redan är påväg att läka bort.. vilket gör att jag kommer åt det under och göra rent bättre. Världens snällaste häst som låter mig krypa där under magen med en sax i högsta hugg!
Nu blir det bandagering igen..
 


Ny människa!
Godmorgon! 
Jag uppdaterade ju er inte så mycket om hur det gick igår, men jag blev så glad så passade på att göra sådant jag inte brukar kunna riktigt.. ;)
Det gick fantastiskt bra med dendär sprutan, hade lite sämre kontroll över benet bara men det var absolut så det gick att gå på och smärtan?! Den är inte helt borta, men jag kan göra saker jag inte klarat på 6 år - typ allt! Alla rörelser jag inte klarat av, allt! Det känns ju, men smärtan är kontrollerbar liksom - helt fantastiskt!
Dessutom sitter bedövningen i fortfarande så jag ska åka till gymmet nu och träna på allt jag inte klarat innan ;)
Sedan blir det en promenad med Goodie och efter det får jag nog hämta min andra fyrbenta stjärna, Lucky är hos farbrordoktorn och fixar sina tänder!
Hon fick lugnande innan jag skulle gå och föll ihop i mina händer, alltså världens värsta känsla.. Älskade vovven ♡
Dock är det ingen fara, men det känns ju helt fel bara..
 


Lite bilder..
Har några bilder som jag tror jag missat att visa er..? Det är iallafall samma pass då Linn var här och provade min lilla knashäst.. Jag värmde ju såklart upp honom lite först, och Goodie passade på att visa sig från sin allra bästa sida... om ni frågar honom iaf! ;)
Emma L Gustafsson som fotat, som vanligt! Hon är bäst!
Tråktraven som alltid, minst i början och i slutet av passet.. Ibland även hela..
Fövänd galopp i en låg form där jag leker med ställningen, tåls att sägas igen - kanske den bästa övningen som finns!
Ett byte var svårt, men såhär luftiga blev dom om han fick göra serier istället - mycket roligare ju, hallå eller?!
Testade lite långsamma piruetter där jag ber honom både gå lite långsammare och lite fortare, allt för att lära honom att det är jag som har kontrollen.. Vi är dock inte helt ense här ser man om man tittar på den höga nacken, men vi jobbar på att få ner den också såklart! Men en sak i taget hälsar Goodie
Denna bilden är när Linn red, men den är så himla fin så jag blir bara tvungen att visa den igen! <3


Det blir nog ingen kür..
Det ser mörkt ut för våran del när det gäller dendär küren jag skrev om häromdagen.. Jag har "fixat" den absolut bästa personen som ska göra min musik (min sambo) och jag hade så vida planer kan jag säga, nästan så vida att det hade varit bättre att han lärde mig allt han kunde/kan så jag hade kunnat göra det själv! ;)
Jag har flera olika, riktigt häftiga teman och det hade liksom inte blivit likt någonannans.. om det nu blir som i mitt huvud iaf..
Men problemet är att jag hade behövt filma programmet redan nästa vecka så vi hade kunnat börja med musiken och det kan jag ju bara glömma direkt.. Det blir inte den typen av ridning nästa vecka om jag ens kommer upp på hästryggen då?! - Det hoppas jag ju dock..
 
Jag har också anmält mig till Lilla Edet och deras sommarmeeting, men det ser också ganska kört ut tyvärr.. Vi får helt enkelt satsa på nästa års roliga tävlingar..
Tänk att en sådan liten grej kan vända uppochned på så otroligt mycket, för det har verkligen rört om rejält i min plan jag hade..
 
Jaja, vi kommer igen..
 


Torsdag..
Idag gäller det.. nu är det min tur att åka till farbror doktorn! Jag får dock fundera både en och två gånger om det verkligen är läge att bedöva båda sidorna idag.. Det kommer ju som sagt väldigt lägligt med en häst som ska promeneras eller ridas helst två gånger om dagen iaf. Har jag tur så har min läkare kommit fram till en bedövning som inte är så stark och ändå kan hjälpa en stund?!
 
Goodies besök igår då? Skrev jag ens så mycket om det?
Måste börja med att säga att jag älskar veterinärerna på Widebäcks klinik, igår fick jag den andra - Cecilia (tror bara de är två iaf?) och hon var som vanligt extremt noga! Så noga att hon fick påminna mig om att hon bara gjorde allting för säkerhetsskull!
När jag kom till kliniken så var Goodie väldigt öm i hela benet, svullen, halt och tyckte bara allmänt synd om sig själv.. Han hade också en matte som gjorde samma sak..
Dock var det såklart ingen feber, men han kikades igenom och fixades iordning för att kunna spolas och så..
De försökte på alla sätt och vis att se om det var djupare sår än vad man kunde se själv, och de försökte också spola koksalt för att isåfall göra rent i leden om det hade kommit in något. Det sa dock ganska tvärstopp så antingen har det läkt eller så var det helt enkelt ingen fara från början.
Dock med tanke på svullnaden som blivit under natten och ömheten/hältan så behandlades han för lymfangit, så han ska nu få penicillin in i halsmuskeln. Det är enbart av den enkla anledningen att pasta inte har lika bra effekt och dessutom kan vara dödligt ihop med ett lugnande medel som man ofta ger hästarna när man ska undersöka dom.. Inte så många som vet, men kan vara nyttigt att tänka på!
Han fick också lite smärtstillande i hopp om att det skulle göra lite mindre ajaj..
Just det, vi han även med att röntga honom för att kunna utesluta allting.. Det såg toppen ut, så det var ju skönt!
Goodie blev rejält omplåstrad med världens största bandage och jag visste med en gång att det skulle göra min häst fullkomligt döende.. Jag fick skratta lite när jag sedan blev tvungen att ha en medhjälpare för att få ut honom till transporten eftersom han hoppade så mycket på 3 ben att han nästan välte, vilket han också gjorde hemma i boxen en gång senare på dagen.. Alltså panik på den hästen!
Men är man en diva så är man, han ville nog ha en annan färg på bandaget eller något, därför han försöker sparka av sig det så kraftigt! ;)
Jag skrattade ganska gott åt honom i början när jag släppte ut honom i en liten hage och insåg att jag hade kunnat ta bort staketen för han rörde inte högerbenet ut fläcken, utan han passade på att äta runt sig bara genom att snurra på det bandagerade benet.. Alltså?!
Dock glömde han av sig efter ca 30 minuter för då blev han såklart jättestressad av att hans kompisar inte var tillräckligt nära.. Tillslut gav jag upp och släppte ut honom i deras hage och efter några steg dök han ner i gräset. Knashästen!
 
Jag ska till stallet nu på förmiddagen tänkte jag och gå ut med Goodie en sväng innan det är dags för mig att åka, pappa måste köra och jag har fått order om att ta med mina favoriter K1 och K2 - krycksen! Mina bästa vänner.. not!
Lite oklart än om hur jag känner mig efter besöket.. jag kanske har gått och stressat upp mig i onödan och sedan står där och får en liten shot i ljumsken bara och så försvinner det på någon timme? I knäleden får jag dock något riktigt tungt alltså, ingen vanlig torsdagsdrink där inte ;) Haha nej men, vi får se... Jag hoppas att jag får bra resultat en kort stund så inte allt annat blir påverkat.. Eller föresten, vill jag ha bra effekt av den? Vad innebär det då för mig?! Haha, det har jag inte ens tänkt på! Att jag måste ha ett förlamat ben föralltid för att slippa ha ont?! Haha jahaja, dethär blev just intressant..
 
Lucky och hennes bästa vän! <3


Hemma!
Nu har jag landat hemma igen och ska precis sätta mig och äta lite mat, färdiglagat och allt! Lyx! ;)
Har hållt igång precis hela dagen och nu är jag precis hemkommen efter andra besöket i stallet som innehöll ännu en promenad med min lilla sjukling.
Hans misstänkta feber var redan nere på normal temp och även svullnaden har börjat gå ner, men Goodie var inte alls road över att gå ut och promenera med mig. Testade gå i paddocken denna gången istället och det gick faktiskt bra, dock finns det bara ett enda ställe i hela världen där jag verkligen trivs att gå och tillochmed kan jogga lite - i vårat ridhus!
Förövrigt så skulle min häst gå i sjukhage i några dagar, det fick jag ge upp ganska kvickt kan jag tala om.. Han var inte alls med på det och stressade upp sig direkt, han trivs betydligt bättre ihop med sina kompisar! Även om de sällan ens går i samma del av hagen.. Det går dessutom väldigt lugnt till i den hagen, idag trodde ungdomarna när Goodie återvände att dom kanske skulle få igång och busa lite då Goodie var lite stressad när han kom in. Han travade väl säkert 10 steg innan han dök ner i maten och det rörde honom inte i ryggen att de andra två ville leka lite, så dom gav upp. Just nu är det ju dock bra ;)
 
Hoppas nu dethär ger med sig fort och att jag kan rida igen i början på nästa vecka, åtminstone skritta! Dock har Sofia lovat att hjälpa mig att skritta ut honom imorgon, det var nämligen okej att göra.. Goodie kan ju tyvärr vara lite trist att promenera ute med, sist stampade han på min fortfarande onda hälsena - inte skönt alls! ;)
Säkrast att sitta på!
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >